HEM

Aktuellt

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Firandet av vinets dag instiftades i Sverige år 2014 och har sedan dess blivit en tradition. Dagen i sig handlar inte om själva vindrickandet utan snarare om vinodlingen och tillverkningen. De som vill fira Vinets dag uppmuntras därför att skippa boxen och istället välja en lite finare flaska vin. I andra länder sammanfaller Vinets dag även med firandet av vinodlarnas skyddshelgon S:t Vincent.

Vin har tillverkats och druckits sedan urminnes tider. En av de första tecknen på att vi producerat vin är hela 6.000 år gammal och består av druvkärnor som hittats i lerkärl (amforor) från Kaukasus. I Europa var det Grekerna som för ca 3.500 år sedan först kom i kontakt med vin, genom handel med länder i Asien. Grekerna utvecklade såväl produktion som tillverkning, och när Romarriket spred sig över hela Medelhavsområdet samt stora delar av Europa förde de med sig vinet även till dessa områden.

Under lång tid odlades och producerades vin av kloster, då vinet var starkt förknippat med den kristna religionen. Detta ledde till att vinodlingar började dyka upp i Amerika, då Europeiska missionärer behövde vin till nattvarden. Vi kan med andra ord tacka både Romarna och Missionärerna för att vinet idag finns över hela världen.

Vin i Sverige

Vin är numera en stor del av flera länders kultur, se bara till Frankrike, Spanien, Portugal med flera. Även i Sverige börjar vinodling verkligen ta fart och det efter att vi år 1999 blev godkända som vinland av EU. Det finns idag ett 50-tal professionella vinodlare i Sverige, varav ca 30 har produkter som går att få tag på via Systembolaget. Svenskarna är dessutom väldigt förtjusta i vin som representerar hälften av Systembolagets försäljning och 42,6% av svenskarnas totala alkoholkonsumtion.

Vem var S:t Vincent?

S:t Vincent hette egentligen Vincent av Zaragoza, och kom från norra Spanien. Han greps under spanska religionsförföljelserna omkring år 304. Trots många försök att få honom att ge upp sin tro lyckades man inte. Denna livskraft står inte vinrankan långt efter, vilket sannolikt är ett av skälen till att han blivit vinodlarnas skyddshelgon. Ett annat skäl sägs vara att han, genom sin åsna, sägs ha uppfunnit beskärningen. Vincent ska ha stannat till vid en vingård, och medan han pratade med vinodlarna glufsade hans åsna i sig flera av vinrankornas skott. Året efter blev skörden mindre, men väldigt mycket bättre, vilket antogs vara ett resultat av åsnans beskärande av rankorna.

Hur firas vinets dag?

Vinets dag är som sagt inte en hyllning till att dricka vin, utan till odlingen och tillverkningen av vin. Vanligtvis anordnas vinprovningar och flera restauranger brukar erbjuda finare viner till bra priser.v Idag uppmuntras vinälskare att beakta just det hantverk som vinframställningen innebär, och bör därför välja ett något bättre vin. Eller varför inte testa ett nytt vin eller en druva du inte tidigare hört talas om? Idag finns ett väldigt stort utbud av vin och med det stora möjligheter att bredda din kunskap, oavsett hur väl bevandrad du redan är i vinets underbara värld.

Åtta passande viner till Vinets dag

Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
2022
Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
Ungdomligt vin med friska fruktiga toner av äpplen, lime och päron.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

Bollo Sangiovese
2021
Bollo Sangiovese
Balanserad i enkel, rättfram stil, körsbär, röda bär med viss strävhet.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
119 kr

Luigi Di Grasso Piemonte Barbera
2020
Luigi Di Grasso Piemonte Barbera
Medelfyllig, fruktig och fint balanserad med inslag av mörka bär, röda körsbär, skogshallon och ett stråk muskotnöt.
750 ml - 13.5% -
119 kr

Kir-Yianni Assyrtiko
2023
Kir-Yianni Assyrtiko
Örtig, fruktig, medelfyllig med inslag av citrus, äpplen, aningen pepprig ton med balans och relativt lång eftersmak.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
114 kr

Montico The Italian Zinfandel
2019
Montico The Italian Zinfandel
Körsbär och blåbär med inslag av katrinplommon och vanilj.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
80 kr

Casalforte Ripasso
2021
Casalforte Ripasso
Aningen bitter, fruktigt, inslag av körsbär, lingon, balanserad med mjuka tanniner och en viss kryddighet och avslutande eldighet.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
119 kr

Waltz Pinot Noir
2020
Waltz Pinot Noir
Tonerna i vinet går åt jordgubbar, örter, skogshallon, choklad, körsbär, vanilj och som avslutas med fin kryddighet med lätt fatkaraktär.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
119 kr

Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc
2020
Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc
Fruktig frisk smak med inslag tropiska inlag och toner av gula äpplen, citrus och stenfrukt.
750 ml - 13% -
115 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Svenskarna köper allt dyrare viner. Under 2021 har viner som kostar över 100 kronor flaskan ökat med 24 procent. Samtidigt sjunker försäljningen för de allra billigaste vinerna. Ny statistik från S..

Läs mer
Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Hur matchar man egentligen chips och vin? Vi svenskar älskar våra snacks, och när det vankas festligheter åker skålar med chips, nötter, ostbågar och salta pinnar gärna fram. Men vad dricker man til..

Läs mer
Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Brie, parmesan, cheddar och camembert…eller varför inte en svensk Västerbottensost? I smaklökarnas värld är det ingen nyhet att god ost blir ännu godare i kombination med ett gott vin. Ostar h..

Läs mer
Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer. – Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn..

Läs mer
Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Lagom till Internationella kvinnodagen kan vi på Vinguiden berätta att smaken för vin är bland det mest jämställda som finns. Forskning krossar myten om att kvinnor gillar sött vitt vin eller rosé m..

Läs mer
Läskigt gott till Hallo-vin

Läskigt gott till Hallo-vin

Bus eller vin? Ladda upp för Halloween med läskigt goda drycker. Några riktigt spöklika sorter lyfter helgen till nya höjder. Fler och fler firar Halloween i Sverige. Men viss förvirring tycks råda ..

Läs mer