HEM

Aktuellt

Vitt vin och räkor – så här ska du tänka

Att vitt vin och räkor passar bra ihop är inte direkt någon nyhet. Men vet du varför? Här får du lära dig mer om detta och vi tipsar även om några riktigt goda viner som matchar extra bra till nästa gång du ska servera skaldjur.

Umami utesluter rött och ekfatslagrat

Räkor och andra skaldjur innehåller umami, vilket är den berömda ‘femte smaken’ jämte sött, salt, surt och beskt. Umami finns naturligt i bland annat feta fiskar, skaldjur, svamp och lagrad ost. Den får ofta maten att smaka beskt och strävt och är bland annat vanligt förekommande i asiatisk mat.

Umami kan på många sätt vara svårt att para med vin eller öl eftersom den gör smakerna strävare och beskare. Ett redan strävt rödvin upplevs därför som ännu mer strävt och matchar då de lite söta och salta skaldjuren ganska illa. Ekfatslagrade viner passar oftast inte heller särskilt bra, eftersom garvsyran i ekfaten redan gett vinet en strävare karaktär.

Matcha sötman försiktigt

I skaldjur finns även en viss sötma vilket du kan möta upp med ett vin som också är lite sött. Undvik dock att välja ett allt för sött vin för då tappas de mer delikata smakerna i räkorna bort.

Om du använder dig av Systembolagets smakklockor bör du sikta på ett vin med sötma 1-2. Notera dock att smakklockorna inte nödvändigtvis motsvarar mängden socker i vinet, utan hur sött det upplevs. Primärt bör vinet ha hög syrlighet för att upplevas som friskt i kombination med räkorna.

Matcha mer än bara räkan

Räkan i sig för som sagt med sig umami, sötma och sälta. Men glöm för den sakens skull inte bort vad mer som ingår i rätten. Att matcha vinet med helhetsupplevelsen ger ofta ett bättre slutresultat än om du enbart fokuserar på huvudingrediensen.

Smörsteker du exempelvis räkorna så kan ett fylligare vin möta smörsmakerna, medan ett vin med inslag av citrus passar bra om citroner ingår i måltiden. Om du serverar friterade räkor kan du med fördel välja ett mousserande vin som då balanserar den lite oljiga känslan av frityren.

Många druvor att välja på

Att hitta viner som matchar dessa kriterier är inte svårt. Vanliga druvor att para med skaldjur är Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Riesling och Grüner Veltliner. Ser du till vinregioner så är viner från både Chablis, Champagne och Alsace klassiska att servera till räkor. Men givetvis passar även såväl tyska och österrikiska, som italienska, amerikanska eller nya zeeländska vita viner bra.

Några utvalda vita viner att para med räkorna

Chablis Le Beaunois Labouré-Roi
2022
Chablis Le Beaunois Labouré-Roi
Bra balans i ren, klassisk stil, viss bitter karaktär, citronskal, lime, äppelbitter med realtivt lång eftersmak med inslag av persika.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
169 kr

L Chardonnay
2022
L Chardonnay
Fruktig smak med inslag av gröna äpplen, örter, honungsmelon och citrus.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Leth Grüner Veltliner
2022
Leth Grüner Veltliner
Liten spritsig ton, gröna inslag, bra frukt åt det sommargröna, liten örtig ton i bra balans med fin friskhet i avslut.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
95 kr

Leitz Eins Zwei Dry Riesling
2022
Leitz Eins Zwei Dry Riesling
Fruktig, mycket frisk, ungdomlig smak med inslag av päron, krusbär, lime, gröna äpplen, örter och mineral.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
105 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Handplockade druvor och små partier från ett anrikt vineri på Nya Zeeland. Idag släpps endast 528 flaskor på Systembolaget av Church Road Grand Reserve Chardonnay Vintage 18. Idag, den 22 november, ..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
Sarah Jessica Parker: Älskar vitt vin

Sarah Jessica Parker: Älskar vitt vin

Fenomenet med kändisviner har varit större i Sverige än någon annanstans. Men nu börjar Hollywood-stjärnorna vakna. Sarah Jessica Parker gillade drinken Cosmopolitan när hon spelade i Sex and the C..

Läs mer
Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang&..

Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang&..

Vi svenskar har en förkärlek för italienska viner, nästan en tredjedel av vinet vi köper på Systembolaget kommer nämligen från Italien. Och nu har vi en ny, spännande italienare att stifta bekantska..

Läs mer
Vinerna till en perfekt kräftskiva

Vinerna till en perfekt kräftskiva

Äntligen dags för kräftskiva igen. Mångas förstaval är öl och snaps till de röda skaldjuren, men allt fler vill ha vin till kräftorna. Här är tipsen på hur du hittar passande drycker! Ätandet av krä..

Läs mer
Vin med så liten påverkan på naturen som möjligt

Vin med så liten påverkan på naturen som möjligt

Fler och fler svenskar provar naturviner som är gjorda med ursprungliga metoder och utan tillsatser. Efter att ha gjort succé med sitt rödvin har Maison Robert Olivier nu släppt ett vitt naturvin. V..

Läs mer