HEM

Aktuellt

5 bra tips – gör vinresan i Sverige

Utforska det spirande vinlandet Sverige! Här är 5 tips att besöka i sommar.

Vinentusiasterna har rest till Frankrike och Italien under många år, men nu stannar allt fler hemma i Sverige för att uppleva vingårdar på hemmaplan. Sverige spirar och växer som vinland och det finns många spännande vinresmål att utforska. 

En bonus med att resa inom landet är att det fordrar varken lika stora förberedelser eller lika mycket kapital som en vinresa till södra Europa. Ta chansen och upplev vårt vackra land samtidigt som du upptäcker de goda svenska vinerna. 

Sverige är visserligen ett ungt vinland, men de svenska vinmakarna har med passion tagit fram fantastiska viner och upplevelser. I Sverige är det inte tillåtet med gårdsförsäljning, men många gårdar har startat restauranger och hotell som serverar de egna vinerna. Vill du köpa med en flaska hem går det utmärkt att beställa via Systembolaget och hämta i valfri butik.

Vinfestivalen Smaka Svenska Viner 2021, Kivik
Vinfestivalen 2021 kan genomföras i år, trots vissa restriktioner och går av stapeln den 30-31 juli på Skepparps Vingård i Kivik. Kocken  Tareq Taylor kommer att laga festivalmaten som tidigare år och och massor av spännande svenska viner från nio vingårdar utlovas.

The Winery Hotel, Solna (bilden)
Välkommen till The Winery Hotel – Sveriges första urban winery hotel. Med egen vinproduktion på hotellet och den egna vingården Terreno i Toscana skapas ett helt nytt sätt att bo, njuta och mötas med vinet i fokus. Hotellet är beläget i Solna och takbaren är en av världens bästa, enligt Forbes. The Winery Hotel bjuder på en oförglömlig upplevelse av mat och dryck. 

Ästad Vingård, Tvååker
På det idylliska vinhotellet i Halland kan du välja mellan bekväma rum med egen bastu eller timrade stugor med en mer rustik känsla. Förutom att njuta gårdens eget vin i restaurangen kan du besöka hotellets spa eller ta en guidad tur runt vingården och lära dig mer om hur man gör vin. Kökschef Caroline Salminen har skapat en härlig hemma-hos-känsla och här serveras frukost, lunch och kvällens gårdsmeny. Det finns många olika paket att välja på. 

Flädie Mat & Vingård, Bjärred
Flädie Mat & Vingård har satsat på ekologisk vinproduktion där mycket görs hantverksmässigt. Här kan du bo på gårdshotellet, ta en guidad tur och äta gott i restaurangen. Många gäster tycker att utegården är extra mysig. Njut av den unika skånska vingårdsmiljön och ät mat lagad med kärlek på säsongens bästa råvaror från Skåne. Till det serveras viner som skapats på gården av druvor som vuxit i den omgivande vinodlingen.

Kronovalls Vinslott, Tomelilla
Nya gårdar i alla ära, men det är något särskilt med gamla slott. Kronovalls Vinslott byggdes på 1760-talet och efter en ombyggnad på 1890-talet går slottet i fransk barockstil. En perfekt omgivning för en vinupplevelse i en unik slottsmiljö. Menyn ändras efter säsongens skafferi – vad sägs om nypotatis serverad med skaldjur, fisk och kött från skånska gårdar, eller sommarens mångfald av läckert grönt, bär och örter? Men se upp, det sägs att det spökar på slottet. Vissa besökare har sett vita skuggor i den långa korridoren på andra våningen. Det sägs vara 16-åriga Isabell som drunknade i en av vallgravarna en vinter när hon i hemlighet skulle träffa skogvaktarens son.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Upptäck svenska vingårdar – en helhetsupplevelse

Upptäck svenska vingårdar – en helhetsupplevelse

Golfbanor, lyxiga hotell, fantastisk natur och övernattning i tält. Dessutom en Michelinstjärna i mixen. Ja, många av våra svenska vingårdar erbjuder mer än bara vin. Producenterna har stenkoll på v..

Läs mer
Besök svenska vingårdar i sommar

Besök svenska vingårdar i sommar

Visste du att det finns flera spännande vingårdar här hemma i Sverige? Du behöver med andra ord inte åka till Frankrike, Spanien eller Portugal för att prova på spännande viner. Bland ett 50-tal sv..

Läs mer
Hockeyproffset som blev vinbonde av en slump

Hockeyproffset som blev vinbonde av en slump

Just nu är det skördetider på många vingårdar, vilket det betyder bråda dagar med mycket tungt arbete. För att höra om hur skördearbetet går till pratade vi med Bruno Ohlzon som driver en vingård i ..

Läs mer
8 fantastiska franska vingårdar att besöka i sommar

8 fantastiska franska vingårdar att besöka i sommar

Vinets hemland Frankrike är visserligen trevligt att njuta i buteljerad form. Men att sommartid få besöka natursköna vingårdar, där vinrankor växer runt medeltida slott, är något alldeles extra! Här..

Läs mer
Besök en vingård i sommar

Besök en vingård i sommar

Nu sitter vi och planerar vår semester för fullt. Kanske blir det Italien i år, igen, kanske Toscana, även denna gång. Varför då inte passa på att besöka en vingård? Vinguiden tipsar om några favori..

Läs mer
Därför är många populära viner i fara

Därför är många populära viner i fara

Global uppvärmning och klimatkatastrofer kommer även att få konsekvenser för oss vinälskare. Storsäljare som Chardonnay och Pinot noir är i fara eftersom deras smak påverkas av stigande temperature..

Läs mer