HEM

Aktuellt

Vinfilosof med surfbrädan under armen

Gillar man eko ska man också leva det hela vägen ut. De säger en av Sydafrikas viktigaste vinproducenter, eller vinfilosofen med surfbrädan under armen. Som också hyllar biodynamisk odling som vetenskap.

Intrycken är många, det tar ett tag att sortera dem. Men det man har varit med om är en resa, en resa i Johan Reynekes värld. Biodynamiker, vinehugger som det står på tröjan och en surfare av rang. Med andra ord en välkänd profil inte bara i den inre vinkretsen.

Vinhuset Reyneke grundades för exakt 20 år sedan 1998 när Johan Reyneke Jr tog över jordbruket från sin mamma och började producera de första vinerna på familjens gård, Uitzicht, 120 hektar stor. Egendomen ligger strax utanför universitetsstaden tillika vinepicentrum i landet, Stellenbosch, och namnet på vingården är följdriktigt sann, utsikten är fantastisk över den Stellenbosch, den omgivande bergskedjan och havet i form av False Bay strax söder om Kapstaden.

Redan från starten övergick Johan Reyneke från konventionellt jordbruk till ekologiskt jordbruk och slutligen till att producera sina viner i enlighet med biodynamiska principer. Att han idag är en av de mest tongivande producenter av biodynamiska viner är det ingen som ifrågasätter och visst är han en inspiratör.

– Visst tror jag på biodynamikens teorier och att avsätta dem praktiskt. Men idag, när vi sätter vetenskapen främst, ser vi också att biodynamiken kan ge bättre viner, om vi tänker just vetenskapligt, förklarar han på plats och fortsätter:

– Kanske är det så att jorden mår bättre av att man gräver ned ett tjurhorn i den, jorden får in lite luft och det kanske är bra för den.

Se alla viner från Sydafrika här.

Visionen är att ta tillvara på det unika i vingården, läget, jordmånen, mikroklimatet, de gamla, knotiga vinstockarna. Terroir som det kallas, eller växtplatsen. Att den ska få ge sig tillkänna i vinet. De är också därför det är viktig med biodynamiken. Kemikaliers bruk förhindrar den känslan, menar han och tycker vikten av det hårda arbetet är att göra så lite som möjligt, att inte utsätta vinet för yttre påfrestningar.

250 000 år gamla verktyg

Sedan är det intressant att se allt i ett större perspektiv. Jag har stenar här som är över 250 000 år gamla, gamla verktyg som används till att garva läder, eller flå ett djur, och ett som fungerar som yxa. För 250 000 år sedan! Det ger perspektiv.

Han berättar att det inte var givet att han skulle börja med vinodling. Han var över i USA och läste bland annat filosofi, när han inte var ute och surfade. Och när det var dags att komma hem, var hans plats knappast given i familjeföretaget.

– När jag kom tillbaka till vingården tyckte min pappa att jag skulle förtjäna min plats där och tvingade mig att arbete med det dagliga vingårdsarbetet. Jag lärde mig oerhört mycket, bland annat att det inte bara är terroir som styr vinets kvalitet, utan i allra högsta grad vingårdsarbetarna. För vilket slit det är!

Hans viner är idag ett uttryck för växtplatsen, precis dit han ville komma. Men den långa inskolningen ger resultat. Vinerna har snarare mer ursprung än övertydlig druvkaraktär. Något också Reyneke Vineyards vinmakare Rudiger Gretschel, tidigare på Boekenshoutskloof, är snabb med att förtydliga, i synnerhet när vi provar några av vinhusets prisbelönta vita viner på Sauvignon Blanc.

– Jag föredrar att ha min sparris på tallriken och inte i vinglaset.

När vi senare kliver över till den röda sidan och provar vin på nationaldruvan Pinotage, fortfarande kontroversiell och något hans tidigare arbetsgivare Marc Kent inte är nådig mot.

– Bästa lösningen för Pinotage? Kallklimatodling, ingen ek och att en viss del av vinet genomgår en maceracion carbonique, en kolsyrejäsning som ger fruktigare viner… Om man nu ska jobba med Pinotage.

Men på Reyneke är det viktigt att leva som man lär, inte bara biodynamiskt, i takt med naturen, utan också att producera exempelvis ett Pinotagevin utifrån en tydlig filosofi. För kvalitetetens skull. Kallar man också en av sina vinserier för Vinehuggers Range, kan man dessutom göra det med glimten i ögat. Utan att släppa på ambitionen.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Vad är ekologiskt vin?

Vad är ekologiskt vin?

Ekologiskt vin, eller eko-vin, är ett vin tillverkat utan hjälp av kemiska bekämpningsmedel som verkar inifrån vinrankan och lämnar spårämnen i druvan. Kraven för ekovin varierar i olika delar av vä..

Läs mer
Sydafrika välkomnar med unika viner

Sydafrika välkomnar med unika viner

Gamla världen i Nya, brukar man säga om Sydafrika när det kommer till vin. Här har man haft en vinproduktion i snart 400 år och den skiljer sig lite från övriga länder, dels har man en unik druva, d..

Läs mer
Sex ekoviner att njuta av i vårvärmen

Sex ekoviner att njuta av i vårvärmen

Här är vinerna som lämnar större avtryck på smaklökarna än på jorden. Försäljningen av ekologiskt märkta viner ökar stort. Mer än var tionde såld flaska eller burk som säljs på Systembolaget är nume..

Läs mer
”Hjälp Sydafrikas vinodlare – köp vin!&#..

”Hjälp Sydafrikas vinodlare – köp vin!&#..

Köp sydafrikanska viner och du hjälper producenterna att överleva. Den drastiska uppmaningen kommer nu från svenska importören Arvid Nordquist Vin & öl. – Pandemins framfart är inte bara ett fö..

Läs mer
Cape Blend – unik vinstil från Sydafrika

Cape Blend – unik vinstil från Sydafrika

Alla vinområden vinner på att ha något unikt. En vinstil, en druva som inte växer någon annanstans och eller kanske ett vin på en speciell druvblandning. I Sydafrika har man allt detta samlat i sin ..

Läs mer
Sydafrika

Sydafrika

Gamla världen i Nya, brukar man säga om Sydafrika när det kommer till vin. Här har man haft en vinproduktion i snart 400 år och den skiljer sig lite från övriga länder, dels har man en unik druva, d..

Läs mer