HEM

Aktuellt

Den mångsidiga druvan Chardonnay

Chardonnay är en av världens mest populära druva. Inte nog med att vi tycker om att dricka den, den är även relativt lättodlad.
Chardonnaydruvan trivs i svalt klimat men kan även trivas i lite varmare delar vilket gör att den odlas världen över. Chardonnay används ofta till mousserande viner då druvan ger härlig syra och behaglig frukt. Stilla viner gjort på Chardonnay är oftast torra och inte allt för sällan lagrade på ekfat.

Odlas: I de flesta vinländer, främst Frankrike, USA och Australien.
Kända områden: Bourgogne och Champagne (Frankrike), Carneros i Kalifornien (USA) och Adelaide Hills (Australien).
Smak: Relativt fyllig med viss syra. Smörig, viss eldighet, nötig med mycket fruktiga smaker så som gult äpple, ananas och stjärnfrukt.
Serveringstemperatur: 6-10 grader.
Passar till: Grillade fisk- och kötträtter samt ost till ett fylligare Chardonnayvin med ekfatskaraktär. Till en friskare och fruktigare chardonnay passar fisk och skaldjur.

Haute Couture Blanc
Haute Couture Blanc

Doft: Diskret doft med toner av torkade aprikoser, päron och äpplen.

Smak: Torrt mousserande vin med rik mousse och hög syra. Mycket fruktiga toner av päron, aprikos, mandel, röda äpplen. Fruktig eftersmak med viss längd.

750 ml - 11% - Sockerhalt 18 g/l
49 kr

Moreau Chardonnay
2019
Moreau Chardonnay

Doft: Frisk, vit persika, lite mineral ton, balanserad i mer stålig stil, liten nötig ton.

Smak: Aningen bitter initialt, äppelskal, gröna äpplen, vit persika, exotisk frukt i lättsam stil med efterhängsen friskhet.

750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
94 kr

Labouré-Roi Bourgogne Chardonnay
2023
Labouré-Roi Bourgogne Chardonnay

Doft: Inslag av frukt, citrus, mogen lime i balanserad stil.

Smak: Fruktig, medelfyllig, inslag av smör, tropisk frukt, fat med viss krydda och i eldig stil.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa 10 viner på Chardonnay

Bästa 10 viner på Chardonnay

Det finns nästan 800 viner på Chardonnay på Systembolaget. Hur navigera och hitta den rätta? För en fantastisk druva är den, även en av de mest odlade. Och då inte bara för att den är relativt lätto..

Läs mer
Favoritvinet – när Munskänkarna får välja

Favoritvinet – när Munskänkarna får välja

En vit bourgogne med fruktig och frisk smak. Det är 2019 års bästa vin, enligt Munskänkarna. – Alla de klassiska dragen är på plats, berömmer Munskänkarna. Munskänkarna är idag världens största ide..

Läs mer
Chardonnay från Kalifornien

Chardonnay från Kalifornien

A glass of chard. En stående beställning i tv-såpan från 80-talet, Falcon Crest. Där har vi egentligen startskottet till vår vurm för Chardonnay. För äntligen förstod vi vad det var och att vin är t..

Läs mer
Svalt klimat hemlighet bakom bra Chardonnay

Svalt klimat hemlighet bakom bra Chardonnay

Att Chardonnay idag är världens femte mest odlade druvsort är inte ett dugg förvånande. Överallt i världen växer den och ger… ganska bra viner. Det gäller nämligen att hitta rätt balans när man jobb..

Läs mer
5 vintrender att ha koll på 2024

5 vintrender att ha koll på 2024

Vintrender kommer och vintrender går, men kvalitetsviner består. Det kanske inte är ett gammalt ordspråk, men ändå ett talesätt som vi tycker är bra. Här är fem vintrender inför 2024 som det är bra ..

Läs mer
Fem bästa Blanc de blancs

Fem bästa Blanc de blancs

Hört talas om begreppet Blanc de blancs? Det är ett vitt vin tillverkat på endast gröna druvor. Helt normalt i vanliga fall, när man gör stilla viner, men inte lika normalt när det kommer till bubbe..

Läs mer