HEM

Pinotage

Yngre Pinotageviner har ofta en fruktig karaktär med dofter och smaker av röda körsbär, banan, plommon och vinbär. De lite mognare och mer lagrade Pinotagevinerna doftar mer rökigt med kraftigare smaker av mörka bär, choklad och kaffe. Om du gillar viner som australiensisk Shiraz eller amerikansk Petit Sirah bör du testa viner på druvan Pinotage. De rökiga och fruktiga smakerna kommer garanterat falla dig i smaken. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Pinotageviner

Pinotage – Sydafrikas egna druva

Pinotagedruvan föddes på Stellenboschuniversitetet av professor Abraham Perold. Han ville skapa en druva som liknande Pinot Noir i smakerna men som klarade av Sydafrikas varma klimat. Genom att korsa Pinot Noirdruvan med Cinsaut fick han fram Pinotage. Namnet var en korsning av de två druvorna. ”Pinot” från Pinot Noir och ”tage” från Cinsaut, som felaktigt kallades för Hermitage under en lång period i Sydafrika.

Idag är Pinotage den tredje mest odlade blå druvan i Sydafrika (efter Cabernet Sauvignon och Shiraz) men växer även i mindre skala i Kalifornien, Tyskland, Zimbabwe och Nya Zeeland. Druvan är lättodlad och tålig mot sjukdomar, mognar tidigt och ger relativt stora skördar – egenskaper som till en början gjorde Pinotage till en druva för volymvin, producerad i större skala. Idag har de flesta vinmakare lärt sig hur man bör hantera druvan och vi kan hitta flera riktigt fina, rökiga och fylligt fruktiga Pinotageviner.

Rökiga toner med en bärig doft

Yngre Pinotageviner har ofta en fruktig karaktär med dofter och smaker av röda körsbär, banan, plommon och vinbär. De lite mognare och mer lagrade Pinotagevinerna doftar mer rökigt med kraftigare smaker av mörka bär, choklad och kaffe. Om du gillar viner som australiensisk shiraz eller amerikansk petit sirah bör du testa viner på druvan Pinotage. De rökiga och fruktiga smakerna kommer garanterat falla dig i smaken.

pinotage

Mat som passar ihop med Pinotageviner

Tack vare sin rökiga, fylliga smak och doft är Pinotagevin ett självklart val till sommarens grillmiddagar. Ett förslag är grillade revben med barbecuesås, även viltkött som hjort och rådjur passar bra till. Väljer du ett lättare vin passar rätter som kalv och fågel utmärkt.


Fakta om Pinotage

  • Odlas: Främst i Sydafrika. I mindre skala i Kalifornien, Tyskland, Zimbabwe och Nya Zeeland.
  • Kända områden: Stellenbosch och Swartland (Sydafrika).
  • Smak: Rökiga och rostiga toner med medelhög syra. Smaker av mörka bär, plommon, björnbär, mörk choklad och fikon.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Rökt mat som rökt fisk och kött, grillat, vilt, grytor, charkuterier och hårda kittostar.
  • Synonymer: Denna druva kallas enbart för Pinotage.