HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Nu kan du köpa Rosé prosecco

Nu får du ännu en anledning att dricka italienskt bubbel. De första efterlängtade flaskorna av rosé prosecco har äntligen landat i Systembolaget. Säg välkommen till Casteloro Prosecco Rosé för och Castelmare Prosecco Rosé Extra Dry, båda för 79 kronor. Och snart kommer fler rosa prosecco:
– Det kommer även lanseras en rosé-prosecco i det fasta sortimentet 2021, men det är ännu inte klart vilken det blir, säger Sofia Brännborn, pressekreterare på Systembolaget.

Prosecco är det italienska succébubblet som omgärdats av många stränga regler och bestämmelser. Vinet måste leva upp till de höga kraven som Denominazione di Origine Controllata e Garantita – DOCG – ställer. Regelverket tillåter en mix av 85 procent glera och 15 procent övriga druvor från Veneto-området.

Prosecco var tidigare namnet på en sorts vindruva, men från och med 2009 kallas druvan istället Glera för att undvika sammanblandning med det ursprungsbetecknade mousserande vinet. Men i fjol hände något historiskt – när Prosecco DOC i Treviso fattade beslut om att tillåta en ny rosa variant av succébubblet.

Just nu produceras flaskor för fullt och två flaskor har rusat in på Systembolagets hemsida. Det är Casteloro Prosecco Rosé för och Castelmare Prosecco Rosé Extra Dry, båda till en kostnad på 79 kronor och med en alkoholhalt på 11 respektive 11,5 procent.

Prosecco är i dag världens mest sålda mousserade vin, som tagit världen med storm och har blivit ett så starkt varumärke att ungdomar använder uttryck som ”fira i prosecco”. Förra året gjorde man 540 miljoner flaskor prosecco i Veneto-området och med den rosa varianten ute på marknaden kan den globala försäljningen öka med närmare 75 miljoner flaskor – per år.

Och räkna med strykande åtgång på flaskor även i Sverige. Det kommer nämligen fler sorter på Systembolaget:
– Ja, det blir en rosé-prosecco i det fasta sortimentet nästa år, men ännu inte klart vilken det blir, säger Sofia Brännborn, pressekreterare på Systembolaget.

Enligt prosecco-producenterna ska de nya regleringarna innebära nya krav – t ex förlängd jäsningstid och lägre sockerhalt – och druvan Pinot Noir ska vara den druva som ska stå för det röda inslaget i flaskan. Inget annat kommer att vara tillåtet. Dessutom måste vinet, som släpps på marknaden efter första januari under det aktuella året, komma från föregående års skörd. Det blir alltså tal om en slags vintage-prosecco.

Castelmare är en fräsch och uppfriskande Prosecco med fruktiga inslag av hallon, jordgubb, persika, mango, kiwi och citron. Vinet är ekologiskt och gjort på druvorna Glera och Pinot Noir.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
89 kr

Casteloro Prosecco Rosé DOC är det ett friskt och fruktigt mousserande vin med välbalanserad fruktsötma och syra för fräschör och elegans. Vinet passar utmärkt som aperitif och sällskapsdryck eller till sallader och lättare rätter av fisk och skaldjur.
750 ml - 11% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
79 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa