HEM

Aktuellt

Champagnelegenden Lily Bollinger hyllas med tävling

Vem är Sveriges bästa kvinnliga sommelier? Nu drar tävlingen LiIy Bollinger Award i gång för att ge oss svaret. Namnet hedrar den legendariska champagnemakaren Lily Bollinger.

Sommeliertävlingen Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist. De ville uppmuntra kvinnligt tävlande och hedra minnet av Lily Bollinger. Under 30 år tävlade Lily Bollinger om att tillverka världens bästa champagne i den mansdominerade champagnebranschen.

Lily Bollinger Award riktar sig både till professionella sommelierer, yrkesaktiva och studerande vid sommelierutbildningar. Förutom att ge en skjuts i karriären kan tävlingen också vara ett tillfälle att testa sina gränser och utvecklas.

– Sedan jag vann har jag vässat både mina kunskaper och mitt nätverk och byggt mitt personliga varumärke i branschen på ett sätt som betyder oerhört mycket. Jag hoppas att fler tar chansen och är med i årets tävling, säger Emma Ziemann som vann tävlingen 2016 och nu är tävlingsledare.

Tävlingen har hög nationell status. Förutom äran vinner förstapristagaren en cykel. Den har en historisk anknytning till Lily Bollinger själv som ofta sågs cykla mellan sina vingårdar. Vinnaren får även en resa till Bollinger i Champagne-distriktet så snart pandemin tillåter det.

Historien om Lily Bollinger fascinerar fortfarande. Den 10 november 1923 gifte sig Jacques Bollinger, barnbarnet till Joseph Jacob, medgrundare av champagnehuset ett sekel tidigare, med Elisabeth Law de Lauriston-Boubers. Redan vid giftermålet fick ”Lily” en passion för champagne. När Jacques knappt 20 år efter bröllopet oväntat dog tvekade hon inte att ta över vinhuset.

Under den tyska ockupationen av Champagne ledde Lily Bollinger tappert vinhuset vidare genom kriget. Efter kriget bestämde hon sig för att erövra Amerika.

Under två månader reste hon runt i USA. Hon träffade outtröttligt journalister och personligheter, höll champagneprovningar, berättade för folk om sin hemregion och väckte entusiasm hos sina gäster. Lily Bollinger fick USA att fullständigt falla, både för hennes champagne och personlighet.

För den som vill tävla i Lily Bollingers anda är anmälan öppen fram till den tredje maj. Semifinalen äger rum på ett coronasäkert sätt den 31 maj i Stockholm. Den består av tre olika moment: ett teoriavsnitt, en blindprovning och ett praktiskt moment.

Svårighetsgraden är i nivå med internationella sommeliertävlingar. De tre tävlande som får högst samlad poäng går vidare till finalen i september.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vanliga missen som förstör din champagne

Vanliga missen som förstör din champagne

Brukar du servera ditt vin ”rumstempererat”? Då är det sannolikt för varmt och alkoholen dunstar snabbare än dofterna. Här är en snabbguide till rätt temperatur. Det gamla begreppet rumstempererat l..

Läs mer
Vinguiden besöker Champagne Barons de Rothschild

Vinguiden besöker Champagne Barons de Rothschild

Namnet Barons de Rothschild är ett mycket välkänt och respekterat namn, som producerar ikoniska premiumviner i flera världsdelar. Vem har inte hört talas om exempelvis Chateau Lafite, Mouton Cadet, ..

Läs mer
Champagnekyl av Richard Juhlin & Vigneron

Champagnekyl av Richard Juhlin & Vigneron

Efter flera månader av hårt arbete lanseras nu ett efterlängtat samarbete signerat Vigneron och Richard Juhlin – en vinkyl designad exklusivt för champagne.  Champagneexpert med världsrekord Richard..

Läs mer
French 75 – årets festligaste drink

French 75 – årets festligaste drink

Champagne är för många den ultimata drycken till nyår – men går det att göra bubbel ännu festligare? Javisst! Om du inte har provat en French 75 ännu är den ett riktigt kanonförslag på en drink att ..

Läs mer
Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi kan inte ge några nyårslöften. Men det vi kan göra är att hjälpa dig hitta en riktigt god Champagne att fylla glaset med, till en prislapp som passar dig! Riktig Champagne – vad är det? Till att ..

Läs mer
Vårnyheten: ”En fulländad roséchampagne”

Vårnyheten: ”En fulländad roséchampagne”

Alldeles lagom till att vårkänslorna börjar sätta in kommer en rosa bubblande nyhet. Utmärkelserna haglar över Beaumont des Crayéres Grand Rosé trots det sansade priset. – Beaumont des Crayéres Gran..

Läs mer