HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Hur kan vi leva längre? Det är en fråga som debatterats sedan människan för första gången började tänka över sin existens. För att få fram svaren har ett forskningsteam på University of California kartlagt vad 90-åringar har gemensamt. Resultaten har fått många att höja på ögonbrynen. Studien som heter “The 90+ Study” har kommit fram till 5 faktorer som gör att du lever längre.

Studien visar tydligt att 1-2 glas vin per dag har positiva effekter på hjärt- och kärlfunktioner samt reducerar risken för att dö i förtid med upp till 18 procent. Detsamma gäller om man dricker öl. Forskarna vet inte varför alkohol i just dessa mängder ger en så positiv effekt på livslängden, men att resultaten är tydliga.

Drick kaffe

Även 2-4 koppar kaffe om dagen visade sig minska risken att dö i förtid med ca 10 procent. Den faktiska mängden koffein, som ger positiva hälsoeffekter, ligger på 200-400 mg per dag. En kopp bryggkaffe (15 cl) innehåller ca 70-80 mg koffein.

Ha en hobby

Det mest effektiva sättet att leva längre är att minst 2 timmar per dag ägna sig åt en hobby. Detta visar sig minska risken med att dö i förtid med hela 21 procent. Vilken typ av hobby det rör sig om verkar spela mindre roll, snarare ska det fylla dig med passion och hålla hjärnan aktiv.

Ta promenader

Att gå ut på promenad vet väl de flesta är bra för hälsan. Men att 15-45 minuters daglig promenad minskar risken att dö i förtid med hela 11 procent kanske ställer saken i ett annat ljus.

Lägg på dig lite

Att vara överviktig är generellt sett inte bra för hälsan. Men studien visar att efter 65 års ålder är det snarare nyttigt att lägga på sig ca 0,2-0,5 kg per år. Detta verkar dels ha göra med att vissa vitaminer lagras i fettvävnad, som kroppen har svårare att tillgodogöra sig ju äldre man blir, och dels att energireserver är bra att ha om man blir sjuk.

De nya rönen är onekligen bra nyheter för livsnjutare som gärna tar sig ett glas vin på kvällen. Kom bara ihåg att även äta fiberrik kost, såsom frukt och grönsaker, eftersom det i andra studier visat sig vara viktigt. Det finns med andra ord inte längre någon anledning att leva helt asketiskt för att få ett långt och lyckligt liv.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 myter om vin – men här är sanningen

5 myter om vin – men här är sanningen

Skruvkork är dåligt, tjocka flaskor innehåller bättre vin – och allt vin blir bättre med åren. Eller? Nej, det finns många konstiga myter kring vin som är seglivade och skapar förvirring. Så l..

Läs mer
Apelsinjuice mer än 20 gånger sötare än vin

Apelsinjuice mer än 20 gånger sötare än vin

Så här i början av året är det många som vill leva lite hälsosammare. Visste du att de flesta viner innehåller mindre än en tjugondel av det socker som finns i apelsinjuice och läsk? Dessutom finns ..

Läs mer
Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Kebabtallrik, kebabrulle eller kebabsallad är några varianter av mångas favoriträtt.  Om du tycker att kebab är värd att fira kan du redan nu se fram emot den 11 september för då är det Kebabens dag..

Läs mer
Sex perfekta drycker till Alla Hjärtans dag

Sex perfekta drycker till Alla Hjärtans dag

Gör någon du tycker om extra glad på Alla hjärtans dag. Här är sex ädla drycker som gör Valentindagen till en oförglömlig kärlekshögtid. För vem vill inte både få och dricka ”Love You Bunches” den 1..

Läs mer
Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Svenskarna köper allt dyrare viner. Under 2021 har viner som kostar över 100 kronor flaskan ökat med 24 procent. Samtidigt sjunker försäljningen för de allra billigaste vinerna. Ny statistik från S..

Läs mer
Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Skål och grattis, vinälskare! Priserna på vin väntas framöver falla till de lägsta nivåerna på fem år – främst tack vare ett överskott på druvor från Kalifornien. Det är några lyckliga omständighete..

Läs mer