HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Spännande nyheter i Systembolagets fasta sortiment

Hösten är här – och Systembolaget har laddat upp rejält med nyheter i sitt fasta sortiment. Vinguiden har tittat närmare på några nykomlingar i rödvinshyllorna. Vi kan konstatera att det finns många duktiga producenter från världens olika hörn.

Ett argentinskt boxvin – en Malbec – från Mendozadistriktet har landat i Sverige och har gott och gott namnet ”Steak Wine”. Och visst ger boxens design känslan av att man vill dricka ett glas till en stor stek…

Mendoza ligger i västra Argentina, i höjd med Chiles huvudstad Santiago. Området klassas som halvöken med kontinentalt klimat; kalla, torra vintrar och varma somrar. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar om 230 hektar i Uco Valley. Vingårdarna ligger 1.200 meter över havet.

2250 ml - 14% -
179 kr

Ett australiensiskt rödvin från distriktet Central Ranges (i New South Wales) och här finns många vingårdar i svala klimat. Det här är ett shiraz, som också har en liten del grön viognier i blandningen. Delar av musten jäste i små öppna jäskar med nedtryckning av skalhatten två gånger om dagen. Resten av druvmusten jäste i större roterande jästankar som roterar två gånger per dag.

Vinet har lagrats ett år på franska ekfat. Storleken på ekfaten var en blandning av 500-, 300- och 225-liter stora fat. Tio procent av faten var nya och resten en blandning av fat mellan ett och tolv år gamla.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
119 kr

En chilenare i miljövänlig PET-flaska för 90 kronor: ett syrahvin som har lagrats tio månader på franska ekfat. Enligt producenten är vinet dessutom veganvänligt.

Vinet kommer från Valle Central som sträcker sig 20 mil söderut från Santiago. Den består av fyra underregioner från norr till söder: Maipo, Rapel, Curico och Maule. Den här Camp Syrah beskrivs som fruktig, med inslag av fat, björnbär, örter, plommon och choklad.

750 ml - 14% -
90 kr

En portugis med ett lätt pärlande rött vin från Vinho Verde, ett område i nordvästra Portugal som annars är mest känt för sina vita viner. Detta röda vin är gjort på druvsorten vinhão och har jäst i öppna, temperaturkontrollerade tankar.

Bakom den spännande produkten står kooperativet Adega Ponte de Lima, som grundades 1959 och består idag av 2.000 medlemmar. Företaget ligger på Rua Conde Bertiandos i staden Ponte de Lima – en av de äldsta städerna i Portugal.

Druvsorten Vinhão har ett starkt pigmenterat skal, vilket ger viner med en mörk färg – och druvan står för merparten av det röda vin som produceras i distriktet Vinho Verde.

750 ml - 11.5% -
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa