HEM

Aktuellt

Besök svenska vingårdar i sommar

Visste du att det finns flera spännande vingårdar här hemma i Sverige? Du behöver med andra ord inte åka till Frankrike, Spanien eller Portugal för att prova på spännande viner.

Bland ett 50-tal svenska vingårdar har vi valt ut fem stycken som som du bör passa på att besöka under semestern!

1. Flädie Mat & Vingård

Mellan Lund och Bjärred, på det skånska slättlandskapet, finner du Flädie Mat & Vingård. Här växer fyra olika sorters druvor som används för att producera en mängd olika viner. Flera av dem finns på Systembolaget. Utöver vin erbjuder Flädie även hotell, konferens och bröllopsarrangemang.

Flädie Vingård och Vinproduktion Ebba Brut Rosé
Flädie Vingård och Vinproduktion Ebba Brut Rosé
Bärig smak med inslag av hallon, körsbär, lingon, ljust bröd och örter. Serveras vid cirka 8°C som aperitif, eller till rätter av fisk eller skaldjur.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
330 kr

2. Ästad Vingård

Bland de halländska bokskogarna ligger en av Sveriges äldsta vingårdar, där man odlar ekologiska druvor. Huvudsakligen görs mousserande vin, men även en del stilla viner produceras. Förutom att dricka vin kan du även koppla av på gårdens tillhörande spa eller njuta av en härlig middag i en naturskön miljö.

3. Wannborga vingård

På norra Öland finner du denna vingård med tillhörande hotell och restaurang. Här kan du få en guidad tur av vingården, vinkällaren och även bränneriet som tillverkar destillerade drycker. Sedan starten år 2000 har odlingen utökats och idag odlas ett tiotal olika druvor. Bland vinerna finner vi både röda, vita och mousserande.

Wannborga Léon
Wannborga Léon
Fruktig, något utvecklad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, plommon, muskot, peppar och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
750 ml - 12.5% -
297 kr

4. Långmyre vineri

På Gotlands södra udde ligger Långmyre vineri, där svenska smaker möter italiensk vinkunskap. Grundad så sent som 2018 har Långmyre redan en omfattande produktion baserad på fem olika druvsorter. Här hittar du både rosé, rött, vitt och mousserande vin. Vingården tar dig gärna runt för att visa hur det går till.

Långmyre Vineri Come May
2021
Långmyre Vineri Come May
Bärig, mycket frisk smak med inslag av röda vinbär, havtorn, gräs, hibiskus och torkade örter. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller kyckling.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
158 kr

5. Blaxsta vingård

I närheten av Flen ligger Blaxsta vingård, som är en av världens nordligast belägna vingårdar. Här kan du njuta av prisbelönta viner, äta en god middag i Restaurang Blacke och sedan spendera natten i vingårdens charmiga hotell. Sommartid erbjuder de guidade turer dagligen och dessutom har de flertalet temakvällar i restaurangen.

Apple Ice Wine Åkerö
2011
Apple Ice Wine Åkerö
Söt, fruktig smak med inslag av vinteräpplen, aprikos, lönnsirap, citrus och örter. Serveras vid 8-10°C till fruktdesserter eller grönmögelost.
375 ml - 12% - Sockerhalt 15.7 g per 100 ml
400 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

De skapar vin av bortglömda frukter

De skapar vin av bortglömda frukter

De två unga killarna älskar vin, men ville skapa något nytt och unikt. Så de började plocka frukter från övergivna svenska fruktodlingar – och nu gör deras fruktviner succé på Systembolaget. – Vi an..

Läs mer
Därför är många populära viner i fara

Därför är många populära viner i fara

Global uppvärmning och klimatkatastrofer kommer även att få konsekvenser för oss vinälskare. Storsäljare som Chardonnay och Pinot noir är i fara eftersom deras smak påverkas av stigande temperature..

Läs mer
5 bra tips – gör vinresan i Sverige

5 bra tips – gör vinresan i Sverige

Utforska det spirande vinlandet Sverige! Här är 5 tips att besöka i sommar. Vinentusiasterna har rest till Frankrike och Italien under många år, men nu stannar allt fler hemma i Sverige för att uppl..

Läs mer
Svenskarna tar över anrika vingården

Svenskarna tar över anrika vingården

Den välkända vingården Domaine Rabiega, utanför Saint-Tropez i Frankrike, har snart fått tillbaka sin forna glans. Och det är svenska entusiaster som står bakom lyftet. – Efter en tids renover..

Läs mer
Vin i världsklass gjort på blåbär och lingon

Vin i världsklass gjort på blåbär och lingon

Den svenska vintillverkaren Idunn Wine skapades år 2017 av Li Holmberg och Lars Normark. Med hela Sveriges skogar som sin vingård skapar de viner av blåbär och lingon som kan mäta sig mot viner från..

Läs mer
5 fakta du inte visste om svenska viner

5 fakta du inte visste om svenska viner

Sverige är kanske inte det första land du tänker på när du föreställer dig vackra vingårdar och lyckosam vinproduktion. Men trots en liten vinodlartradition och ett ganska kallt klimat så växer vinb..

Läs mer