HEM

Aktuellt

Två vinböcker som måste finnas i din bokhylla

Det finns en uppsjö av böcker om vin, men som svensk med ett vinintresse finns det två böcker som absolut borde finnas i din bokhylla.

”Svenskt vin: bland druvor och vingårdar”, Mattias Säfwenberg

Följ med på en smakresa genom Sverige där Mattias Säfwenberg leder dig mellan druvsorter och vinrankor. Med sin mångåriga erfarenhet berättar han hur vi odlar vin i Sverige och vad som händer i vingården vid olika tidpunkter på året. Samt vad som är viktigt att tänka på när man håller en provning med svenska viner.

Enligt Mattias är boken en naturlig uppföljning och förlängning av hans förra bok, ”Svenskt Vin – en vinvärld som växer”.

– Det kändes viktigt att berätta om vingårdarna och druvorna som används. Jag har följt utvecklingen här i Sverige och hållit i provningar av svenskt vin under väldigt lång tid, säger Mattias.

Tanken på en bok med fokus på kommersiella vingårdar fanns redan när han skrev den första boken.

– Jag avvaktade medvetet innan jag skrev nästa bok, då jag visste att flera vingårdar var under utveckling. För mig har det varit viktigt att informera om det som händer just nu för att hålla boken aktuell under längre tid. Samtidigt vill jag att det ska finnas intressant information kvar för vingårdarna att dela med sina besökare, berättar Mattias vidare.

Hans förhoppning är att läsaren ska bli nyfiken på Sverige som vinland och att boken ska fungera som inspiration. Den ska få en att vilja ta steget till att prova vin från Sverige – om man nu inte redan har gjort det.

– Tanken med boken är också att man ska kunna ha med sig den när man reser runt bland svenska vingårdar. På så sätt kan det bli en ögonöppnare där många nya spännande resmål uppenbarar sig i Sverige, avslutar Mattias.

Här kan du provläsa boken Svenskt vin: bland druvor och vingårdar.

 

”Bli en hemmasommelier”, Jenny Roshage-Theander

Jenny Roshage-Theander är konditor, kock, chocolatier, krögare och sommelier. Efter en lång karriär inom restaurangbranschen beslutade hon sig för att skriva denna bok för att hjälpa vanliga människor att våga prova mat och vin i kombination. Hon vill ta bort alla pekpinnar och göra det roligt, för det är trots allt bara mat och vin.

Det som startade tankar kring att skriva boken var att hon ville förstå vad som låg bakom de vinrekommendationer som hon fick av vinexperter.

– När jag skulle lära mig om hur vin och mat hängde ihop ville jag förstå resonemanget bakom. Inte bara få ett artikelnummer och ”detta passar till skagenröra”. Jag ville veta varför. Med boken hoppas jag få fler att lära sig att se resonemanget bakom, och på så sätt ta sitt intresse till nästa nivå, säger Jenny.

Hon ville även att boken ska vara lätt att läsa och förstå för personer som inte har den erfarenhet inom mat och vin som hon själv har.

– Jag har en enorm passion för mat och dryck men insåg inte riktigt vilket enormt arbete det ligger bakom en bok. Jag har lagt ner många, många timmar av hårt slit för att få det rätt, snyggt och förståeligt. Det är en sak att skriva så jag själv förstår, men att få andra att förstå vad jag menar är inte alltid samma sak, berättar Jenny.

Hennes förhoppning är att läsaren ska få med sig hur roligt det är med mat och dryck i kombination.

– Rätt mat till rätt vin kan verkligen bli en upplevelse och inte bara något som gör dig mätt! Jag hoppas att läsarna vågar laga maten, provar olika kombinationer och att de verkligen känner efter vad de upplever när de äter och dricker, avslutar Jenny.

Här kan du provläsa boken Bli en hemmasommelier.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira Vinets dag med ett extra glas vin ikväll

Fira Vinets dag med ett extra glas vin ikväll

I dag den 22 januari firas vinets dag runt om i Sverige. Tanken är att uppmuntra svensk vinkultur och att vi ska fira vinet genom att våga prova nya underbara sorter. Dagen till ära hålls en stor vi..

Läs mer
Nytt förslag: ”Hämt-vin och öl från restauranger”..

Nytt förslag: ”Hämt-vin och öl från restauranger”..

Hämtmat från krogen – tillsammans med en god flaska vin. Nu vill Moderaterna göra det möjligt att köpa med sig alkohol hem från restauranger. – De här förändringarna, som nu föreslås, gör att det ko..

Läs mer
Fira kärleken med ett alla hjärtans dag-vin

Fira kärleken med ett alla hjärtans dag-vin

Vad brukar du dricka för alla hjärtans dag-vin? Alla hjärtans dag närmar sig med stormsteg, och det ska så klart firas. Vi har valt ut sju goda och snygga flaskor som du kan överraska personen i dit..

Läs mer
Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Visst vore det trevligt att vara på en sommarö i skärgården och njut av friska, fruktiga och honungssöta drycker. En riktig idyll som man kan se framför sig. Från Sydafrika till Roslagen har vi valt..

Läs mer
Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Kebabtallrik, kebabrulle eller kebabsallad är några varianter av mångas favoriträtt.  Om du tycker att kebab är värd att fira kan du redan nu se fram emot den 11 september för då är det Kebabens dag..

Läs mer
Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Mars är här – och vinnyheterna knoppar upp sig som vårblommor. Inte mindre än 65 spännande nya viner finns att botanisera bland. De exotiska vinländerna sticker ut lite extra – från ett ..

Läs mer