HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Spännande nyheter i Systembolagets fasta sortiment

Hösten är här – och Systembolaget har laddat upp rejält med nyheter i sitt fasta sortiment. Vinguiden har tittat närmare på några nykomlingar i rödvinshyllorna. Vi kan konstatera att det finns många duktiga producenter från världens olika hörn.

Steak Wine Malbec
2020
Steak Wine Malbec
Ett argentinskt boxvin – en Malbec – från Mendozadistriktet har landat i Sverige och har gott och gott namnet ”Steak Wine”. Och visst ger boxens design känslan av att man vill dricka ett glas till en stor stek…

Mendoza ligger i västra Argentina, i höjd med Chiles huvudstad Santiago. Området klassas som halvöken med kontinentalt klimat; kalla, torra vintrar och varma somrar. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar om 230 hektar i Uco Valley. Vingårdarna ligger 1.200 meter över havet.

2250 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
189 kr

Logan Weemala Shiraz Logan Wines
2021
Logan Weemala Shiraz Logan Wines
Ett australiensiskt rödvin från distriktet Central Ranges (i New South Wales) och här finns många vingårdar i svala klimat. Det här är ett shiraz, som också har en liten del grön viognier i blandningen. Delar av musten jäste i små öppna jäskar med nedtryckning av skalhatten två gånger om dagen. Resten av druvmusten jäste i större roterande jästankar som roterar två gånger per dag.

Vinet har lagrats ett år på franska ekfat. Storleken på ekfaten var en blandning av 500-, 300- och 225-liter stora fat. Tio procent av faten var nya och resten en blandning av fat mellan ett och tolv år gamla.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
129 kr

Camp Syrah
2020
Camp Syrah
En chilenare i miljövänlig PET-flaska för 90 kronor: ett syrahvin som har lagrats tio månader på franska ekfat. Enligt producenten är vinet dessutom veganvänligt.

Vinet kommer från Valle Central som sträcker sig 20 mil söderut från Santiago. Den består av fyra underregioner från norr till söder: Maipo, Rapel, Curico och Maule. Den här Camp Syrah beskrivs som fruktig, med inslag av fat, björnbär, örter, plommon och choklad.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
89 kr

Vinhão Adega Ponte Lima
2019
Vinhão Adega Ponte Lima
En portugis med ett lätt pärlande rött vin från Vinho Verde, ett område i nordvästra Portugal som annars är mest känt för sina vita viner. Detta röda vin är gjort på druvsorten vinhão och har jäst i öppna, temperaturkontrollerade tankar.

Bakom den spännande produkten står kooperativet Adega Ponte de Lima, som grundades 1959 och består idag av 2.000 medlemmar. Företaget ligger på Rua Conde Bertiandos i staden Ponte de Lima – en av de äldsta städerna i Portugal.

Druvsorten Vinhão har ett starkt pigmenterat skal, vilket ger viner med en mörk färg – och druvan står för merparten av det röda vin som produceras i distriktet Vinho Verde.

750 ml - 11.5% -
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Äntligen ett Lafite-vin på den svenska marknaden

Äntligen ett Lafite-vin på den svenska marknaden

Många har hört talas om det fantastiska vinhuset Lafite och deras exceptionella Bordeauxviner. Dessa viner har dock endast gått att få tag på genom privatimport eller i utlandet. Längtan är nu över ..

Läs mer
Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Här listar vi de bästa dryckerna till julbordet. Decembermörkret har smugit sig in i varenda liten vrå och julen står för dörren. Planerar du för ett traditionellt julbord på julafton? Låt oss hjälp..

Läs mer
Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Världspastadagen firas den 25 oktober varje år och är ett perfekt tillfälle att lägga lite extra energi på vinvalet. Vi hjälper dig hitta rätt kombination och ger dig tipsen du behöver för att lycka..

Läs mer
Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – nu när julen står framför dörren igen vill vi dela med oss av några träffsäkra julklappstips. Klappar som uppskattas på riktigt. Vi ger dig de bästa vinerna för julen 2022. Vin för de..

Läs mer
Välj rätt vin till höstens skräckfilmer

Välj rätt vin till höstens skräckfilmer

Vin och skräckfilm – en oslagbar kombo, eller hur? Nu när hösten är här på riktigt. Under Alla Helgona går vi till graven och tänder ljus och sedan vill vi hem till tv-soffan för att njuta av en rik..

Läs mer
Sommarens galnaste vindrink

Sommarens galnaste vindrink

Här är sommarens galnaste vindrink – men gud så festligt god! Kalimotxo är rött vin blandat med Coca-Cola och eventuellt lite extra kryddor.  Smaken påminner varken om vin eller Coca-Cola R..

Läs mer