HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Boka snabbt – nu släpps populära viner

Går det att göra exklusivt vin utan att ha en egen vingård? Ja, i dagarna släpptes flera exklusiva viner från Lucien Le Moine på Systembolaget. Det är något så märkvärdigt som en av världens främsta producenter – utan egna vinstockar.

På Systembolagets webblansering i mitten av januari släpptes ett antal fina viner av den exklusiva producenten Lucien Le Moine. För den som vill försäkra sig om en flaska gäller det att boka snabbt – vinerna från Le Moine brukar sälja slut snabbt.

Men den som letar efter en vingård letar förgäves. Lucien Le Moine är en så kallad négociant och köper upp världens främsta viner direkt från producent när de är nyjästa och lagrar dem sedan själv i sin vinkällare till perfektion. Producenten Mounir Saoma åker själv runt till odlare i Bourgogne och provar viner innan han köper in de allra bästa nyjästa vinsorterna till sin egen produktion.

Produktionen är småskalig, men har vuxit till cirka 100 fat per år och kvaliteten anses vara i världsklass. Vid Systembolagets senaste släpp finns det bland annat en Bourgogne Blanc för 399 kr och en matchande Bourgogne Rouge för samma summa. Båda vinerna är från 2016. Den som vill vara lite mer exklusiv kan med fördel välja Chambertin-Clos de Bèze Grand Cru för facila 3.599 kr. Puligny-Montrachet 1er Cru Champ Gain från 2016, trots vår avsaknad av provsmakning, anses vara ett av de bättre Montrachet-vinerna på marknaden i dag, kostar 1.129:-.

OBS! Tyvärr är flaskorna redan slutsålda!

750 ml - 13% -
398 kr

750 ml - 13.5% -
398 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa