HEM

Aktuellt

Fira Ostens dag med ett gott glas vin

Den 27 maj firas Ostens dag och om det är något vi svenskar gillar, så är det ost. Precis som med vin finns det en mängd olika ostar med minst lika många smaker. Lyckas man då para rätt vin med rätt ost, kan man få uppleva gastronomiska smakexplosioner utan dess like och du kommer vilja fira ostens dag varje dag!

Vilket vin passar då till vilken ost? Här kommer våra tips på riktigt bra kombinationer.

Mjuka ostar

Brie och Camembert

Till mjuka ostar är det ofta röda viner med mjuka och bäriga toner som får fram de bästa smakerna. Vi föreslår den fruktiga vinet Bourgogne Rouge med inslag av jordgubbar, blåbär, skogshallon och färska örter. Men skulle du däremot föredra ett vitt vin så välj ett friskt och fruktigt. Mileo Blanco Organic med smaker av honungsmelon, päron, citrus och fläder passar utmärkt till Brie eller Camembert.

Hårda ostar

Parmesan, Cheddar och Gruyère

Till hårdost rekommenderar vi fylliga och smakrika vita viner. Däremot kan även ett smakrikt rödvin med lite kryddigare inslag också passa bra, då starka smaker i viner går väl ihop med starka smaker i ost. Vad sägs om Simonsig Chardonnay från Sydafrika, med inslag av gröna äpplen, ananas och päron, eller italienska Casa Vinironia – ett kryddigt rödvin med inslag av plommon, mörka körsbär, chokladpraliner, vanilj och kryddnejlika.

Mögelost

Grön- och blåmögelost

För att balansera ut de salta mögelostarna behövs ett sött vin. För dig som gärna dricker rött föreslår vi Domìni Veneti som är ett fruktigt och sött vin med inslag av fat, blåbär, mörka körsbär, chokladpraliner, nötter och vanilj. Vill man hellre avnjuta ett vitt vin till osten passar det franska vinet Calvet perfekt med dess söta smak och inslag av ananas, apelsinskal, aprikosmarmelad, vanilj, honung och saffran.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Firandet av vinets dag instiftades i Sverige år 2014 och har sedan dess blivit en tradition. Dagen i sig handlar inte om själva vindrickandet utan snarare om vinodlingen och tillverkningen. De som v..

Läs mer
Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Under hösten är det späckat med dryckesmässor, från Helsingborg till Umeå. Här har vi samlat några av de bästa som du absolut inte får missa. 26-27/8 Helsingborgs Dryckesmässa På Helsingborg Arena ä..

Läs mer
Stark tillväxt för dryckesbranschen – trots co..

Stark tillväxt för dryckesbranschen – trots co..

Allt fler i Sverige vill tillverka alkoholdrycker. Bara det senaste året har antalet producenter ökat med 114 stycken. – Det är fantastiskt roligt att de senaste årens starka entreprenörskap inom dr..

Läs mer
Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Visst vore det trevligt att vara på en sommarö i skärgården och njut av friska, fruktiga och honungssöta drycker. En riktig idyll som man kan se framför sig. Från Sydafrika till Roslagen har vi valt..

Läs mer
5 myter om vin – men här är sanningen

5 myter om vin – men här är sanningen

Skruvkork är dåligt, tjocka flaskor innehåller bättre vin – och allt vin blir bättre med åren. Eller? Nej, det finns många konstiga myter kring vin som är seglivade och skapar förvirring. Så l..

Läs mer
Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer