HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Unika lådölen: ”Görs av hemligt specialmaterial”

Maj månads första nyhetssläpp är här fullspäckad med spännande dryckesnyheter. Vad sägs om bag-in-box-öl? Det är andra gången någonsin i Sverige. Eller får det lov att vara en exklusiv riesling-sekt? Endast 240 flaskor finns.

Första veckan nu i maj är en riktig högtid för oss som gillar spännande dryckesnyheter. Systembolagets tillfälliga släpp innehåller ovanligt många spännande vin- och ölnyheter.

Det som sticker ut lite extra är onekligen tre nya ölsorter som släpps på 3,1-liters bag-in-box. Ölen kommer från belgiska Brouwerij Oud Beersel och det finns rabarber, faro och Juniper infused lambic att välja mellan. Det är andra gången någonsin som lådöl släpps i Sverige. Förra året var det rabarberölen som släpptes, och 300 låtar sålde slut på nolltid.

– Det är jättestort intresse. Ölet har naturlig kolsyra och kommer i en specialpåse. Den är gjord av ett hemligt specialmaterial som gör att trycket inte spränger påsen. Den är inte jättebubblig, men har en del kolsyra, säger William Sutton, craftansvarig på Brewery International Sweden. Rabarbern tycker jag är enormt fräsch, Faron är speciell kanske inte för alla. Juniper är väldigt god och lättdrucket.

Öl i all ära, men många vill fira försommaren med ett gott glas bubbel. Nu kommer en spännande nyhet från Österrike: Jamek Sekt Riesling Brut. Ett torrt, fruktigt och friskt mousserande vin gjort på finaste riesling från den välrenommerade vingården Josef Jamek i DAC-området Wachau.

Endast 240 flaskor levereras till Sverige av detta spännande mousserande vin. Vinet produceras enligt champagnemetoden och har fått mogna i över 12 månader efter traditionell flaskjäsning. Doften är komplex och smaken har toner av välmogen stenfrukt och örtnoter som avslutas med en elegant och fräsch syrlighet. Kombinera med skaldjur, fiskrätter och småplock av olika slag, eller varför inte vit sparris.

Efter öl och vin kan det sitta bra med en liten stänkare. Nu kommer en prisbelönt och handgjord nyhet från finska destilleriet Kyrö. Kyrö Destilleris whisky är tillverkad av 100 procent fullkornsråg från Finland och det som gör Kyrös rye whisky unik är användningen av endast fullkornsråg och att whiskyn pumpats över till destilleringspannorna utan filtrering för att bibehålla så stor smak och doftupplevelse som möjligt.

– Doften är stor med tydliga inslag av torkad frukt och smörkola med en hint av melass, stenfrukter och vanilj. Smaken är komplex med söt nektar, råsocker, råg och orientaliska kryddor. Avslutet är långt, med blommiga och kryddiga inslag, säger huvuddestillatorn Kalle Valkonen.

Kyrö vann guldmedalj med denna whisky i 2020 års upplaga av International Wine and Spirits Competition. 98 poäng av 100 möjliga.

– Det är en givetvis en ynnest att få lansera denna begränsade, exklusiva och helt unika rye whisky ännu en gång på den svenska marknaden. Det är en fulländad uppvisning i hur gränslös kärlek till en råvara ihop med en passion för doft- och smakupplevelse bildar ett alldeles strålande resultat, säger Thomas Larsson, produktchef, Hermansson & Co.

Oude Beersel Rabarberlambiek
Oude Beersel Rabarberlambiek
En Lambic med riktig rabarber tillsatt. De färska rabarberna kommer från en lokal ekologisk gård och vilar med Lambicen under 3 till 4 månader. Rabarberna löser upp sig med Lambicen och all rabarberjuice blir en del av Lambicen.
3100 ml - 5% -
379 kr

Jamek Sekt Riesling Brut
Jamek Sekt Riesling Brut
Torrt, fruktigt och friskt mousserande vin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau. Doften är komplex och smaken har toner av välmogen stenfrukt och örtnoter som avslutas med en elegant och fräsch syrlighet.
750 ml - 12.5% -
219 kr

Kyrö Malt Rye Whisky
Kyrö Malt Rye Whisky
Maltig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av gula päron, ceder, ljunghonung, kanel, rågbröd, aprikos och vanilj.
500 ml - 47.2% -
599 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira Ölets dag med Vinguiden

Fira Ölets dag med Vinguiden

Skål för ölets alldeles egna dag! Onsdag den 21 juli firas Ölets dag över hela Sverige. Den svenska ölkulturen blommar och idag är Sverige ett av länderna med flest bryggerier per capita. Över 450 ..

Läs mer
Guinness hakar på glöggtrenden – med nya cocktails

Guinness hakar på glöggtrenden – med nya cocktails

Den irländska stouten Guinness ger sig in i julfirandet. Tillsammans med den prisbelönte bartendern Jens Dahlberg har Guinness tagit fram två moderna tolkningar av den klassiska glöggen – i cocktail..

Läs mer
Hipp hurra för Ölets dag!

Hipp hurra för Ölets dag!

Visste du att öl är den tredje populäraste drycken i världen efter vatten och te? Bara det är skäl nog att tillägna en hel dag åt öl, så passa på att ladda upp inför Ölets dag den 20 juli med tre go..

Läs mer
Lokala påskölen räddad – Systembolaget ändrar ..

Lokala påskölen räddad – Systembolaget ändrar ..

De lokala påskölen är räddade – Systembolaget öppnar beställningarna av ”Lokalt & Småskaligt” igen efter en dags stängning. Beskedet var på väg att slå hårt mot många mindre ölbryggerier ..

Läs mer
Fyra spännande öl-gäster på Systembolaget

Fyra spännande öl-gäster på Systembolaget

Hallå, alla finsmakare av öl. Nu har ni några fantasifulla och spännande sorter att välja bland. Eller vad sägs om ett estniskt öl skapat av en skotte, en stout som lagrats på bourbonfat, en dubbel-..

Läs mer
Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Ölet som vill överraska – med blåbär och kakao..

Det verkar krävas ett konstnärsbryggeri i Kanada för att komma på en så galen idé: en syrlig öl bryggd med blåbär och bitar av kakaobönan. Nu får vi svenskar testa den annorlunda drycken i en i en b..

Läs mer