HEM

Besök en vingård i sommar

Nu sitter vi och planerar vår semester för fullt. Kanske blir det Italien i år, igen, kanske Toscana, även denna gång. Varför då inte passa på att besöka en vingård? Vinguiden tipsar om några favoriter.

Att besöka en vingård har blivit närmast obligatoriskt på utlandssemestern. I synnerhet om man befinner sig i södra Europa eller annat klassiskt vinområde. Men vad besöka? Och hur gör man? Måste man kunna vin för att få besöka en producent? Om vi börjar med den sista frågan är svaret helt enkelt ett nej. Man behöver inte kunna ett dyft, det kanske snarare är därför man åker dit, för att lära sig något. Och så ska man våga fråga. Från allt hur man håller glaset för att få bästa vinupplevelsen, till var spottkoppen finns…

Hur man gör inför ett besök? Ja, man kan ringa, maila eller sladda upp på parkeringen spontant. Det bästa är emellertid, för bästa besök, att maila, höra av sig dit, rådfråga och få en tid. Man blir alltid bättre omhändertagen då.

Vad ska man besöka är svårare att svara på. Litet, exklusivt eller modernt, storskaligt. Ja, det är ju helt upp till en själv.

Vinguiden tipsar därför Toscanaresenären som är sugen på att lära sig mer om vin om fem riktigt spännande vinegendomar. Alla med olika karaktär.

Col Dorcia

Liten, exklusiv producent med kanonbra viner.
Via Giuncheti, Montalcino
+39 0577 80891
www.coldorcia.com

Castello Banfi

Stor producent, grundaren av området och innovatör. Storslaget slott och mäktig vinproducent.
Castello di Poggio alle Mura, Montalcino
+39 0577 877700
www.castellobanfi.com

Poliziano

Mycket vacker egendom. Kanonviner och något av områdets bästa i trakten kring Montepulciano.
Via Fontago, 1, Montepulciano
+39 0578 738171
www.carlettipoliziano.com

Ricasoli

Imponerande, mäktigt och stort i alla avseenden men också klassiskt. Som komplement till en mindre producent.
Località Madonna a Brolio, Gaiole In Chianti
+39 0577 7301
www.baronericasoli.com

Brancaia

Mindre producent i toppskiktet, höga ratings internationellt och mycket generiska Chianti-viner.
Località Poppi 42/b, Radda in Chianti
+39 0577 742007
www.brancaia.com

Vintips!

Col d'Orcia Rosso di Montalcino
2016
Col d'Orcia Rosso di Montalcino
Fin balans i doft, körsbärstoner, fatkaraktär, liten kryddig ton i ursprungspräglad stil. Något stram i smak, inslag av kaffe, fruktig, körsbärstoner, svarta oliver med komplexa toner.
750 ml - 14.00% -
159.00 kr
Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove
2020
Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove
Tydlig fatton, örtig karaktär med inslag av mogna körsbär i doft, koncentrerad. Fatkaraktär med mognadstoner, viss strävhet med örtiga, kryddiga toner och bra balans.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
191 kr
Brancaia Chianti Classico
2021
Brancaia Chianti Classico
Härlig lingonfrisk ton, fruktig, liten bitter ton och en liten sträv karaktär med mycket ursprung. I smak tydlig fatton, åter inslag av körsbär, choklad, salvia, kaffe samt med lätt peppriga inslag.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
201 kr


Du kanske även vill läsa dessa

Chianti – Vad är det egentligen?

Chianti – Vad är det egentligen?

Den gamla klassiska Chiantiflaskan känner ni nog alla till. Flaskan med bastkjol som i italien kallas för fiasco. Det var den som användes som ljushållare i Lady och Lufsen filmen och som även fanns..

Läs mer
Biodynamiska vinet som hyllas

Biodynamiska vinet som hyllas

Här är det prisvinnande vinet som skapats med hänsyn till kosmiska rytmer och efter solens och månens faser. Det är inte så flummigt som det verkar. Emilio och hans dotter Maddalena i Valpolicella, ..

Läs mer
Oslagbar kombination

Oslagbar kombination

Det är naturligtvis en oslagbar kombination: Italien och vin. Och lägger man till Toscana och Sangiovese på det, böljande kullar och ett dignande matbord, ja då bokar vi biljett på studs. Det finns ..

Läs mer
Podd: Det exklusiva Italien

Podd: Det exklusiva Italien

Är det trend eller tradition som gäller för dagens italienska toppviner?

Läs mer
Okända italienska bubblet – lika bra som c..

Okända italienska bubblet – lika bra som c..

Det är Italiens svar på champagne, men trots sin höga kvalitet är Franciacorta något okänt för oss i Sverige. Läs den spännande historien om bubblet som fler borde upptäcka. Franciacorta anses av må..

Läs mer
Giganternas kamp

Giganternas kamp

Samma druva används, samma klimat och samma tradition. Två av världens främsta vindistrikt ligger bara ett stenkast från varandra, och jobbar under likartade förutsättningar. Men vad innebär det, eg..

Läs mer