HEM

Aktuellt

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Firandet av vinets dag instiftades i Sverige år 2014 och har sedan dess blivit en tradition. Dagen i sig handlar inte om själva vindrickandet utan snarare om vinodlingen och tillverkningen. De som vill fira Vinets dag uppmuntras därför att skippa boxen och istället välja en lite finare flaska vin. I andra länder sammanfaller Vinets dag även med firandet av vinodlarnas skyddshelgon S:t Vincent.

Vin har tillverkats och druckits sedan urminnes tider. En av de första tecknen på att vi producerat vin är hela 6.000 år gammal och består av druvkärnor som hittats i lerkärl (amforor) från Kaukasus. I Europa var det Grekerna som för ca 3.500 år sedan först kom i kontakt med vin, genom handel med länder i Asien. Grekerna utvecklade såväl produktion som tillverkning, och när Romarriket spred sig över hela Medelhavsområdet samt stora delar av Europa förde de med sig vinet även till dessa områden.

Under lång tid odlades och producerades vin av kloster, då vinet var starkt förknippat med den kristna religionen. Detta ledde till att vinodlingar började dyka upp i Amerika, då Europeiska missionärer behövde vin till nattvarden. Vi kan med andra ord tacka både Romarna och Missionärerna för att vinet idag finns över hela världen.

Vin i Sverige

Vin är numera en stor del av flera länders kultur, se bara till Frankrike, Spanien, Portugal med flera. Även i Sverige börjar vinodling verkligen ta fart och det efter att vi år 1999 blev godkända som vinland av EU. Det finns idag ett 50-tal professionella vinodlare i Sverige, varav ca 30 har produkter som går att få tag på via Systembolaget. Svenskarna är dessutom väldigt förtjusta i vin som representerar hälften av Systembolagets försäljning och 42,6% av svenskarnas totala alkoholkonsumtion.

Vem var S:t Vincent?

S:t Vincent hette egentligen Vincent av Zaragoza, och kom från norra Spanien. Han greps under spanska religionsförföljelserna omkring år 304. Trots många försök att få honom att ge upp sin tro lyckades man inte. Denna livskraft står inte vinrankan långt efter, vilket sannolikt är ett av skälen till att han blivit vinodlarnas skyddshelgon. Ett annat skäl sägs vara att han, genom sin åsna, sägs ha uppfunnit beskärningen. Vincent ska ha stannat till vid en vingård, och medan han pratade med vinodlarna glufsade hans åsna i sig flera av vinrankornas skott. Året efter blev skörden mindre, men väldigt mycket bättre, vilket antogs vara ett resultat av åsnans beskärande av rankorna.

Hur firas vinets dag?

Vinets dag är som sagt inte en hyllning till att dricka vin, utan till odlingen och tillverkningen av vin. Vanligtvis anordnas vinprovningar och flera restauranger brukar erbjuda finare viner till bra priser.v Idag uppmuntras vinälskare att beakta just det hantverk som vinframställningen innebär, och bör därför välja ett något bättre vin. Eller varför inte testa ett nytt vin eller en druva du inte tidigare hört talas om? Idag finns ett väldigt stort utbud av vin och med det stora möjligheter att bredda din kunskap, oavsett hur väl bevandrad du redan är i vinets underbara värld.

Åtta passande viner till Vinets dag

Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
2022
Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
Ungdomligt vin med friska fruktiga toner av äpplen, lime och päron.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

Bollo Sangiovese
2020
Bollo Sangiovese
Balanserad i enkel, rättfram stil, körsbär, röda bär med viss strävhet.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
119 kr

Luigi Di Grasso Piemonte Barbera
2020
Luigi Di Grasso Piemonte Barbera
Medelfyllig, fruktig och fint balanserad med inslag av mörka bär, röda körsbär, skogshallon och ett stråk muskotnöt.
750 ml - 13.5% -
119 kr

Kir-Yianni Assyrtiko
2022
Kir-Yianni Assyrtiko
Örtig, fruktig, medelfyllig med inslag av citrus, äpplen, aningen pepprig ton med balans och relativt lång eftersmak.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
114 kr

Montico The Italian Zinfandel
2019
Montico The Italian Zinfandel
Körsbär och blåbär med inslag av katrinplommon och vanilj.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
80 kr

Casalforte Ripasso
2020
Casalforte Ripasso
Aningen bitter, fruktigt, inslag av körsbär, lingon, balanserad med mjuka tanniner och en viss kryddighet och avslutande eldighet.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
119 kr

Waltz Pinot Noir
2020
Waltz Pinot Noir
Tonerna i vinet går åt jordgubbar, örter, skogshallon, choklad, körsbär, vanilj och som avslutas med fin kryddighet med lätt fatkaraktär.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
119 kr

Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc
2020
Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc
Fruktig frisk smak med inslag tropiska inlag och toner av gula äpplen, citrus och stenfrukt.
750 ml - 13% -
115 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Varning för brist på vissa vinsorter

Varning för brist på vissa vinsorter

Nu varnar leverantörer och producenter för en kommande brist på vissa vinsorter. Den dåliga skörden gör att världsproduktionen är den lägsta sedan krisåret 2017. – Det är lite för tidigt att veta än..

Läs mer
5 fakta om temperaturens påverkan på vin

5 fakta om temperaturens påverkan på vin

Det kan vara lätt att tro att en grad hit eller dit inte påverkar ditt vin speciellt mycket. Men faktum är att temperaturen spelar en stor roll för att få fram rätt smaker och få vinet i rätt balans..

Läs mer
De kan vinna på Stellagalan 2021

De kan vinna på Stellagalan 2021

Stellagalan lyfter fram kvinnliga förebilder för att främja en mer jämställd gastronomi i Sverige. Nu är de nominerade till 2021 års gala klara och 21 superproffs slåss om priserna. Den 11 oktober k..

Läs mer
Ny studie avslöjar: vinet som passar bäst med din pe..

Ny studie avslöjar: vinet som passar bäst med din pe..

Visst vore det härligt med en personlig vinkompass som visar vilka viner du föredrar? Enligt den här studien är din personlighet nyckeln till att du väljer rätt varje gång. Experimentet I en studie..

Läs mer
Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021 är en katastrof i flera europeiska länder. Årgången kommer att bli den minsta på 60 år – men kan bitvis hålla fantastisk kvalitet. – Det är en liten men mäktig årgång. De druvor som ..

Läs mer
Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

När 1350 festsugna gäster sätter sig till bords på Nobelfesten går det åt några flaskor. Närmare bestämt 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin. Men inte heller i år bjuds det på svenskt vin. Nob..

Läs mer