HEM

Aktuellt

Fira Alla hjärtans dag – med bästa bubblet

Bubbel, levande ljus, god mat och din kärlek. Det är vad Alla hjärtans dag handlar om. Har du inte hittat en passande flaska att dela med ditt livs kärlek? Lugn, här får du snabbhjälpen av Vinguidens Magnus Bergqvist, som har tagit fram tre speciella bubbel.

Fredag 14 februari är dagen då du bör visa din kärlek lite extra. Då är det Alla hjärtans dag, en tradition som startade försiktigt i Sverige på 60-talet. På den tiden var det ofta choklad och blommor som gällde, men nuförtiden har vi förfinat presenterna. Visst, försäljningen av chokladpraliner ökar med 90 procent den veckan som alla hjärtans dag infaller, men allt fler svenskar har börjat söka i Systembolagets hyllor efter champagne eller prosecco för att visa sin romantiska sida.

Magnus Bergqvist – grundare av Vinguiden – är en obotlig romantiker och har tre tips på hur du visar din kärlek:

Gardo & Morris Brut Sauvignon Blanc
2023
Gardo & Morris Brut Sauvignon Blanc
Ett svenskt mousserande vin – från Nya Zeeland? Gardo & Morris är alltså Ben Morris från Nya Zeeland och svenskan Frida Gårdö som tillsammans inte bara är gifta utan även driver vinproduktion tillsammans och har skapat ett fantastiskt nya zeeländskt mousserande vin på enbart druvan Sauvignon Blanc.

Läs mer om Sauvignon Blanc här!

750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
129 kr

El Miracle Cava Brut
El Miracle Cava Brut
Varje landskap i Spanien har sin egen cava. Mest kända må cavor från Penedes – strax söder om Barcelona – vara. De står för 95 procent av vad vi i Sverige importerar. Men i Valencia i östra Spanien finns vinproducent Bodegas Vicente Gandia som grundades redan 1885, och har några av sina viner på svenska Systembolaget – inte minst då en cava från just Valencia – El Miracel Cava Brut – som gjord för en klassisk skaldjurspaella.

Läs mer om cava här!

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
99 kr

Taittinger Brut Réserve
Taittinger Brut Réserve
De flesta champagner äger inte några vingårdar själva. De är kort och gott så kallade négocions – vinhandlare. Alltså man köper in druvor och skapar en så kallad husstil. Taittinger däremot är fortfarande familjeägt med hela hela 288 hektar vingårdar i Champagne, vilket är ovanligt mycket för regionen, och detta bidrar till en hög och jämn kvalitet.

Läs mer om champagne här!

750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
519 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Pernilla Wahlgrens bubbel: ”Inspirerat av mitt..

Pernilla Wahlgrens bubbel: ”Inspirerat av mitt..

Hon älskar bubbel – och sitt rosa hus i Spanien. Så vad är mer passande för folkkära artisten Pernilla Wahlgren än en rosa cava? – I mitt hus i Spanien är ett glas cava en klassiker. Det är fa..

Läs mer
Blanc de blancs – ett vin som sticker ut

Blanc de blancs – ett vin som sticker ut

Vitt vin på gröna druvor, då är det väl som det ska. Eller? Inte om man är i Champagne eller andra områden där man tillverkar bubbelviner. Då är blanc de blancs, som det heter på franska, betydligt ..

Läs mer
Champagne – klassiker och spännande nyheter

Champagne – klassiker och spännande nyheter

Bubbel från Champagne är en lyx som alla har råd med. Visst, mousserande vin från ett av Frankrikes mest omtalade distrikt kan verkligen kosta skjortan, men det finns också ett stort urval av flasko..

Läs mer
Vinvilse i ekoparadis

Vinvilse i ekoparadis

Ett ekoparadis på över 1000 hektar vinodlingsmark med havet som granne. Visst är den hänförande, Peter Yealands livsprojekt. Om de bara inte hade varit för att man åker vilse bland vinrankorna. – Ta..

Läs mer
Vinprovning med Stoneleighs Chief Winemaker Jamie Ma..

Vinprovning med Stoneleighs Chief Winemaker Jamie Ma..

Pernod Ricard och Stoneleigh bjöd in till en inspirerande vinlunch för att prata nyzeeländskt vin, vinmakning och hållbarhet. Med på lunchen var Stoneleighs Chief Winemaker, Jamie Marfell, som bland..

Läs mer
Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Visst vore det trevligt att vara på en sommarö i skärgården och njut av friska, fruktiga och honungssöta drycker. En riktig idyll som man kan se framför sig. Från Sydafrika till Roslagen har vi valt..

Läs mer