HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 fakta du inte visste om baksmälla

De allra flesta av oss vet hur det känns att vakna upp dagen efter med bultande huvudvärk, illamående och ångest. Men vad ligger egentligen bakom dessa symtom och kan baksmällan vara farlig, på riktigt?

1. Din kropp jobbar hårt med alkoholen

Din lever jobbar hårt med att förbränna alkoholen som är kvar. Detta kräver extra energi vilket leder till att blodsockret minskar. Du blir trött samtidigt som kroppen har det svårt att ta upp viktiga näringsämnen. Den urindrivande alkoholen gör också att du känner dig uttorkad, vilket förklarar den bultande huvudvärken.

Även om du vet att du inte gjorde något tokigt under kvällen kan du lida av ångest. Det beror på att viktiga signalsubstanser som reglerar vårt stämningsläge är tillfälligt satta ur spel. Sa du verkligen att du är kär i din bästa vän?

2. Genetik spelar roll

Det har visat sig att en del av oss inte upplever samma problem, efter en blöt utekväll. Även om de druckit lika mycket samt förtjänar en rejäl baksmälla känner de inte av något och tar dagen med en klackspark.

Ungefär en femtedel av befolkningen har mer effektiva nyckelenzymer som bryter ner alkoholen snabbare. Orättvist? Ja, men sant.

3. Gå inte ut och spring

Om du någon gång vill ha en riktigt bra ursäkt till att du inte tog dig ut i motionsspåret eller gick till gymmet, så är det efter en rejäl baksmälla. Det kan nämligen vara farligt att träna hårt när kroppen är ur balans. Speciellt för äldre personer som har andra sjukdomar. Det är nämligen så att du kan drabbas av allvarliga rytmstörningar i hjärtmuskeln. Så håll dig hemma och lyssna istället på några avsnitt från vår podcast.

4. Det var bättre förr

Desto äldre du blir desto mer drabbad blir du av baksmällan. För yngre är en tredagars megafest ingenting, men om du passerat vuxenstrecket för länge sedan kan några öl räcka.

När vi blir äldre minskar antalet leverenzymer och samtliga av kroppens organ är helt enkelt långsammare. Så det är bara att bita ihop och inse att du kan om du vill, men är det värt det?

5. Bubbel-effekten slår till

Vissa menar att berusningen kommer snabbare och baksmällan blir värre om man dricker mousserande viner. Svaret ligger i att drycker med kolsyra lättare tas upp i tarmsystemet, vilket i sin tur påskyndar alkoholupptaget i blodet. Bubbel är med andra ord lika med trubbel. Men vad gör det när det smakar så gott.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Viner till årets alla äventyr

Viner till årets alla äventyr

Tänk dig att du är på segelsemester i skärgården. Ni har lagt till vid en klipphäll och kvällens middag tillagas. Med en flaska vin i ena handen och några vinglas i den andra hoppar du i land. Då hä..

Läs mer
Fem fakta om dekantering

Fem fakta om dekantering

Att många röda viner bör luftas har du säkert hört talas om, men vad innebär det egentligen i praktiken? Här är fem fakta du kanske inte visste om dekantering, så att du kan njuta av dina viner till..

Läs mer
199 nyheter på Systembolaget i juni

199 nyheter på Systembolaget i juni

Snart är det juni och med det dags för Systembolagets andra uppdatering av det ordinarie sortimentet. Totalt får vi 199 nya viner, av vilka vi har valt att titta närmare på fyra spännande nyheter. ..

Läs mer
Sex perfekta drycker till Alla Hjärtans dag

Sex perfekta drycker till Alla Hjärtans dag

Gör någon du tycker om extra glad på Alla hjärtans dag. Här är sex ädla drycker som gör Valentindagen till en oförglömlig kärlekshögtid. För vem vill inte både få och dricka ”Love You Bunches” den 1..

Läs mer
5 saker du inte visste om vinglas

5 saker du inte visste om vinglas

Att det är skillnad på glas anpassade för rödvin, vitt vin och champagne har du säkert koll på. Här är fem intressanta fakta som du kanske inte visste om, men som du kan briljera med på nästa vinkvä..

Läs mer
Stor guide – 10 vinbarer du inte får missa

Stor guide – 10 vinbarer du inte får missa

Finns det något bättre än att utforska trendiga vinbarer tillsammans med vännerna? Att få umgås över ett glas vin, testa nya viner och prata natten lång. Vi på Vinguiden har satt ihop en guide till ..

Läs mer