HEM

Aktuellt

Nu kan du köpa Rosé prosecco

Nu får du ännu en anledning att dricka italienskt bubbel. De första efterlängtade flaskorna av rosé prosecco har äntligen landat i Systembolaget. Säg välkommen till Casteloro Prosecco Rosé för och Castelmare Prosecco Rosé Extra Dry, båda för 79 kronor. Och snart kommer fler rosa prosecco:
– Det kommer även lanseras en rosé-prosecco i det fasta sortimentet 2021, men det är ännu inte klart vilken det blir, säger Sofia Brännborn, pressekreterare på Systembolaget.

Prosecco är det italienska succébubblet som omgärdats av många stränga regler och bestämmelser. Vinet måste leva upp till de höga kraven som Denominazione di Origine Controllata e Garantita – DOCG – ställer. Regelverket tillåter en mix av 85 procent glera och 15 procent övriga druvor från Veneto-området.

Prosecco var tidigare namnet på en sorts vindruva, men från och med 2009 kallas druvan istället Glera för att undvika sammanblandning med det ursprungsbetecknade mousserande vinet. Men i fjol hände något historiskt – när Prosecco DOC i Treviso fattade beslut om att tillåta en ny rosa variant av succébubblet.

Just nu produceras flaskor för fullt och två flaskor har rusat in på Systembolagets hemsida. Det är Casteloro Prosecco Rosé för och Castelmare Prosecco Rosé Extra Dry, båda till en kostnad på 79 kronor och med en alkoholhalt på 11 respektive 11,5 procent.

Prosecco är i dag världens mest sålda mousserade vin, som tagit världen med storm och har blivit ett så starkt varumärke att ungdomar använder uttryck som ”fira i prosecco”. Förra året gjorde man 540 miljoner flaskor prosecco i Veneto-området och med den rosa varianten ute på marknaden kan den globala försäljningen öka med närmare 75 miljoner flaskor – per år.

Och räkna med strykande åtgång på flaskor även i Sverige. Det kommer nämligen fler sorter på Systembolaget:
– Ja, det blir en rosé-prosecco i det fasta sortimentet nästa år, men ännu inte klart vilken det blir, säger Sofia Brännborn, pressekreterare på Systembolaget.

Enligt prosecco-producenterna ska de nya regleringarna innebära nya krav – t ex förlängd jäsningstid och lägre sockerhalt – och druvan Pinot Noir ska vara den druva som ska stå för det röda inslaget i flaskan. Inget annat kommer att vara tillåtet. Dessutom måste vinet, som släpps på marknaden efter första januari under det aktuella året, komma från föregående års skörd. Det blir alltså tal om en slags vintage-prosecco.

Castelmare Prosecco Rosé Extra Dry
2020
Castelmare Prosecco Rosé Extra Dry
Castelmare är en fräsch och uppfriskande Prosecco med fruktiga inslag av hallon, jordgubb, persika, mango, kiwi och citron. Vinet är ekologiskt och gjort på druvorna Glera och Pinot Noir.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
99 kr

Casteloro  Prosecco Rosé
2021
Casteloro Prosecco Rosé
Casteloro Prosecco Rosé DOC är det ett friskt och fruktigt mousserande vin med välbalanserad fruktsötma och syra för fräschör och elegans. Vinet passar utmärkt som aperitif och sällskapsdryck eller till sallader och lättare rätter av fisk och skaldjur.
750 ml - 11% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Bubbligt vin från Italien vin – varför kallas det egentligen, Spumante eller Prosecco, eller fungerar både och? Spumante Spumante, eller vini spumanti, används som en övergripande beskrivning av it..

Läs mer
Julkalendern med  Prosecco-luckor

Julkalendern med Prosecco-luckor

Julkalendern som har gjort dundersuccé är tillbaka. Men den har varken chokladfigurer eller små teckningar bakom luckorna. I stället är det 24 små flaskor med prosecco och champagne som väntar i dec..

Läs mer
Blågul prosecco – för att fira 20 år i Sverige..

Blågul prosecco – för att fira 20 år i Sverige..

En prosecco-klassiker som funnits på Systembolaget i 20 år och som fortfarande är en av de populäraste bland svenskarna. Hur firar man det? Svaret: Man gör en etikett i svenska färgerna! – I en värl..

Läs mer
Juryns val: Här är årets bästa prosecco

Juryns val: Här är årets bästa prosecco

Världens mest känsliga smaklökar har gjort sitt val. Den internationella juryn under namnet Masters of Wine har smakat sig till årets bästa prosecco. – Vi tog vårt uppdrag på största allvar. Bland a..

Läs mer
Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Expertens knep: Häll upp Prosecco på rätt sätt

Att skåla i ett glas Prosecco med vänner och familj är något av det bästa som finns. Men många häller upp den härliga drycken på helt fel sätt. Här är tipsen på hur du får bästa bubblorna och smake..

Läs mer
Svenska proseccon med det svåra namnet

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO. – Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV. Född i Italien och..

Läs mer