HEM

Aktuellt

Chardonnay – en druva med många skepnader

Chardonnaydruvan med sitt gröna skal är oerhört populär och bär på en mångsidighet utöver det vanliga. Komplexiteten och den magnifika smakbredden är svårslagen och gör att den har något för alla. Den passar bra att blanda med andra druvor och ger troget stora och bra skördar, oavsett klimat. Den tåliga druvan har till och med börjat odlas i mindre skala i Sverige.

Med sin hemvist i franska Bourgogne har Chardonnaydruvan växt fram genom en högst lyckosam korsning mellan druvorna Pinot Noir och Gouais Blanc. En slags förbjuden kärlek mellan den gamla adelns Pinot och böndernas Gouais som verkligen burit frukt.

Kännetecken och smak

Även om den lättodlade druvan idag levererar fantastiska viner över hela världen förknippar de flesta Chardonnay till Frankrikes Bourgogneregion, inkluderat det kända vindistriktet Chablis.

Chardonnay, som i grunden ger ett torrt vitt vin med mer eller mindre syra, är högst beroende av sin omgivning för att kunna utveckla smak och karaktär. Att fransmännens Chardonnay ofta anses som den mest förnämsta beror sannolikt på den speciella jordmånen, klimatet och deras vana att hantera den med respekt.

Trots de oändliga variationerna kan man dela in Chardonnay i tre olika stilar:

● Fruktiga och friska
● Mousserande
● Smörigt fylliga ekfatslagrade viner

I övrigt ger varma klimat druvan generellt ett fetare vin med tropiska inslag av ananas, mango och banan. Svalare regioner bjuder istället på ett smalare och friskt elegant vin med citruston, grönt äpple samt päron.

Malolaktisk jäsning och ekfat

Chardonnay lämpar sig mycket väl för både ekfatsjäsning och ekfatslagring vilket påverkar slutprodukten avsevärt. Ett Chardonnay som fått gosa till sig på ekfat blir mer komplext och får en tydlig touch av vanilj och ibland även kokos. Fatlagringen gör vinet rundare och fylligare än i det svala Chablis, där man vill åt ett mer fruktigt och skarpt friskt vin med hög syra och därför undviker ekfatslagring.

Intressant är att många chardonnayviner genomgår malolaktisk jäsning som annars är regel för röda viner. I denna typ av jäsning omvandlas den sträva äppelsyran till mjölksyra med hjälp av bakteriekultur och ger den härliga smörighet som är typisk för många viner gjord på Chardonnay.

Vinguiden tipsar om:

Champagne Henriot Blanc de Blancs Brut
Champagne Henriot Blanc de Blancs Brut
Skåla in helgen med en fantastisk Champagne som sprudlar av mineraler och citrustoner. Låt dig fångas av ett mousserande vin på Chardonnay med smaker av grönt äpple och härlig honungsmelon. Drick den som den är eller låt den gifta sig med fisken eller påsen färska räkor.
750 ml - 12% -
500 kr

Meursault Pierre Bourée Fils
2021
Meursault Pierre Bourée Fils
Här är ett vitt vin med en spännande komplexitet och fatkaraktär. Den smöriga franska Meursault Pierre Bourée Fils bjuder bland annat på hasselnöt, apelsin, vanilj, brynt smör, gula äpplen och kardemumma. Servera den till fisken eller ett smakrikt ljust kött. Se även till att servera den något varmare än Champagnen för att inte gå miste om alla aromer.
375 ml - 13.5% -
321 kr

Golden Year Chardonnay
2021
Golden Year Chardonnay
2021 Golden Year Chardonnay är ett torrt, friskt och mycket elegant vin med inslag av citrus, mineral, melon och örter. Med sin torra och fräscha stil är vinet ett riktigt bra allround-vin som funkar perfekt under årets alla månader, men blir det självklara val till grillad fisk eller en caesarsallad med kyckling.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Grodvinet hoppar in  i sortimentet igen

Grodvinet hoppar in i sortimentet igen

Grodvinet Frog’s Leap Chardonnay gjorde succé och sålde slut i våras. Nu kommer vinet tillbaka. – Napas viner kostar generellt skjortan, så här gör du ett klipp”, skrev SvD i somras. Årgång 2..

Läs mer
Vårens vintrender – ripasso och smörig chardonnay är..

Vårens vintrender – ripasso och smörig chardonnay är..

Håll koll på vårens vintrender. Våren 2024 har CD-skivan fått en rejäl revival och närmar sig den redan återupptäckta vinylskivan i försäljning. Kanske är det samma nostalgiska återblick vi ser i vi..

Läs mer
Magisk chardonnay från andra sidan jordklotet

Magisk chardonnay från andra sidan jordklotet

En entusiastisk guru och en perfekt plats för vinodling – och vips, här är resultatet från Nya Zeeland. – River Delta Chardonnay är ett riktigt litet charmtroll förpackat i en modern design. V..

Läs mer
Vita viner från Bourgogne

Vita viner från Bourgogne

Få vinområden har sådan status i världen som Bourgogne. När det kommer till vitt vin, är det Chardonnay som gäller, och ett närmast mytiskt vin presenterar sig. Oefterhärmligt men trots det ett av v..

Läs mer
Liten svart knöl sätter Kroatien på gastrokartan

Liten svart knöl sätter Kroatien på gastrokartan

Kroatien har gjort en succéartad resa i kulinariska sammanhang. Inte bara för att den lilla svarta knölen, tryffeln alltså, tillsammans med ostron, nu placerat landet på den gastronomiska kartan. Ut..

Läs mer
”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”..

”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”..

Mitt under sitt jubileumsår släpper Jill Johnson det vita vinet Nashville Stories Organic White från Frankrike. Tillsammans med ett team av sommelierer har hon tagit fram ett ekologiskt vin som pass..

Läs mer