HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Guide: Så lagrar du vin bäst

Att samla på vin kan vara både en lönsam, god och stimulerande hobby. Viner har ökat 127 procent i värde de senaste 10 åren. Här är tipsen om hur du kommer i gång med vinsamlingen.

Har du också tröttnat på fonder och aktier som hoppar upp och ner i värde varje dag? Då kan vin vara en mer stimulerande sparform. Endera får du en samling som ökar i värde, eller har du en guldgruva att botanisera i om några år.

Ett sätt är att vecko- eller månadsspara i vin, d.v.s. att varje vecka eller månad köpa ett vin med lagringspotential som du stoppar i samlingen. Under 2020 var prisuppgången 13 procent för exklusiva samlarviner. På tio år är uppgången 127 procent.

I dag finns det flera fina möjligheter att lagra vin även om du inte har en egen stor vinkällare. Det finns kompakta och pålitliga vinkylskåp för några tusenlappar. Den som vill spara vin under längre tid och i större skala kan med fördel vända sig till en vinkällare där du kan hyra in dina flaskor i ett vinskåp. Där kan du ofta också få tips på bra viner att samla på.

Det viktiga är att vinförvaringen håller en sval och låg temperatur och inte skiftar för mycket under året, helst inte mer än fem grader. Vinet ska ligga still och ha det kallt och mörkt. Då får du en fin utveckling och mognad av dina viner. Det bästa är en vinkällare, vinkyl lämpar sig bättre för lagring under kortare tid.

Den bästa temperaturen för att långlagra viner är 10-12 grader med en luftfuktighet på 60-80 procent. Den som ska lagra vitt vin och champagne kan enligt vissa experter ha en lägre temperatur. Rött vin kan lagras i en aningen högre temperatur. Tänk dock på att inte ha snabba temperaturväxlingar.

En bra plan när du ska lagra vin kan vara att hålla dig till färre sorter, men ha fler flaskor av varje sort. Då får du en bättre koll på hur dina viner utvecklas och kan njuta av en flaska lite då och då. Köp heller inte alla flaskor samtidigt av samma årgång – då mognar de samtidigt och kan behöva drickas upp samtidigt.

Vilka viner ska du då välja för lagring? Sträva viner med hög tanninhalt lämpar sig generellt för lagring. Hög syra är en annan faktor som konserverar vinet. Har vinet redan lagrats på ekfat kan det bidra till att det mognar och åldras bättre. Hög alkoholhalt anges också ofta som en positiv faktor. Även champagne går att lagra, även om det är mer komplext än att lagra vitt och rött vin. Blanc de blanc-champagner är ofta fylligare och mer långlivade och vinner verkligen på lagring. En årgångschampagne kan bli fantastisk efter att ha lagrats i tio år eller mer.

Experterna tvistar om det går att lagra viner med skruvkapsyl – traditionellt sett har lagringsviner riktig kork. Skruvkapsylen är oftast så tät att det inte kommer in något syre alls till vinet och mognaden tar väldigt lång tid.

Glöm inte att njuta av din vinsamling! Det är en fantastisk känsla att öppna och smaka ett vin du själv har lagrat i 10-20 år.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa