HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Champagnelegenden Lily Bollinger hyllas med tävling

Vem är Sveriges bästa kvinnliga sommelier? Nu drar tävlingen LiIy Bollinger Award i gång för att ge oss svaret. Namnet hedrar den legendariska champagnemakaren Lily Bollinger.

Sommeliertävlingen Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist. De ville uppmuntra kvinnligt tävlande och hedra minnet av Lily Bollinger. Under 30 år tävlade Lily Bollinger om att tillverka världens bästa champagne i den mansdominerade champagnebranschen.

Lily Bollinger Award riktar sig både till professionella sommelierer, yrkesaktiva och studerande vid sommelierutbildningar. Förutom att ge en skjuts i karriären kan tävlingen också vara ett tillfälle att testa sina gränser och utvecklas.

– Sedan jag vann har jag vässat både mina kunskaper och mitt nätverk och byggt mitt personliga varumärke i branschen på ett sätt som betyder oerhört mycket. Jag hoppas att fler tar chansen och är med i årets tävling, säger Emma Ziemann som vann tävlingen 2016 och nu är tävlingsledare.

Tävlingen har hög nationell status. Förutom äran vinner förstapristagaren en cykel. Den har en historisk anknytning till Lily Bollinger själv som ofta sågs cykla mellan sina vingårdar. Vinnaren får även en resa till Bollinger i Champagne-distriktet så snart pandemin tillåter det.

Historien om Lily Bollinger fascinerar fortfarande. Den 10 november 1923 gifte sig Jacques Bollinger, barnbarnet till Joseph Jacob, medgrundare av champagnehuset ett sekel tidigare, med Elisabeth Law de Lauriston-Boubers. Redan vid giftermålet fick ”Lily” en passion för champagne. När Jacques knappt 20 år efter bröllopet oväntat dog tvekade hon inte att ta över vinhuset.

Under den tyska ockupationen av Champagne ledde Lily Bollinger tappert vinhuset vidare genom kriget. Efter kriget bestämde hon sig för att erövra Amerika.

Under två månader reste hon runt i USA. Hon träffade outtröttligt journalister och personligheter, höll champagneprovningar, berättade för folk om sin hemregion och väckte entusiasm hos sina gäster. Lily Bollinger fick USA att fullständigt falla, både för hennes champagne och personlighet.

För den som vill tävla i Lily Bollingers anda är anmälan öppen fram till den tredje maj. Semifinalen äger rum på ett coronasäkert sätt den 31 maj i Stockholm. Den består av tre olika moment: ett teoriavsnitt, en blindprovning och ett praktiskt moment.

Svårighetsgraden är i nivå med internationella sommeliertävlingar. De tre tävlande som får högst samlad poäng går vidare till finalen i september.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira den speciella dagen med champagne!

Fira den speciella dagen med champagne!

Nu kommer dagen när vi förväntas öppna en flaska champagne. Fredag 16 oktober är internationella champagnedagen – och den bör förstås firas med klass. Här får du tips på några riktigt bra och ..

Läs mer
Vinguidens världsrekord firar ett år

Vinguidens världsrekord firar ett år

För ett år sedan slog Vinguiden världsrekord i champagneprovning. Hela 768 personer var på plats på Stockholm Waterfront och lyssnade på en master class och fick sedan prova fem bubbel. Succén var e..

Läs mer
Konsten att prova champagne

Konsten att prova champagne

Snurra inte bort bubblorna! Det var det första jag fick höra när jag skulle prova champagne för många år sedan. En helt, visade det sig, galen kommentar. För visst ska vi snurra på glaset. Att prova..

Läs mer
Brut natur – 6 festliga viner med lite socker

Brut natur – 6 festliga viner med lite socker

Festa till det med Brut Nature – vin med mycket lite socker. Afterwork, en kväll med vänner eller nästan vilka festligheter som helst förtjänar lite bubbel. För att förena nytta med nöje har ..

Läs mer
Cava, Champagne eller Prosecco?

Cava, Champagne eller Prosecco?

Alla gillar vi bubbel men inte alla vet skillnaden mellan säg cava, champagne eller den så oerhört populära proseccon. Om vi börjar med länderna så blir det lite som att dela upp bubblet mellan de t..

Läs mer
Avsnitt 1: Kombinera mat med champagne – så ska du t..

Avsnitt 1: Kombinera mat med champagne – så ska du t..

Går det att dricka champagne till mat? Absolut, men det finns några saker att tänka på. Här tipsar sommelier Maya Samuelsson om hur du kan tänka. – Den höga syran och smaken vi får från jästfällning..

Läs mer