HEM

Aktuellt

Dags för en GT? Här är ett höstligt recept!

Dags för en GT! Den 19 oktober är det dags för den Internationella Gin & Tonicdagen, som händelsevis infaller precis ett halvår efter den svenska Gin & Tonicdagen. Det är en dag då ginentusiaster världen över njuter av denna uppfriskande drink.

Blanda GT som ett proffs

Idag finns många olika sorter av både gin och tonic. Allt för att du ska kunna blanda en drink som passar just dig. Här har vi samlat våra bästa tips för att lyckas.

  1. Välj ett glas som framhäver drinken på bästa sätt. Kanske är det ett klassiskt highballglas eller kanske passar det bättre med en riktigt stor kupa.
  2. Kyl både glaset och ingredienserna. På så sätt smälter isen långsammare och du vattnar inte ut drinken lika snabbt.
  3. Tänk kompletterande smaker. Men se till att inte använda samma smak på gin, tonic och eventuell garnering utan tänk istället på hur olika smaker kompletterar varandra.

Recept: Höstlig GT med kardemumma

Nu när hösten är här kan det vara trevligt med en GT som matchar vädret. Denna GT med smak av kardemumma, apelsin och granatäpple passar utmärkt en mysig höstdag!

Ingredienser:
4 cl gin
2 cl kardemummalag
2 cl citronjuice
1 msk frysta granatäppelkärnor
10-15 cl tonic water
Is

Kardemummalag:
1 apelsin
2 dl strösocker
2 dl vatten
2 tsk kardemummakärnor

Gör så här:
Kardemummalag: Skölj apelsinen och skär av det yttersta skalet av apelsinen med en potatisskalare (undvik det vita). Lägg i en kastrull tillsammans med socker, vatten och kardemummakärnor. Koka ca 3 min. Låt kallna.

GT: Lägg de frysta granatäppelkärnorna tillsammans med några stora isbitar i ett kylt glas. Fyll en shaker med is och häll i gin, kardemummalag och citronjuice. Skaka och sila upp i glaset. Toppa med tonic water. Servera och njut!

FAKTA

Många GT-dagar i kalendern

Det kanske är förvirrande med alla olika GT-dagar. Det beror på att vi har tre olika dagar i Sverige.

Den 20 april firas Svenska Gin & Tonicdagen, som instiftades av Hernö Gin.
Den 19 oktober firas Internationella Gin & Tonicdagen.
Den 9 april firas amerikanska National Gin & Tonic Day.
För den som verkligen vill sjunga gindrinkarnas lov så finns dessutom World Gin day som firas andra lördagen i juni (nästa gång den 10 juni 2023).
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Prisbelönt fransk gin lanseras i Sverige

Prisbelönt fransk gin lanseras i Sverige

Nu släpps prisbelönta ginen Citadelle på Systembolaget. Enligt tävlingar är det världens bästa gin. Perfekt till ostron, Dry Martini – eller till Gin och tonic. Citadelle har en rik smak som b..

Läs mer
Så blandar du drinken från sommarplågan

Så blandar du drinken från sommarplågan

Låten ”Sunnanvind” har blivit rena sommarplågan i år. Bandet Mares från Uppsala sjunger om Cava och Aperol och då kan det väl inte bli annat än succé? Faktum är att svenska sommarhitar ofta innehåll..

Läs mer
3 godaste alkoglassarna i värmen

3 godaste alkoglassarna i värmen

Sommaren 2021 verkar bli den varmaste någonsin. Då gäller det att hålla huvudet kallt – och få saker är lika svalkande som glass. Här är de 3 godaste kombinationerna av glass och festlig drink. Åre..

Läs mer
Hernö gin – Europas mest prisbelönade destille..

Hernö gin – Europas mest prisbelönade destille..

Solen gassar då vi kör längst slingrande skogsvägar till den lilla byn Dala i Härnösand där vi finner Europas mest prisbelönta gindestilleri. Härnö Gin´s historia startade 2011 när Jon Hillgren åt..

Läs mer
Veckans drink: Pineapple Daiquiri

Veckans drink: Pineapple Daiquiri

Ta lite valfri frukt, krossad is och rom. Mer behövs egentligen inte för att skapa en av de godaste drinkarna som finns. Här ger vi dig historien om daiquiri, som faktiskt blev till av en slump på K..

Läs mer
Vårens hetaste trend: rosa gin

Vårens hetaste trend: rosa gin

Rosévin i all ära, men rosa gin börjar bli ett lika säkert vårtecken för oss svenskar. Gin har senaste två åren blivit en av de trendigaste spritsorterna – och nu vill fler producenter ge dry..

Läs mer