HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 myter om vin – men här är sanningen

Skruvkork är dåligt, tjocka flaskor innehåller bättre vin – och allt vin blir bättre med åren. Eller? Nej, det finns många konstiga myter kring vin som är seglivade och skapar förvirring. Så låt oss slå hål på några påståenden.

Myt 1: Allt vin blir bättre med åren.

Nej, det är faktiskt meningen att vi ska dricka de flesta viner inom 12-18 månader. Faktum är att en tydlig trend bland vinmakare är att skapa unga viner som vi helst ska dricka snabbt efter köpet. Men visst finns det årgångsviner som smakar bättre ju mer tid de lagras, förutsatt att de får vara i rätt tempererade miljöer.

Myt 2: De bästa vinerna för lagring har traditionell vinkork.

Nej, det stämmer inte eftersom korken faktiskt kan göra att vinet förstörs. Korken kan släppa igenom luft och börja mögla, och då blir smaken på vinet därefter. Aluminiumkorkar ger ingen konstig smak och fungerar precis lika bra som traditionella korkar vid lagring.

Myt 3: Druvblandningar ger sämre viner.

Förståsigpåare och vinsnobbar hävdar ibland att de bästa vinerna är producerade på endast en druvsort. Men det finns otaliga exempel på prisvinnande viner genom åren som gjorts på druvblandningar, ibland på tre-fyra sorters druvor. Och kom ihåg: världens mest kända druvblandning heter Champagne!

Myt 4: Ju tyngre flaska, desto högre kvalitet.

Fakta: Flaskor med tjockare glas är dyrare. Det är ett klassiskt förpackningsknep för att du ska vilja betala lite mer för vinet. Men det säger inget om innehållet.

Myt 5: Rött vin ska alltid serveras vid rumstemperatur

Inte helt sant. Ofta serverar vi faktiskt våra röda viner för varma vid 20-23 graders rumstemperatur och de vita för kalla. Och är det ännu varmare inne, så påverkas doften av vinet och en tung alkoholhalt dominerar. Den ideala temperaturen för rött vin är 14-18 grader. En bra riktlinje kan vara att ta ställa in rödvinet en kvart i kylskåpet och ta ut vitvinet en kvart innan.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nu är det dags att damma av vinflaskan

Nu är det dags att damma av vinflaskan

Precis som många andra vinälskare har du säkert en flaska sparad till det där speciella tillfället. Problemet är att ju längre vi sparar vinet, desto svårare blir det att korka upp den. Men nu till ..

Läs mer
5 fakta du inte visste om baksmälla

5 fakta du inte visste om baksmälla

De allra flesta av oss vet hur det känns att vakna upp dagen efter med bultande huvudvärk, illamående och ångest. Men vad ligger egentligen bakom dessa symtom och kan baksmällan vara farlig, på rikt..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Bubblor från alpregionen Savoie, häftigt vin av encruzadodruvan och rött från världens bästa kooperativ. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under augusti månad! Mousserande viner: [..

Läs mer
5 kända politikers favoritdrycker

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av ..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
Nytt förslag: ”Hämt-vin och öl från restauranger”..

Nytt förslag: ”Hämt-vin och öl från restauranger”..

Hämtmat från krogen – tillsammans med en god flaska vin. Nu vill Moderaterna göra det möjligt att köpa med sig alkohol hem från restauranger. – De här förändringarna, som nu föreslås, gör att det ko..

Läs mer