HEM

Aktuellt

Svenskarna tar över anrika vingården

Den välkända vingården Domaine Rabiega, utanför Saint-Tropez i Frankrike, har snart fått tillbaka sin forna glans. Och det är svenska entusiaster som står bakom lyftet.
– Efter en tids renovering räknar vi med att öppna hotellet och restaurangen till påsken 2021, säger Yohan Adell von Corswant.

Känner du igen namnet Domaine Rabiega? Det är inte så konstigt för vingården ägdes tidigare av Vin&Sprit AB och var känd för sina prisbelönta viner under ledning av vinmakaren Lars Torstensson. Många svenskar har besökt Rabiega, varit på kurs och konferens eller bara tillbringat några nätter på det vackra hotellet, med utsikt över vinrankorna och jordlotten Clos Dière, som gett namn åt gårdens prestigevin. Gården är på 12 hektar med ca 10 hektar vinodling och här finns konferensrum för upp till 60 personer samt en butik med gårdens egna viner och andra lokala produkter. Domaine Rabiega har kapacitet att producera upp till 1 miljon flaskor årligen.

Gården såldes av Vin&Sprit för 15 år sedan, men i fjol fick den svenska vin- och matprofilen Yohan Adell von Corswant höra att Domaine Rabiega var till salu.

– Jag och min son var på en jazzfestival i bergen ovanför Nice. Då fick vi veta att gården var ute för försäljning eftersom ägaren avlidit. Jag kunde inte motstå frestelsen att kontakta min vingårdsmäklare, som jag känner sedan gammalt.

Sagt och gjort, nu är gården köpt av bolaget Gastrodev Vin & Sprit AB – en mindre grupp svenska investerare som tillsammans med grundarna och den störste ägaren Yohan Adell von Corswant har gjort förvärvet och vingårdens fortsatta utveckling möjlig.

– Vår vision är att skapa en mötesplats för umgänge i vinets, matens och njutningens tecken, berättar Yohan Adell von Corswant, vd för bolagets franska del.  Till vår hjälp har vi engagerat Lars Torstenson, välkänd ”flying winemaker ”och internationellt prisbelönt vinmakare. På gårdens restaurang kommer den med två Michelinstjärnor belönade restaurangen Aloë med stjärnkrögarna Daniel Höglander och Niclas Jönson att driva verksamheten.

På Systembolagets beställningssortiment finns redan idag flera av Domaine Rabiegas produkter:

Rabiega Clos Dière Rouge
2016
Rabiega Clos Dière Rouge
En intensiv doft av mörka bär, moreller och plommon med rostade toner och kryddigt inslag av vanilj och franska örter. Smaken är elegant balanserad med kraftig fruktighet, rostade tanniner och långt välbalanserad eftersmak.
750 ml - 15% -
199 kr

Rabiega Le Rocher
2014
Rabiega Le Rocher
Årgång 2015 har en elegant och finstämd doft av röda bär, hallon, körsbär och muskotkryddig ton. Smaken är fylligt fruktig och har mjuka tanniner och balanserad syra med inslag av pepprig kryddighet.
750 ml - 14.5% -
179 kr

Rabiega Clos Dière Rosé
2019
Rabiega Clos Dière Rosé
Färgen är vackert blekrosa med en elegant doft av vita persikor, aprikos, vita blommor och viss kryddighet. Smaken är välbalanserad med frisk syra och ett fruktigt inslag av persika, vinbär och viss mineralitet.
750 ml - 13.5% -
169 kr

 

FAKTA

Snabbfakta Domaine Rabiega:


Hotell med 23 dubbelrum, restaurang med 80 platser, bar, pool och boulebana.

Gården är på 12 hektar med ca 10 hektar vinodling.

Konferensrum för upp till 60 personer.

Butik med gårdens egna viner och andra lokala produkter.

Gården ligger ca 1 timme från Nice flygplats och ca 30 min från Saint-Tropez.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Nu har du chansen att smaka ett exklusivt vin med en 300 år gammal historia. Druvorna odlas endast på 3,94 hektar vilket begränsar produktionen, så det gäller att vara först till kvarn. Redan år 17..

Läs mer
Dolcetto – när du inte kan vänta

Dolcetto – när du inte kan vänta

Piemonte är känt för sin Nebbiolo och de lätt blommiga vinerna från Barbaresco, samt de djupare och stiligt strukturerade vinerna från Barolo. Viner som, menar många, bör lagras i minst tio år innan..

Läs mer
Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Redan 1855 kom klassificeringen över delar av vin från Bordeaux. Än i dag är den kontroversiell, inte minst med tanke på att vinvärlden ser helt annorlunda ut i dag än vad den gjorde då. Eller? Ving..

Läs mer
5 bra tips – gör vinresan i Sverige

5 bra tips – gör vinresan i Sverige

Utforska det spirande vinlandet Sverige! Här är 5 tips att besöka i sommar. Vinentusiasterna har rest till Frankrike och Italien under många år, men nu stannar allt fler hemma i Sverige för att uppl..

Läs mer
Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Det är ingen vanlig torsdag som väntar – det är nämligen Beaujolais Nouveau-dagen. Då har det unga, världskända vinet Beaujolais Nouveau 2020 kommit till Systembolaget. Vinet släpps vid samma ..

Läs mer
Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Det finns knappast en vinregion i Frankrike med en sådan lång tradition som Rhônedalen. Fokéerna, de grekiska invandrarna, som runt 600 f. Kr grundade staden Marseille, förstod redan då att detta va..

Läs mer