HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Magisk chardonnay från andra sidan jordklotet

En entusiastisk guru och en perfekt plats för vinodling – och vips, här är resultatet från Nya Zeeland.
– River Delta Chardonnay är ett riktigt litet charmtroll förpackat i en modern design. Vingården som frukten har handskördats ifrån ligger precis vid ett delta, därav namnet, säger Camilla Lewin, produktchef på Sigva.

Nya Zeeland har några av världens sydligaste vingårdar och är också ett av de nyaste vinländerna i Nya Världen. 1960 fanns här knappt 400 hektar med vin, men det har hänt oerhört mycket på 60 år. Från detta ”The green and clean land” får vi friska, rena viner som krispig sauvignon, aromatisk riesling och gewürztraminer. Men också högklassig och smakrik chardonnay. River Delta Chardonnay är ett lysande exempel på det, skapat av en fanatisk vinguru vid namn Neal Ibbotson. Han och frun Judy var en av de första vinodlarna i distriktet Malborough och redan 1978 planterades de första vinstockarna i jorden.

Neal Ibbotson blev närmast besatt av idén att odla världens bästa Chardonnay- och Pinot Noir-druvor och det sägs att han och hans vänner spenderade otaliga kvällar tillsammans i byns lokala pub där de diskuterade var man kunde odla de bästa druvorna.

– De hittade tillslut ett fantastiskt läge där de planterade Dijon-kloner av Pinot Noir för att senare hitta en plott som var perfekt för Chardonnay, och det är här Delta Chardonnay kommer ifrån, berättar Camilla Lewin, produktchef på Sigva.

Vingården ligger i närheten av den lilla staden Blenheim – längst upp på sydön, bara ett sund från huvudstaden Wellington – och all frukt handskördas i flera omgångar för att få tag på de bästa druvorna. 35 % av vinet har lagrats under 9 månader i 225 liter stora franska ekfat där hälften var nya och hälften var tre år gamla. Resterande del av vinet har lagrats med franska och amerikanska ekchips under 9 månader.

– Om du vill ha passande mat till det långväga vinet – testa grillad vit fisk, gärna marulk, gös eller torskrygg serverad med färskpotatis, grillade citroner och brynt smör, tipsar Camilla Lewin på Sigva.

River Delta Chardonnay
2019
River Delta Chardonnay
River Delta Chardonnay är en fyllig, oerhört smakrik Chardonnay med klädsamma toner av franska ekfat.
1500 ml - 12.5% -
189 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Liten svart knöl sätter Kroatien på gastrokartan

Liten svart knöl sätter Kroatien på gastrokartan

Kroatien har gjort en succéartad resa i kulinariska sammanhang. Inte bara för att den lilla svarta knölen, tryffeln alltså, tillsammans med ostron, nu placerat landet på den gastronomiska kartan. Ut..

Läs mer
Den mångsidiga druvan Chardonnay

Den mångsidiga druvan Chardonnay

Chardonnay är en av världens mest populära druva. Inte nog med att vi tycker om att dricka den, den är även relativt lättodlad. Chardonnaydruvan trivs i svalt klimat men kan även trivas i lite varma..

Läs mer
Fira Alla hjärtans dag – med bästa bubblet

Fira Alla hjärtans dag – med bästa bubblet

Bubbel, levande ljus, god mat och din kärlek. Det är vad Alla hjärtans dag handlar om. Har du inte hittat en passande flaska att dela med ditt livs kärlek? Lugn, här får du snabbhjälpen av Vinguiden..

Läs mer
Höjdarviner i Sauvignon Blanc-paradis

Höjdarviner i Sauvignon Blanc-paradis

Sagan om Ringen, underskön miljö och Sauvignon Blanc. Treenigheten som låter Nya Zeeland ta plats på kartan. Men landet är betydligt mer än så. Inte minst när det kommer till vin, rött vin. Flygresa..

Läs mer
De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

Här är vinfamiljen som firar Nya Zeelands nationaldag lite extra – med vin från egna odlingarna. Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per å..

Läs mer
Favoritvinet – när Munskänkarna får välja

Favoritvinet – när Munskänkarna får välja

En vit bourgogne med fruktig och frisk smak. Det är 2019 års bästa vin, enligt Munskänkarna. – Alla de klassiska dragen är på plats, berömmer Munskänkarna. Munskänkarna är idag världens största ide..

Läs mer