HEM

Aktuellt

Blaskigt – men värt över 70 miljarder kronor

Hur värdefull är din favoritöl? Blaskigt – men värt 70 miljarder kronor. Budweiser är världens högst värderade ölmärke.

Bland världens 10 mest värdefulla ölmärken finns flera som knappt säljs i Sverige. Budweiser och Bud Light har aldrig riktigt gått hem i de svenska stugorna då många tycker att det är blaskiga ölsorter. Men i USA är de storsäljare och det gör dem till världens två mest värdefulla ölmärken. Budweiser anses vara värt 70 miljarder kronor, tätt följd av Bud Light som är värt cirka 65 miljarder.

Heineken är betydligt mer populärt i Sverige och det nederländska märket värderas till drygt 60 miljarder kronor och är tredje värdefullaste ölmärke.
Det fjärde mest värdefulla märket Harbin går inte ens att beställa på Systembolaget. Men märket kommer från Kina och är ett ljust lätt lager som varje år säljs i enorma volymer i Kina. En liter kostar under tio kronor i Kina.
Bakom undersökningen står Brand Finance som värderat märkena utifrån hur mycket vinst de genererar per år.

På nionde plats finns ett öl med svensk anknytning. Skol lanserades 1964 av Carlsberg med svenska ordet Skol i åtanke. I Sverige har det aldrig slagit, men i Sydamerika är märket stort.
Klassiska Guinness kapar åt sig tiondeplatsen, varje dag dricks över tio miljoner glas av den mörka brygden. Guinness har på senare år blivit extra populärt i afrikanska länder som Nigeria och Kamerun.

10 mest värdefulla ölmärkena:

1. Budweiser
2. Bud Light
3. Heineken
4. Harbin
5. Kirin
6. Corona
7. Snow
8. Brahma
9. Skol
10. Guinness


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Sommarens bästa ölguide – flera nyheter och glutenfr..

Sommarens bästa ölguide – flera nyheter och glutenfr..

Läs den här fräscha ölguiden och beställ sommarens mest imponerande öl innan det tar slut. Förutom riktigt god glutenfri öl bjuds du på klassisk ljus lager och några svalkande suröl. Kanske gömmer s..

Läs mer
Stora IPA-guiden: 12 goda öl du inte får missa

Stora IPA-guiden: 12 goda öl du inte får missa

Torsdag den 4:e augusti är det åter dags för internationella IPA-dagen. Dagen instiftades 2011 som en nationell IPA-dag i USA, men blev snabbt en internationell succé. Sedan flera år firas den på fl..

Läs mer
Fira mörka ölen på stoutdagen

Fira mörka ölen på stoutdagen

Liksom dagarna blir ölen mörkare med årstiden. Och idag, den 5 november, är det passande nog den internationella stoutdagen. Vi höjer därför ett glas riktigt mörk stout! Nu firas det inte stoutdagen..

Läs mer
Nu släpps ”världens bästa öl”

Nu släpps ”världens bästa öl”

Den har kallats världens bästa öl och vinner årligen nya priser och hyllas unisont runt om i hela världen av ölälskare. Idag, 11 augusti, släpps 10 000 flaskor av det exklusiva syrliga belgiska ölet..

Läs mer
Efter succén –  visar rätta färgerna med alkoh..

Efter succén – visar rätta färgerna med alkoh..

Prisvinnande alkoholfri öl som sålde över en miljon flaskor i fjol. Big Drop är succén som nu vill sticka ut lite extra i hyllorna med modern design och grälla färger. – Vi ville ha en förpackning s..

Läs mer
De säljer öl till stöd för Ukraina

De säljer öl till stöd för Ukraina

Har du druckit ukrainsk öl? I januari 2022 fanns det inte ett enda öl från Ukraina på Systembolaget – numera säljer de slut fortare än leverantörerna hinner få in dem i lager. Importören Galatea slo..

Läs mer