HEM

Aktuellt

Guide: Så lagrar du vin bäst

Att samla på vin kan vara både en lönsam, god och stimulerande hobby. Viner har ökat 127 procent i värde de senaste 10 åren. Här är tipsen om hur du kommer i gång med vinsamlingen.

Har du också tröttnat på fonder och aktier som hoppar upp och ner i värde varje dag? Då kan vin vara en mer stimulerande sparform. Endera får du en samling som ökar i värde, eller har du en guldgruva att botanisera i om några år.

Ett sätt är att vecko- eller månadsspara i vin, d.v.s. att varje vecka eller månad köpa ett vin med lagringspotential som du stoppar i samlingen. Under 2020 var prisuppgången 13 procent för exklusiva samlarviner. På tio år är uppgången 127 procent.

I dag finns det flera fina möjligheter att lagra vin även om du inte har en egen stor vinkällare. Det finns kompakta och pålitliga vinkylskåp för några tusenlappar. Den som vill spara vin under längre tid och i större skala kan med fördel vända sig till en vinkällare där du kan hyra in dina flaskor i ett vinskåp. Där kan du ofta också få tips på bra viner att samla på.

Det viktiga är att vinförvaringen håller en sval och låg temperatur och inte skiftar för mycket under året, helst inte mer än fem grader. Vinet ska ligga still och ha det kallt och mörkt. Då får du en fin utveckling och mognad av dina viner. Det bästa är en vinkällare, vinkyl lämpar sig bättre för lagring under kortare tid.

Den bästa temperaturen för att långlagra viner är 10-12 grader med en luftfuktighet på 60-80 procent. Den som ska lagra vitt vin och champagne kan enligt vissa experter ha en lägre temperatur. Rött vin kan lagras i en aningen högre temperatur. Tänk dock på att inte ha snabba temperaturväxlingar.

En bra plan när du ska lagra vin kan vara att hålla dig till färre sorter, men ha fler flaskor av varje sort. Då får du en bättre koll på hur dina viner utvecklas och kan njuta av en flaska lite då och då. Köp heller inte alla flaskor samtidigt av samma årgång – då mognar de samtidigt och kan behöva drickas upp samtidigt.

Vilka viner ska du då välja för lagring? Sträva viner med hög tanninhalt lämpar sig generellt för lagring. Hög syra är en annan faktor som konserverar vinet. Har vinet redan lagrats på ekfat kan det bidra till att det mognar och åldras bättre. Hög alkoholhalt anges också ofta som en positiv faktor. Även champagne går att lagra, även om det är mer komplext än att lagra vitt och rött vin. Blanc de blanc-champagner är ofta fylligare och mer långlivade och vinner verkligen på lagring. En årgångschampagne kan bli fantastisk efter att ha lagrats i tio år eller mer.

Experterna tvistar om det går att lagra viner med skruvkapsyl – traditionellt sett har lagringsviner riktig kork. Skruvkapsylen är oftast så tät att det inte kommer in något syre alls till vinet och mognaden tar väldigt lång tid.

Glöm inte att njuta av din vinsamling! Det är en fantastisk känsla att öppna och smaka ett vin du själv har lagrat i 10-20 år.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

10 udda fakta du inte visste om vin

10 udda fakta du inte visste om vin

Svenska folket har blivit ett vinälskande folk. Varje dag säljs över 745 000 liter vin på Systembolaget. Men visste du de här 10 sakerna om vin och vindruvor?  1. Vindruvor är den mest odlade frukte..

Läs mer
Stjärnkocken: ”Passa på att äta och dricka lite extr..

Stjärnkocken: ”Passa på att äta och dricka lite extr..

Stjärnkocken Malin Söderström hoppas på ljusare tider nu när restriktionerna lättar. Från den första juni får du vara kvar på restaurangerna till klockan 22:30. – Det är så många som är lyckliga öve..

Läs mer
Ny studie avslöjar: vinet som passar bäst med din pe..

Ny studie avslöjar: vinet som passar bäst med din pe..

Visst vore det härligt med en personlig vinkompass som visar vilka viner du föredrar? Enligt den här studien är din personlighet nyckeln till att du väljer rätt varje gång. Experimentet I en studie..

Läs mer
Läskigt gott till Hallo-vin

Läskigt gott till Hallo-vin

Bus eller vin? Ladda upp för Halloween med läskigt goda drycker. Några riktigt spöklika sorter lyfter helgen till nya höjder. Fler och fler firar Halloween i Sverige. Men viss förvirring tycks råda ..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Bubblor från alpregionen Savoie, häftigt vin av encruzadodruvan och rött från världens bästa kooperativ. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under augusti månad! Mousserande viner: [..

Läs mer
Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Intresset för vin växer i Sverige och allt fler gör större inköp för att kunna lagra sina favoriter i hemmet. Så hur ska du då förvara vinet för att det inte bara ska behålla utan även utveckla sin ..

Läs mer