HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Magnifika vingården blir din till vrakpris

Nu kan drömmen om en magnifik vingård bli sann. En fullt fungerande vinegendom öster om Bordeaux kan bli din för rena vrakpriset. Förutom 200.000 flaskor vin om året får du pool, sex sovrum och gästhus.

Drömmen om en egen vingård behöver inte kosta skjortan om du håller dig utanför de mest attraktiva områdena. Nu har en vingård som av mäklarna beskrivs som ”magnifik” listats till försäljning nära Bergerac öster om Bordeaux i sydvästra Frankrike.

Och det handlar inte om något litet hobbyslott, detta är en rejäl vingård. Den franska vingården är på 50 hektar och har ungefär 34 hektar med produktiva vinodlingar. Den som köper gården kan producera vin under Côtes de Duras-beteckningen som grundades 1937.

Förutom de stora ägarna har gården en mysig utomhuspool, nyrenoverad villa med sex sovrum som säljs fullt möblerad. Dessutom finns det flera extrahus för både anställda och gäster. Och det kostar inte mer än ett par villor utanför Stockholm: Ungefär 25 miljoner kronor går alltihopa loss på hos Vineyards Bordeaux.

Det är förstås en stor utmaning att driva en större vingård, men till din hjälp finns sex rutinerade heltidsanställda som redan arbetar på gården. Vineriet är toppmodernt med både fatrum och provsmakningsutrymme. När det gäller odlingarna så är vinstockarna mellan 10 och 35 år gamla och mestadels planterade i söderläge. Odlingarna ger 40 hektoliter per år, vilket motsvarar ungefär 200.000 flaskor vin.

Bergerac ligger i anslutning till Bordeaux och druvsorterna är klassiska för distriktet: 11 hektar Sauvignon Blanc och en hektar Sémillon för de vita vinerna. För de röda vinerna finns 12,5 hektar Merlot, 5 hektar Cabernet Sauvignon och 4,3 hektar Cabernet Franc att tillgå.

Bergerac och det omgivande området har stolta traditioner när det gäller vinframställning, även om de hamnat lite i skuggan av Bordeaux. Englands kung Henry III undertecknade ett dekret som möjliggjorde fri transport av Bergerac-viner upp i Girondes mynning 1255.

Enligt mäklaren är terroiren är exceptionell med ett mycket välskött jordbruk. Vinrankorna är planterade för att maximera avkastningen genom maskinplockning och alla former av mekaniskt arbete. Och gårdens viner är, enligt mäklaren, mycket hyllade för sina attraktiva aromer: lättillgängliga, eleganta och smidiga.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vikten av vinnande växtplats

Vikten av vinnande växtplats

Det finns tre saker som är viktigt för Château Coussin i Provence: personlighet, blandviner och – inte minst – växtplatsens avgörande betydelse. Men så ger det också resultat. Det är något egendomli..

Läs mer
Därför är många populära viner i fara

Därför är många populära viner i fara

Global uppvärmning och klimatkatastrofer kommer även att få konsekvenser för oss vinälskare. Storsäljare som Chardonnay och Pinot noir är i fara eftersom deras smak påverkas av stigande temperature..

Läs mer
Alsace

Alsace

Frankrikes torraste område, men också ett av de nordligaste. Tacka Les Vosges för det, bergskedjan som skyddar det nordfranska vindistriktet från nederbörd. Vinerna blir därefter, aromatiska, eldiga..

Läs mer
Varför står det Sur Lie på flaskan?

Varför står det Sur Lie på flaskan?

Om du köpt ett vin från Loire har du säkert noterat att det står “Sur Lie” på flaskan. Men vad betyder det och på vilket sätt påverkar det vinet? Sur Lie eller On the Lees, som det heter på engelska..

Läs mer
Besök svenska vingårdar i sommar

Besök svenska vingårdar i sommar

Visste du att det finns flera spännande vingårdar här hemma i Sverige? Du behöver med andra ord inte åka till Frankrike, Spanien eller Portugal för att prova på spännande viner. Bland ett 50-tal sv..

Läs mer
Bästa crémant på Systembolaget

Bästa crémant på Systembolaget

Allt som bubblar från Frankrike är inte champagne. Det finns crémant också! Från olika delar av landet dessutom. Det är stundtals bra, alltid i en egen division, samtidigt som några sneglar uppåt. H..

Läs mer