HEM

Aktuellt

Fira Ostens dag med ett gott glas vin

Den 27 maj firas Ostens dag och om det är något vi svenskar gillar, så är det ost. Precis som med vin finns det en mängd olika ostar med minst lika många smaker. Lyckas man då para rätt vin med rätt ost, kan man få uppleva gastronomiska smakexplosioner utan dess like och du kommer vilja fira ostens dag varje dag!

Vilket vin passar då till vilken ost? Här kommer våra tips på riktigt bra kombinationer.

Mjuka ostar

Brie och Camembert

Till mjuka ostar är det ofta röda viner med mjuka och bäriga toner som får fram de bästa smakerna. Vi föreslår den fruktiga vinet Bourgogne Rouge med inslag av jordgubbar, blåbär, skogshallon och färska örter. Men skulle du däremot föredra ett vitt vin så välj ett friskt och fruktigt. Mileo Blanco Organic med smaker av honungsmelon, päron, citrus och fläder passar utmärkt till Brie eller Camembert.

Hårda ostar

Parmesan, Cheddar och Gruyère

Till hårdost rekommenderar vi fylliga och smakrika vita viner. Däremot kan även ett smakrikt rödvin med lite kryddigare inslag också passa bra, då starka smaker i viner går väl ihop med starka smaker i ost. Vad sägs om Simonsig Chardonnay från Sydafrika, med inslag av gröna äpplen, ananas och päron, eller italienska Casa Vinironia – ett kryddigt rödvin med inslag av plommon, mörka körsbär, chokladpraliner, vanilj och kryddnejlika.

Mögelost

Grön- och blåmögelost

För att balansera ut de salta mögelostarna behövs ett sött vin. För dig som gärna dricker rött föreslår vi Domìni Veneti som är ett fruktigt och sött vin med inslag av fat, blåbär, mörka körsbär, chokladpraliner, nötter och vanilj. Vill man hellre avnjuta ett vitt vin till osten passar det franska vinet Calvet perfekt med dess söta smak och inslag av ananas, apelsinskal, aprikosmarmelad, vanilj, honung och saffran.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Stark tillväxt för dryckesbranschen – trots co..

Stark tillväxt för dryckesbranschen – trots co..

Allt fler i Sverige vill tillverka alkoholdrycker. Bara det senaste året har antalet producenter ökat med 114 stycken. – Det är fantastiskt roligt att de senaste årens starka entreprenörskap inom dr..

Läs mer
6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

6 hälsomyter om vin – så säger forskningen

Det finns många hälsomyter om vin och alkohol.  Vi försöker reda ut 6 av de vanligaste med hjälp av forskningen – myt eller sanning? Visste du att ett enda glas apelsinjuice är sötare än 20 gl..

Läs mer
Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Hur kan vi leva längre? Det är en fråga som debatterats sedan människan för första gången började tänka över sin existens. För att få fram svaren har ett forskningsteam på University of California k..

Läs mer
Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Snart kan du få köpa öl, vin och sprit på svenska gårdar. En ny utredning föreslår att gårdsförsäljning i begränsade mängder ska tillåtas fram till klockan 20. Totalt beräknas det skapas drygt 1.300..

Läs mer
Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Vi är många som minns hur härligt det var att gå på skolutflykt med ryggsäcken full av nygräddade pannkakor och tigermuffins. Men utflyktsdagarna är inte över. Varje år firar vi Picknickens dag den ..

Läs mer
”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer