HEM

Aktuellt

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Hur kan vi leva längre? Det är en fråga som debatterats sedan människan för första gången började tänka över sin existens. För att få fram svaren har ett forskningsteam på University of California kartlagt vad 90-åringar har gemensamt. Resultaten har fått många att höja på ögonbrynen. Studien som heter “The 90+ Study” har kommit fram till 5 faktorer som gör att du lever längre.

Studien visar tydligt att 1-2 glas vin per dag har positiva effekter på hjärt- och kärlfunktioner samt reducerar risken för att dö i förtid med upp till 18 procent. Detsamma gäller om man dricker öl. Forskarna vet inte varför alkohol i just dessa mängder ger en så positiv effekt på livslängden, men att resultaten är tydliga.

Drick kaffe

Även 2-4 koppar kaffe om dagen visade sig minska risken att dö i förtid med ca 10 procent. Den faktiska mängden koffein, som ger positiva hälsoeffekter, ligger på 200-400 mg per dag. En kopp bryggkaffe (15 cl) innehåller ca 70-80 mg koffein.

Ha en hobby

Det mest effektiva sättet att leva längre är att minst 2 timmar per dag ägna sig åt en hobby. Detta visar sig minska risken med att dö i förtid med hela 21 procent. Vilken typ av hobby det rör sig om verkar spela mindre roll, snarare ska det fylla dig med passion och hålla hjärnan aktiv.

Ta promenader

Att gå ut på promenad vet väl de flesta är bra för hälsan. Men att 15-45 minuters daglig promenad minskar risken att dö i förtid med hela 11 procent kanske ställer saken i ett annat ljus.

Lägg på dig lite

Att vara överviktig är generellt sett inte bra för hälsan. Men studien visar att efter 65 års ålder är det snarare nyttigt att lägga på sig ca 0,2-0,5 kg per år. Detta verkar dels ha göra med att vissa vitaminer lagras i fettvävnad, som kroppen har svårare att tillgodogöra sig ju äldre man blir, och dels att energireserver är bra att ha om man blir sjuk.

De nya rönen är onekligen bra nyheter för livsnjutare som gärna tar sig ett glas vin på kvällen. Kom bara ihåg att även äta fiberrik kost, såsom frukt och grönsaker, eftersom det i andra studier visat sig vara viktigt. Det finns med andra ord inte längre någon anledning att leva helt asketiskt för att få ett långt och lyckligt liv.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Flera exklusiva viner släpps nu i Systembolagets webblansering. Ett av de mest ansedda är Richebourg Grand Cru Lucien le Moine, 2017 som framställs av en ovanlig producent. Vinet görs av ett gift pa..

Läs mer
Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Firandet av vinets dag instiftades i Sverige år 2014 och har sedan dess blivit en tradition. Dagen i sig handlar inte om själva vindrickandet utan snarare om vinodlingen och tillverkningen. De som v..

Läs mer
Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Honungens dag, Biodlingens dag, Biets dag – kärt barn har många namn. FN har deklarerat 20 augusti som den officiella Världsbidagen som ett sätt att fira den avslutade honungsskörden. Oavsett vad ma..

Läs mer
Apelsinjuice mer än 20 gånger sötare än vin

Apelsinjuice mer än 20 gånger sötare än vin

Så här i början av året är det många som vill leva lite hälsosammare. Visste du att de flesta viner innehåller mindre än en tjugondel av det socker som finns i apelsinjuice och läsk? Dessutom finns ..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Vi är många som minns hur härligt det var att gå på skolutflykt med ryggsäcken full av nygräddade pannkakor och tigermuffins. Men utflyktsdagarna är inte över. Varje år firar vi Picknickens dag den ..

Läs mer