HEM

Aktuellt

Få superviner – till de mest avlägsna svenska platserna

Sommar och skön semester långt ifrån ditt vanliga Systembolag? Det behöver inte betyda att du behöver missa vinupplevelser. Via ombud från Karesuando i norr till Smygehuk i söder kan du beställa de mest fantastiska vinerna i ordersortimentet.

Vad många inte vet är att det oftast är enkelt att köpa vin, öl, cider och sprit även om du befinner dig långt från städer och samhällen i Sverige. Faktum är att det finns fler ombud än butiker för Systembolaget, hela 466 stycken.

Det nordligaste ombudet finns i Karesuando, bara 13 mil från Sveriges nordligaste punkt Treriksröset. Hos Karesuando bensin kan du inte bara tanka bilen, köpa renskinn och ammunition – du kan också fylla på vinförrådet. Du kan beställa från de 2 851 sorterna i det fasta sortimentet såväl som de 14 128 olika ordervarorna som Systembolaget har. Beställning till ombud kostar ingenting extra, du betalar bara för dryckerna som oftast kommer efter några dagar.

Andra avlägsna platser dit du kan beställa är Holmön som ligger långt ut i Norra Kvarken i Östersjön. Även långt ute i Stockholms skärgård går det att få de mest exklusiva vinerna levererade till Konsum Möja och Arholma Handel.

Ombuden finns hela vägen ända tills du kommit till Smygehuk, så långt söderut i Sverige du kan komma. Från Karesuando till Smygehuk är det 193 mil – visst är Sverige fantastiskt?

Systembolaget erbjuder mer än 20 000 varor i sitt sortiment. Av de 2 851 varorna i det fasta sortimentet finns en del i lager i butikerna beroende på efterfrågan, andra varor är i tillfälligt eller lokalt och småskaligt sortiment.

Ta tillfället i akt att upptäcka nya viner från beställningssortimentet när du befinner dig en bit från ditt vanliga Systembolag!

FAKTA

Så fungerar det att beställa till ombud:

Du kan beställa nästan alla drycker till de 466 ombud som finns över hela landet. Ett ombud är oftast en affär, till exempel en mataffär. Du kan beställa från Systembolagets sajt eller direkt hos ombudet, via telefon eller besök.

– Du betalar hos ombudet när du hämtar din beställning.
– Du kan bara hämta ut hela beställningen.
– Någon annan kan hämta ut din beställning. Hen måste vara 20 år, kunna visa legitimation, ha ditt beställningsnummer och namn.
– Beställning till ombud kostar ingenting extra. Du betalar bara för dryckerna.
– Du har 14 dagar på dig att hämta din beställning från det att du får SMS om att den finns att hämta. Varorna returneras efter 14 dagar.
– Du måste ha fyllt 20 år för att beställa och hämta ut drycker. Ombudet får inte lämna ut alkoholdrycker till någon som är märkbart påverkad eller vid misstanke om langning.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Så drack svenskarna på semestern

Så drack svenskarna på semestern

Var tredje drack svensk drack alkohol tre-fyra dagar eller oftare under semestern. Fyra av tio drack oftare än vanligt. När vardagen kommer kan det vara svårt att minska på drickandet. – De flesta k..

Läs mer
De skapar vin av bortglömda frukter

De skapar vin av bortglömda frukter

De två unga killarna älskar vin, men ville skapa något nytt och unikt. Så de började plocka frukter från övergivna svenska fruktodlingar – och nu gör deras fruktviner succé på Systembolaget. – Vi an..

Läs mer
Bästa boxvinerna till buffén

Bästa boxvinerna till buffén

En buffé är alltid lika spännande, speciellt när du har ett fullt hus. Men vad ska du bjuda på för viner? För att göra beslutet lätt har vi valt ut några underbara boxviner som kompletterar ditt tem..

Läs mer
10-i-topp – rätt dryck till rätt artist för den ulti..

10-i-topp – rätt dryck till rätt artist för den ulti..

I vår och sommar överöses vi av sköna konsertupplevelser med artister från både när och fjärran. Men vad ska vi värma upp med för dryck? Här kommer listan som ger svaren. Taylor Swift, Friends Arena..

Läs mer
Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Under hösten är det späckat med dryckesmässor, från Helsingborg till Umeå. Här har vi samlat några av de bästa som du absolut inte får missa. 26-27/8 Helsingborgs Dryckesmässa På Helsingborg Arena ä..

Läs mer
Besök svenska spritproducenter i sommar

Besök svenska spritproducenter i sommar

Nämner man svensk sprit tänker de flesta givetvis på Absolut, som är en av våra främsta exportframgångar. Men på Systembolagets hyllor finns över 700 spritprodukter med svenskt ursprung, varav de fl..

Läs mer