HEM

Aktuellt

Spännande nyheter i Systembolagets fasta sortiment

Hösten är här – och Systembolaget har laddat upp rejält med nyheter i sitt fasta sortiment. Vinguiden har tittat närmare på några nykomlingar i rödvinshyllorna. Vi kan konstatera att det finns många duktiga producenter från världens olika hörn.

Steak Wine Malbec
2021
Steak Wine Malbec
Ett argentinskt boxvin – en Malbec – från Mendozadistriktet har landat i Sverige och har gott och gott namnet ”Steak Wine”. Och visst ger boxens design känslan av att man vill dricka ett glas till en stor stek…

Mendoza ligger i västra Argentina, i höjd med Chiles huvudstad Santiago. Området klassas som halvöken med kontinentalt klimat; kalla, torra vintrar och varma somrar. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar om 230 hektar i Uco Valley. Vingårdarna ligger 1.200 meter över havet.

2250 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
195 kr

Logan Weemala Shiraz Logan Wines
2021
Logan Weemala Shiraz Logan Wines
Ett australiensiskt rödvin från distriktet Central Ranges (i New South Wales) och här finns många vingårdar i svala klimat. Det här är ett shiraz, som också har en liten del grön viognier i blandningen. Delar av musten jäste i små öppna jäskar med nedtryckning av skalhatten två gånger om dagen. Resten av druvmusten jäste i större roterande jästankar som roterar två gånger per dag.

Vinet har lagrats ett år på franska ekfat. Storleken på ekfaten var en blandning av 500-, 300- och 225-liter stora fat. Tio procent av faten var nya och resten en blandning av fat mellan ett och tolv år gamla.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
130 kr

Camp Syrah
2021
Camp Syrah
En chilenare i miljövänlig PET-flaska för 90 kronor: ett syrahvin som har lagrats tio månader på franska ekfat. Enligt producenten är vinet dessutom veganvänligt.

Vinet kommer från Valle Central som sträcker sig 20 mil söderut från Santiago. Den består av fyra underregioner från norr till söder: Maipo, Rapel, Curico och Maule. Den här Camp Syrah beskrivs som fruktig, med inslag av fat, björnbär, örter, plommon och choklad.

750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
94 kr

Vinhão Adega Ponte Lima
2019
Vinhão Adega Ponte Lima
En portugis med ett lätt pärlande rött vin från Vinho Verde, ett område i nordvästra Portugal som annars är mest känt för sina vita viner. Detta röda vin är gjort på druvsorten vinhão och har jäst i öppna, temperaturkontrollerade tankar.

Bakom den spännande produkten står kooperativet Adega Ponte de Lima, som grundades 1959 och består idag av 2.000 medlemmar. Företaget ligger på Rua Conde Bertiandos i staden Ponte de Lima – en av de äldsta städerna i Portugal.

Druvsorten Vinhão har ett starkt pigmenterat skal, vilket ger viner med en mörk färg – och druvan står för merparten av det röda vin som produceras i distriktet Vinho Verde.

750 ml - 11.5% -
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vin till grillat: 10 viner du inte får missa

Vin till grillat: 10 viner du inte får missa

Snödroppar i rabatten och sånglärkor i träden? Våren är på väg och det med stora steg. Och finns det något tydligare vårtecken än doften av försommargrill i kvarteret? Var inte sämre än grannarna, u..

Läs mer
Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Regionen som stoltserar med den fantastiska druvan Malbec. I västra Argentina, i höjd med Buenos Aires, ligger regionen Mendoza som är Argentinas viktigaste vinregion. Härifrån kommer närmare 70 pro..

Läs mer
Toscana – där vin och konst möts

Toscana – där vin och konst möts

Italienska Toscana är välkänt för sina vackra vyer, och det är inte svårt att förstå varför många konstnärer kommer från detta område. Det böljande landskapet är dessutom hem till några av världens ..

Läs mer
Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer
Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Världspastadagen firas den 25 oktober varje år och är ett perfekt tillfälle att lägga lite extra energi på vinvalet. Vi hjälper dig hitta rätt kombination och ger dig tipsen du behöver för att lycka..

Läs mer
Mest populära rödvinerna 2022 – topp 10

Mest populära rödvinerna 2022 – topp 10

Vilka var egentligen de mest populära röda vinerna under förra året? Vi på Vinguiden har sammanställt de mest populära röda vinerna under 2022 – ta del av hela listan här!  1. MYTH Red Blend [produc..

Läs mer