HEM

Aktuellt

Allt du behöver veta om dessertvin

I Sverige dricker vi kanske mest kaffe eller te till våra desserter, samtidigt som man i övriga Europa hellre väljer ett dessertvin. Men vilka sådana viner finns det då? Och hur kombinerar man dem med sina sötsaker? Låt oss ta en närmare titt på dessertviner!

Dessertvin – vad är det?

Ett dessertvin är kort och gott ett vin som dricks till eller efter en dessert. De kan vara lätta och starka, men framför allt är de söta. Ett dessertvin innehåller ungefär lika mycket socker som en söt läsk. Just sötman spelar en viktig roll. Den vanligaste och enklaste grundregeln för dessa viner är nämligen att vinet ska vara sötare än själva desserten. Annars kan vinet upplevas som surt eller bittert.

Ett dessertvin serveras kylt och ju mörkare desserten i fråga är, desto mörkare kan också vinet vara. En efterrätt som innehåller mörk choklad eller mörka bär kan alltså med fördel kombineras med ett rött dessertvin.

Hur tillverkas dessertviner?

Dessertviner produceras på en rad olika sätt och det är själva processen som påverkar hur söta vinerna blir. I kallare klimat är det vanligt att skörda druvorna när de är frusna och låta dem tina på anläggningen. När man sedan tar bort vattnet, som tinar först, ökar sockerhalten.

Man kan också ta vara på mögelangripna druvor, vilket är vanligt vid tillverkningen av ungerska tokajviner. Möglet gör så att det uppstår små hål på druvans skal varifrån druvans vatten sedan avdunstar. Resultatet blir en högre koncentration på sockret i druvjuicen.

Ett tredje sätt att tillverka ett sött dessertvin på är att stoppa jäsningsprocessen. När druvorna jäser omvandlas sockret i druvorna till alkohol. Stoppar man jäsningen i ett tidigt stadium behåller man mer socker i vinet.

Tips: 3 goda dessertviner

Florio Marsala Superiore Dolce
2020
Florio Marsala Superiore Dolce
Ett sött starkvin som har lagrats på gamla ekfat i över 30 månader. Både smaken och doften är knäckig med fatkaraktär och inslag av muscovadosocker, apelsinskal, dadlar, hasselnötter, fikon och torkade aprikoser.
750 ml - 18% - Sockerhalt 10.5 g per 100 ml
139 kr

Grand Tokaj Szamorodni
2018
Grand Tokaj Szamorodni
Detta söta dessertvin har kryddig smak med inslag av torkad ananas, honung, aprikos, saffran och apelsinskal. Servera till olika äppeldesserter, nöt- och mandelkakor eller till ostdesserter som cheesecake och friterad camembert.
500 ml - 10% - Sockerhalt 12.4 g per 100 ml
149 kr

Blandy's Colheita  Malmsey
2016
Blandy's Colheita Malmsey
Tillverkat av druvsorten Malmsey har detta starkvin en söt stiltypisk bränd smak med inslag av bland annat torkade aprikoser, pomerans, sultanrussin, valnötter och mörk choklad. Passar bra till knäckiga desserter som crème brûlée eller desserter som innehåller nötter och choklad.
500 ml - 19% - Sockerhalt 13.1 g per 100 ml
179 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Kocken & Vinet: Portvin perfekt i vintertid

Kocken & Vinet: Portvin perfekt i vintertid

Vad matchar Mattias Larsson bäst till nationalvinet från Portugal?

Läs mer
Söt kvartett perfekt till desserten

Söt kvartett perfekt till desserten

Portvin, madeira, rivesaltes och bubblig moscato d’asti. En kvartett ljuvligt söta viner som ackompanjerar olika desserter. Men vad skiljer dem åt, och vilka likheter finns? Vinguiden reder ut begre..

Läs mer
Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

Festliga gå-bort viner för varje tillfälle

En flaska vin är mångas go-to present att ta med när man är bjuden på fest. Men vilket vin är egentligen bra att ge bort? Är man osäker på vad festvärden tycker om finns det några viner som alltid ä..

Läs mer
Viner som passar utmärkt till vår kära semla

Viner som passar utmärkt till vår kära semla

Det är svenska folkets favoritbakelse och enbart på fettisdagen, äter vi sex miljoner semlor. Men vad ska man dricka till? Vin såklart. Vinguiden har tre tips som förhöjer njutningen. En undersöknin..

Läs mer
Druva: Pedro Ximénez

Druva: Pedro Ximénez

Pedro Ximénez är druvan som är mindre känd än vinet som har samma namn. Och ändå är vinet tillverkat på druvan, som ofta kallas PX.

Läs mer
Sött i söder

Sött i söder

Känt egentligen för en enda sak: sitt söta vin. Men så har man också haft några tusen år på sig att kalibrera vinproduktionen. Idag är Muscat de Beamues-de-Venise ett av de stora distrikten för sött..

Läs mer