HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Den 14:e juli är det vinlandet Frankrikes nationaldag. Det betyder att det är dags att laga en Boeuf Bourguignon, ta fram lite ostron och franska charkuterier och såklart pricken över “i”, några riktigt bra franska viner!

Vi har valt ut fem viner från fem franska regioner, så att du verkligen kan “smaka på Frankrike” under nationaldagen!

1. Champagne

Världens mest välkända vinregion och sannolikt även den dryck du inleder en festlig tillställning med. Här produceras världsberömda mousserande viner, huvudsakligen gjorda på druvorna Chardonnay, Pinot noir och Pinot meunier. Det tuffa klimatet är avgörande för att ge druvorna den höga syrahalt som är kännetecknet för bra champagne.

Denna Roséchampagne är utmärkt att njuta av en varm sommardag. Med toner av jordgubbar, nougat, gula äpplen, aprikos, vaniljkex och blodapelsin är den både frisk och fruktig. Vinet kostar 669 kr.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
669 kr

2. Loiredalen

Loire är den region i Frankrike med absolut flest vindistrikt. Längs floden ligger de som på ett pärlband hela vägen från Pouilly-Fumé till Atlantkusten. Här görs alla typer av vin, främst på druvorna Chenin Blanc, Muscadet, Sauvignon Blanc och Cabernet Franc.

Detta Sur Lie-vin är helt gjort på druvan Muscadet. Med sin ungdomliga och mycket friska smak med inslag av päron, gröna äpplen, krusbär och lime passar den bra till rätter av både fisk, skaldjur och sallader. Vinet kostar 95 kr.
750 ml - 12.5% -
95 kr

3. Bourgogne

I östra Frankrike ligger detta vindistrikt, känt för att göra viner på endast en druva. Vanligast är druvsorterna Pinot noir, Chardonnay och Gamay. Vita viner från Bourgogne brukar vanligtvis lagras på ekfat för att locka fram de kraftigare tonerna i vinet.

Ett vin gjort enbart på Chardonnay som har fått mycket av sin karaktär genom lagringen på ekfat. Detta gör att det passar väl till smakrika rätter av ljust kött såsom fisk, fågel eller fläsk. Vinet kostar 179 kr.
750 ml - 13% -
189 kr

4. Rhône

Södra Rhônedalen kännetecknas av sitt medelhavsklimat med varma somrar och mindre regn jämfört med andra delar av Frankrike. Det flacka landskapet är översållat med vingårdar, där druvorna Grenache, Syrah, Mourvèdre och Cinsault är vanligast.

Detta Côtes-du-Rhône-vin är ett klassiskt “GSM-vin” bestående av 70% Grenache, 20% Syrah och 10% Mourvèdre. Vinet har den typiska kryddigheten med toner av skogshallon, svartpeppar och lagerblad som är vanlig hos Rhôneviner. Med andra ord ett utmärkt val om du vill servera lamm eller nöt. Vinet kostar 99 kr.
750 ml - 13.5% -
99 kr

5. Bordeaux

Som varandes världens största vindistrikt är det inte konstigt att Bordeaux förekommer i såväl filmer som studentvisor. Det stora distriktet erbjuder många olika sorters jordmån, samtidigt som det maritima klimatet ger tydlig karaktär åt vinerna härifrån. Det är även vanligt att vinerna består av flera olika druvor för att kompensera för de ofta ojämna skördarna.

Från distriktets östra delar kommer detta ekfatslagrade vin gjort på druvorna Merlot, Cabernet franc och Cabernet sauvignon. Resultatet är ett fylligt vin med karaktär av rostade ekfat, inslag av svarta vinbär, kakao, tobak och kaffe. Det lämpar sig därför mycket väl till kraftiga rätter av mörkt kött, gärna vilt. Vinet kostar 189 kr.
750 ml - 13.5% -
189 kr

FAKTA
Franska nationaldagen firas till minne av stormningen av Bastiljen den 14 juni 1789. Detta var starten på den franska revolutionen. Det är även anledningen till att dagen i flera länder kallas “Bastille Day”, dock aldrig i Frankrike. Där heter den antingen ”la Fête nationale” (Nationalfesten) eller helt enkelt “Le quatorze juillet” som betyder “Den 14 juli”.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa