HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Dags för en GT? Här är ett höstligt recept!

Dags för en GT! Den 19 oktober är det dags för den Internationella Gin & Tonicdagen, som händelsevis infaller precis ett halvår efter den svenska Gin & Tonicdagen. Det är en dag då ginentusiaster världen över njuter av denna uppfriskande drink.

Blanda GT som ett proffs

Idag finns många olika sorter av både gin och tonic. Allt för att du ska kunna blanda en drink som passar just dig. Här har vi samlat våra bästa tips för att lyckas.

  1. Välj ett glas som framhäver drinken på bästa sätt. Kanske är det ett klassiskt highballglas eller kanske passar det bättre med en riktigt stor kupa.
  2. Kyl både glaset och ingredienserna. På så sätt smälter isen långsammare och du vattnar inte ut drinken lika snabbt.
  3. Tänk kompletterande smaker. Men se till att inte använda samma smak på gin, tonic och eventuell garnering utan tänk istället på hur olika smaker kompletterar varandra.

Recept: Höstlig GT med kardemumma

Nu när hösten är här kan det vara trevligt med en GT som matchar vädret. Denna GT med smak av kardemumma, apelsin och granatäpple passar utmärkt en mysig höstdag!

Ingredienser:
4 cl gin
2 cl kardemummalag
2 cl citronjuice
1 msk frysta granatäppelkärnor
10-15 cl tonic water
Is

Kardemummalag:
1 apelsin
2 dl strösocker
2 dl vatten
2 tsk kardemummakärnor

Gör så här:
Kardemummalag: Skölj apelsinen och skär av det yttersta skalet av apelsinen med en potatisskalare (undvik det vita). Lägg i en kastrull tillsammans med socker, vatten och kardemummakärnor. Koka ca 3 min. Låt kallna.

GT: Lägg de frysta granatäppelkärnorna tillsammans med några stora isbitar i ett kylt glas. Fyll en shaker med is och häll i gin, kardemummalag och citronjuice. Skaka och sila upp i glaset. Toppa med tonic water. Servera och njut!

FAKTA

Många GT-dagar i kalendern

Det kanske är förvirrande med alla olika GT-dagar. Det beror på att vi har tre olika dagar i Sverige.

Den 20 april firas Svenska Gin & Tonicdagen, som instiftades av Hernö Gin.
Den 19 oktober firas Internationella Gin & Tonicdagen.
Den 9 april firas amerikanska National Gin & Tonic Day.
För den som verkligen vill sjunga gindrinkarnas lov så finns dessutom World Gin day som firas andra lördagen i juni (nästa gång den 10 juni 2023).
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira Saint Patrick’s Day med en grön drink

Fira Saint Patrick’s Day med en grön drink

Torsdagen den 17 mars är det dags att fira Irländarnas stora högtid, Saint Patrick’s Day. Då fylls pubarna med grön öl, treklövrar och Irländska folkvisor. Saint Patrick är Irlands skyddshelgon och ..

Läs mer
5 italienska drinkar du lätt kan göra hemma

5 italienska drinkar du lätt kan göra hemma

Värme, sol och klassiska italienska drinkar. Varsågod, här får du inspiration inför helgen med recept på några fantastiska drinkar, som skapats i proseccons hemland. För visst kräver några drinkar i..

Läs mer
Tareq Taylor Riesling – Ett friskt vin som gör..

Tareq Taylor Riesling – Ett friskt vin som gör..

Den folkkära stjärnkocken Tareq Taylor har skrivit flera kokböcker med sina specialiteter. Matprofilen har även lanserat en egen gin, som smaksatts med myskmadra. Nu lanserar han även ett vitt vin p..

Läs mer
Våga prova nya varianter av klassikern GT

Våga prova nya varianter av klassikern GT

Gin och tonic – eller bara GT – är en av Sveriges populäraste drinkar. Men känslan av en GT kan variera mycket beroende på vilken gin och tonic du väljer att kombinera. Tack vare nya gin..

Läs mer
Påskens läckraste Prosecco-drink

Påskens läckraste Prosecco-drink

Prosecco + Nutella = sant. Här är påskens läckraste drink. Enkel och snabb att förbereda – här är drinken som kombinerar de härliga smakerna av Prosecco och Nutella i påsk. Den här drinken bli..

Läs mer
Guldregn över svenska Hernö Gin

Guldregn över svenska Hernö Gin

Vilket guldregn över Hernö Gin! 17 vunna guldmedaljer på två månader – nu senast två guld i prestigefyllda IWSC. – Den här tävlingen är den mest prestigefulla i branschen. Jag känner stor ödmjukhet ..

Läs mer