HEM

Aktuellt

Vitt vin och räkor – så här ska du tänka

Att vitt vin och räkor passar bra ihop är inte direkt någon nyhet. Men vet du varför? Här får du lära dig mer om detta och vi tipsar även om några riktigt goda viner som matchar extra bra till nästa gång du ska servera skaldjur.

Umami utesluter rött och ekfatslagrat

Räkor och andra skaldjur innehåller umami, vilket är den berömda ‘femte smaken’ jämte sött, salt, surt och beskt. Umami finns naturligt i bland annat feta fiskar, skaldjur, svamp och lagrad ost. Den får ofta maten att smaka beskt och strävt och är bland annat vanligt förekommande i asiatisk mat.

Umami kan på många sätt vara svårt att para med vin eller öl eftersom den gör smakerna strävare och beskare. Ett redan strävt rödvin upplevs därför som ännu mer strävt och matchar då de lite söta och salta skaldjuren ganska illa. Ekfatslagrade viner passar oftast inte heller särskilt bra, eftersom garvsyran i ekfaten redan gett vinet en strävare karaktär.

Matcha sötman försiktigt

I skaldjur finns även en viss sötma vilket du kan möta upp med ett vin som också är lite sött. Undvik dock att välja ett allt för sött vin för då tappas de mer delikata smakerna i räkorna bort.

Om du använder dig av Systembolagets smakklockor bör du sikta på ett vin med sötma 1-2. Notera dock att smakklockorna inte nödvändigtvis motsvarar mängden socker i vinet, utan hur sött det upplevs. Primärt bör vinet ha hög syrlighet för att upplevas som friskt i kombination med räkorna.

Matcha mer än bara räkan

Räkan i sig för som sagt med sig umami, sötma och sälta. Men glöm för den sakens skull inte bort vad mer som ingår i rätten. Att matcha vinet med helhetsupplevelsen ger ofta ett bättre slutresultat än om du enbart fokuserar på huvudingrediensen.

Smörsteker du exempelvis räkorna så kan ett fylligare vin möta smörsmakerna, medan ett vin med inslag av citrus passar bra om citroner ingår i måltiden. Om du serverar friterade räkor kan du med fördel välja ett mousserande vin som då balanserar den lite oljiga känslan av frityren.

Många druvor att välja på

Att hitta viner som matchar dessa kriterier är inte svårt. Vanliga druvor att para med skaldjur är Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Riesling och Grüner Veltliner. Ser du till vinregioner så är viner från både Chablis, Champagne och Alsace klassiska att servera till räkor. Men givetvis passar även såväl tyska och österrikiska, som italienska, amerikanska eller nya zeeländska vita viner bra.

Några utvalda vita viner att para med räkorna

Chablis Le Beaunois Labouré-Roi
2022
Chablis Le Beaunois Labouré-Roi
Bra balans i ren, klassisk stil, viss bitter karaktär, citronskal, lime, äppelbitter med realtivt lång eftersmak med inslag av persika.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
169 kr

L Chardonnay
2022
L Chardonnay
Fruktig smak med inslag av gröna äpplen, örter, honungsmelon och citrus.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Leth Grüner Veltliner
2022
Leth Grüner Veltliner
Liten spritsig ton, gröna inslag, bra frukt åt det sommargröna, liten örtig ton i bra balans med fin friskhet i avslut.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

Leitz Eins Zwei Dry Riesling
2022
Leitz Eins Zwei Dry Riesling
Fruktig, mycket frisk, ungdomlig smak med inslag av päron, krusbär, lime, gröna äpplen, örter och mineral.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
107 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Äntligen dags för vinnyheter på Systembolaget. Aptitretare, det perfekta vinet till fredagskycklingen och vin mot elräkningsångest. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under oktober m..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens matlagning

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför va..

Läs mer
Hummerpremiär: Drycken som passar till havets svarta..

Hummerpremiär: Drycken som passar till havets svarta..

Nu är det dags att fånga havets svarta guld, hummern. Den 21 oktober började en hummerfest som märks längs hela västkusten – och på restauranger landet runt. Första måndagen efter 21 september..

Läs mer
5 fakta du inte visste om svenska viner

5 fakta du inte visste om svenska viner

Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinb..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Hösten är kommen och det har blivit dags att titta på vinnyheter som släpps på Systembolaget under november månad. Det blir bjussigt och värmande med finbeaujolais, överraskande bubbel och egensinni..

Läs mer
Bästa 10 viner på Chardonnay

Bästa 10 viner på Chardonnay

Det finns nästan 800 viner på Chardonnay på Systembolaget. Hur navigera och hitta den rätta? För en fantastisk druva är den, även en av de mest odlade. Och då inte bara för att den är relativt lätto..

Läs mer