HEM

Aktuellt

5 myter om vin – men här är sanningen

Skruvkork är dåligt, tjocka flaskor innehåller bättre vin – och allt vin blir bättre med åren. Eller? Nej, det finns många konstiga myter kring vin som är seglivade och skapar förvirring. Så låt oss slå hål på några påståenden.

Myt 1: Allt vin blir bättre med åren.

Nej, det är faktiskt meningen att vi ska dricka de flesta viner inom 12-18 månader. Faktum är att en tydlig trend bland vinmakare är att skapa unga viner som vi helst ska dricka snabbt efter köpet. Men visst finns det årgångsviner som smakar bättre ju mer tid de lagras, förutsatt att de får vara i rätt tempererade miljöer.

Myt 2: De bästa vinerna för lagring har traditionell vinkork.

Nej, det stämmer inte eftersom korken faktiskt kan göra att vinet förstörs. Korken kan släppa igenom luft och börja mögla, och då blir smaken på vinet därefter. Aluminiumkorkar ger ingen konstig smak och fungerar precis lika bra som traditionella korkar vid lagring.

Myt 3: Druvblandningar ger sämre viner.

Förståsigpåare och vinsnobbar hävdar ibland att de bästa vinerna är producerade på endast en druvsort. Men det finns otaliga exempel på prisvinnande viner genom åren som gjorts på druvblandningar, ibland på tre-fyra sorters druvor. Och kom ihåg: världens mest kända druvblandning heter Champagne!

Myt 4: Ju tyngre flaska, desto högre kvalitet.

Fakta: Flaskor med tjockare glas är dyrare. Det är ett klassiskt förpackningsknep för att du ska vilja betala lite mer för vinet. Men det säger inget om innehållet.

Myt 5: Rött vin ska alltid serveras vid rumstemperatur

Inte helt sant. Ofta serverar vi faktiskt våra röda viner för varma vid 20-23 graders rumstemperatur och de vita för kalla. Och är det ännu varmare inne, så påverkas doften av vinet och en tung alkoholhalt dominerar. Den ideala temperaturen för rött vin är 14-18 grader. En bra riktlinje kan vara att ta ställa in rödvinet en kvart i kylskåpet och ta ut vitvinet en kvart innan.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Flera exklusiva viner släpps nu i Systembolagets webblansering. Ett av de mest ansedda är Richebourg Grand Cru Lucien le Moine, 2017 som framställs av en ovanlig producent. Vinet görs av ett gift pa..

Läs mer
Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
Sulfiter och tanniner i vin – så här påverkas du!

Sulfiter och tanniner i vin – så här påverkas du!

Sulfit luktar illa, eller hur var det nu igen? Oavsett så spelar sulfiterna en viktig roll i hela vinmakeriet – både i naturligt och tillsatt tillstånd. Ämnet tillsätts bland annat för att skydda dr..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

De är envisa norrlänningar som vill visa världen att kvalitetsvin kan göras på blåbär och lingon. I år satsas det mer än någonsin i vineriet i Norsjö – 40.000 flaskor ska ut på marknaden. – De..

Läs mer
Jorden runt på 8 viner

Jorden runt på 8 viner

Många längtar efter att komma ut i världen och resa. Men covid-19-viruset reser hinder. Vilken tur då att du kan åka världen runt med hjälp av spännande viner. Häng med på en jorden runt-resa via 8 ..

Läs mer