HEM

Aktuellt

5 fakta du inte visste om baksmälla

De allra flesta av oss vet hur det känns att vakna upp dagen efter med bultande huvudvärk, illamående och ångest. Men vad ligger egentligen bakom dessa symtom och kan baksmällan vara farlig, på riktigt?

1. Din kropp jobbar hårt med alkoholen

Din lever jobbar hårt med att förbränna alkoholen som är kvar. Detta kräver extra energi vilket leder till att blodsockret minskar. Du blir trött samtidigt som kroppen har det svårt att ta upp viktiga näringsämnen. Den urindrivande alkoholen gör också att du känner dig uttorkad, vilket förklarar den bultande huvudvärken.

Även om du vet att du inte gjorde något tokigt under kvällen kan du lida av ångest. Det beror på att viktiga signalsubstanser som reglerar vårt stämningsläge är tillfälligt satta ur spel. Sa du verkligen att du är kär i din bästa vän?

2. Genetik spelar roll

Det har visat sig att en del av oss inte upplever samma problem, efter en blöt utekväll. Även om de druckit lika mycket samt förtjänar en rejäl baksmälla känner de inte av något och tar dagen med en klackspark.

Ungefär en femtedel av befolkningen har mer effektiva nyckelenzymer som bryter ner alkoholen snabbare. Orättvist? Ja, men sant.

3. Gå inte ut och spring

Om du någon gång vill ha en riktigt bra ursäkt till att du inte tog dig ut i motionsspåret eller gick till gymmet, så är det efter en rejäl baksmälla. Det kan nämligen vara farligt att träna hårt när kroppen är ur balans. Speciellt för äldre personer som har andra sjukdomar. Det är nämligen så att du kan drabbas av allvarliga rytmstörningar i hjärtmuskeln. Så håll dig hemma och lyssna istället på några avsnitt från vår podcast.

4. Det var bättre förr

Desto äldre du blir desto mer drabbad blir du av baksmällan. För yngre är en tredagars megafest ingenting, men om du passerat vuxenstrecket för länge sedan kan några öl räcka.

När vi blir äldre minskar antalet leverenzymer och samtliga av kroppens organ är helt enkelt långsammare. Så det är bara att bita ihop och inse att du kan om du vill, men är det värt det?

5. Bubbel-effekten slår till

Vissa menar att berusningen kommer snabbare och baksmällan blir värre om man dricker mousserande viner. Svaret ligger i att drycker med kolsyra lättare tas upp i tarmsystemet, vilket i sin tur påskyndar alkoholupptaget i blodet. Bubbel är med andra ord lika med trubbel. Men vad gör det när det smakar så gott.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 fakta om temperaturens påverkan på vin

5 fakta om temperaturens påverkan på vin

Det kan vara lätt att tro att en grad hit eller dit inte påverkar ditt vin speciellt mycket. Men faktum är att temperaturen spelar en stor roll för att få fram rätt smaker och få vinet i rätt balans..

Läs mer
Guide: Så lagrar du vin bäst

Guide: Så lagrar du vin bäst

Att samla på vin kan vara både en lönsam, god och stimulerande hobby. Viner har ökat 127 procent i värde de senaste 10 åren. Här är tipsen om hur du kommer i gång med vinsamlingen. Har du också trö..

Läs mer
199 nyheter på Systembolaget i juni

199 nyheter på Systembolaget i juni

Snart är det juni och med det dags för Systembolagets andra uppdatering av det ordinarie sortimentet. Totalt får vi 199 nya viner, av vilka vi har valt att titta närmare på fyra spännande nyheter. ..

Läs mer
Paketen som gör succé på Fars Dag

Paketen som gör succé på Fars Dag

Fars Dag på söndag och du kanske redan har köpt något av det klassiska sakerna; som strumpor, slips eller en bok. Men varför inte ge pappa ett kluckande paket istället? Fars dag är en 90-årig svensk..

Läs mer
7 bästa vinerna till midsommar 2022

7 bästa vinerna till midsommar 2022

På midsommarafton ska man ju hoppa över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. Frågan är om man även ska dricka sju sorters vin för att garantera drömmar om sin ..

Läs mer
Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Flera exklusiva viner släpps nu i Systembolagets webblansering. Ett av de mest ansedda är Richebourg Grand Cru Lucien le Moine, 2017 som framställs av en ovanlig producent. Vinet görs av ett gift pa..

Läs mer