HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Få superviner – till de mest avlägsna svenska platserna

Sommar och skön semester långt ifrån ditt vanliga Systembolag? Det behöver inte betyda att du behöver missa vinupplevelser. Via ombud från Karesuando i norr till Smygehuk i söder kan du beställa de mest fantastiska vinerna i ordersortimentet.

Vad många inte vet är att det oftast är enkelt att köpa vin, öl, cider och sprit även om du befinner dig långt från städer och samhällen i Sverige. Faktum är att det finns fler ombud än butiker för Systembolaget, hela 466 stycken.

Det nordligaste ombudet finns i Karesuando, bara 13 mil från Sveriges nordligaste punkt Treriksröset. Hos Karesuando bensin kan du inte bara tanka bilen, köpa renskinn och ammunition – du kan också fylla på vinförrådet. Du kan beställa från de 2 851 sorterna i det fasta sortimentet såväl som de 14 128 olika ordervarorna som Systembolaget har. Beställning till ombud kostar ingenting extra, du betalar bara för dryckerna som oftast kommer efter några dagar.

Andra avlägsna platser dit du kan beställa är Holmön som ligger långt ut i Norra Kvarken i Östersjön. Även långt ute i Stockholms skärgård går det att få de mest exklusiva vinerna levererade till Konsum Möja och Arholma Handel.

Ombuden finns hela vägen ända tills du kommit till Smygehuk, så långt söderut i Sverige du kan komma. Från Karesuando till Smygehuk är det 193 mil – visst är Sverige fantastiskt?

Systembolaget erbjuder mer än 20 000 varor i sitt sortiment. Av de 2 851 varorna i det fasta sortimentet finns en del i lager i butikerna beroende på efterfrågan, andra varor är i tillfälligt eller lokalt och småskaligt sortiment.

Ta tillfället i akt att upptäcka nya viner från beställningssortimentet när du befinner dig en bit från ditt vanliga Systembolag!

FAKTA

Så fungerar det att beställa till ombud:

Du kan beställa nästan alla drycker till de 466 ombud som finns över hela landet. Ett ombud är oftast en affär, till exempel en mataffär. Du kan beställa från Systembolagets sajt eller direkt hos ombudet, via telefon eller besök.

– Du betalar hos ombudet när du hämtar din beställning.
– Du kan bara hämta ut hela beställningen.
– Någon annan kan hämta ut din beställning. Hen måste vara 20 år, kunna visa legitimation, ha ditt beställningsnummer och namn.
– Beställning till ombud kostar ingenting extra. Du betalar bara för dryckerna.
– Du har 14 dagar på dig att hämta din beställning från det att du får SMS om att den finns att hämta. Varorna returneras efter 14 dagar.
– Du måste ha fyllt 20 år för att beställa och hämta ut drycker. Ombudet får inte lämna ut alkoholdrycker till någon som är märkbart påverkad eller vid misstanke om langning.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ernst bjuder på midsommarmat

Ernst bjuder på midsommarmat

Nu är Ernst Kirchsteiger tillbaka med sitt program ”Sommar med Ernst”. Dagen efter första avsnittet är det midsommarafton – och här bjuder Ernst på några läckra tips. – Midsommartallrik med k..

Läs mer
Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Detta drack vi i Sverige sommaren 2017. Vinguiden har listan över de populäraste vinerna och inte överraskande är det Italien i fokus. Vinkonsumtionen förändras av förklarliga skäl under sommaren. E..

Läs mer
Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Våga lägga en lax på grillen nu i helgen! Grillad lax passar perfekt ute i försommarvärmen. Dessutom smakar den underbart tillsammans med flera olika sorters vin. Här är de tre bästa tipsen och ett ..

Läs mer
Sjung om studentens lyckliga dar!

Sjung om studentens lyckliga dar!

Nu dröjer det inte länge innan gatorna och torgen fylls av glädje, skratt och stolthet. Mitt i havet av sommarfina ungdomar med mössan på svaj trängs stolta föräldrar med varma glädjetårar längs kin..

Läs mer
Medaljregn över svenska viner: ”Otrolig utveckling”..

Medaljregn över svenska viner: ”Otrolig utveckling”..

Sverige genomgår en otrolig utveckling som vinland. På några få år har vi gått från fyra medaljer i vintävlingar till 25 medaljer. – Resten av världen börjat förstå att vi kan göra kvalitetsviner i ..

Läs mer
Vin i världsklass gjort på blåbär och lingon

Vin i världsklass gjort på blåbär och lingon

Den svenska vintillverkaren Idunn Wine skapades år 2017 av Li Holmberg och Lars Normark. Med hela Sveriges skogar som sin vingård skapar de viner av blåbär och lingon som kan mäta sig mot viner från..

Läs mer