HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Svenskarna tar över anrika vingården

Den välkända vingården Domaine Rabiega, utanför Saint-Tropez i Frankrike, har snart fått tillbaka sin forna glans. Och det är svenska entusiaster som står bakom lyftet.
– Efter en tids renovering räknar vi med att öppna hotellet och restaurangen till påsken 2021, säger Yohan Adell von Corswant.

Känner du igen namnet Domaine Rabiega? Det är inte så konstigt för vingården ägdes tidigare av Vin&Sprit AB och var känd för sina prisbelönta viner under ledning av vinmakaren Lars Torstensson. Många svenskar har besökt Rabiega, varit på kurs och konferens eller bara tillbringat några nätter på det vackra hotellet, med utsikt över vinrankorna och jordlotten Clos Dière, som gett namn åt gårdens prestigevin. Gården är på 12 hektar med ca 10 hektar vinodling och här finns konferensrum för upp till 60 personer samt en butik med gårdens egna viner och andra lokala produkter. Domaine Rabiega har kapacitet att producera upp till 1 miljon flaskor årligen.

Gården såldes av Vin&Sprit för 15 år sedan, men i fjol fick den svenska vin- och matprofilen Yohan Adell von Corswant höra att Domaine Rabiega var till salu.

– Jag och min son var på en jazzfestival i bergen ovanför Nice. Då fick vi veta att gården var ute för försäljning eftersom ägaren avlidit. Jag kunde inte motstå frestelsen att kontakta min vingårdsmäklare, som jag känner sedan gammalt.

Sagt och gjort, nu är gården köpt av bolaget Gastrodev Vin & Sprit AB – en mindre grupp svenska investerare som tillsammans med grundarna och den störste ägaren Yohan Adell von Corswant har gjort förvärvet och vingårdens fortsatta utveckling möjlig.

– Vår vision är att skapa en mötesplats för umgänge i vinets, matens och njutningens tecken, berättar Yohan Adell von Corswant, vd för bolagets franska del.  Till vår hjälp har vi engagerat Lars Torstenson, välkänd ”flying winemaker ”och internationellt prisbelönt vinmakare. På gårdens restaurang kommer den med två Michelinstjärnor belönade restaurangen Aloë med stjärnkrögarna Daniel Höglander och Niclas Jönson att driva verksamheten.

På Systembolagets beställningssortiment finns redan idag flera av Domaine Rabiegas produkter:

En intensiv doft av mörka bär, moreller och plommon med rostade toner och kryddigt inslag av vanilj och franska örter. Smaken är elegant balanserad med kraftig fruktighet, rostade tanniner och långt välbalanserad eftersmak.
750 ml - 15% -
199 kr

Årgång 2015 har en elegant och finstämd doft av röda bär, hallon, körsbär och muskotkryddig ton. Smaken är fylligt fruktig och har mjuka tanniner och balanserad syra med inslag av pepprig kryddighet.
750 ml - 14.5% -
179 kr

Färgen är vackert blekrosa med en elegant doft av vita persikor, aprikos, vita blommor och viss kryddighet. Smaken är välbalanserad med frisk syra och ett fruktigt inslag av persika, vinbär och viss mineralitet.
750 ml - 13.5% -
169 kr

 

FAKTA

Snabbfakta Domaine Rabiega:


Hotell med 23 dubbelrum, restaurang med 80 platser, bar, pool och boulebana.

Gården är på 12 hektar med ca 10 hektar vinodling.

Konferensrum för upp till 60 personer.

Butik med gårdens egna viner och andra lokala produkter.

Gården ligger ca 1 timme från Nice flygplats och ca 30 min från Saint-Tropez.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa