HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Prosecco-dagen – fira med lite bubbel

Snart är det Prosecco-dagen. Imorgon den 13 augusti firas världens populäraste bubbel lite extra. Men visste du det här om Prosecco?

Prosecco har de senaste åren blivit världens populäraste mousserande vin, och vinner ständigt nya anhängare. Imorgon är det Proseccons dag, som främst firas i USA och Storbritannien, men dagen börjar sprida sig till andra länder.

Hur ska dagen firas? Med ett glas Prosecco så klart!

Prosecco kan vara mycket mer än bara ett sällskapsbubbel eller aperitif. Många som provar nytt upptäcker att det finns en stor spännvidd, både när det kommer till komplexitet, smaker och sötma. Men många hittar också nya användningsområden.

Den torra varianten går utmärkt som aperitif, men smakrikedomen och komplexiteten gör att den passar utmärkt till mat som stekt fisk och grillade skaldjur. Den lite mer sötaktiga proseccon är förträfflig som buffédryck eller till picknick om korgen är fylld med lättare charkuterier som salami, bresaola, parmaskinka och ostar. Till en sallad på räkor eller kyckling är proseccon med liten sötma också ett utmärkt alternativ.

Veckans toppsäljare:

Smak: Fruktiga, friska smaker av päron och citrus
750 ml - 11% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
95 kr

Smak: Frisk, fruktig och fräsch smak med inslag av persika, honungsmelon, fläder och lime.
750 ml - 11% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
79 kr

Doft: Ungdomlig frisk doft av gröna äpplen, päron och örter.
Smak: Fruktig och balanserad med mjuk mousse. Friska toner av päron, vingummin och gröna äpplen.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
99 kr

Här är 14 fakta om Prosecco som är okända för många:

1. Prosecco är gjort på en metod som kallas tankjäsning, charmantmetoden eller ibland cuve close.
Den innebär i korthet att vinet får sin andra jäsning, då bubblorna bildas efter att man tillsatt socker och jäst, på stora, temperaturreglerade ståltankar. Temperaturen går aldrig över 20 grader. Detta för att bevara så mycket frukt och frisk karaktär som möjligt. Här ligger vinet upp till två år innan det buteljeras.

2. Proseccodruvan Glera gick tidigare under namnet Prosecco.
Anledningen till namnbytet var att man ville stärka Proseccovinets ursprung och inte riskera att det blandades ihop men annat bubbelvin med namnet Prosecco på etiketten. Glera är relativt neutral i sin karakteristik men har hyfsat hög syra och bra med frukt. Ursprunget är troligen kring byn Prosecco i närheten till Trieste i östra Italien. Den odlas nästan enbart i Verona där det faktiskt också görs en del stilla vin på druvan.

3. Prosecco tillverkas i Italiens nordöstra del, i regionen Veneto.
Runt om tillverkas annat mousserande vin, men dessa får inte längre kallas prosecco sedan en tid. Proseccon är nämligen ursprungsbetecknad och kan endast komma från områden kring staden Treviso i Veneto.

4. Prosecco har blivit populärare än champagne och vuxit med 36 procent på fem år, jämfört med champagne som bara ökat några få procent. Nästa år spås 412 miljoner flaskor Prosecco säljas runt om i världen.

5. Millennials är de största Prosecco-drickarna.
Enligt rådet för skyddande av Prosecco är drycken allra populärast bland de födda runt millennieskiftet, särskilt i Storbritannien.

6. Hotande brist på Prosecco har orsakat panik.
Prosecco har blivit så populär att drycken sålt slut i vissa länder. Särskilt när vårmånaderna kommer har drycken haft en strykande åtgång.

7. Huvudingrediensen är Glera-druvan, som ska vara minst 85 procent av vinet.
De andra 15 procenten får bara bestå av druvorna Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio och Pinot Noir.

8. Du behöver se upp för falsk Prosecco, åtminstone utomlands.
Myndigheterna i flera länder har upptäckt förfalskad Prosecco. För något år sedan hittade myndigheterna ett stort parti som var märkt Prosecco, men som kom från Moldavien. Använd gärna Vinguiden för att
se att du får äkta Prosecco.

9. Om du är kinkig på bubblorna finns det olika valmöjligheter.
Om du gillar starka bubblor välj Spumante som har de starkaste bubblorna. Vill du ha lite lättare bubblor finns också Frizzante.

10. Det finns faktiskt Prosecco utan bubblor.
Välj Tranquillo om du vill prova en Prosecco utan bubblor. Smaken är lika krispig, men vinet saknar bubblor.

11. Inte så sött som du tror.
Ett vanligt glas Prosecco innehåller i genomsnitt inte mer än 120 kalorier och inte farligt mycket socker. Brut innehåller mindre än 12 gram socker per liter. Alltså mindre än 1,2 gram per deciliter.

12. Drinken Bellini ska innehålla Prosecco, inte champagne.
Den berömda drinken skapades 1948 på Harry’s Bar i Venedig. Den innehåller förutom färsk persika även Prosecco.

13. Drick Proseccon ung, spara den inte för länge.
Prosecco lämpar sig inte särskilt bra för lagring, den förbättras inte med åldern. Så drick den ung, ett år gammal är perfekt.

14. Prosecco smakar bäst i ett tulpanformat glas.
Enligt experterna så är den allra godast och bubblorna stannar längst om du den serveras i ett tulpanformat glas för mousserande vin.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa