HEM

Aktuellt

Stor guide – 10 vinbarer du inte får missa

Finns det något bättre än att utforska trendiga vinbarer tillsammans med vännerna? Att få umgås över ett glas vin, testa nya viner och prata natten lång. Vi på Vinguiden har satt ihop en guide till de bästa vinbarerna i fem svenska städer som du inte får missa. Vi ses i vimlet!

Malmö

MJs, Mäster Johansgatan 13
I gamla Mäster Johans hotell har denna undangömda pärla tagit plats. Med sin mysiga innergård och välfyllda vinlista är det här sannolikt en av Sveriges coolaste vinbarer.

Swedish Wine Center, Anna Lindhs Plats 10
Swedish Wine Center ligger i närheten av Malmö Universitet och fokuserar på svenska viner tillsammans med en enklare meny. Om du vill veta mer om Sverige som vinland är det hit du ska gå.

Göteborg

Hotell Pigalle, Södra Hamngatan 2
Precis vid Brunnsparken ligger Hotell Pigalle och deras Restaurant Atelier, där du kan sjunka ner i de blommiga sofforna och njuta av vin från alla världens hörn. Här finns något för alla, oavsett hur insatt man är i vin.


Bar La Lune, Vasa kyrkogata 1

Granne med Vasakyrkan har äntligen Bar La Lune slagit upp sina portar efter viss fördröjning på grund av Covid. I den lilla lokalen finns allt från naturvin till klassiska Bordeaux. Till vinerna serveras smårätter och vinvänliga snacks.

Norrköping

Enoteket, Laxholmstorget 3
Vackert belägen vid vattnet i industrilandskapet ligger denna charmiga vinbar, med italiensk touch. Om du inte vill beställa i baren kan du själv fylla på vin efter eget tycke och smak från restaurangens enomatics-maskiner.

Ànima, Gamla Rådstugugatan 26
I Gamla staden, nära Strömparken, ligger denna ombonade vinbar. Från entrén ser du rakt in i den inglasade vinkällaren, som huserar över 300 olika sorters vin, varav hundra finns att få på glas.

Stockholm

Grus grus – Karlbergsvägen 14
Precis vid Odenplan ligger den här lilla vinbaren som med sin hemtrevliga miljö passar för såväl AW som familjemiddag. Med fokus på genuint hantverk får du både mat och vin i toppklass.

Bar Ninja, Katarina Bangata 29
För bara några veckor sedan, den 25 februari, öppnade Bar Ninja på Södermalm. Vinbaren drivs av Niklas Jakobson som har många års erfarenhet som vinimportör. Bar Ninja fokuserar till största delen på naturvin, men har även en del klassiker.

Umeå

Harlequin, Rådhusesplanaden 2E
Centralt i Umeå finner du denna intima vinbar med heltäckningsmattor och koppardetaljer. På vinlistan finns mycket från Kalifornien och cirka ett 50-tal viner på glas. De erbjuder även ett “vinhotell” så du kan förvara din öppnade flaska till nästa besök. Ett genialiskt koncept tycker vi.

Elektra, Operaplan 7
Inne på Norrlandsoperan finns vinbaren Elektra som har viner från Frankrike, Spanien, Italien, USA och Tyskland. Den dämpade belysningen i baren ger ett hemtrevligt och mysigt intryck.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Sveriges bästa uteserveringar

Sveriges bästa uteserveringar

Äntligen dags för uteserveringar! Fort går det och snart knackar sommaren på och säger hej. Passande nog har vi därför listat ett gäng härliga uteserveringar som vi varmt kan rekommendera inför den ..

Läs mer
Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Intresset för vin växer i Sverige och allt fler gör större inköp för att kunna lagra sina favoriter i hemmet. Så hur ska du då förvara vinet för att det inte bara ska behålla utan även utveckla sin ..

Läs mer
Sulfiter och tanniner i vin – så här påverkas du!

Sulfiter och tanniner i vin – så här påverkas du!

Sulfit luktar illa, eller hur var det nu igen? Oavsett så spelar sulfiterna en viktig roll i hela vinmakeriet – både i naturligt och tillsatt tillstånd. Ämnet tillsätts bland annat för att skydda dr..

Läs mer
199 nyheter på Systembolaget i juni

199 nyheter på Systembolaget i juni

Snart är det juni och med det dags för Systembolagets andra uppdatering av det ordinarie sortimentet. Totalt får vi 199 nya viner, av vilka vi har valt att titta närmare på fyra spännande nyheter. ..

Läs mer
De kan vinna på Stellagalan 2021

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober k..

Läs mer
Viner till årets alla äventyr

Viner till årets alla äventyr

Tänk dig att du är på segelsemester i skärgården. Ni har lagt till vid en klipphäll och kvällens middag tillagas. Med en flaska vin i ena handen och några vinglas i den andra hoppar du i land. Då hä..

Läs mer