HEM

Aktuellt

Fånga våren med ett vindlätt vin

Söndagen den 20 mars infaller den efterlängtade vårdagjämningen. Äntligen stiger solskivan över horisonten igen, så att dagarna blir längre än nätterna. Det är definitivt värt att fira! Här har vi valt ut tre utsökta viner till årets första vårfest.

René Barbier Viña Augusta
2022
René Barbier Viña Augusta
Detta vita vin från Katalonien i Spanien är gjort på druvorna Macabeo, Xarel-lo, Parellada och Moscatel. De tre första druvorna odlas nästan uteslutande i Katalonien och förekommer i flera av områdets cava-viner.

Viña Augusta har en fruktig och söt smak med inslag av päron, persika och mandarin. Vinet passar utmärkt som sällskapsdryck och finns i Systembolagets ordinarie sortiment. En flaska kostar 69 kr.

750 ml - 11% - Sockerhalt 3.1 g per 100 ml
79 kr

Torres San Valentín Parellada
2021
Torres San Valentín Parellada
Även detta vin kommer från spanska Katalonien och är gjort på druvan Parellada. Detta ger vinet en druvig smak med liten sötma. Vinet har inslag av päron, honungsmelon och vita blommor.

Det passar mycket bra som sällskapsdryck, eller till sallader med härlig vårkänsla. Varför inte prova vinet med späda primörer och en bit getost? Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 69 kr.

750 ml - 10.5% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
69 kr

Lindeman's Semillon Sauvignon Blanc
Lindeman's Semillon Sauvignon Blanc
Early Harvest kommer från den välkända australiensiska tillverkaren Lindeman’s Wines. Vinet framställs av druvorna Semillon och Sauvignon blanc. Early Harvest bjuder på en lätt och fruktig smak med viss sötma. Vinet har inslag av gröna äpplen, melon, kiwi och örter.

Det passar fint som sällskapsdryck och även till lättare fiskrätter. Eller varför inte prova ett vegetariskt alternativ med vårens skira primörer, rostad potatis och honungsmarinerad halloumi? Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment där det kostar 62 kr.

750 ml - 5.5% - Sockerhalt 2.9 g per 100 ml
62 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 kända politikers favoritdrycker

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av ..

Läs mer
5 fakta om temperaturens påverkan på vin

5 fakta om temperaturens påverkan på vin

Det kan vara lätt att tro att en grad hit eller dit inte påverkar ditt vin speciellt mycket. Men faktum är att temperaturen spelar en stor roll för att få fram rätt smaker och få vinet i rätt balans..

Läs mer
”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer
Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Firandet av vinets dag instiftades i Sverige år 2014 och har sedan dess blivit en tradition. Dagen i sig handlar inte om själva vindrickandet utan snarare om vinodlingen och tillverkningen. De som v..

Läs mer
11 spännande vinnyheter på Systembolaget

11 spännande vinnyheter på Systembolaget

Nyheterna duggar tätt på Systembolaget inför hösten. Nu gör 69 nya drycker entré i det fasta sortimentet. Vad sägs om en liten burk vin för 29 kronor? Flera av de nya vinerna som släpptes 1 septemb..

Läs mer
Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

När 1350 festsugna gäster sätter sig till bords på Nobelfesten går det åt några flaskor. Närmare bestämt 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin. Men inte heller i år bjuds det på svenskt vin. Nob..

Läs mer