HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Magisk chardonnay från andra sidan jordklotet

En entusiastisk guru och en perfekt plats för vinodling – och vips, här är resultatet från Nya Zeeland.
– River Delta Chardonnay är ett riktigt litet charmtroll förpackat i en modern design. Vingården som frukten har handskördats ifrån ligger precis vid ett delta, därav namnet, säger Camilla Lewin, produktchef på Sigva.

Nya Zeeland har några av världens sydligaste vingårdar och är också ett av de nyaste vinländerna i Nya Världen. 1960 fanns här knappt 400 hektar med vin, men det har hänt oerhört mycket på 60 år. Från detta ”The green and clean land” får vi friska, rena viner som krispig sauvignon, aromatisk riesling och gewürztraminer. Men också högklassig och smakrik chardonnay. River Delta Chardonnay är ett lysande exempel på det, skapat av en fanatisk vinguru vid namn Neal Ibbotson. Han och frun Judy var en av de första vinodlarna i distriktet Malborough och redan 1978 planterades de första vinstockarna i jorden.

Neal Ibbotson blev närmast besatt av idén att odla världens bästa Chardonnay- och Pinot Noir-druvor och det sägs att han och hans vänner spenderade otaliga kvällar tillsammans i byns lokala pub där de diskuterade var man kunde odla de bästa druvorna.

– De hittade tillslut ett fantastiskt läge där de planterade Dijon-kloner av Pinot Noir för att senare hitta en plott som var perfekt för Chardonnay, och det är här Delta Chardonnay kommer ifrån, berättar Camilla Lewin, produktchef på Sigva.

Vingården ligger i närheten av den lilla staden Blenheim – längst upp på sydön, bara ett sund från huvudstaden Wellington – och all frukt handskördas i flera omgångar för att få tag på de bästa druvorna. 35 % av vinet har lagrats under 9 månader i 225 liter stora franska ekfat där hälften var nya och hälften var tre år gamla. Resterande del av vinet har lagrats med franska och amerikanska ekchips under 9 månader.

– Om du vill ha passande mat till det långväga vinet – testa grillad vit fisk, gärna marulk, gös eller torskrygg serverad med färskpotatis, grillade citroner och brynt smör, tipsar Camilla Lewin på Sigva.

River Delta Chardonnay
2019
River Delta Chardonnay
River Delta Chardonnay är en fyllig, oerhört smakrik Chardonnay med klädsamma toner av franska ekfat.
1500 ml - 12.5% -
189 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Grodvinet hoppar in  i sortimentet igen

Grodvinet hoppar in i sortimentet igen

Grodvinet Frog’s Leap Chardonnay gjorde succé och sålde slut i våras. Nu kommer vinet tillbaka. – Napas viner kostar generellt skjortan, så här gör du ett klipp”, skrev SvD i somras. Årgång 2..

Läs mer
Dygnets temperaturskillnader avgör vinstil

Dygnets temperaturskillnader avgör vinstil

Mountain wines, bara begreppet låter spännande, närmast mytiskt. Men är det per automatik bra? Det skulle i så fall vara för de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt, på engelska diurnal ..

Läs mer
Favoritvinet – när Munskänkarna får välja

Favoritvinet – när Munskänkarna får välja

En vit bourgogne med fruktig och frisk smak. Det är 2019 års bästa vin, enligt Munskänkarna. – Alla de klassiska dragen är på plats, berömmer Munskänkarna. Munskänkarna är idag världens största ide..

Läs mer
Fem bästa Blanc de blancs

Fem bästa Blanc de blancs

Hört talas om begreppet Blanc de blancs? Det är ett vitt vin tillverkat på endast gröna druvor. Helt normalt i vanliga fall, när man gör stilla viner, men inte lika normalt när det kommer till bubbe..

Läs mer
Hannah och Amanda lanserar vinet Golden Year Chardon..

Hannah och Amanda lanserar vinet Golden Year Chardon..

Entreprenörerna, poddprofilerna och systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman lanserar nu sitt nya vin, Golden Year Chardonnay. Det är ett torrt och friskt vitt vin från sydvästra Frankrike gjort ..

Läs mer
Druvan som satte Nya Zeeland på kartan

Druvan som satte Nya Zeeland på kartan

Nya världen har sedan vi började upptäcka deras viner byggt mycket av sin exponering på enstaka druvor. Sällan är det så tydligt vilken betydelse detta fått när vi blickar mot Nya Zeeland. Här reger..

Läs mer