HEM

Aktuellt

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Hur kan vi leva längre? Det är en fråga som debatterats sedan människan för första gången började tänka över sin existens. För att få fram svaren har ett forskningsteam på University of California kartlagt vad 90-åringar har gemensamt. Resultaten har fått många att höja på ögonbrynen. Studien som heter “The 90+ Study” har kommit fram till 5 faktorer som gör att du lever längre.

Studien visar tydligt att 1-2 glas vin per dag har positiva effekter på hjärt- och kärlfunktioner samt reducerar risken för att dö i förtid med upp till 18 procent. Detsamma gäller om man dricker öl. Forskarna vet inte varför alkohol i just dessa mängder ger en så positiv effekt på livslängden, men att resultaten är tydliga.

Drick kaffe

Även 2-4 koppar kaffe om dagen visade sig minska risken att dö i förtid med ca 10 procent. Den faktiska mängden koffein, som ger positiva hälsoeffekter, ligger på 200-400 mg per dag. En kopp bryggkaffe (15 cl) innehåller ca 70-80 mg koffein.

Ha en hobby

Det mest effektiva sättet att leva längre är att minst 2 timmar per dag ägna sig åt en hobby. Detta visar sig minska risken med att dö i förtid med hela 21 procent. Vilken typ av hobby det rör sig om verkar spela mindre roll, snarare ska det fylla dig med passion och hålla hjärnan aktiv.

Ta promenader

Att gå ut på promenad vet väl de flesta är bra för hälsan. Men att 15-45 minuters daglig promenad minskar risken att dö i förtid med hela 11 procent kanske ställer saken i ett annat ljus.

Lägg på dig lite

Att vara överviktig är generellt sett inte bra för hälsan. Men studien visar att efter 65 års ålder är det snarare nyttigt att lägga på sig ca 0,2-0,5 kg per år. Detta verkar dels ha göra med att vissa vitaminer lagras i fettvävnad, som kroppen har svårare att tillgodogöra sig ju äldre man blir, och dels att energireserver är bra att ha om man blir sjuk.

De nya rönen är onekligen bra nyheter för livsnjutare som gärna tar sig ett glas vin på kvällen. Kom bara ihåg att även äta fiberrik kost, såsom frukt och grönsaker, eftersom det i andra studier visat sig vara viktigt. Det finns med andra ord inte längre någon anledning att leva helt asketiskt för att få ett långt och lyckligt liv.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

En ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin kommer från oväntat håll. Finländske uppfinnaren Sami Gauffin har skapat Winemill som på 15 minuter tar bort en stor del alkohol. – Vi kan ta bort en ..

Läs mer
Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Svenskarna köper allt dyrare viner. Under 2021 har viner som kostar över 100 kronor flaskan ökat med 24 procent. Samtidigt sjunker försäljningen för de allra billigaste vinerna. Ny statistik från S..

Läs mer
3 vintips till streamade serier

3 vintips till streamade serier

Våren 2020 har Vinguiden, som många andra, blivit tvingad att söka förströelse hos digitala streaming-tjänster såsom Netflix, HBO och C More mer flera. Det finns fler bra serier som innehåller scene..

Läs mer
Fira kärleken med ett alla hjärtans dag-vin

Fira kärleken med ett alla hjärtans dag-vin

Vad brukar du dricka för alla hjärtans dag-vin? Alla hjärtans dag närmar sig med stormsteg, och det ska så klart firas. Vi har valt ut sju goda och snygga flaskor som du kan överraska personen i dit..

Läs mer
Guide: Så lagrar du vin bäst

Guide: Så lagrar du vin bäst

Att samla på vin kan vara både en lönsam, god och stimulerande hobby. Viner har ökat 127 procent i värde de senaste 10 åren. Här är tipsen om hur du kommer i gång med vinsamlingen. Har du också trö..

Läs mer
Vinerna som ligger under 100-lappen

Vinerna som ligger under 100-lappen

Nu lider årets fattigaste månad mot sitt slut. Men det går att sätta guldkant på januari även om plånboken börjar bli tom. Vinguiden har tagit fram sju fyndviner som gör att du kan dricka gott trots..

Läs mer