HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fira Ostens dag med ett gott glas vin

Den 27 maj firas Ostens dag och om det är något vi svenskar gillar, så är det ost. Precis som med vin finns det en mängd olika ostar med minst lika många smaker. Lyckas man då para rätt vin med rätt ost, kan man få uppleva gastronomiska smakexplosioner utan dess like och du kommer vilja fira ostens dag varje dag!

Vilket vin passar då till vilken ost? Här kommer våra tips på riktigt bra kombinationer.

Mjuka ostar

Brie och Camembert

Till mjuka ostar är det ofta röda viner med mjuka och bäriga toner som får fram de bästa smakerna. Vi föreslår den fruktiga vinet Bourgogne Rouge med inslag av jordgubbar, blåbär, skogshallon och färska örter. Men skulle du däremot föredra ett vitt vin så välj ett friskt och fruktigt. Mileo Blanco Organic med smaker av honungsmelon, päron, citrus och fläder passar utmärkt till Brie eller Camembert.

Hårda ostar

Parmesan, Cheddar och Gruyère

Till hårdost rekommenderar vi fylliga och smakrika vita viner. Däremot kan även ett smakrikt rödvin med lite kryddigare inslag också passa bra, då starka smaker i viner går väl ihop med starka smaker i ost. Vad sägs om Simonsig Chardonnay från Sydafrika, med inslag av gröna äpplen, ananas och päron, eller italienska Casa Vinironia – ett kryddigt rödvin med inslag av plommon, mörka körsbär, chokladpraliner, vanilj och kryddnejlika.

Mögelost

Grön- och blåmögelost

För att balansera ut de salta mögelostarna behövs ett sött vin. För dig som gärna dricker rött föreslår vi Domìni Veneti som är ett fruktigt och sött vin med inslag av fat, blåbär, mörka körsbär, chokladpraliner, nötter och vanilj. Vill man hellre avnjuta ett vitt vin till osten passar det franska vinet Calvet perfekt med dess söta smak och inslag av ananas, apelsinskal, aprikosmarmelad, vanilj, honung och saffran.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fem fakta om dekantering

Fem fakta om dekantering

Att många röda viner bör luftas har du säkert hört talas om, men vad innebär det egentligen i praktiken? Här är fem fakta du kanske inte visste om dekantering, så att du kan njuta av dina viner till..

Läs mer
Stor guide – 10 vinbarer du inte får missa

Stor guide – 10 vinbarer du inte får missa

Finns det något bättre än att utforska trendiga vinbarer tillsammans med vännerna? Att få umgås över ett glas vin, testa nya viner och prata natten lång. Vi på Vinguiden har satt ihop en guide till ..

Läs mer
6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

Det finns många hälsomyter om vin och alkohol.  Vi försöker reda ut 6 av de vanligaste med hjälp av forskningen – myt eller sanning? Visste du att ett enda glas apelsinjuice är sötare än 20 gl..

Läs mer
5 fakta du inte visste om baksmälla

5 fakta du inte visste om baksmälla

De allra flesta av oss vet hur det känns att vakna upp dagen efter med bultande huvudvärk, illamående och ångest. Men vad ligger egentligen bakom dessa symtom och kan baksmällan vara farlig, på rikt..

Läs mer
Viner som lyser upp mörka november

Viner som lyser upp mörka november

Mörkt, grått och en pandemi som håller oss i skräck. November 2020 är sannerligen tuff att ta sig igenom. Så låt oss visa några ljuspunkter denna mörka årstid – med att rekommendera några goda..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Bubblor från alpregionen Savoie, häftigt vin av encruzadodruvan och rött från världens bästa kooperativ. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under augusti månad! Mousserande viner: [..

Läs mer