HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vinguiden besöker Champagne Barons de Rothschild

Namnet Barons de Rothschild är ett mycket välkänt och respekterat namn, som producerar ikoniska premiumviner i flera världsdelar. Vem har inte hört talas om exempelvis Chateau Lafite, Mouton Cadet, Opus One eller Almaviva?

Familjen Rothschild

Sedan 2005 är man även verksam i Champagne, med en produktion på ca 500 000 flaskor per år. 90% av druvorna kommer från Gran Cru eller Premier Cru-lägen och den druva som till största delen, ca 60%, används är Chardonnay.

I familjen Rothschilds privata residens i Reims arbetar åtta personer med all daglig administration kring varumärket Barons de Rothschild. Förutom kontor fungerar huset som boende och samlingsplats för familjen Rothschild när de besöker Champagne.

Familjen Rothschild har en lång, framgångsrik historia inom både finansvärlden och vinvärlden, men Champagne Barons de Rothschild är det första gemensamma projekt de tre grenarna av familjen driver.

Något anmärkningsvärt och lite udda man gör på Barons de Rothschild är att använda en solera-lik lagringsmetod för sina reserve-viner. Enkelt beskrivet är det separata kärl, sammanslutna med ledningar, staplade på varandra. Kärlen innehåller olika årgångar där de äldsta placeras längst ned och de yngre högre upp. När champagnen ska blandas tappas vinet från botten av soleran och på det viset blandas en hel mängd olika årgångar i samma vin. Sedan adderas årets vin i toppen av soleran och ersätter de tappade.

På detta sätt har man alltid en liten del av det äldsta vinet kvar i sin solera, vilket ger komplexitet till de yngre, non vintage-vinerna. 

Om detta är det heliga graal som gör att Barons de Rothschild på så kort tid lyckats skapa champagner med utsökt komplexitet låter vi vara osagt, men en stor del av framgången kan med all säkerhet tillskrivas källarmästaren Guillaume som är ytterst ansvarig för kvalitén och allt arbete med champagnerna. 

Champagne i generna

Guillaume har ägnat hela sitt liv åt vin – han är uppvuxen i Champagne, med en familj som sedan generationer tillbaka har arbetat med vin och druvodling. Själv är han utbildad oenolog och har också studerat agrikultur. Han återkommer flera gånger till vikten av skötseln av druvorna och hur stor påverkan den har på den slutliga produkten.

Familjen äger själva ca 15% av de totalt 85 hektar där druvorna odlas. Resten tillhör ett tjugotal odlare, alla lika viktiga för Barons de Rothschild. Guillaume ger dem möjlighet att komma och smaka på vinerna från de olika lotterna – ett viktigt steg för alla inblandade för att skapa starka band med varandra, men det möjliggör också en djupare förståelse för de olika lotternas egenheter och möjligheter.

Varje liten odlingslott plockas för hand samt pressas och vinifieras var för sig så att man får ett stort bibliotek av aromer att välja ifrån då årets champagne skall blandas.

Småskalig produktion

Idag har man på Champagne Barons de Rothschild förmånen att vara selektiv med vem som får tillgång till deras flaskor. 80 % av produktionen säljs utomlands, 20% säljs i Frankrike. De är endast små kvantiteter som görs varje år och produkterna är mycket eftertraktade. Vi i Sverige har faktiskt fått förmånen att kunna avnjuta tre av Champagne Barons de Rothschild´s champagner.

Barons de Rothschild Brut
Barons de Rothschild Brut
Smaken är frisk och fruktig. Ton av torkad frukt, mogna citrusfrukter, mandel, aprikos, lite kortare med friskare eftersmak. Fina bubblor och väl avvägd syra.
750 ml - 12% -
499 kr

Barons de Rothschild Blanc de Blancs
Barons de Rothschild Blanc de Blancs
Frisk fruktighet med härligt fräsch syra. Ton av solmogna aprikoser, gröna päron, lätt rostad mandel och citrus. Eftersmaken är lång och fruktig och bubblorna mjuka.
750 ml - 12% -
699 kr

Barons de Rothschild Brut Millésime
2012
Barons de Rothschild Brut Millésime
Friskt syrlig med inslag av citrus, stenfrukter och mineral. Lätt kryddig och rostad ton med viss brödighet. Balanserad med fina bubblor och matvänlig syra.
750 ml - 12% -
899 kr

FAKTA

Eleganta viner med finess:

Under vårt besök på Barons de Rothschild fick vi prova följande Champagne:

BLANC DE BLANCS
Barons de Rothschilds flaggskepp: deras non-vintage Blanc de Blancs. Vinet görs uteslutande på gröna druvor. Sockerhalten är modest och landar på 5,5 gram per liter.
Här hittar vi härlig, pigg, fruktig friskhet men även en liten underliggande ton av mognad som med all sannolikhet kommer från soleran. Vinerna genomgår malolaktisk jäsning vilket förvandlar skarp fruktsyra till lite mjukare, gräddigare, mjölksyra, något som är framträdande i det här vinet. En mindre del av vinet har haft kontakt med ek vilket också kan förnimmas.
Vinet ligger 3,5 år på sin jästfällning innan degorgering. Därefter får det vila i sex månader innan det når konsument. 
I doft och smak finner vi pigg fuktighet med inslag från aprikoser, gröna päron, mandel och citrus. Eftersmaken är lång och fruktig.
ROSÉ
Champagne är den enda plats i Europa som får blanda rött och vitt vin för att göra rosévin. Guillaume berättar att han här ville skapa en champagne med en lätt hint av röda bär, utan att låta dem ta över. Han ville behålla friskheten och låta Chardonnay-druvan få huvudrollen även här, vilket verkligen lyckats - hade vinet provats blint hade nog många gissat att det var ett vitt vin i glaset. De blå druvorna, här Pinot Noir, kallmacereras under 5-7 dagar innan juicen tappas ut, utan pressning. Denna varsamma behandling beror på att man vill undvika att de ger ifrån sig för mycket aromer, strävhet och färg. 
Vinet får sedan mogna i ståltank från september till maj innan blenden påbörjas. Här har man lyxen att låta processen ta tid: vinet ligger på flaska i 3 år på sin jästfällning innan degorgering, därefter får det vila i ytterligare sex månader innan det når konsument.
Sockerhalten ligger här på 6 gram per liter. Vinet är mycket fruktigt med en mycket lätt ton av mogna röda bär, citrus och aprikos. Även här hänger fruktigheten kvar i eftersmaken. 

BRUT

Standard-cuvéen, den som ska smaka likadant år från till år, består av 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir. Här tillsätts 40% reservvin från Soleran. Vinet ligger 3,5 år på sin jästfällning innan degorgering, därefter får det vila i ytterligare sex månader innan det når konsument.
Vinet har en sockerhalt på strax under 6 gram per liter och kan därför betecknas som Extra Brut, men för enkelhetens skull används Brut som är en mer etablerad beteckning när det kommer till standard-cuvéen hos de flesta champagnehus.
Frisk fruktighet och en lätt ton av torkad frukt möter oss i smak och doft. Här har vi toner av mogna citrusfrukter, mandel, aprikos med frisk eftersmak.

BLANC DE BLANCS 2012 GRAND CRU RARE COLLECTION
En kronjuvel som producerats i liten mängd - endast 18 000 standardflaskor och 2 000 magnumflaskor har släppts på marknaden.
Enbart druvor från jordlotter med sydligt läge har plockats till detta vin. Här vinifieras även en liten del i ekfat. Unikt är att man sparat vin från 2012 att använda till dosagen.
Som i de övriga vinerna finner vi frisk fruktighet, men här märks även en tydligare mognadston, mer rostade fat och en djupare ton av aprikos, grillad citron och kanderad apelsin.
Denna flaska får vi tyvärr inte se i Sverige, men den som har vägarna förbi Frankrike och 240 euro på fickan kanske har turen att få lägga vantarna på en flaska.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguiden besöker Taittinger

Vinguiden besöker Taittinger

Taittinger är Champagnes största familjeägda producent, med 6,5-7 miljoner sålda flaskor champagne per år. Champagnehuset drivs idag av fjärde generationens vinmakare och förfogar över enorma odling..

Läs mer
Fira Alla hjärtans dag – med bästa bubblet

Fira Alla hjärtans dag – med bästa bubblet

Bubbel, levande ljus, god mat och din kärlek. Det är vad Alla hjärtans dag handlar om. Har du inte hittat en passande flaska att dela med ditt livs kärlek? Lugn, här får du snabbhjälpen av Vinguiden..

Läs mer
Drygt 50 år gammal champagne till salu

Drygt 50 år gammal champagne till salu

Nu har samlare eller extra motiverade vinsmakare chansen. Systembolagets dryckesauktion är igång och det finns riktigt spännande flaskor att välja på. Eller vad sägs om en 51-årig Dom Perignon? Syst..

Läs mer
Blanc de blancs – ett vin som sticker ut

Blanc de blancs – ett vin som sticker ut

Vitt vin på gröna druvor, då är det väl som det ska. Eller? Inte om man är i Champagne eller andra områden där man tillverkar bubbelviner. Då är blanc de blancs, som det heter på franska, betydligt ..

Läs mer
Nyårssupé – väljer du lyx eller budget?

Nyårssupé – väljer du lyx eller budget?

Julbordet är precis avdukat – och nu är det dags att ladda om och planera för nyårssupén. Tomt plånboken? Ingen fara, nyår går att fira både lyxig och med stram budget. Vinguiden har dryckerna och r..

Läs mer
Bästa champagnen på Systembolaget

Bästa champagnen på Systembolaget

Nu gäller att fylla på lagren inför jul och nyår. Och ska det beställas vin, är det lika bra att göra nu, så skumpan inte kommer försent. Vi tipsar om Systembolaget bästa champagne just nu. [product..

Läs mer