HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Stor guide – 10 vinbarer du inte får missa

Finns det något bättre än att utforska trendiga vinbarer tillsammans med vännerna? Att få umgås över ett glas vin, testa nya viner och prata natten lång. Vi på Vinguiden har satt ihop en guide till de bästa vinbarerna i fem svenska städer som du inte får missa. Vi ses i vimlet!

Malmö

MJs, Mäster Johansgatan 13
I gamla Mäster Johans hotell har denna undangömda pärla tagit plats. Med sin mysiga innergård och välfyllda vinlista är det här sannolikt en av Sveriges coolaste vinbarer.

Swedish Wine Center, Anna Lindhs Plats 10
Swedish Wine Center ligger i närheten av Malmö Universitet och fokuserar på svenska viner tillsammans med en enklare meny. Om du vill veta mer om Sverige som vinland är det hit du ska gå.

Göteborg

Hotell Pigalle, Södra Hamngatan 2
Precis vid Brunnsparken ligger Hotell Pigalle och deras Restaurant Atelier, där du kan sjunka ner i de blommiga sofforna och njuta av vin från alla världens hörn. Här finns något för alla, oavsett hur insatt man är i vin.


Bar La Lune, Vasa kyrkogata 1

Granne med Vasakyrkan har äntligen Bar La Lune slagit upp sina portar efter viss fördröjning på grund av Covid. I den lilla lokalen finns allt från naturvin till klassiska Bordeaux. Till vinerna serveras smårätter och vinvänliga snacks.

Norrköping

Enoteket, Laxholmstorget 3
Vackert belägen vid vattnet i industrilandskapet ligger denna charmiga vinbar, med italiensk touch. Om du inte vill beställa i baren kan du själv fylla på vin efter eget tycke och smak från restaurangens enomatics-maskiner.

Ànima, Gamla Rådstugugatan 26
I Gamla staden, nära Strömparken, ligger denna ombonade vinbar. Från entrén ser du rakt in i den inglasade vinkällaren, som huserar över 300 olika sorters vin, varav hundra finns att få på glas.

Stockholm

Grus grus – Karlbergsvägen 14
Precis vid Odenplan ligger den här lilla vinbaren som med sin hemtrevliga miljö passar för såväl AW som familjemiddag. Med fokus på genuint hantverk får du både mat och vin i toppklass.

Bar Ninja, Katarina Bangata 29
För bara några veckor sedan, den 25 februari, öppnade Bar Ninja på Södermalm. Vinbaren drivs av Niklas Jakobson som har många års erfarenhet som vinimportör. Bar Ninja fokuserar till största delen på naturvin, men har även en del klassiker.

Umeå

Harlequin, Rådhusesplanaden 2E
Centralt i Umeå finner du denna intima vinbar med heltäckningsmattor och koppardetaljer. På vinlistan finns mycket från Kalifornien och cirka ett 50-tal viner på glas. De erbjuder även ett “vinhotell” så du kan förvara din öppnade flaska till nästa besök. Ett genialiskt koncept tycker vi.

Elektra, Operaplan 7
Inne på Norrlandsoperan finns vinbaren Elektra som har viner från Frankrike, Spanien, Italien, USA och Tyskland. Den dämpade belysningen i baren ger ett hemtrevligt och mysigt intryck.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer. – Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn..

Läs mer
10 udda fakta du inte visste om vin

10 udda fakta du inte visste om vin

Svenska folket har blivit ett vinälskande folk. Varje dag säljs över 745 000 liter vin på Systembolaget. Men visste du de här 10 sakerna om vin och vindruvor?  1. Vindruvor är den mest odlade frukte..

Läs mer
Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Under maj månad kommer hela 143 nya viner att landa i Systembolagets sortiment. Av dessa finns 74 st i det tillfälliga sortimentet, 56 st i webbsortimentet och 13 st i sortimentet lokalt & småsk..

Läs mer
Stjärnkocken: ”Passa på att äta och dricka lite extr..

Stjärnkocken: ”Passa på att äta och dricka lite extr..

Stjärnkocken Malin Söderström hoppas på ljusare tider nu när restriktionerna lättar. Från den första juni får du vara kvar på restaurangerna till klockan 22:30. – Det är så många som är lyckliga öve..

Läs mer
Därför behöver du inte lufta ditt vin

Därför behöver du inte lufta ditt vin

Att lufta sitt vin har väldigt liten effekt på smakupplevelsen. Det menar nu flera experter, som därmed går emot många års vetenskap. – De flesta viner som produceras idag kan drickas direkt, säger ..

Läs mer
Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Vissa är överkänsliga mot viner utan att förstå vad det beror på. Det kan vara histamintolerans som gör att du kan få reaktioner på vanligt vin. Men det finns speciella viner som sägs ge mindre symp..

Läs mer