HEM

Aktuellt

Dags för en vodkadrink! Här är 5 favoriter du inte får missa

Dags för en vodkadrink! Vodka är väldigt populärt att använda till drinkar på grund av dess neutrala smak. Det gör att du kan skapa i princip vilka smakkombinationer som helst med vodka som spritbas. Genom åren har dock vissa drinkar fått ett mer stabilt fotfäste. Här har vi valt ut fem enkla och fantastiskt goda vodkadrinkar att njuta av.


Cosmopolitan

Drinken skapades 1987 och gjordes odödlig genom TV-serien Sex and the City. Kombinationen av cointreau och tranbärsjuice ger den en fräsch och frisk smak som passar utmärkt på fest.

Ingredienser:
4 cl Vodka
2 cl Cointreau
4 cl tranbärsjuice
1 cl limejuice

Tillredning:
Häll alla ingredienser i en shaker och skaka med is. Sila upp i ett cocktailglas och garnera med en limeskiva.


Caipiroska

Detta är en variant av Brasiliens nationaldrink Caipirinha som görs på spriten cachaça. Den mer neutrala vodkan gör att smaken av lime blir mer framträdande.

Ingredienser:
6 cl Vodka
1 Lime
1 msk socker (eller 2 cl sockerlag)

Tillredning
Skär limen i kvartar och lägg i ett selterglas. Häll på sockret och muddla samman. Fyll på med krossad is och häll sedan över vodkan. Rör runt och servera med ett sugrör.


Appletini

Precis som många andra martinivarianter skapades denna under det sena 90-talet i Los Angeles. Den blev sedan världsberömd genom TV-serien Scrubs och för tankarna till Hollywood, Spice Girls och Backstreet Boys.

Ingredienser:
4 cl vodka
4 cl Apple Sourz
1 cl limejuice/limemixer

Tillredning:
Häll alla ingredienser i en shaker, fyll på med is och skaka i 10-15 sekunder. Sila upp i ett cocktailglas och dekorera med en äppelskiva.


Black Russian

Den här klassiska drinken skapades i Bryssel år 1949 och reflekterade den mörka framtid som stod för dörren i och med kalla kriget.

Ingredienser:
4 cl Vodka
2 cl kaffelikör (Kahlua)

Tillredning:
Lägg en stor isbit i ett selterglas. Häll först på vodka sedan kaffelikören. Rör runt och garnera med ett körsbär.


Bloody Mary

Denna återställardrink kan spåra sina anor till 20-talet och har till och med sin egen dag. Den första januari är det Bloody Mary Day, även om vi i Sverige kanske oftare beställer pizza än en vodkadrink just denna dag.

Ingredienser:
5 cl vodka
9 cl tomatjuice
1,5 cl citronjuice
2-3 skvättar worcestershiresås
1-2 skvättar Tabasco
Selleri
Svartpeppar

Tillredning:
Häll alla flytande ingredienser i ett highballglas fyllt med is och rör om. Garnera med selleri och vrid över ett par drag med svartpeppar.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

3 blodiga drinkar till Halloween

3 blodiga drinkar till Halloween

Halloween står för dörren – och det är läge att planera festen med skräckinjagande drinkar. Vinguiden har drinktipsen som gör ditt halloween-party till en succé. Vad sägs om en riktigt läskig ..

Läs mer
No.1 – doldisen med stora ambitioner

No.1 – doldisen med stora ambitioner

För många som flugit eller handlat på bordershops är spritmärket No.1 kanske inte helt okänt. Men på den svenska hemmamarknaden har varumärket lyst med sin frånvaro – fram till för bara ett halvår s..

Läs mer
Veckans drink: Watermelon Daiquiri

Veckans drink: Watermelon Daiquiri

Ta lite valfri frukt, krossad is och rom. Mer behövs egentligen inte för att skapa en av de godaste drinkarna som finns. Här ger vi dig historien om daiquiri, som faktiskt blev till av en slump på K..

Läs mer
Påskens läckraste Prosecco-drink

Påskens läckraste Prosecco-drink

Prosecco + Nutella = sant. Här är påskens läckraste drink. Enkel och snabb att förbereda – här är drinken som kombinerar de härliga smakerna av Prosecco och Nutella i påsk. Den här drinken bli..

Läs mer
Vinnardrinken med röda myror

Vinnardrinken med röda myror

Nu avslöjar vinnaren i Hernö Gin Cocktail Awards 2019 receptet God’s Country, den uppmärksammade drinken med röda myror. Raphael Redant från Stich Bar i Sydney, Australien, tog hem priset tidigare i..

Läs mer
Gin & Tonic – elegant drink med egen dag

Gin & Tonic – elegant drink med egen dag

Visste du att den klassiska drinken Gin & Tonic har en alldeles egen temadag i Sverige? Svenska Gin & Tonic-dagen infaller den 20 april och firas av alla ginfantaster. Men hur kom dagen till..

Läs mer