HEM

Aktuellt

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Den 14:e juli är det vinlandet Frankrikes nationaldag. Det betyder att det är dags att laga en Boeuf Bourguignon, ta fram lite ostron och franska charkuterier och såklart pricken över “i”, några riktigt bra franska viner!

Vi har valt ut fem viner från fem franska regioner, så att du verkligen kan “smaka på Frankrike” under nationaldagen!

1. Champagne

Världens mest välkända vinregion och sannolikt även den dryck du inleder en festlig tillställning med. Här produceras världsberömda mousserande viner, huvudsakligen gjorda på druvorna Chardonnay, Pinot noir och Pinot meunier. Det tuffa klimatet är avgörande för att ge druvorna den höga syrahalt som är kännetecknet för bra champagne.

Bollinger Rosé
Bollinger Rosé
Denna Roséchampagne är utmärkt att njuta av en varm sommardag. Med toner av jordgubbar, nougat, gula äpplen, aprikos, vaniljkex och blodapelsin är den både frisk och fruktig. Vinet kostar 669 kr.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
729 kr

2. Loiredalen

Loire är den region i Frankrike med absolut flest vindistrikt. Längs floden ligger de som på ett pärlband hela vägen från Pouilly-Fumé till Atlantkusten. Här görs alla typer av vin, främst på druvorna Chenin Blanc, Muscadet, Sauvignon Blanc och Cabernet Franc.

Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
2021
Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
Detta Sur Lie-vin är helt gjort på druvan Muscadet. Med sin ungdomliga och mycket friska smak med inslag av päron, gröna äpplen, krusbär och lime passar den bra till rätter av både fisk, skaldjur och sallader. Vinet kostar 95 kr.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
95 kr

3. Bourgogne

I östra Frankrike ligger detta vindistrikt, känt för att göra viner på endast en druva. Vanligast är druvsorterna Pinot noir, Chardonnay och Gamay. Vita viner från Bourgogne brukar vanligtvis lagras på ekfat för att locka fram de kraftigare tonerna i vinet.

Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc
2021
Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc
Ett vin gjort enbart på Chardonnay som har fått mycket av sin karaktär genom lagringen på ekfat. Detta gör att det passar väl till smakrika rätter av ljust kött såsom fisk, fågel eller fläsk. Vinet kostar 179 kr.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
199 kr

4. Rhône

Södra Rhônedalen kännetecknas av sitt medelhavsklimat med varma somrar och mindre regn jämfört med andra delar av Frankrike. Det flacka landskapet är översållat med vingårdar, där druvorna Grenache, Syrah, Mourvèdre och Cinsault är vanligast.

Réserve de Bonpas Côtes-du-Rhône
2021
Réserve de Bonpas Côtes-du-Rhône
Detta Côtes-du-Rhône-vin är ett klassiskt “GSM-vin” bestående av 70% Grenache, 20% Syrah och 10% Mourvèdre. Vinet har den typiska kryddigheten med toner av skogshallon, svartpeppar och lagerblad som är vanlig hos Rhôneviner. Med andra ord ett utmärkt val om du vill servera lamm eller nöt. Vinet kostar 99 kr.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

5. Bordeaux

Som varandes världens största vindistrikt är det inte konstigt att Bordeaux förekommer i såväl filmer som studentvisor. Det stora distriktet erbjuder många olika sorters jordmån, samtidigt som det maritima klimatet ger tydlig karaktär åt vinerna härifrån. Det är även vanligt att vinerna består av flera olika druvor för att kompensera för de ofta ojämna skördarna.

Les Hauts de Granget
2018
Les Hauts de Granget
Från distriktets östra delar kommer detta ekfatslagrade vin gjort på druvorna Merlot, Cabernet franc och Cabernet sauvignon. Resultatet är ett fylligt vin med karaktär av rostade ekfat, inslag av svarta vinbär, kakao, tobak och kaffe. Det lämpar sig därför mycket väl till kraftiga rätter av mörkt kött, gärna vilt. Vinet kostar 189 kr.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
199 kr

FAKTA
Franska nationaldagen firas till minne av stormningen av Bastiljen den 14 juni 1789. Detta var starten på den franska revolutionen. Det är även anledningen till att dagen i flera länder kallas “Bastille Day”, dock aldrig i Frankrike. Där heter den antingen ”la Fête nationale” (Nationalfesten) eller helt enkelt “Le quatorze juillet” som betyder “Den 14 juli”.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

När 1350 festsugna gäster sätter sig till bords på Nobelfesten går det åt några flaskor. Närmare bestämt 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin. Men inte heller i år bjuds det på svenskt vin. Nob..

Läs mer
Fem bästa Blanc de blancs

Fem bästa Blanc de blancs

Hört talas om begreppet Blanc de blancs? Det är ett vitt vin tillverkat på endast gröna druvor. Helt normalt i vanliga fall, när man gör stilla viner, men inte lika normalt när det kommer till bubbe..

Läs mer
10 mest prisvärda champagnerna på Systembolaget

10 mest prisvärda champagnerna på Systembolaget

Det finns över 800 champagner på Systembolaget. Många bra, andra mycket bra. Vi tipsar om de 10 bästa just nu. [product]6792|Fruktig, frisk ton med inslag av gröna äpplen, gyllenbär, rostade inslag,..

Läs mer
Bästa glaset till champagne

Bästa glaset till champagne

Flöjt, kupa eller ISO? Jag talar om glas, provningsglas men också glas att dricka ur. När det kommer just till champagne, hettar det plötsligen till. För här har alla bestämda åsikter. Eller? Under ..

Läs mer
Champagnelegenden Lily Bollinger hyllas med tävling

Champagnelegenden Lily Bollinger hyllas med tävling

Vem är Sveriges bästa kvinnliga sommelier? Nu drar tävlingen LiIy Bollinger Award i gång för att ge oss svaret. Namnet hedrar den legendariska champagnemakaren Lily Bollinger. Sommeliertävlingen Li..

Läs mer
Köp exklusiva vinet – och få middag + hotellna..

Köp exklusiva vinet – och få middag + hotellna..

Château Mouton Rothschild från 1991, Château Lafite från 1995 och Château Haut Brion från 1996. Det är bara några av de viner som The Winery Hotel lägger ut till försäljning. – Vissa årgångar är jus..

Läs mer