HEM

Aktuellt

Bäst i rödvinsklassen

Bordeaux är för många synonymt med röda, kraftiga viner med lång lagringsbarhet. Men det finns även annat rött vin, vin som inte behöver placeras i vinkällaren i decennier. Vinguiden har provat och rekommenderar det bästa.

Har man som i Bordeaux lika mycket odlingsareal som den sammanlagda vingårdsarealen i Sydafrika, har man också mångfald. Det handlar om rött vin i olika stilar, vitt vin i dito stilar och sött vitt i komplexa stilar. Man har sedan 1990 till och med mousserande vin under etiketten Crémant de Bordeaux.

Bordeaux är emellertid rött vin på Cabernet Sauvignon för de flesta. Samtidigt ska man veta att Merlot är den dominerande druvan. Över 50 procent av den totala vinodlingsarealen är på Merlot och hamnar vi i östra delen av Bordeaux, dominerar den ännu mer. Och ändå är den inte lika känd.

Tittar vi på det mer generiska vinet, ett vin med tydligt ursprung och tillverkat på flera druvor där Merlot alltid har en stor andel, hamnar vi också i en helt annan, attraktiv prisnivå. Det är fortfarande områdestypiskt, men långt ifrån lika lagringsbart. Samtidigt är vinerna tilltalande i sin ungdomligt fruktiga karaktär.

När det kommer till klassning av Bordeaux 60 appellationer kan vi dela in dessa i tre delar: allmänt, regionalt och kommunalt klassificerade viner.

Den allmänna klassificeringen, AC Bordeaux (eller AP Bordeaux) rör viner som produceras överallt i det stora distriktet, ett slags basvin. De bästa av dessa viner, de med lägre skördeuttag och längre lagring, höjs till Bordeaux Supérieur.

Går vi upp ett snäpp hamnar vi på regional nivå, alltså lite större områden och i toppen hittar vi små områden som alltså klassas kommunalt. Sauternes och Margaux är exempel på dessa.

I vår andra del av höstens stora Bordeauxprovning är turen kommen till den röda basen i Bordeaux, de generiska, ofta Merlotbaserade, drickfärdiga, fruktorienterade vinerna. Dessa viner det är dags att korka upp redan idag. Det gillar vi.

Spännande röda viner från Bordeaux

Château Pey La Tour Réserve Du Château
2018
Château Pey La Tour Réserve Du Château
Mörkbärig, lite blyerts, svarta vinbär, fat, liten sötaktig ton, vanilj, liten smörig karaktär.

Fin strävhet, balanserad karaktär, liten bitter ton, mocka, mörk choklad, gräsig, torr med inslag av fat, vanilj, mörka bär i ungdomlig stil.

Snyggt förpackat med tilltalande områdestypisk ton.

750 ml - 14.5% -
165 kr

Château de Seguin
2020
Château de Seguin
Balanserad, rödfruktig ton, ren, frukt med inslag av körsbär, mogna lingon, blåbär.

Röda bär i smak, liten strävhet, trä, fat, aningen rostad karaktär, lätt kryddig med balanserad, lätt fruktig eftersmak.

Klassiskt med direkt tilltal.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
119 kr

Château de Seguin Cuvée Prestige
2017
Château de Seguin Cuvée Prestige
Rostad karaktär, röda bär, liten jordig ton, blyerts, ceder, bra balans med viss ursprungstypiskhet i doft.

Fruktsöt med islag av blåbär, svarta vinbär, frukt, liten svartpepprig ton, fin mineral ton, inslag av järn, pigg fruktsyra med liten matbitter ton och viss längs där strävheten dominerar.

Mycket ursprung för pengarna.

750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
159 kr

Château Bourdicotte Terres Rouges
2014
Château Bourdicotte Terres Rouges
Mörka bär, liten mineral ton, aromatisk, mogna blåbär, fat, lätt rostad karaktär i sammansatt stil.

Torr, markerad strävhet, fat, viss balans, blåbär, svarta vinbär, enbär, tjära, drag av soja med lång eftersmak där torrhet och kryddiga toner i garvsyran dominerar.

Stramt rött vin i påtagligt smakintensiv stil.

750 ml - 13.5% -
149 kr

Château Tassin Bordeaux Supérieur
2015
Château Tassin Bordeaux Supérieur
Sötfruktig, mogna blåbär, lingon. Vanilj, aningen smörig karaktär, fin balans med aromatiska inslag, engelsk kola.

Balanserad, frisk, svalodlad, fin syrlig karaktär, liten vaniljsöt ton, bra strävhet, fruktsöt i återhållen stil och med bra längd där alla komponenter faller på plats.

Välbalanserat vin ytterst generöst prissatt.

750 ml - 13.5% -
154 kr

Château Quinsac Bordeaux Supérieur
2018
Château Quinsac Bordeaux Supérieur
Utpräglad mognadston, soja, tjära, mogna, mörka bär, jord, fat, svart peppar i mer sötaktig stil.

Balans, fin ursprungston, utvecklad stil mörka bär, mogen vanilj, viss koncentration, kryddig stil, sträv, torr med lång eftersmak i mer smakintensiv ton.

Bra koncentration med kryddiga inslag.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

Château Grand Ferrand
2015
Château Grand Ferrand
Lingontoner, röda bär, fruktig med liten bitterhet, lätt i doften, balanserad med frisk karaktär.

Fin lingonsyrlig ton, frisk, viss strävhet, svarta vinbär, torr, inslag av kaffe, cederträ, blåbär, ursprungstypisk karaktär, liten svartpepprig ton i avslut.

Fruktigt, fatbittert, matorienterat.

750 ml - 13% -
135 kr

Dourthe No 1 Merlot Cabernet Sauvignon
2020
Dourthe No 1 Merlot Cabernet Sauvignon
Liten mineral ton i doft, körsbär, vanilj, liten fruktsöt karaktär, fruktig med bra balans.

Torr, liten fruktsöt ton, fruktig, körsbär, kryddor, örtig, balanserad med svala toner, frisk med lång eftersmak där garvsyran är markerad.

Varmfruktigt rött vin med balanserande svalka.

750 ml - 14% -
145 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Fem spännande vita viner från Piemonte

Fem spännande vita viner från Piemonte

Rött, rött och rött. Det är så vi ser Piemontes vinutbud. Men då glömmer vi mer än hälften av utbudet. Som är vitt. För här finns strålande vita viner. Visst är det så att vi föreställer oss ett kra..

Läs mer
Bordeaux äger 1855

Bordeaux äger 1855

Sedan en tid har vinodlarna i Bordeaux ensamrätt om att använda begreppet 1855. Årtalet är främst känt för att vara det år den berömda vinklassificeringen gjordes, då bland annat fyra vinslott i Bor..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i juli

Anders Melldén tipsar: Nyheter i juli

Träffsäker Chablis, lättdrucket rött av pelavergadruvan från Piemonte och bubbel på burk. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under juli månad!  Mousserande viner: [product]164989|Läs..

Läs mer
Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Hur matchar man egentligen chips och vin? Vi svenskar älskar våra snacks, och när det vankas festligheter åker skålar med chips, nötter, ostbågar och salta pinnar gärna fram. Men vad dricker man til..

Läs mer
Grillning som social positionering

Grillning som social positionering

Att grilla har blivit lite av en social positionering: dyraste grillen, bästa redskapen, finaste styckdetaljerna och de mest exklusiva tillbehören. För att nu inte tala om vinet som ska konsumeras t..

Läs mer
Nya druvor i Bordeaux – är det ens möjligt?

Nya druvor i Bordeaux – är det ens möjligt?

Det finns konservativa branscher och så finns det vinbranschen, som kan vara konservativast av dem alla. I vinbranschen finns dessutom Frankrike – som sällan ändrar en tum på sina regler och ..

Läs mer