HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Cape Blend – unik vinstil från Sydafrika

Alla vinområden vinner på att ha något unikt. En vinstil, en druva som inte växer någon annanstans och eller kanske ett vin på en speciell druvblandning. I Sydafrika har man allt detta samlat i sin Cape Blend.

Liksom i alla näringar handlar det om att profilera sig, att stå bakom något unikt som bara det attraherar. I vinindustrin kan det handla om en säregen druva (savagnin), en vinifieringsmetod (appassimento) eller en vinstil (champagne).

Samtidigt blir det allt svårare att hitta ett alldeles eget uttryck. Många försöker, de flesta kommer nära, men bara ganska nära.

I Sydafrika däremot har man sedan flera decennier jobbat med en vintyp som de kallar Cape Blend. Cape från Kapstaden och Blend då vinet är en blandning av fler druvsorter. What? Det låter ju inte direkt revolutionerande. Men gott blir det – och unikt.

Blandning med franska druvsorter

Hemligheten bakom en Cape Blend är den sydafrikanska nationaldruvan Pinotages inverkan. Många menar att denna druva har en för distinkt doft och smak som inte alltid attraherar vinkonsumenter, i synnerhet när det handlar om endruvsviner på druvsorten. Druvan har också fått utstå mycket global kritik för att vara för rökig i sin grundkaraktär. Men om man blandar den med internationella (läs franska) druvsorter som Cabernet Sauvignon och/eller Merlot, får man ett komplext vin med fin frukt och härlig balans.

Nu finns ingen specifik reglering kring druvsammansättningen men från producenthåll säger man lite löst att Pinotage ska vara allt från dominerande i blandningen till att ha ”viss” inverkan. Hur som helst har det här öppnat upp för många intressanta tolkningar. Den senaste i raden är dessutom att slänga in lite Syrah, eller Shiraz som druvan gärna kallas i Sydafrika, och då få en annan, lite varmfruktigare variant.

Det som gör vinet unikt är alltså Pinotage, men också att man från sydafrikanskt håll, förstått att hantera druvan på ett nytt, spännande sätt, och därigenom skapa något som inget annat land har i vinväg.

Fruktig, aromatisk, toner av vanilj, aningen söt, fat, björnbär i mer mogen stil, salmiak och litet inslag av tjära.
I smak intensiv, fruktig med inslag av viol, vinbär, björnbär, liten vegetativ ton med viss längd där frukt och fat dominerar.
750 ml - 13.5% -
89 kr

Se alla viner från Sydafrika här


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa