HEM

Aktuellt

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Firandet av vinets dag instiftades i Sverige år 2014 och har sedan dess blivit en tradition. Dagen i sig handlar inte om själva vindrickandet utan snarare om vinodlingen och tillverkningen. De som vill fira Vinets dag uppmuntras därför att skippa boxen och istället välja en lite finare flaska vin. I andra länder sammanfaller Vinets dag även med firandet av vinodlarnas skyddshelgon S:t Vincent.

Vin har tillverkats och druckits sedan urminnes tider. En av de första tecknen på att vi producerat vin är hela 6.000 år gammal och består av druvkärnor som hittats i lerkärl (amforor) från Kaukasus. I Europa var det Grekerna som för ca 3.500 år sedan först kom i kontakt med vin, genom handel med länder i Asien. Grekerna utvecklade såväl produktion som tillverkning, och när Romarriket spred sig över hela Medelhavsområdet samt stora delar av Europa förde de med sig vinet även till dessa områden.

Under lång tid odlades och producerades vin av kloster, då vinet var starkt förknippat med den kristna religionen. Detta ledde till att vinodlingar började dyka upp i Amerika, då Europeiska missionärer behövde vin till nattvarden. Vi kan med andra ord tacka både Romarna och Missionärerna för att vinet idag finns över hela världen.

Vin i Sverige

Vin är numera en stor del av flera länders kultur, se bara till Frankrike, Spanien, Portugal med flera. Även i Sverige börjar vinodling verkligen ta fart och det efter att vi år 1999 blev godkända som vinland av EU. Det finns idag ett 50-tal professionella vinodlare i Sverige, varav ca 30 har produkter som går att få tag på via Systembolaget. Svenskarna är dessutom väldigt förtjusta i vin som representerar hälften av Systembolagets försäljning och 42,6% av svenskarnas totala alkoholkonsumtion.

Vem var S:t Vincent?

S:t Vincent hette egentligen Vincent av Zaragoza, och kom från norra Spanien. Han greps under spanska religionsförföljelserna omkring år 304. Trots många försök att få honom att ge upp sin tro lyckades man inte. Denna livskraft står inte vinrankan långt efter, vilket sannolikt är ett av skälen till att han blivit vinodlarnas skyddshelgon. Ett annat skäl sägs vara att han, genom sin åsna, sägs ha uppfunnit beskärningen. Vincent ska ha stannat till vid en vingård, och medan han pratade med vinodlarna glufsade hans åsna i sig flera av vinrankornas skott. Året efter blev skörden mindre, men väldigt mycket bättre, vilket antogs vara ett resultat av åsnans beskärande av rankorna.

Hur firas vinets dag?

Vinets dag är som sagt inte en hyllning till att dricka vin, utan till odlingen och tillverkningen av vin. Vanligtvis anordnas vinprovningar och flera restauranger brukar erbjuda finare viner till bra priser.v Idag uppmuntras vinälskare att beakta just det hantverk som vinframställningen innebär, och bör därför välja ett något bättre vin. Eller varför inte testa ett nytt vin eller en druva du inte tidigare hört talas om? Idag finns ett väldigt stort utbud av vin och med det stora möjligheter att bredda din kunskap, oavsett hur väl bevandrad du redan är i vinets underbara värld.

Åtta passande viner till Vinets dag

Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
2021
Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
Ungdomligt vin med friska fruktiga toner av äpplen, lime och päron.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
95 kr

Bollo Sangiovese
2020
Bollo Sangiovese
Balanserad i enkel, rättfram stil, körsbär, röda bär med viss strävhet.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
99 kr

Luigi Di Grasso Piemonte Barbera
2020
Luigi Di Grasso Piemonte Barbera
Medelfyllig, fruktig och fint balanserad med inslag av mörka bär, röda körsbär, skogshallon och ett stråk muskotnöt.
750 ml - 13.5% -
119 kr

Kir-Yianni Assyrtiko
2022
Kir-Yianni Assyrtiko
Örtig, fruktig, medelfyllig med inslag av citrus, äpplen, aningen pepprig ton med balans och relativt lång eftersmak.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Montico The Italian Zinfandel
2019
Montico The Italian Zinfandel
Körsbär och blåbär med inslag av katrinplommon och vanilj.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
80 kr

Casalforte Ripasso
2019
Casalforte Ripasso
Aningen bitter, fruktigt, inslag av körsbär, lingon, balanserad med mjuka tanniner och en viss kryddighet och avslutande eldighet.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
109 kr

Waltz Pinot Noir
2020
Waltz Pinot Noir
Tonerna i vinet går åt jordgubbar, örter, skogshallon, choklad, körsbär, vanilj och som avslutas med fin kryddighet med lätt fatkaraktär.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
119 kr

Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc
2020
Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc
Fruktig frisk smak med inslag tropiska inlag och toner av gula äpplen, citrus och stenfrukt.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

En Taittinger-champagne, ett italienskt rödvin och ett Eiswein från Österrike Dryckerna höll toppklass på Nobelbanketten 2019. Vi berättar mer om flaskorna – och vilka du kan beställa på Syste..

Läs mer
Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

De är envisa norrlänningar som vill visa världen att kvalitetsvin kan göras på blåbär och lingon. I år satsas det mer än någonsin i vineriet i Norsjö – 40.000 flaskor ska ut på marknaden. – De..

Läs mer
Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Våga lägga en lax på grillen nu i helgen! Grillad lax passar perfekt ute i försommarvärmen. Dessutom smakar den underbart tillsammans med flera olika sorters vin. Här är de tre bästa tipsen och ett ..

Läs mer
Läskigt gott till Hallo-vin

Läskigt gott till Hallo-vin

Bus eller vin? Ladda upp för Halloween med läskigt goda drycker. Några riktigt spöklika sorter lyfter helgen till nya höjder. Fler och fler firar Halloween i Sverige. Men viss förvirring tycks råda ..

Läs mer
5 myter om vin – men här är sanningen

5 myter om vin – men här är sanningen

Skruvkork är dåligt, tjocka flaskor innehåller bättre vin – och allt vin blir bättre med åren. Eller? Nej, det finns många konstiga myter kring vin som är seglivade och skapar förvirring. Så l..

Läs mer
Snacka om himmelskt vin

Snacka om himmelskt vin

Snacka om himmelskt vin. Nu kan du köpa en flaska Pétrus 2000 som varit uppe i rymden i över ett år. Priset är skyhögt: Åtta miljoner kronor tros den unika buteljen gå för. ”The sky is the limit” b..

Läs mer