HEM

Aktuellt

Det här dricker du till Thanksgiving

Kalkon, fyllning och pumpapaj kännetecknas av Thanksgiving som i år firas den 24 november. Men visste du att Thanksgiving kommer från 1500-talets England och då firade man en lyckad skörd. För oss svenskar är Thanksgiving kanske något man först fick ta del av i en amerikansk serie. Som den där gången när Joey i Vänner fastnade med huvudet i kalkonen.

Om du inte firat Thanksgiving tidigare är det ett utmärkt tillfälle att samla nära och kära för att visa uppskattning att man har varandra. Här listar vi dryckerna som bäst matchar helstekt kalkon, sötpotatis, tranbärssås och majsbröd.

Till den klassiska kalkonmiddagen

Är det vin du föredrar tycker vi du ska testa någon av dessa två amerikanska toppviner som går riktigt bra ihop med den typiska amerikanska kalkonmiddagen med sin klassiska fyllning.

Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône
2022
Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône
Njut av en len syrlighet och mjuk strävhet tillsammans med smakerna av björnbär, lagerblad, mynta, svartpeppar och hallon från skogen.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

Francis Ford Coppola Paso Robles Cabernet Sauvignon
2020
Francis Ford Coppola Paso Robles Cabernet Sauvignon
Varför inte testa ett vin från den legendariske filmregissören Francis Ford Coppola? Han slog sig ner i Napa Valley på 1970-talet för att börja tillverka vin i liten skala. Detta är en kraftig och fyllig Cabernet Sauvignon med mörka toner av björnbär, svarta vinbär, mörka körsbär, kaffe, kryddor och vanilj.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
239 kr

Frog's Leap Chardonnay
Frog's Leap Chardonnay
Frog’s Leap Chardonnay består till 100 % av druvor som odlats ekologisk utan bevattning från ett av vinmakaren John Williams vingårdslägen i Carneros i Napa Valley. Ett generöst vin med smaker av citrus, gula äpplen och en en återhållen, fint integrerade ekfat som passar utmärkt till allt vitt kött.
750 ml - 13.1% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
339 kr

Är du öltypen?

Slottskällan Daily IPA Gamla Slottskällans Bryggeri AB
Slottskällan Daily IPA Gamla Slottskällans Bryggeri AB

Här har du en trevlig IPA från Västerås att servera lagom kall till kalkonmiddagen. Det maltiga innehållet består av sirapslimpa, tallbarr, farinsocker, härliga aprikoser samt citron. Allt noga insvept i vackra humlearomer. En belgisk ale är annars något som många föredrar till kalkon.

330 ml - 5.6% -
20 kr

Föredrar du kyckling?

Jérôme Arnoux Tradition
2021
Jérôme Arnoux Tradition
Det är alltid kul att våga prova något nytt. Vill du byta ut den klassiska kalkonen rekommenderar vi fransk kycklinggryta. Ser du till att vara försiktig med dijonsenapen är det här det röda vinet vårt hetaste tips. Kryddigt och fullt av jordgubbar, pomerans och kanel. Det och mycket mer får du uppleva i Jérôme Arnoux – Tradition från 2020.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
199 kr

Hörde vi efterrätt?

Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos
2017
Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos
Pumpkin pie, eller pumpapaj, är en riktig klassiker att ställa fram efter kalkonen. Till den söta pajen rekommenderar vi kanske inte så oväntat en ungersk Tokaj. Ett dessertvin som utan tvekan passar bäst till den här typen av efterrätt. Tokaji Aszù är himmelsk söt men samtidigt tydligt frisk. Den smakar söt aprikos, honung, ananas, mandelmassa och citron.
500 ml - 11% - Sockerhalt 12.2 g per 100 ml
221 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Systembolagets vill ha fler förpackningar som är bättre för klimatet. – Vi vill visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget. Se nyheterna som får oss at..

Läs mer
Vitt vin och räkor – så här ska du tänka

Vitt vin och räkor – så här ska du tänka

Att vitt vin och räkor passar bra ihop är inte direkt någon nyhet. Men vet du varför? Här får du lära dig mer om detta och vi tipsar även om några riktigt goda viner som matchar extra bra till nästa..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens svamprätter

Bästa vinerna till höstens svamprätter

En kall och mörk höst behöver vi tröst för gommen. Så gå ut och plocka skogens lyxvara – svamp – och unna dig ett glas vin framför brasan. Här får du några tips på viner som gifter sig e..

Läs mer
Vinguiden testar amaroneviner

Vinguiden testar amaroneviner

Amarone gick från trend till folkrörelse på några månader. Efter det var svenska vinkonsumenter fast. Sverige var under några skälvande år också den största marknaden för amaronevinerna. Men hur stå..

Läs mer
Karl H Johners känsla för rött

Karl H Johners känsla för rött

Halvsött vitt vin av flexibel kvalitet? Tysk vinindustri har sannerligen profilerat sig. Men nu är det slut på tramset. Kvaliteten skjuter inte bara i höjden, utan även det röda vinet går mot världs..

Läs mer
Så matchar du orangevin med mat

Så matchar du orangevin med mat

Visst går det att dricka ett orangevin precis som det är. Men vi vågar faktiskt påstå att rätt mat eller tilltugg har förmågan att lyfta den redan spännande smaken till helt nya dimensioner. Här tip..

Läs mer