HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Det här dricker du till Thanksgiving

Kalkon, fyllning och pumpapaj kännetecknas av Thanksgiving som i år firas den 24 november. Men visste du att Thanksgiving kommer från 1500-talets England och då firade man en lyckad skörd. För oss svenskar är Thanksgiving kanske något man först fick ta del av i en amerikansk serie. Som den där gången när Joey i Vänner fastnade med huvudet i kalkonen.

Om du inte firat Thanksgiving tidigare är det ett utmärkt tillfälle att samla nära och kära för att visa uppskattning att man har varandra. Här listar vi dryckerna som bäst matchar helstekt kalkon, sötpotatis, tranbärssås och majsbröd.

Till den klassiska kalkonmiddagen

Är det vin du föredrar tycker vi du ska testa någon av dessa två amerikanska toppviner som går riktigt bra ihop med den typiska amerikanska kalkonmiddagen med sin klassiska fyllning.

Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône
2020
Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône
Njut av en len syrlighet och mjuk strävhet tillsammans med smakerna av björnbär, lagerblad, mynta, svartpeppar och hallon från skogen.
750 ml - 14% -
119 kr

Francis Ford Coppola Paso Robles Cabernet Sauvignon
2019
Francis Ford Coppola Paso Robles Cabernet Sauvignon
Varför inte testa ett vin från den legendariske filmregissören Francis Ford Coppola? Han slog sig ner i Napa Valley på 1970-talet för att börja tillverka vin i liten skala. Detta är en kraftig och fyllig Cabernet Sauvignon med mörka toner av björnbär, svarta vinbär, mörka körsbär, kaffe, kryddor och vanilj.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
219 kr

Frog's Leap Chardonnay
2017
Frog's Leap Chardonnay
Frog’s Leap Chardonnay består till 100 % av druvor som odlats ekologisk utan bevattning från ett av vinmakaren John Williams vingårdslägen i Carneros i Napa Valley. Ett generöst vin med smaker av citrus, gula äpplen och en en återhållen, fint integrerade ekfat som passar utmärkt till allt vitt kött.
750 ml - 13.1% -
279 kr

Är du öltypen?

Slottskällan Daily IPA Gamla Slottskällans Bryggeri AB
Slottskällan Daily IPA Gamla Slottskällans Bryggeri AB

Här har du en trevlig IPA från Västerås att servera lagom kall till kalkonmiddagen. Det maltiga innehållet består av sirapslimpa, tallbarr, farinsocker, härliga aprikoser samt citron. Allt noga insvept i vackra humlearomer. En belgisk ale är annars något som många föredrar till kalkon.

330 ml - 5.6% -
19.90 kr

Föredrar du kyckling?

Jérôme Arnoux Tradition
2020
Jérôme Arnoux Tradition
Det är alltid kul att våga prova något nytt. Vill du byta ut den klassiska kalkonen rekommenderar vi fransk kycklinggryta. Ser du till att vara försiktig med dijonsenapen är det här det röda vinet vårt hetaste tips. Kryddigt och fullt av jordgubbar, pomerans och kanel. Det och mycket mer får du uppleva i Jérôme Arnoux – Tradition från 2020.
750 ml - 12.5% -
195 kr

Hörde vi efterrätt?

Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos
2017
Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos
Pumpkin pie, eller pumpapaj, är en riktig klassiker att ställa fram efter kalkonen. Till den söta pajen rekommenderar vi kanske inte så oväntat en ungersk Tokaj. Ett dessertvin som utan tvekan passar bäst till den här typen av efterrätt. Tokaji Aszù är himmelsk söt men samtidigt tydligt frisk. Den smakar söt aprikos, honung, ananas, mandelmassa och citron.
500 ml - 11% - Sockerhalt 12.2 g per 100 ml
189 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Möt våren med sparris och riesling

Möt våren med sparris och riesling

Äntligen – nu är sparristiden här. Och många av oss väljer en speciell dryck att skölja ner ”grönsakspinnen” med: riseling. Här är tre tips på riktigt prisvärd riesling – och..

Läs mer
Otippade vinländer – guldkorn du inte får missa!

Otippade vinländer – guldkorn du inte får missa!

Låt oss prata vinländer. Nu ska du få höra något spännande. Det finns faktiskt en uppsjö av högst otippade länder som verkligen kan det här med vin. Är du redo att tänja lite på gränserna? Låt Frank..

Läs mer
Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Fasta sortimentet på Systembolaget begåvas nu med 38 nya vinsorter. Det handlar om 22 rödviner, 11 vita, 4 mousserande och ett dessertvin. Bland nyheterna finns det ekologiska barberavinet Ricossa V..

Läs mer
Karl H Johners känsla för rött

Karl H Johners känsla för rött

Halvsött vitt vin av flexibel kvalitet? Tysk vinindustri har sannerligen profilerat sig. Men nu är det slut på tramset. Kvaliteten skjuter inte bara i höjden, utan även det röda vinet går mot världs..

Läs mer
10 röda toppviner från Italien

10 röda toppviner från Italien

Italien är mer än amarone och prosecco. När det kommer till röda viner, är det inte ett dugg förvånande att landet intar tätpositionen på svenska marknaden. Det finns en enorm mångfald. Vinguiden ha..

Läs mer
Adventskalendern med rött vin som gör succé

Adventskalendern med rött vin som gör succé

Vi är många vuxna som också vill ha en julkalender. Det finns bara en sak som kan slå en chokladkalender: En adentskalender laddad med 24 flaskor gott rödvin. Ännu har ingen släppt en julkalender me..

Läs mer