HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fira Saint Patrick’s Day med en grön drink

Torsdagen den 17 mars är det dags att fira Irländarnas stora högtid, Saint Patrick’s Day. Då fylls pubarna med grön öl, treklövrar och Irländska folkvisor. Saint Patrick är Irlands skyddshelgon och dagen firas sedan 300 år tillbaka till hans minne. Ta på dig något grönt, häll något gott i glaset och låt dig fyllas av den Irländska folksjälen.

Guinness Draught

Varje år ökar Systembolagets försäljning av Guinness med ca 40 procent i samband med firandet. På Systembolaget finns det hela sex olika sorter att välja mellan. Allt från den klassiska Guinness Draught till en Blonde IPA. Många äter rökt lax och ostron på Saint Patrick’s Day då den rökiga smaken gifter sig fint med ölets beska. Om du är vegetarian kan du istället välja rökt ost till ölen.

Guinness Draught
Guinness Draught
Maltig, rostad smak inslag av charkuterier, lakrits, kaffe, mörkt bröd och pomerans. Innehåller gaspatron. Serveras väl kyld till smakrika rätter av mörkt kött eller till ostron.
440 ml - 4.2% -
25.50 kr

Irish Sour Green Apple

Utbudet av irländska viner är av förklarliga skäl tämligen begränsat. Men det finns trots allt en serie smaksatta viner från tillverkaren Mickey Finn. Drycken är gjord på gröna äpplen som blandats med alkohol. Detta gör det tekniskt sett inte till ett vin men givet dess ursprung och den gröna färgen passar den ändå bra till firandet. En flaska kostar 128 kr och finns i Systembolagets beställningssortiment.

Mickey Finn Irish Sour Green Apple
Mickey Finn Irish Sour Green Apple
Gjord på solmogna gröna äpplen som blandas med alkohol. Perfekt att servera som den är eller i drinkar.

500 ml - 15% - Sockerhalt 25.4 g per 100 ml
158 kr

Drink med Riesling och grönt te

För dig som hellre föredrar drinkar kan den här gröna skapelsen fånga allt det härliga med Saint Patrick’s Day.

Ingredienser:
10 cl vitt Riesling (välj med eller utan alkohol efter tycke och smak)
5 cl kallt grönt te
2 cl sockerlag
Juice från 1 lime
2 till 4 myntablad
1 gurkskiva

Gör såhär:
Blanda grönt te, sockerlag, limejuice och myntablad i ett highballglas och rör om. Pressa försiktigt myntabladen för att få fram oljorna. Fyll på med is och häll sedan upp vinet. Rör om och dekorera drinken med gurkskivor. Servera och njut!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

4 goda juldrinkar du bara måste prova

4 goda juldrinkar du bara måste prova

Dags att skaka en juldrink! Till julen ligger mycket fokus på snaps och glögg, men det finns även massor av spännande juldrinkar att njuta av. Här har vi valt ut fyra juliga drinkar som passar utmär..

Läs mer
Veckans drink: Watermelon Daiquiri

Veckans drink: Watermelon Daiquiri

Ta lite valfri frukt, krossad is och rom. Mer behövs egentligen inte för att skapa en av de godaste drinkarna som finns. Här ger vi dig historien om daiquiri, som faktiskt blev till av en slump på K..

Läs mer
Hetaste trenden i sommar: Lila drinkar

Hetaste trenden i sommar: Lila drinkar

För ett tag sen skrev vi på Vinguiden om de 10 mest sålda drinkarna, som till stor del var riktiga klassiker.  Vill du uppdatera drinklistan med det trendigaste just nu ska du satsa på lila – ..

Läs mer
Värmande & gott – 5 perfekta drycker för ..

Värmande & gott – 5 perfekta drycker för ..

Äntligen – nu går vi mot ljusare tider igen! Då passar det perfekt att fylla termosen med något varmt och härligt och ge sig ut på utflykt. Vi på Vinguiden har tagit fram de perfekta värmande drycke..

Läs mer
Veckans drink: Villa Cardea Aperitivo

Veckans drink: Villa Cardea Aperitivo

Fräscha aperitifen Spritz har blivit mångas favorit. Med aperitivon Villa Cardea sätter du extra piff och får en solig en föraning av sommaren. Så här enkelt blandar du till en härligt aptitretande ..

Läs mer
Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Den 21 augusti är det dags för Groggens dag. Att blanda sprit med något annat är en gammal svensk tradition som lett till ikoniska drycker som Vargtass och Kaffekask. När du blandar din grogg är du ..

Läs mer