HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vita viner från Bourgogne

Få vinområden har sådan status i världen som Bourgogne. När det kommer till vitt vin, är det Chardonnay som gäller, och ett närmast mytiskt vin presenterar sig. Oefterhärmligt men trots det ett av världens mest kopierade viner.

Chardonnay är en av världens mest odlade druvor. Så har det inte alltid varit. I takt med att vinkonsumenter världen över söker kvalitetsviner, ser vi emellertid hur Chardonnay numera odlas på ibland väldigt överraskande platser.

Men är det någonstans den alltid har odlats, är det Bourgogne i Frankrike. Ursprunget till druvan vet vi inte men det kanske räcker med att säga att det finns en liten stad i Bourgogne som heter Chardonnay. Voilà!

Det är samtidigt inte att den växer i Bourgogne som är intressant. Det är hur den vårdas. Och det gör den närmast ömt, kärleksfullt, vinodlarna har i över tusen år letat efter druvans rätta habitat och där är vi idag, där jordmån, klimat, densitet i vingården, läget på odlingen, uppbindning och beskärning sammanfaller på ett närmast optimalt vis.

Klart alla vill till Bourgogne.

En mångfald utan gränser

Att då vara ett av världens mest kopierade viner ska ses som högsta beröm, för i sanningens namn är det få som lyckas, få som hittar den närmast perfekta balansen mellan frukt och syra, komplexitet och enkelhet, ursprung och tillgänglighet, lagringsbarhet och konsumtionsvänlighet.

Det intressanta med Bourgogne och Chardonnay är att vinet visar en spännande mångfald. Men kan ju tro att det blir ett och samma vin då området är begränsat och druvan är som den är. Fel. Här hittar vi allt från frivola, ljust gula viner som med fördel bör konsumeras inom något år till ekfatslagrade, fruktstinna, eldiga viner som gärna får glömmas bort i källaren en handfull år.
Komplext bara det.

Visst har Bourgogne haft sina utmaningar. ABC-trenden då vi dissade viner på Chardonnay, Nya världens varianter som för stunden attraherade (och till viss del fortfarande gör det), vurmen för annat vitt vin, en smula billigare möjligen. Men vi har alltid hittat tillbaka till ursprunget.

Det sägs att det var de gamla kelterna som initierade vinodlingen i området. Möjligt så, men är det några som ska tillskrivas upptäckten för potentialen i området är det romarna som hade gedigen kunskap om vin redan för 2000 år sedan. Senare var det de kristna munkarna som såg till att vinet från Bourgogne senare blev känt världen över. Deras kunskap och inte minst närmast maniska intresse för växtplatser utvecklade Bourgogne till det explicita område där terroir står i fokus det är än idag. Detta för över 1000 år sedan.

Imponerande bara det.


Johan Franco Cereceda

Läs mer och beställ här:

Du kanske även vill läsa dessa

Podd: Chardonnay – druvornas kameleont

Podd: Chardonnay – druvornas kameleont

Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda sätter fokus på en av vinvärldens största druvor: Chardonnay.

Läs mer
Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Här är det vita eleganta vinet som hyllas av Vinguidens användare. Irony Chardonnay 2017 bjuder på flirtiga toner av citrus, honung, färsk ananas och apelsin, medelfylligt med frisk syra och en fin ..

Läs mer
Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner. Januari är årets..

Läs mer
Smaklös Chardonnay världens mest populära druva

Smaklös Chardonnay världens mest populära druva

Världens mest kända och kanske bästa vitvinsdruva har ingen smak. Ändå odlas den överallt där kvalitetsvin produceras. Och tokhyllas av en enig kritikerkår, i synnerhet vinerna från Bourgogne. Hur ä..

Läs mer
Chardonnay från Kalifornien

Chardonnay från Kalifornien

A glass of chard. En stående beställning i tv-såpan från 80-talet, Falcon Crest. Där har vi egentligen startskottet till vår vurm för Chardonnay. För äntligen förstod vi vad det var och att vin är t..

Läs mer
Världens bästa vitvinsdruva

Världens bästa vitvinsdruva

Den lever på sin storhet, denna världens mest kända vitvinsdruva. Storhet så till vida att flera vinproducenter runt om i världen anstränger sig extra med den. Och gör stora viner. Men allt stort be..

Läs mer