HEM

Aktuellt

Fira Saint Patrick’s Day med en grön drink

Torsdagen den 17 mars är det dags att fira Irländarnas stora högtid, Saint Patrick’s Day. Då fylls pubarna med grön öl, treklövrar och Irländska folkvisor. Saint Patrick är Irlands skyddshelgon och dagen firas sedan 300 år tillbaka till hans minne. Ta på dig något grönt, häll något gott i glaset och låt dig fyllas av den Irländska folksjälen.

Guinness Draught

Varje år ökar Systembolagets försäljning av Guinness med ca 40 procent i samband med firandet. På Systembolaget finns det hela sex olika sorter att välja mellan. Allt från den klassiska Guinness Draught till en Blonde IPA. Många äter rökt lax och ostron på Saint Patrick’s Day då den rökiga smaken gifter sig fint med ölets beska. Om du är vegetarian kan du istället välja rökt ost till ölen.

Guinness Draught
Guinness Draught
Maltig, rostad smak inslag av charkuterier, lakrits, kaffe, mörkt bröd och pomerans. Innehåller gaspatron. Serveras väl kyld till smakrika rätter av mörkt kött eller till ostron.
440 ml - 4.2% -
25.50 kr

Irish Sour Green Apple

Utbudet av irländska viner är av förklarliga skäl tämligen begränsat. Men det finns trots allt en serie smaksatta viner från tillverkaren Mickey Finn. Drycken är gjord på gröna äpplen som blandats med alkohol. Detta gör det tekniskt sett inte till ett vin men givet dess ursprung och den gröna färgen passar den ändå bra till firandet. En flaska kostar 128 kr och finns i Systembolagets beställningssortiment.

Mickey Finn Irish Sour Green Apple
Mickey Finn Irish Sour Green Apple
Gjord på solmogna gröna äpplen som blandas med alkohol. Perfekt att servera som den är eller i drinkar.

500 ml - 15% - Sockerhalt 25.4 g per 100 ml
158 kr

Drink med Riesling och grönt te

För dig som hellre föredrar drinkar kan den här gröna skapelsen fånga allt det härliga med Saint Patrick’s Day.

Ingredienser:
10 cl vitt Riesling (välj med eller utan alkohol efter tycke och smak)
5 cl kallt grönt te
2 cl sockerlag
Juice från 1 lime
2 till 4 myntablad
1 gurkskiva

Gör såhär:
Blanda grönt te, sockerlag, limejuice och myntablad i ett highballglas och rör om. Pressa försiktigt myntabladen för att få fram oljorna. Fyll på med is och häll sedan upp vinet. Rör om och dekorera drinken med gurkskivor. Servera och njut!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Så gör du Hannah Graafs nya Aurora-drink

Så gör du Hannah Graafs nya Aurora-drink

Nu kommer Hannah Graaf och Daniel Paris med sina egna drinkar hos Vau De Vill. Dessutom har stjärnkocken Erik Videgård komponerat en passande meny till drinkarna. Nu kan du dricka dem var du vill &#..

Läs mer
Hard seltzers – drycken som gör braksuccé

Hard seltzers – drycken som gör braksuccé

Här är nya trenden som fullkomligt exploderat i Sverige. Hard seltzer tycks vara drycken på allas läppar i sommar. Men vad är det egentligen? Vinguiden reder ut historien bakom den nya uppfriskande ..

Läs mer
Dags för en GT? Här är ett höstligt recept!

Dags för en GT? Här är ett höstligt recept!

Dags för en GT! Den 19 oktober är det dags för den Internationella Gin & Tonicdagen, som händelsevis infaller precis ett halvår efter den svenska Gin & Tonicdagen. Det är en dag då ginentusi..

Läs mer
Sommarens galnaste vindrink

Sommarens galnaste vindrink

Här är sommarens galnaste vindrink – men gud så festligt god! Kalimotxo är rött vin blandat med Coca-Cola och eventuellt lite extra kryddor.  Smaken påminner varken om vin eller Coca-Cola R..

Läs mer
Veckans drink: Gibson’s London Dry Gin

Veckans drink: Gibson’s London Dry Gin

Plötsligt inser du att dina gäster är på väg och du har glömt att fundera på vilken välkomstdrink du ska bjuda på. Då passar det utmärkt med en Gibson’s Hugo Cocktail. Den är enkelt att göra, ..

Läs mer
4 tips som lyfter din grogg

4 tips som lyfter din grogg

En grogg är en oerhört enkel typ av drink som enbart består av två ingredienser. Det betyder att din klassiska rom och cola och gin och tonic är typiska groggar. Men det finns massor av bra sätt att..

Läs mer