HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Besök svenska vingårdar i sommar

Visste du att det finns flera spännande vingårdar här hemma i Sverige? Du behöver med andra ord inte åka till Frankrike, Spanien eller Portugal för att prova på spännande viner.

Bland ett 50-tal svenska vingårdar har vi valt ut fem stycken som som du bör passa på att besöka under semestern!

1. Flädie Mat & Vingård

Mellan Lund och Bjärred, på det skånska slättlandskapet, finner du Flädie Mat & Vingård. Här växer fyra olika sorters druvor som används för att producera en mängd olika viner. Flera av dem finns på Systembolaget. Utöver vin erbjuder Flädie även hotell, konferens och bröllopsarrangemang.

Bärig smak med inslag av hallon, körsbär, lingon, ljust bröd och örter. Serveras vid cirka 8°C som aperitif, eller till rätter av fisk eller skaldjur.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
330 kr

2. Ästad Vingård

Bland de halländska bokskogarna ligger en av Sveriges äldsta vingårdar, där man odlar ekologiska druvor. Huvudsakligen görs mousserande vin, men även en del stilla viner produceras. Förutom att dricka vin kan du även koppla av på gårdens tillhörande spa eller njuta av en härlig middag i en naturskön miljö.

3. Wannborga vingård

På norra Öland finner du denna vingård med tillhörande hotell och restaurang. Här kan du få en guidad tur av vingården, vinkällaren och även bränneriet som tillverkar destillerade drycker. Sedan starten år 2000 har odlingen utökats och idag odlas ett tiotal olika druvor. Bland vinerna finner vi både röda, vita och mousserande.

Fruktig, något utvecklad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, plommon, muskot, peppar och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
750 ml - 12.5% -
297 kr

4. Långmyre vineri

På Gotlands södra udde ligger Långmyre vineri, där svenska smaker möter italiensk vinkunskap. Grundad så sent som 2018 har Långmyre redan en omfattande produktion baserad på fem olika druvsorter. Här hittar du både rosé, rött, vitt och mousserande vin. Vingården tar dig gärna runt för att visa hur det går till.

Bärig, mycket frisk smak med inslag av röda vinbär, havtorn, gräs, hibiskus och torkade örter. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller kyckling.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
158 kr

5. Blaxsta vingård

I närheten av Flen ligger Blaxsta vingård, som är en av världens nordligast belägna vingårdar. Här kan du njuta av prisbelönta viner, äta en god middag i Restaurang Blacke och sedan spendera natten i vingårdens charmiga hotell. Sommartid erbjuder de guidade turer dagligen och dessutom har de flertalet temakvällar i restaurangen.

Söt, fruktig smak med inslag av vinteräpplen, aprikos, lönnsirap, citrus och örter. Serveras vid 8-10°C till fruktdesserter eller grönmögelost.
375 ml - 12% - Sockerhalt 15.7 g per 100 ml
399 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa