HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Besök en vingård i sommar

Nu sitter vi och planerar vår semester för fullt. Kanske blir det Italien i år, igen, kanske Toscana, även denna gång. Varför då inte passa på att besöka en vingård? Vinguiden tipsar om några favoriter.

Att besöka en vingård har blivit närmast obligatoriskt på utlandssemestern. I synnerhet om man befinner sig i södra Europa eller annat klassiskt vinområde. Men vad besöka? Och hur gör man? Måste man kunna vin för att få besöka en producent? Om vi börjar med den sista frågan är svaret helt enkelt ett nej. Man behöver inte kunna ett dyft, det kanske snarare är därför man åker dit, för att lära sig något. Och så ska man våga fråga. Från allt hur man håller glaset för att få bästa vinupplevelsen, till var spottkoppen finns…

Hur man gör inför ett besök? Ja, man kan ringa, maila eller sladda upp på parkeringen spontant. Det bästa är emellertid, för bästa besök, att maila, höra av sig dit, rådfråga och få en tid. Man blir alltid bättre omhändertagen då.

Vad ska man besöka är svårare att svara på. Litet, exklusivt eller modernt, storskaligt. Ja, det är ju helt upp till en själv.

Vinguiden tipsar därför Toscanaresenären som är sugen på att lära sig mer om vin om fem riktigt spännande vinegendomar. Alla med olika karaktär.

Col Dorcia

Liten, exklusiv producent med kanonbra viner.
Via Giuncheti, Montalcino
+39 0577 80891
www.coldorcia.com

Castello Banfi

Stor producent, grundaren av området och innovatör. Storslaget slott och mäktig vinproducent.
Castello di Poggio alle Mura, Montalcino
+39 0577 877700
www.castellobanfi.com

Poliziano

Mycket vacker egendom. Kanonviner och något av områdets bästa i trakten kring Montepulciano.
Via Fontago, 1, Montepulciano
+39 0578 738171
www.carlettipoliziano.com

Ricasoli

Imponerande, mäktigt och stort i alla avseenden men också klassiskt. Som komplement till en mindre producent.
Località Madonna a Brolio, Gaiole In Chianti
+39 0577 7301
www.baronericasoli.com

Brancaia

Mindre producent i toppskiktet, höga ratings internationellt och mycket generiska Chianti-viner.
Località Poppi 42/b, Radda in Chianti
+39 0577 742007
www.brancaia.com

Vintips!

Fin balans i doft, körsbärstoner, fatkaraktär, liten kryddig ton i ursprungspräglad stil. Något stram i smak, inslag av kaffe, fruktig, körsbärstoner, svarta oliver med komplexa toner.
750 ml - 14.00% -
159.00 kr
Tydlig fatton, örtig karaktär med inslag av mogna körsbär i doft, koncentrerad. Fatkaraktär med mognadstoner, viss strävhet med örtiga, kryddiga toner och bra balans.
750 ml - 13.5% -
169 kr
Härlig lingonfrisk ton, fruktig, liten bitter ton och en liten sträv karaktär med mycket ursprung. I smak tydlig fatton, åter inslag av körsbär, choklad, salvia, kaffe samt med lätt peppriga inslag.
750 ml - 14% -
179 kr


Du kanske även vill läsa dessa