HEM

Aktuellt

Magnifika vingården blir din till vrakpris

Nu kan drömmen om en magnifik vingård bli sann. En fullt fungerande vinegendom öster om Bordeaux kan bli din för rena vrakpriset. Förutom 200.000 flaskor vin om året får du pool, sex sovrum och gästhus.

Drömmen om en egen vingård behöver inte kosta skjortan om du håller dig utanför de mest attraktiva områdena. Nu har en vingård som av mäklarna beskrivs som ”magnifik” listats till försäljning nära Bergerac öster om Bordeaux i sydvästra Frankrike.

Och det handlar inte om något litet hobbyslott, detta är en rejäl vingård. Den franska vingården är på 50 hektar och har ungefär 34 hektar med produktiva vinodlingar. Den som köper gården kan producera vin under Côtes de Duras-beteckningen som grundades 1937.

Förutom de stora ägarna har gården en mysig utomhuspool, nyrenoverad villa med sex sovrum som säljs fullt möblerad. Dessutom finns det flera extrahus för både anställda och gäster. Och det kostar inte mer än ett par villor utanför Stockholm: Ungefär 25 miljoner kronor går alltihopa loss på hos Vineyards Bordeaux.

Det är förstås en stor utmaning att driva en större vingård, men till din hjälp finns sex rutinerade heltidsanställda som redan arbetar på gården. Vineriet är toppmodernt med både fatrum och provsmakningsutrymme. När det gäller odlingarna så är vinstockarna mellan 10 och 35 år gamla och mestadels planterade i söderläge. Odlingarna ger 40 hektoliter per år, vilket motsvarar ungefär 200.000 flaskor vin.

Bergerac ligger i anslutning till Bordeaux och druvsorterna är klassiska för distriktet: 11 hektar Sauvignon Blanc och en hektar Sémillon för de vita vinerna. För de röda vinerna finns 12,5 hektar Merlot, 5 hektar Cabernet Sauvignon och 4,3 hektar Cabernet Franc att tillgå.

Bergerac och det omgivande området har stolta traditioner när det gäller vinframställning, även om de hamnat lite i skuggan av Bordeaux. Englands kung Henry III undertecknade ett dekret som möjliggjorde fri transport av Bergerac-viner upp i Girondes mynning 1255.

Enligt mäklaren är terroiren är exceptionell med ett mycket välskött jordbruk. Vinrankorna är planterade för att maximera avkastningen genom maskinplockning och alla former av mekaniskt arbete. Och gårdens viner är, enligt mäklaren, mycket hyllade för sina attraktiva aromer: lättillgängliga, eleganta och smidiga.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Dolcetto – när du inte kan vänta

Dolcetto – när du inte kan vänta

Piemonte är känt för sin Nebbiolo och de lätt blommiga vinerna från Barbaresco, samt de djupare och stiligt strukturerade vinerna från Barolo. Viner som, menar många, bör lagras i minst tio år innan..

Läs mer
Frankrike vägrar spola kröken i januari

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Hela januari utan alkohol??? Aldrig i livet, menar fransmännen. Och presidenten ger vinodlarna sitt stöd. Det är minsann inte lätt att driva nykterhetsrörelse i Frankrike där folk pimplar mer alkoho..

Läs mer
Besök svenska vingårdar i sommar

Besök svenska vingårdar i sommar

Visste du att det finns flera spännande vingårdar här hemma i Sverige? Du behöver med andra ord inte åka till Frankrike, Spanien eller Portugal för att prova på spännande viner. Bland ett 50-tal sv..

Läs mer
5 bra tips – gör vinresan i Sverige

5 bra tips – gör vinresan i Sverige

Utforska det spirande vinlandet Sverige! Här är 5 tips att besöka i sommar. Vinentusiasterna har rest till Frankrike och Italien under många år, men nu stannar allt fler hemma i Sverige för att uppl..

Läs mer
Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Vare sig det gäller Nya Zeeland, Sydafrika, Kalifornien eller högborgen i franska Bourgogne ger sig inte den mytomspunna blå Pinot Noir förrän den får som den vill. Men odlare som lyssnar noga och k..

Läs mer
Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Det är ingen vanlig torsdag som väntar – det är nämligen Beaujolais Nouveau-dagen. Då har det unga, världskända vinet Beaujolais Nouveau 2020 kommit till Systembolaget. Vinet släpps vid samma ..

Läs mer