HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vitt vin och räkor – så här ska du tänka

Att vitt vin och räkor passar bra ihop är inte direkt någon nyhet. Men vet du varför? Här får du lära dig mer om detta och vi tipsar även om några riktigt goda viner som matchar extra bra till nästa gång du ska servera skaldjur.

Umami utesluter rött och ekfatslagrat

Räkor och andra skaldjur innehåller umami, vilket är den berömda ‘femte smaken’ jämte sött, salt, surt och beskt. Umami finns naturligt i bland annat feta fiskar, skaldjur, svamp och lagrad ost. Den får ofta maten att smaka beskt och strävt och är bland annat vanligt förekommande i asiatisk mat.

Umami kan på många sätt vara svårt att para med vin eller öl eftersom den gör smakerna strävare och beskare. Ett redan strävt rödvin upplevs därför som ännu mer strävt och matchar då de lite söta och salta skaldjuren ganska illa. Ekfatslagrade viner passar oftast inte heller särskilt bra, eftersom garvsyran i ekfaten redan gett vinet en strävare karaktär.

Matcha sötman försiktigt

I skaldjur finns även en viss sötma vilket du kan möta upp med ett vin som också är lite sött. Undvik dock att välja ett allt för sött vin för då tappas de mer delikata smakerna i räkorna bort.

Om du använder dig av Systembolagets smakklockor bör du sikta på ett vin med sötma 1-2. Notera dock att smakklockorna inte nödvändigtvis motsvarar mängden socker i vinet, utan hur sött det upplevs. Primärt bör vinet ha hög syrlighet för att upplevas som friskt i kombination med räkorna.

Matcha mer än bara räkan

Räkan i sig för som sagt med sig umami, sötma och sälta. Men glöm för den sakens skull inte bort vad mer som ingår i rätten. Att matcha vinet med helhetsupplevelsen ger ofta ett bättre slutresultat än om du enbart fokuserar på huvudingrediensen.

Smörsteker du exempelvis räkorna så kan ett fylligare vin möta smörsmakerna, medan ett vin med inslag av citrus passar bra om citroner ingår i måltiden. Om du serverar friterade räkor kan du med fördel välja ett mousserande vin som då balanserar den lite oljiga känslan av frityren.

Många druvor att välja på

Att hitta viner som matchar dessa kriterier är inte svårt. Vanliga druvor att para med skaldjur är Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Riesling och Grüner Veltliner. Ser du till vinregioner så är viner från både Chablis, Champagne och Alsace klassiska att servera till räkor. Men givetvis passar även såväl tyska och österrikiska, som italienska, amerikanska eller nya zeeländska vita viner bra.

Några utvalda vita viner att para med räkorna

Chablis Le Beaunois Labouré-Roi
2021
Chablis Le Beaunois Labouré-Roi
Bra balans i ren, klassisk stil, viss bitter karaktär, citronskal, lime, äppelbitter med realtivt lång eftersmak med inslag av persika.
750 ml - 12% -
175 kr

L Chardonnay
2021
L Chardonnay
Fruktig smak med inslag av gröna äpplen, örter, honungsmelon och citrus.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
105 kr

Leth Grüner Veltliner
2021
Leth Grüner Veltliner
Liten spritsig ton, gröna inslag, bra frukt åt det sommargröna, liten örtig ton i bra balans med fin friskhet i avslut.
750 ml - 12.5% -
95 kr

Leitz Eins Zwei Dry Riesling
2021
Leitz Eins Zwei Dry Riesling
Fruktig, mycket frisk, ungdomlig smak med inslag av päron, krusbär, lime, gröna äpplen, örter och mineral.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupple..

Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupple..

Träna upp ditt luktsinne och använd några specialknep. Då kan du njuta ännu mer när du dricker vin. – Att smak och doft är starkt förknippat är inget nytt, men genom att använda sig av andra angrepp..

Läs mer
Välj rätt vin till höstens skräckfilmer

Välj rätt vin till höstens skräckfilmer

Vin och skräckfilm – en oslagbar kombo, eller hur? Nu när hösten är här på riktigt. Under Alla Helgona går vi till graven och tänder ljus och sedan vill vi hem till tv-soffan för att njuta av en rik..

Läs mer
Grilla med ek

Grilla med ek

När vi grillar ska vi minsann inte bara hitta rätt mat till rätt vin. Det gäller även att hitta rätt ved till rätt mat till rätt vin. Nu får vi god hjälp av en vinfirma från Argentina (var annars?) ..

Läs mer
Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Här är det vita eleganta vinet som hyllas av Vinguidens användare. Irony Chardonnay 2017 bjuder på flirtiga toner av citrus, honung, färsk ananas och apelsin, medelfylligt med frisk syra och en fin ..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
Fem saker du måste veta om Chardonnay

Fem saker du måste veta om Chardonnay

En av världens mest uppskattade druvor från konsumenthåll är också – föga överraskande – vinproducenternas favorit. Likheterna mellan vinerna är slående, det finns också mycket som skiljer dem åt. ..

Läs mer