HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 myter om vin – men här är sanningen

Skruvkork är dåligt, tjocka flaskor innehåller bättre vin – och allt vin blir bättre med åren. Eller? Nej, det finns många konstiga myter kring vin som är seglivade och skapar förvirring. Så låt oss slå hål på några påståenden.

Myt 1: Allt vin blir bättre med åren.

Nej, det är faktiskt meningen att vi ska dricka de flesta viner inom 12-18 månader. Faktum är att en tydlig trend bland vinmakare är att skapa unga viner som vi helst ska dricka snabbt efter köpet. Men visst finns det årgångsviner som smakar bättre ju mer tid de lagras, förutsatt att de får vara i rätt tempererade miljöer.

Myt 2: De bästa vinerna för lagring har traditionell vinkork.

Nej, det stämmer inte eftersom korken faktiskt kan göra att vinet förstörs. Korken kan släppa igenom luft och börja mögla, och då blir smaken på vinet därefter. Aluminiumkorkar ger ingen konstig smak och fungerar precis lika bra som traditionella korkar vid lagring.

Myt 3: Druvblandningar ger sämre viner.

Förståsigpåare och vinsnobbar hävdar ibland att de bästa vinerna är producerade på endast en druvsort. Men det finns otaliga exempel på prisvinnande viner genom åren som gjorts på druvblandningar, ibland på tre-fyra sorters druvor. Och kom ihåg: världens mest kända druvblandning heter Champagne!

Myt 4: Ju tyngre flaska, desto högre kvalitet.

Fakta: Flaskor med tjockare glas är dyrare. Det är ett klassiskt förpackningsknep för att du ska vilja betala lite mer för vinet. Men det säger inget om innehållet.

Myt 5: Rött vin ska alltid serveras vid rumstemperatur

Inte helt sant. Ofta serverar vi faktiskt våra röda viner för varma vid 20-23 graders rumstemperatur och de vita för kalla. Och är det ännu varmare inne, så påverkas doften av vinet och en tung alkoholhalt dominerar. Den ideala temperaturen för rött vin är 14-18 grader. En bra riktlinje kan vara att ta ställa in rödvinet en kvart i kylskåpet och ta ut vitvinet en kvart innan.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa