HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fånga våren med ett vindlätt vin

Söndagen den 20 mars infaller den efterlängtade vårdagjämningen. Äntligen stiger solskivan över horisonten igen, så att dagarna blir längre än nätterna. Det är definitivt värt att fira! Här har vi valt ut tre utsökta viner till årets första vårfest.

René Barbier Viña Augusta
2021
René Barbier Viña Augusta
Detta vita vin från Katalonien i Spanien är gjort på druvorna Macabeo, Xarel-lo, Parellada och Moscatel. De tre första druvorna odlas nästan uteslutande i Katalonien och förekommer i flera av områdets cava-viner.

Viña Augusta har en fruktig och söt smak med inslag av päron, persika och mandarin. Vinet passar utmärkt som sällskapsdryck och finns i Systembolagets ordinarie sortiment. En flaska kostar 69 kr.

750 ml - 11% - Sockerhalt 3.1 g per 100 ml
76 kr

Torres San Valentín Parellada
2021
Torres San Valentín Parellada
Även detta vin kommer från spanska Katalonien och är gjort på druvan Parellada. Detta ger vinet en druvig smak med liten sötma. Vinet har inslag av päron, honungsmelon och vita blommor.

Det passar mycket bra som sällskapsdryck, eller till sallader med härlig vårkänsla. Varför inte prova vinet med späda primörer och en bit getost? Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 69 kr.

750 ml - 10.5% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
69 kr

Lindeman's Semillon Sauvignon Blanc
Lindeman's Semillon Sauvignon Blanc
Early Harvest kommer från den välkända australiensiska tillverkaren Lindeman’s Wines. Vinet framställs av druvorna Semillon och Sauvignon blanc. Early Harvest bjuder på en lätt och fruktig smak med viss sötma. Vinet har inslag av gröna äpplen, melon, kiwi och örter.

Det passar fint som sällskapsdryck och även till lättare fiskrätter. Eller varför inte prova ett vegetariskt alternativ med vårens skira primörer, rostad potatis och honungsmarinerad halloumi? Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment där det kostar 62 kr.

750 ml - 5.5% - Sockerhalt 2.9 g per 100 ml
62 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Nu blir det lättare att hålla koll på sockerhalten i vin. I stället för att visa sockret i gram per liter kommer Systembolaget framöver att visa gram per 100 ml. De flesta viner innehåller en fyrtio..

Läs mer
Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

När 1350 festsugna gäster sätter sig till bords på Nobelfesten går det åt några flaskor. Närmare bestämt 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin. Men inte heller i år bjuds det på svenskt vin. Nob..

Läs mer
7 viner som passar utmärkt till din picknick

7 viner som passar utmärkt till din picknick

Äntligen verkar vårsolen vara här för att stanna, precis i tid till picknickens dag den 22/5. Vill du packa korgen full med godsaker, men slippa bära alltför tungt? Vinguiden tipsar om drycker i små..

Läs mer
Vinerna som ligger under 100-lappen

Vinerna som ligger under 100-lappen

Nu lider årets fattigaste månad mot sitt slut. Men det går att sätta guldkant på januari även om plånboken börjar bli tom. Vinguiden har tagit fram sju fyndviner som gör att du kan dricka gott trots..

Läs mer
3 vintips till vårens grill

3 vintips till vårens grill

På våren ställer vi fram klockan en timme, och vi ställer fram grillen – den här sommaren som alla andra. Pandemi eller inte. Att grilla på sommaren är en svensk folksport. Jag vågar påstå at..

Läs mer
Vinflaskans olika former

Vinflaskans olika former

Det har väl knappast undgått någon att vin kommer i olika typer av flaskor, både i fråga om storlek, men även vad gäller färg och form. Men vad innebär de olika sorter som finns och vad kan vi lära ..

Läs mer