HEM

Aktuellt

Stor guide – 10 vinbarer du inte får missa

Finns det något bättre än att utforska trendiga vinbarer tillsammans med vännerna? Att få umgås över ett glas vin, testa nya viner och prata natten lång. Vi på Vinguiden har satt ihop en guide till de bästa vinbarerna i fem svenska städer som du inte får missa. Vi ses i vimlet!

Malmö

MJs, Mäster Johansgatan 13
I gamla Mäster Johans hotell har denna undangömda pärla tagit plats. Med sin mysiga innergård och välfyllda vinlista är det här sannolikt en av Sveriges coolaste vinbarer.

Swedish Wine Center, Anna Lindhs Plats 10
Swedish Wine Center ligger i närheten av Malmö Universitet och fokuserar på svenska viner tillsammans med en enklare meny. Om du vill veta mer om Sverige som vinland är det hit du ska gå.

Göteborg

Hotell Pigalle, Södra Hamngatan 2
Precis vid Brunnsparken ligger Hotell Pigalle och deras Restaurant Atelier, där du kan sjunka ner i de blommiga sofforna och njuta av vin från alla världens hörn. Här finns något för alla, oavsett hur insatt man är i vin.


Bar La Lune, Vasa kyrkogata 1

Granne med Vasakyrkan har äntligen Bar La Lune slagit upp sina portar efter viss fördröjning på grund av Covid. I den lilla lokalen finns allt från naturvin till klassiska Bordeaux. Till vinerna serveras smårätter och vinvänliga snacks.

Norrköping

Enoteket, Laxholmstorget 3
Vackert belägen vid vattnet i industrilandskapet ligger denna charmiga vinbar, med italiensk touch. Om du inte vill beställa i baren kan du själv fylla på vin efter eget tycke och smak från restaurangens enomatics-maskiner.

Ànima, Gamla Rådstugugatan 26
I Gamla staden, nära Strömparken, ligger denna ombonade vinbar. Från entrén ser du rakt in i den inglasade vinkällaren, som huserar över 300 olika sorters vin, varav hundra finns att få på glas.

Stockholm

Grus grus – Karlbergsvägen 14
Precis vid Odenplan ligger den här lilla vinbaren som med sin hemtrevliga miljö passar för såväl AW som familjemiddag. Med fokus på genuint hantverk får du både mat och vin i toppklass.

Bar Ninja, Katarina Bangata 29
För bara några veckor sedan, den 25 februari, öppnade Bar Ninja på Södermalm. Vinbaren drivs av Niklas Jakobson som har många års erfarenhet som vinimportör. Bar Ninja fokuserar till största delen på naturvin, men har även en del klassiker.

Umeå

Harlequin, Rådhusesplanaden 2E
Centralt i Umeå finner du denna intima vinbar med heltäckningsmattor och koppardetaljer. På vinlistan finns mycket från Kalifornien och cirka ett 50-tal viner på glas. De erbjuder även ett “vinhotell” så du kan förvara din öppnade flaska till nästa besök. Ett genialiskt koncept tycker vi.

Elektra, Operaplan 7
Inne på Norrlandsoperan finns vinbaren Elektra som har viner från Frankrike, Spanien, Italien, USA och Tyskland. Den dämpade belysningen i baren ger ett hemtrevligt och mysigt intryck.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

10 udda fakta du inte visste om vin

10 udda fakta du inte visste om vin

Svenska folket har blivit ett vinälskande folk. Varje dag säljs över 745 000 liter vin på Systembolaget. Men visste du de här 10 sakerna om vin och vindruvor?  1. Vindruvor är den mest odlade frukte..

Läs mer
5 vintrender i höst – lila vinet hetast

5 vintrender i höst – lila vinet hetast

Vinguiden tar tempen på höstens fem hetaste snackisar i vinvärlden! Allra hetast: det lila vinet Purple Reign. Det händer mycket inom vinvärlden just nu. Massor av nya spännande viner på Systembola..

Läs mer
Tre viner som lyser upp mörka november

Tre viner som lyser upp mörka november

Mörkt, dystert och grått. November är månaden som är svår att älska. Många svenskar upplever att deras energinivå påverkas negativt av de korta dagarna och de har problem att orka med vardagens måst..

Läs mer
Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Under maj månad kommer hela 143 nya viner att landa i Systembolagets sortiment. Av dessa finns 74 st i det tillfälliga sortimentet, 56 st i webbsortimentet och 13 st i sortimentet lokalt & småsk..

Läs mer
Fira Ostens dag med ett gott glas vin

Fira Ostens dag med ett gott glas vin

Den 27 maj firas Ostens dag och om det är något vi svenskar gillar, så är det ost. Precis som med vin finns det en mängd olika ostar med minst lika många smaker. Lyckas man då para rätt vin med rätt..

Läs mer
Fånga våren med ett vindlätt vin

Fånga våren med ett vindlätt vin

Söndagen den 20 mars infaller den efterlängtade vårdagjämningen. Äntligen stiger solskivan över horisonten igen, så att dagarna blir längre än nätterna. Det är definitivt värt att fira! Här har vi v..

Läs mer