HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Magnifika vingården blir din till vrakpris

Nu kan drömmen om en magnifik vingård bli sann. En fullt fungerande vinegendom öster om Bordeaux kan bli din för rena vrakpriset. Förutom 200.000 flaskor vin om året får du pool, sex sovrum och gästhus.

Drömmen om en egen vingård behöver inte kosta skjortan om du håller dig utanför de mest attraktiva områdena. Nu har en vingård som av mäklarna beskrivs som ”magnifik” listats till försäljning nära Bergerac öster om Bordeaux i sydvästra Frankrike.

Och det handlar inte om något litet hobbyslott, detta är en rejäl vingård. Den franska vingården är på 50 hektar och har ungefär 34 hektar med produktiva vinodlingar. Den som köper gården kan producera vin under Côtes de Duras-beteckningen som grundades 1937.

Förutom de stora ägarna har gården en mysig utomhuspool, nyrenoverad villa med sex sovrum som säljs fullt möblerad. Dessutom finns det flera extrahus för både anställda och gäster. Och det kostar inte mer än ett par villor utanför Stockholm: Ungefär 25 miljoner kronor går alltihopa loss på hos Vineyards Bordeaux.

Det är förstås en stor utmaning att driva en större vingård, men till din hjälp finns sex rutinerade heltidsanställda som redan arbetar på gården. Vineriet är toppmodernt med både fatrum och provsmakningsutrymme. När det gäller odlingarna så är vinstockarna mellan 10 och 35 år gamla och mestadels planterade i söderläge. Odlingarna ger 40 hektoliter per år, vilket motsvarar ungefär 200.000 flaskor vin.

Bergerac ligger i anslutning till Bordeaux och druvsorterna är klassiska för distriktet: 11 hektar Sauvignon Blanc och en hektar Sémillon för de vita vinerna. För de röda vinerna finns 12,5 hektar Merlot, 5 hektar Cabernet Sauvignon och 4,3 hektar Cabernet Franc att tillgå.

Bergerac och det omgivande området har stolta traditioner när det gäller vinframställning, även om de hamnat lite i skuggan av Bordeaux. Englands kung Henry III undertecknade ett dekret som möjliggjorde fri transport av Bergerac-viner upp i Girondes mynning 1255.

Enligt mäklaren är terroiren är exceptionell med ett mycket välskött jordbruk. Vinrankorna är planterade för att maximera avkastningen genom maskinplockning och alla former av mekaniskt arbete. Och gårdens viner är, enligt mäklaren, mycket hyllade för sina attraktiva aromer: lättillgängliga, eleganta och smidiga.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa