HEM

Aktuellt

Fira Saint Patrick’s Day med en grön drink

Torsdagen den 17 mars är det dags att fira Irländarnas stora högtid, Saint Patrick’s Day. Då fylls pubarna med grön öl, treklövrar och Irländska folkvisor. Saint Patrick är Irlands skyddshelgon och dagen firas sedan 300 år tillbaka till hans minne. Ta på dig något grönt, häll något gott i glaset och låt dig fyllas av den Irländska folksjälen.

Guinness Draught

Varje år ökar Systembolagets försäljning av Guinness med ca 40 procent i samband med firandet. På Systembolaget finns det hela sex olika sorter att välja mellan. Allt från den klassiska Guinness Draught till en Blonde IPA. Många äter rökt lax och ostron på Saint Patrick’s Day då den rökiga smaken gifter sig fint med ölets beska. Om du är vegetarian kan du istället välja rökt ost till ölen.

Guinness Draught
Guinness Draught
Maltig, rostad smak inslag av charkuterier, lakrits, kaffe, mörkt bröd och pomerans. Innehåller gaspatron. Serveras väl kyld till smakrika rätter av mörkt kött eller till ostron.
440 ml - 4.2% -
26.90 kr

Irish Sour Green Apple

Utbudet av irländska viner är av förklarliga skäl tämligen begränsat. Men det finns trots allt en serie smaksatta viner från tillverkaren Mickey Finn. Drycken är gjord på gröna äpplen som blandats med alkohol. Detta gör det tekniskt sett inte till ett vin men givet dess ursprung och den gröna färgen passar den ändå bra till firandet. En flaska kostar 128 kr och finns i Systembolagets beställningssortiment.

Mickey Finn Irish Sour Green Apple
Mickey Finn Irish Sour Green Apple
Gjord på solmogna gröna äpplen som blandas med alkohol. Perfekt att servera som den är eller i drinkar.

500 ml - 15% - Sockerhalt 25.4 g per 100 ml
160 kr

Drink med Riesling och grönt te

För dig som hellre föredrar drinkar kan den här gröna skapelsen fånga allt det härliga med Saint Patrick’s Day.

Ingredienser:
10 cl vitt Riesling (välj med eller utan alkohol efter tycke och smak)
5 cl kallt grönt te
2 cl sockerlag
Juice från 1 lime
2 till 4 myntablad
1 gurkskiva

Gör såhär:
Blanda grönt te, sockerlag, limejuice och myntablad i ett highballglas och rör om. Pressa försiktigt myntabladen för att få fram oljorna. Fyll på med is och häll sedan upp vinet. Rör om och dekorera drinken med gurkskivor. Servera och njut!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Så gör du Hannah Graafs nya Aurora-drink

Så gör du Hannah Graafs nya Aurora-drink

Nu kommer Hannah Graaf och Daniel Paris med sina egna drinkar hos Vau De Vill. Dessutom har stjärnkocken Erik Videgård komponerat en passande meny till drinkarna. Nu kan du dricka dem var du vill &#..

Läs mer
Bartendern vann – med nya superdrinken

Bartendern vann – med nya superdrinken

Han gjorde en drink som tävlingsjuryn älskade. Nu får bartendern Mikael Nilsson åka till den internationella finalen av prestigefyllda cocktailtävlingen Bacardí Legacy. – Jag ser fram emot att tävla..

Läs mer
3 blodiga drinkar till Halloween

3 blodiga drinkar till Halloween

Halloween står för dörren – och det är läge att planera festen med skräckinjagande drinkar. Vinguiden har drinktipsen som gör ditt halloween-party till en succé. Vad sägs om en riktigt läskig ..

Läs mer
Fira in Valborg med bubbel, hetta och mystik

Fira in Valborg med bubbel, hetta och mystik

Majbrasor, tända grillar, fyrverkerier och festliga studentupptåg är och kommer nog alltid vara förknippade med Valborg. Men det fanns en tid då eldar tändes som ett skydd mot vilda djur och mörka k..

Läs mer
4 festliga drinkar till St. Patrick’s Day

4 festliga drinkar till St. Patrick’s Day

Snart är det St. Patrick’s Day – dags att klä dig i grönt och skråla irländska folkvisor medan du njuter av klassiskt irländska drycker. För många är det givetvis den världsberömda ölen Guinness som..

Läs mer
Veckans drink: Watermelon Daiquiri

Veckans drink: Watermelon Daiquiri

Ta lite valfri frukt, krossad is och rom. Mer behövs egentligen inte för att skapa en av de godaste drinkarna som finns. Här ger vi dig historien om daiquiri, som faktiskt blev till av en slump på K..

Läs mer