HEM

Aktuellt

Fira den speciella dagen med champagne!

Nu kommer dagen när vi förväntas öppna en flaska champagne. Fredag 16 oktober är internationella champagnedagen – och den bör förstås firas med klass. Här får du tips på några riktigt bra och prisvärda köp.

”En timme utan champagne är en förlorad timme” förklarade Pol Roger, den berömde champagnemakaren. Och visst har han en poäng, även om det skulle bli väldigt dyrt att leva efter hans devis. Men om vi någon gång ska dricka den bubblande drycken så är det väl på den internationella dagen, fredag 16 oktober, då fransmännen – och många andra i världen – korkar upp en flaska.

Du vet väl att det bara är mousserande vin från distriktet Champagne i norra Frankrike som får kallas för champagne. Vinet är unikt på så sätt att klimatet är svalt så att druvorna knappt mognar och gör att syrahalten är hög och vinet är väldigt friskt. Jordmånen är också unik med hög halt av krita vilket gör att vinerna får sin speciella mineralkaraktär. Ett tredje inslag i kombinationen är de olika druvsorterna: De två blå Pinot meunier och Pinot noir samt den gröna Chardonnay. Ytterligare druvsorter är tillåtna, men väldigt ovanliga (Arbanne, Petit meslier, Pinot blanc och Pinot gris).

Champagneodlarna har upplevt ett besvärligt år där coronapandemin har gjort att försäljningen av champagne minskat kraftigt. Genom att köpa en flaska från någon av de mindre producenterna bidrar du till att de kan fortsätta sin passion; att skapa den ädlaste drycken av alla.

Här är några champagne vi rekommenderar:

Billecart-Salmon Brut Rosé
Billecart-Salmon Brut Rosé
Sedan 1955 har Billecart-Salmon använt en unik metod i sin vinifiering; den nedkylda musten, 5°C, dekanteras över på små tankar varpå den jäses under låg temperatur i 2-3 veckor, vartefter man arbetar med jäsning på denna låga temperatur under två dagar. Billecart kontrollerar hela sitt behov av druvor genom 27 långtidskontrakterade odlare, vars odlingar inte får ligga längre än 25 kilometer från anläggningen.

Hur den här champagnen smakar? Fantastiskt, enligt experterna: smultron- och jordgubbstoner i par med viol och salmiak liksom spänst i moussen bereder vägen och fylls på med inslag av grapefrukt och körsbär.
750 ml - 12% -
799 kr

Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve
Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve
En champagne enbart tillverkat av chardonnay (och kallas ibland blanc de blancs) och som har lagrats tre år innan degorgering. Familjeföretaget Launois Père et Fils grundades 1872 och drivs idag av Bernard och Dany Launois. Egendomen består av 21 hektar vinodlingar, varav merparten ligger i Le Mesnil. Druvorna kommer från producentens egna odlingar i grand cru-byarna Le Mesnil-Sur-Oger och Oger i Côte des Blancs.

Launois beskrivs som fruktig doft med inslag av gula plommon, ljust bröd, nötter, mineral, äppelblommor och citrus.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
389 kr

Alfred Gratien Brut Classique
Alfred Gratien Brut Classique
Alfred Gratien har funnits på Systembolaget i drygt sju år och vi svenskar har tagit champagnen till våra hjärtan. Och producenten har en stolt historia: när Alfred Gratien var endast 23 år grundade han sitt företag i Épernay (år 1864). Gratien lär ha sagt: ”Jag har alltid tyckt att vad champagne är för vin är vad haute couture är för modet”.

Gratien var noga med framställningen av champagne och än idag jobbar företaget efter traditionella hantverksmässiga metoder. Produktionen är begränsad till 250.000 flaskor årligen, allt för att säkerställa kvaliteten.
750 ml - 12.5% -
469 kr

Canard Duchêne Parcelle 181 Extra Brut
Canard Duchêne Parcelle 181 Extra Brut
Canard-Duchêne är det anrika vinhuset (grundat 1868) där vingårdarna ligger i hjärtat av Grand Cru: Parc Naturel de la Montagne de Reims. Canard Duchêne Parcelle 181

Extra Brut beskrivs som en härligt frisk champagne och som har en underliggande mycket trevlig, fruktighet. Dessutom känner man aromerna av mogna äpplen, plommon, citrusfrukter och mineral, men det finns även toner av nötter och ljust bröd.

750 ml - 12% -
400 kr

Louis Roederer Collection 244
Louis Roederer Collection 244
Husets signaturchampagne Brut Premier ska spegla sitt huvudsakliga år, därtill ge en komplexitet och balans mellan ungdomlighet och mognad. Detta är en cuvée som i princip framställs av 40 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay och resterande Pinot Meunier. Övervägande andel kommer ifrån egna vingårdar. Omkring 15 % av basvinet får jäsa på ek, resten i ståltankar.

Sedan 2000 arbetar man ekologisk i sina egna vingårdar. Men till denna cuvée köper man in Pinot Meunier från odlare, vilket gör att champagnen inte är certifierad. ”Vinerna ska fånga känslan av vinets ursprung. De ska vara genomlysande och får inte bära någon karaktär av vår vinmakning” Jean–Baptiste Lecaillon (vinmakare).
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
559 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Småpartier – bubbelfavoriter

Småpartier – bubbelfavoriter

Lagom till stora bubbelhelgen släpper Systembolaget en rad riktigt bra mousserande viner. Men det är inga stora volymer, så det gäller att skynda på. Vinguiden tipsar om inte bara de bästa, utan ock..

Läs mer
Champagne från budget till lyx

Champagne från budget till lyx

Finns det något som passar till allt i jul och nyår? Champagne så klart! Du kan välja allt från budget och lyx – champagne gifter sig med det mesta. Här är Vinguidens bästa tips för att njuta maxima..

Läs mer
10 mest prisvärda champagnerna på Systembolaget

10 mest prisvärda champagnerna på Systembolaget

Det finns över 800 champagner på Systembolaget. Många bra, andra mycket bra. Vi tipsar om de 10 bästa just nu. [product]6792|Fruktig, frisk ton med inslag av gröna äpplen, gyllenbär, rostade inslag,..

Läs mer
Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi kan inte ge några nyårslöften. Men det vi kan göra är att hjälpa dig hitta en riktigt god Champagne att fylla glaset med, till en prislapp som passar dig! Riktig Champagne – vad är det? Till att ..

Läs mer
Världens största champagneprovning

Världens största champagneprovning

Vinguiden ska lördagen den 28 oktober göra ett försök i att sätta världsrekord i champagneprovning. Platsen är Stockholm Waterfront i centrala Stockholm. – Det är en fantastiskt kul utmaning, säger ..

Läs mer
Vin och whisky kan vara tryggare än börsen

Vin och whisky kan vara tryggare än börsen

När börsen faller kan vin och whisky vara en säker investering. Champagne och fina italienska viner ökade med 6-8 procent förra året, medan whisky klättrade fem procent. – Trots en långsammare öknin..

Läs mer