HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Firandet av vinets dag instiftades i Sverige år 2014 och har sedan dess blivit en tradition. Dagen i sig handlar inte om själva vindrickandet utan snarare om vinodlingen och tillverkningen. De som vill fira Vinets dag uppmuntras därför att skippa boxen och istället välja en lite finare flaska vin. I andra länder sammanfaller Vinets dag även med firandet av vinodlarnas skyddshelgon S:t Vincent.

Vin har tillverkats och druckits sedan urminnes tider. En av de första tecknen på att vi producerat vin är hela 6.000 år gammal och består av druvkärnor som hittats i lerkärl (amforor) från Kaukasus. I Europa var det Grekerna som för ca 3.500 år sedan först kom i kontakt med vin, genom handel med länder i Asien. Grekerna utvecklade såväl produktion som tillverkning, och när Romarriket spred sig över hela Medelhavsområdet samt stora delar av Europa förde de med sig vinet även till dessa områden.

Under lång tid odlades och producerades vin av kloster, då vinet var starkt förknippat med den kristna religionen. Detta ledde till att vinodlingar började dyka upp i Amerika, då Europeiska missionärer behövde vin till nattvarden. Vi kan med andra ord tacka både Romarna och Missionärerna för att vinet idag finns över hela världen.

Vin i Sverige

Vin är numera en stor del av flera länders kultur, se bara till Frankrike, Spanien, Portugal med flera. Även i Sverige börjar vinodling verkligen ta fart och det efter att vi år 1999 blev godkända som vinland av EU. Det finns idag ett 50-tal professionella vinodlare i Sverige, varav ca 30 har produkter som går att få tag på via Systembolaget. Svenskarna är dessutom väldigt förtjusta i vin som representerar hälften av Systembolagets försäljning och 42,6% av svenskarnas totala alkoholkonsumtion.

Vem var S:t Vincent?

S:t Vincent hette egentligen Vincent av Zaragoza, och kom från norra Spanien. Han greps under spanska religionsförföljelserna omkring år 304. Trots många försök att få honom att ge upp sin tro lyckades man inte. Denna livskraft står inte vinrankan långt efter, vilket sannolikt är ett av skälen till att han blivit vinodlarnas skyddshelgon. Ett annat skäl sägs vara att han, genom sin åsna, sägs ha uppfunnit beskärningen. Vincent ska ha stannat till vid en vingård, och medan han pratade med vinodlarna glufsade hans åsna i sig flera av vinrankornas skott. Året efter blev skörden mindre, men väldigt mycket bättre, vilket antogs vara ett resultat av åsnans beskärande av rankorna.

Hur firas vinets dag?

Vinets dag är som sagt inte en hyllning till att dricka vin, utan till odlingen och tillverkningen av vin. Vanligtvis anordnas vinprovningar och flera restauranger brukar erbjuda finare viner till bra priser.v Idag uppmuntras vinälskare att beakta just det hantverk som vinframställningen innebär, och bör därför välja ett något bättre vin. Eller varför inte testa ett nytt vin eller en druva du inte tidigare hört talas om? Idag finns ett väldigt stort utbud av vin och med det stora möjligheter att bredda din kunskap, oavsett hur väl bevandrad du redan är i vinets underbara värld.

Åtta passande viner till Vinets dag

Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
2020
Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
Ungdomligt vin med friska fruktiga toner av äpplen, lime och päron.
750 ml - 12.5% -
95 kr

Bollo Sangiovese
2020
Bollo Sangiovese
Balanserad i enkel, rättfram stil, körsbär, röda bär med viss strävhet.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
99 kr

Luigi Di Grasso Piemonte Barbera
2020
Luigi Di Grasso Piemonte Barbera
Medelfyllig, fruktig och fint balanserad med inslag av mörka bär, röda körsbär, skogshallon och ett stråk muskotnöt.
750 ml - 13.5% -
99 kr

Kir-Yianni Assyrtiko
2021
Kir-Yianni Assyrtiko
Örtig, fruktig, medelfyllig med inslag av citrus, äpplen, aningen pepprig ton med balans och relativt lång eftersmak.
750 ml - 13% -
99 kr

Montico The Italian Zinfandel
2019
Montico The Italian Zinfandel
Körsbär och blåbär med inslag av katrinplommon och vanilj.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
80 kr

Casalforte Ripasso
2019
Casalforte Ripasso
Aningen bitter, fruktigt, inslag av körsbär, lingon, balanserad med mjuka tanniner och en viss kryddighet och avslutande eldighet.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
104 kr

Waltz Pinot Noir
2020
Waltz Pinot Noir
Tonerna i vinet går åt jordgubbar, örter, skogshallon, choklad, körsbär, vanilj och som avslutas med fin kryddighet med lätt fatkaraktär.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
119 kr

Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc
2020
Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc
Fruktig frisk smak med inslag tropiska inlag och toner av gula äpplen, citrus och stenfrukt.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
79 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 fakta om naturkorkar

5 fakta om naturkorkar

Om du älskar vin så har du säkerligen dragit ur en och annan vinkork i dina dagar. I dag finns ju både plastkorkar och skruvkorkar av metall att tillgå, men vanligast är ändå den klassiska naturkork..

Läs mer
5 vintrender i höst – lila vinet hetast

5 vintrender i höst – lila vinet hetast

Vinguiden tar tempen på höstens fem hetaste snackisar i vinvärlden! Allra hetast: det lila vinet Purple Reign. Det händer mycket inom vinvärlden just nu. Massor av nya spännande viner på Systembola..

Läs mer
10 udda fakta du inte visste om vin

10 udda fakta du inte visste om vin

Svenska folket har blivit ett vinälskande folk. Varje dag säljs över 745 000 liter vin på Systembolaget. Men visste du de här 10 sakerna om vin och vindruvor?  1. Vindruvor är den mest odlade frukte..

Läs mer
Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs. I början på september 2022 presenterade regeringen sin budget för 2023. I den ingick höjningar av skatt på alkohol och tobak. Med detta innebär att skatten på alkoholvaror höjs ..

Läs mer
5 tips för hur du bäst lagrar vin

5 tips för hur du bäst lagrar vin

För att få fram de bästa smakerna ur ett vin är det viktigt att det förvaras på rätt sätt. Här är fem saker att tänka på när du ska lagra ditt vin. 1. Är vinet redan färdiglagrat? Många gånger säljs..

Läs mer
Stor guide: Några goda nyheter i fasta sortimentet

Stor guide: Några goda nyheter i fasta sortimentet

Ohelig allians, tysk fruktstund och vulkanvin. Det är några av nyheterna i Systembolagets fasta sortiment 1 mars. Här är några av pärlorna! Mousserande vin: [product] 159230 | Ett litet budgetfynd! ..

Läs mer