HEM

Aktuellt

5 myter om vin – men här är sanningen

Skruvkork är dåligt, tjocka flaskor innehåller bättre vin – och allt vin blir bättre med åren. Eller? Nej, det finns många konstiga myter kring vin som är seglivade och skapar förvirring. Så låt oss slå hål på några påståenden.

Myt 1: Allt vin blir bättre med åren.

Nej, det är faktiskt meningen att vi ska dricka de flesta viner inom 12-18 månader. Faktum är att en tydlig trend bland vinmakare är att skapa unga viner som vi helst ska dricka snabbt efter köpet. Men visst finns det årgångsviner som smakar bättre ju mer tid de lagras, förutsatt att de får vara i rätt tempererade miljöer.

Myt 2: De bästa vinerna för lagring har traditionell vinkork.

Nej, det stämmer inte eftersom korken faktiskt kan göra att vinet förstörs. Korken kan släppa igenom luft och börja mögla, och då blir smaken på vinet därefter. Aluminiumkorkar ger ingen konstig smak och fungerar precis lika bra som traditionella korkar vid lagring.

Myt 3: Druvblandningar ger sämre viner.

Förståsigpåare och vinsnobbar hävdar ibland att de bästa vinerna är producerade på endast en druvsort. Men det finns otaliga exempel på prisvinnande viner genom åren som gjorts på druvblandningar, ibland på tre-fyra sorters druvor. Och kom ihåg: världens mest kända druvblandning heter Champagne!

Myt 4: Ju tyngre flaska, desto högre kvalitet.

Fakta: Flaskor med tjockare glas är dyrare. Det är ett klassiskt förpackningsknep för att du ska vilja betala lite mer för vinet. Men det säger inget om innehållet.

Myt 5: Rött vin ska alltid serveras vid rumstemperatur

Inte helt sant. Ofta serverar vi faktiskt våra röda viner för varma vid 20-23 graders rumstemperatur och de vita för kalla. Och är det ännu varmare inne, så påverkas doften av vinet och en tung alkoholhalt dominerar. Den ideala temperaturen för rött vin är 14-18 grader. En bra riktlinje kan vara att ta ställa in rödvinet en kvart i kylskåpet och ta ut vitvinet en kvart innan.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

En ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin kommer från oväntat håll. Finländske uppfinnaren Sami Gauffin har skapat Winemill som på 15 minuter tar bort en stor del alkohol. – Vi kan ta bort en ..

Läs mer
7 bästa vinerna till midsommar 2022

7 bästa vinerna till midsommar 2022

På midsommarafton ska man ju hoppa över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. Frågan är om man även ska dricka sju sorters vin för att garantera drömmar om sin ..

Läs mer
Fira kärleken med ett alla hjärtans dag-vin

Fira kärleken med ett alla hjärtans dag-vin

Vad brukar du dricka för alla hjärtans dag-vin? Alla hjärtans dag närmar sig med stormsteg, och det ska så klart firas. Vi har valt ut sju goda och snygga flaskor som du kan överraska personen i dit..

Läs mer
Sex perfekta drycker till Alla Hjärtans dag

Sex perfekta drycker till Alla Hjärtans dag

Gör någon du tycker om extra glad på Alla hjärtans dag. Här är sex ädla drycker som gör Valentindagen till en oförglömlig kärlekshögtid. För vem vill inte både få och dricka ”Love You Bunches” den 1..

Läs mer
Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Billiga viner blir godare när vi köper dem till högre pris. Forskarna lurade vinprovare med falska prislappar att vissa viner var dyrare än i verkligheten. När priset höjdes satte vindrickarna högre..

Läs mer
Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

En Taittinger-champagne, ett italienskt rödvin och ett Eiswein från Österrike Dryckerna höll toppklass på Nobelbanketten 2019. Vi berättar mer om flaskorna – och vilka du kan beställa på Syste..

Läs mer