HEM

Aktuellt

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Hur kan vi leva längre? Det är en fråga som debatterats sedan människan för första gången började tänka över sin existens. För att få fram svaren har ett forskningsteam på University of California kartlagt vad 90-åringar har gemensamt. Resultaten har fått många att höja på ögonbrynen. Studien som heter “The 90+ Study” har kommit fram till 5 faktorer som gör att du lever längre.

Studien visar tydligt att 1-2 glas vin per dag har positiva effekter på hjärt- och kärlfunktioner samt reducerar risken för att dö i förtid med upp till 18 procent. Detsamma gäller om man dricker öl. Forskarna vet inte varför alkohol i just dessa mängder ger en så positiv effekt på livslängden, men att resultaten är tydliga.

Drick kaffe

Även 2-4 koppar kaffe om dagen visade sig minska risken att dö i förtid med ca 10 procent. Den faktiska mängden koffein, som ger positiva hälsoeffekter, ligger på 200-400 mg per dag. En kopp bryggkaffe (15 cl) innehåller ca 70-80 mg koffein.

Ha en hobby

Det mest effektiva sättet att leva längre är att minst 2 timmar per dag ägna sig åt en hobby. Detta visar sig minska risken med att dö i förtid med hela 21 procent. Vilken typ av hobby det rör sig om verkar spela mindre roll, snarare ska det fylla dig med passion och hålla hjärnan aktiv.

Ta promenader

Att gå ut på promenad vet väl de flesta är bra för hälsan. Men att 15-45 minuters daglig promenad minskar risken att dö i förtid med hela 11 procent kanske ställer saken i ett annat ljus.

Lägg på dig lite

Att vara överviktig är generellt sett inte bra för hälsan. Men studien visar att efter 65 års ålder är det snarare nyttigt att lägga på sig ca 0,2-0,5 kg per år. Detta verkar dels ha göra med att vissa vitaminer lagras i fettvävnad, som kroppen har svårare att tillgodogöra sig ju äldre man blir, och dels att energireserver är bra att ha om man blir sjuk.

De nya rönen är onekligen bra nyheter för livsnjutare som gärna tar sig ett glas vin på kvällen. Kom bara ihåg att även äta fiberrik kost, såsom frukt och grönsaker, eftersom det i andra studier visat sig vara viktigt. Det finns med andra ord inte längre någon anledning att leva helt asketiskt för att få ett långt och lyckligt liv.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer
Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Intresset för vin växer i Sverige och allt fler gör större inköp för att kunna lagra sina favoriter i hemmet. Så hur ska du då förvara vinet för att det inte bara ska behålla utan även utveckla sin ..

Läs mer
Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vill man hålla nere kaloriintaget men ändå dricka ett glas vin till maten ibland skall man se upp för andelen socker i vinet och även alkoholhalten. Här kommer fyra tips på viner med lite socker och..

Läs mer
Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Flera exklusiva viner släpps nu i Systembolagets webblansering. Ett av de mest ansedda är Richebourg Grand Cru Lucien le Moine, 2017 som framställs av en ovanlig producent. Vinet görs av ett gift pa..

Läs mer
Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag sker ett av årets största produktsläpp i Systembolagets ordinarie sortiment. 60 nya drycker – varav 25 nya röda viner. Och vill du vara miljövänlig kan du bära hem flaskorna i gamla hotel..

Läs mer
3 vintips till streamade serier

3 vintips till streamade serier

Våren 2020 har Vinguiden, som många andra, blivit tvingad att söka förströelse hos digitala streaming-tjänster såsom Netflix, HBO och C More mer flera. Det finns fler bra serier som innehåller scene..

Läs mer