HEM

Aktuellt

Vinguiden besöker Champagne Barons de Rothschild

Namnet Barons de Rothschild är ett mycket välkänt och respekterat namn, som producerar ikoniska premiumviner i flera världsdelar. Vem har inte hört talas om exempelvis Chateau Lafite, Mouton Cadet, Opus One eller Almaviva?

Familjen Rothschild

Sedan 2005 är man även verksam i Champagne, med en produktion på ca 500 000 flaskor per år. 90% av druvorna kommer från Gran Cru eller Premier Cru-lägen och den druva som till största delen, ca 60%, används är Chardonnay.

I familjen Rothschilds privata residens i Reims arbetar åtta personer med all daglig administration kring varumärket Barons de Rothschild. Förutom kontor fungerar huset som boende och samlingsplats för familjen Rothschild när de besöker Champagne.

Familjen Rothschild har en lång, framgångsrik historia inom både finansvärlden och vinvärlden, men Champagne Barons de Rothschild är det första gemensamma projekt de tre grenarna av familjen driver.

Något anmärkningsvärt och lite udda man gör på Barons de Rothschild är att använda en solera-lik lagringsmetod för sina reserve-viner. Enkelt beskrivet är det separata kärl, sammanslutna med ledningar, staplade på varandra. Kärlen innehåller olika årgångar där de äldsta placeras längst ned och de yngre högre upp. När champagnen ska blandas tappas vinet från botten av soleran och på det viset blandas en hel mängd olika årgångar i samma vin. Sedan adderas årets vin i toppen av soleran och ersätter de tappade.

På detta sätt har man alltid en liten del av det äldsta vinet kvar i sin solera, vilket ger komplexitet till de yngre, non vintage-vinerna. 

Om detta är det heliga graal som gör att Barons de Rothschild på så kort tid lyckats skapa champagner med utsökt komplexitet låter vi vara osagt, men en stor del av framgången kan med all säkerhet tillskrivas källarmästaren Guillaume som är ytterst ansvarig för kvalitén och allt arbete med champagnerna. 

Champagne i generna

Guillaume har ägnat hela sitt liv åt vin – han är uppvuxen i Champagne, med en familj som sedan generationer tillbaka har arbetat med vin och druvodling. Själv är han utbildad oenolog och har också studerat agrikultur. Han återkommer flera gånger till vikten av skötseln av druvorna och hur stor påverkan den har på den slutliga produkten.

Familjen äger själva ca 15% av de totalt 85 hektar där druvorna odlas. Resten tillhör ett tjugotal odlare, alla lika viktiga för Barons de Rothschild. Guillaume ger dem möjlighet att komma och smaka på vinerna från de olika lotterna – ett viktigt steg för alla inblandade för att skapa starka band med varandra, men det möjliggör också en djupare förståelse för de olika lotternas egenheter och möjligheter.

Varje liten odlingslott plockas för hand samt pressas och vinifieras var för sig så att man får ett stort bibliotek av aromer att välja ifrån då årets champagne skall blandas.

Småskalig produktion

Idag har man på Champagne Barons de Rothschild förmånen att vara selektiv med vem som får tillgång till deras flaskor. 80 % av produktionen säljs utomlands, 20% säljs i Frankrike. De är endast små kvantiteter som görs varje år och produkterna är mycket eftertraktade. Vi i Sverige har faktiskt fått förmånen att kunna avnjuta tre av Champagne Barons de Rothschild´s champagner.

Barons de Rothschild Brut
Barons de Rothschild Brut
Smaken är frisk och fruktig. Ton av torkad frukt, mogna citrusfrukter, mandel, aprikos, lite kortare med friskare eftersmak. Fina bubblor och väl avvägd syra.
750 ml - 12% -
499 kr

Barons de Rothschild Blanc de Blancs
Barons de Rothschild Blanc de Blancs
Frisk fruktighet med härligt fräsch syra. Ton av solmogna aprikoser, gröna päron, lätt rostad mandel och citrus. Eftersmaken är lång och fruktig och bubblorna mjuka.
750 ml - 12% -
705 kr

Barons de Rothschild Brut Millésime
2014
Barons de Rothschild Brut Millésime
Friskt syrlig med inslag av citrus, stenfrukter och mineral. Lätt kryddig och rostad ton med viss brödighet. Balanserad med fina bubblor och matvänlig syra.
750 ml - 12% -
929 kr

FAKTA

Eleganta viner med finess:

Under vårt besök på Barons de Rothschild fick vi prova följande Champagne:

BLANC DE BLANCS
Barons de Rothschilds flaggskepp: deras non-vintage Blanc de Blancs. Vinet görs uteslutande på gröna druvor. Sockerhalten är modest och landar på 5,5 gram per liter.
Här hittar vi härlig, pigg, fruktig friskhet men även en liten underliggande ton av mognad som med all sannolikhet kommer från soleran. Vinerna genomgår malolaktisk jäsning vilket förvandlar skarp fruktsyra till lite mjukare, gräddigare, mjölksyra, något som är framträdande i det här vinet. En mindre del av vinet har haft kontakt med ek vilket också kan förnimmas.
Vinet ligger 3,5 år på sin jästfällning innan degorgering. Därefter får det vila i sex månader innan det når konsument. 
I doft och smak finner vi pigg fuktighet med inslag från aprikoser, gröna päron, mandel och citrus. Eftersmaken är lång och fruktig.
ROSÉ
Champagne är den enda plats i Europa som får blanda rött och vitt vin för att göra rosévin. Guillaume berättar att han här ville skapa en champagne med en lätt hint av röda bär, utan att låta dem ta över. Han ville behålla friskheten och låta Chardonnay-druvan få huvudrollen även här, vilket verkligen lyckats - hade vinet provats blint hade nog många gissat att det var ett vitt vin i glaset. De blå druvorna, här Pinot Noir, kallmacereras under 5-7 dagar innan juicen tappas ut, utan pressning. Denna varsamma behandling beror på att man vill undvika att de ger ifrån sig för mycket aromer, strävhet och färg. 
Vinet får sedan mogna i ståltank från september till maj innan blenden påbörjas. Här har man lyxen att låta processen ta tid: vinet ligger på flaska i 3 år på sin jästfällning innan degorgering, därefter får det vila i ytterligare sex månader innan det når konsument.
Sockerhalten ligger här på 6 gram per liter. Vinet är mycket fruktigt med en mycket lätt ton av mogna röda bär, citrus och aprikos. Även här hänger fruktigheten kvar i eftersmaken. 

BRUT

Standard-cuvéen, den som ska smaka likadant år från till år, består av 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir. Här tillsätts 40% reservvin från Soleran. Vinet ligger 3,5 år på sin jästfällning innan degorgering, därefter får det vila i ytterligare sex månader innan det når konsument.
Vinet har en sockerhalt på strax under 6 gram per liter och kan därför betecknas som Extra Brut, men för enkelhetens skull används Brut som är en mer etablerad beteckning när det kommer till standard-cuvéen hos de flesta champagnehus.
Frisk fruktighet och en lätt ton av torkad frukt möter oss i smak och doft. Här har vi toner av mogna citrusfrukter, mandel, aprikos med frisk eftersmak.

BLANC DE BLANCS 2012 GRAND CRU RARE COLLECTION
En kronjuvel som producerats i liten mängd - endast 18 000 standardflaskor och 2 000 magnumflaskor har släppts på marknaden.
Enbart druvor från jordlotter med sydligt läge har plockats till detta vin. Här vinifieras även en liten del i ekfat. Unikt är att man sparat vin från 2012 att använda till dosagen.
Som i de övriga vinerna finner vi frisk fruktighet, men här märks även en tydligare mognadston, mer rostade fat och en djupare ton av aprikos, grillad citron och kanderad apelsin.
Denna flaska får vi tyvärr inte se i Sverige, men den som har vägarna förbi Frankrike och 240 euro på fickan kanske har turen att få lägga vantarna på en flaska.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinterns hetaste champagner

Vinterns hetaste champagner

Aldrig har väl behovet av att sätta guldkant på tillvaron och få lite extra lyx varit större än nu. Och vad passar bättre än ett glas utsökt champagne under jul- och nyårshelgerna? Vinguiden har spa..

Läs mer
Fira champagnedagen – här är 10 bubbliga fakta

Fira champagnedagen – här är 10 bubbliga fakta

Internationella champagnedagen 2021 infaller i år fredagen den 15 oktober – och firas som sig bör med en flaska äkta champagne. I perfekt tid till den stora dagen släpper Dom Pérignon och Lady Gaga ..

Läs mer
Champagnelegenden Lily Bollinger hyllas med tävling

Champagnelegenden Lily Bollinger hyllas med tävling

Vem är Sveriges bästa kvinnliga sommelier? Nu drar tävlingen LiIy Bollinger Award i gång för att ge oss svaret. Namnet hedrar den legendariska champagnemakaren Lily Bollinger. Sommeliertävlingen Li..

Läs mer
Nyårssupé – väljer du lyx eller budget?

Nyårssupé – väljer du lyx eller budget?

Julbordet är precis avdukat – och nu är det dags att ladda om och planera för nyårssupén. Tomt plånboken? Ingen fara, nyår går att fira både lyxig och med stram budget. Vinguiden har dryckerna och r..

Läs mer
Avsnitt 1: Kombinera mat med champagne – så ska du t..

Avsnitt 1: Kombinera mat med champagne – så ska du t..

Går det att dricka champagne till mat? Absolut, men det finns några saker att tänka på. Här tipsar sommelier Maya Samuelsson om hur du kan tänka. – Den höga syran och smaken vi får från jästfällning..

Läs mer
Champagne från budget till lyx

Champagne från budget till lyx

Finns det något som passar till allt i jul och nyår? Champagne så klart! Du kan välja allt från budget och lyx – champagne gifter sig med det mesta. Här är Vinguidens bästa tips för att njuta maxima..

Läs mer