HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fira Saint Patrick’s Day med en grön drink

Torsdagen den 17 mars är det dags att fira Irländarnas stora högtid, Saint Patrick’s Day. Då fylls pubarna med grön öl, treklövrar och Irländska folkvisor. Saint Patrick är Irlands skyddshelgon och dagen firas sedan 300 år tillbaka till hans minne. Ta på dig något grönt, häll något gott i glaset och låt dig fyllas av den Irländska folksjälen.

Guinness Draught

Varje år ökar Systembolagets försäljning av Guinness med ca 40 procent i samband med firandet. På Systembolaget finns det hela sex olika sorter att välja mellan. Allt från den klassiska Guinness Draught till en Blonde IPA. Många äter rökt lax och ostron på Saint Patrick’s Day då den rökiga smaken gifter sig fint med ölets beska. Om du är vegetarian kan du istället välja rökt ost till ölen.

Maltig, rostad smak inslag av charkuterier, lakrits, kaffe, mörkt bröd och pomerans. Innehåller gaspatron. Serveras väl kyld till smakrika rätter av mörkt kött eller till ostron.
440 ml - 4.2% -
25.40 kr

Irish Sour Green Apple

Utbudet av irländska viner är av förklarliga skäl tämligen begränsat. Men det finns trots allt en serie smaksatta viner från tillverkaren Mickey Finn. Drycken är gjord på gröna äpplen som blandats med alkohol. Detta gör det tekniskt sett inte till ett vin men givet dess ursprung och den gröna färgen passar den ändå bra till firandet. En flaska kostar 128 kr och finns i Systembolagets beställningssortiment.

Gjord på solmogna gröna äpplen som blandas med alkohol. Perfekt att servera som den är eller i drinkar.

500 ml - 15% - Sockerhalt 25.4 g per 100 ml
159 kr

Drink med Riesling och grönt te

För dig som hellre föredrar drinkar kan den här gröna skapelsen fånga allt det härliga med Saint Patrick’s Day.

Ingredienser:
10 cl vitt Riesling (välj med eller utan alkohol efter tycke och smak)
5 cl kallt grönt te
2 cl sockerlag
Juice från 1 lime
2 till 4 myntablad
1 gurkskiva

Gör såhär:
Blanda grönt te, sockerlag, limejuice och myntablad i ett highballglas och rör om. Pressa försiktigt myntabladen för att få fram oljorna. Fyll på med is och häll sedan upp vinet. Rör om och dekorera drinken med gurkskivor. Servera och njut!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa