HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fira Ostens dag med ett gott glas vin

Den 27 maj firas Ostens dag och om det är något vi svenskar gillar, så är det ost. Precis som med vin finns det en mängd olika ostar med minst lika många smaker. Lyckas man då para rätt vin med rätt ost, kan man få uppleva gastronomiska smakexplosioner utan dess like och du kommer vilja fira ostens dag varje dag!

Vilket vin passar då till vilken ost? Här kommer våra tips på riktigt bra kombinationer.

Mjuka ostar

Brie och Camembert

Till mjuka ostar är det ofta röda viner med mjuka och bäriga toner som får fram de bästa smakerna. Vi föreslår den fruktiga vinet Bourgogne Rouge med inslag av jordgubbar, blåbär, skogshallon och färska örter. Men skulle du däremot föredra ett vitt vin så välj ett friskt och fruktigt. Mileo Blanco Organic med smaker av honungsmelon, päron, citrus och fläder passar utmärkt till Brie eller Camembert.

Hårda ostar

Parmesan, Cheddar och Gruyère

Till hårdost rekommenderar vi fylliga och smakrika vita viner. Däremot kan även ett smakrikt rödvin med lite kryddigare inslag också passa bra, då starka smaker i viner går väl ihop med starka smaker i ost. Vad sägs om Simonsig Chardonnay från Sydafrika, med inslag av gröna äpplen, ananas och päron, eller italienska Casa Vinironia – ett kryddigt rödvin med inslag av plommon, mörka körsbär, chokladpraliner, vanilj och kryddnejlika.

Mögelost

Grön- och blåmögelost

För att balansera ut de salta mögelostarna behövs ett sött vin. För dig som gärna dricker rött föreslår vi Domìni Veneti som är ett fruktigt och sött vin med inslag av fat, blåbär, mörka körsbär, chokladpraliner, nötter och vanilj. Vill man hellre avnjuta ett vitt vin till osten passar det franska vinet Calvet perfekt med dess söta smak och inslag av ananas, apelsinskal, aprikosmarmelad, vanilj, honung och saffran.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

En Taittinger-champagne, ett italienskt rödvin och ett Eiswein från Österrike Dryckerna höll toppklass på Nobelbanketten 2019. Vi berättar mer om flaskorna – och vilka du kan beställa på Syste..

Läs mer
Tre viner som lyser upp mörka november

Tre viner som lyser upp mörka november

Mörkt, dystert och grått. November är månaden som är svår att älska. Många svenskar upplever att deras energinivå påverkas negativt av de korta dagarna och de har problem att orka med vardagens måst..

Läs mer
Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vill man hålla nere kaloriintaget men ändå dricka ett glas vin till maten ibland skall man se upp för andelen socker i vinet och även alkoholhalten. Här kommer fyra tips på viner med lite socker och..

Läs mer
Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Billiga viner blir godare när vi köper dem till högre pris. Forskarna lurade vinprovare med falska prislappar att vissa viner var dyrare än i verkligheten. När priset höjdes satte vindrickarna högre..

Läs mer
Stor guide – 10 vinbarer du inte får missa

Stor guide – 10 vinbarer du inte får missa

Finns det något bättre än att utforska trendiga vinbarer tillsammans med vännerna? Att få umgås över ett glas vin, testa nya viner och prata natten lång. Vi på Vinguiden har satt ihop en guide till ..

Läs mer