HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Äkta Warhol-tavla säljs för 20 miljoner – låg bortglömd i 35 år

Uppsala Auktionskammare säljer nu en äkta Andy Warhol. Konstverket ”Absolut Warhol” utfördes 1985 och har legat bortglömd – inrullad i ett pappersrör. Målningen är värd 15 – 20 miljoner kronor.

Målningen som har åsatts det högsta utropspriset i företagets historia skall nu säljas vid Uppsala Auktionskammares kommande Internationella Kvalitetsauktion i december.

– Detta är sensation! Att få vara med om att återupptäcka ett originalverk av Andy Warhol och sedan få uppdraget att sälja målningen är fantastiskt. Konstverkets storlek och starka blå färgtoner är synnerligen imponerande, säger Magnus Bexhed, VD på Uppsala Auktionskammare.

Den aktuella målningen ”Absolut Warhol” har sedan dess tillkomstår funnits i direktör Curt Nycanders (1934-2017) familjs privata konstsamling. Curt Nycander var tidigare vice verkställande direktör vid Vin & Sprit AB och var en av huvudpersonerna bakom framgångssagan med den internationella lanseringen av Absolut Vodka.

Konstverket ”Absolut Warhol” är utfört 1985 på duk och kom till Sverige från USA med flyg den 9 juni 1985, emballerad i ett transportrör. Målningen förblev rullad i sitt rör och har därför aldrig tidigare visats. För ett halvår sedan fick målningen återigen se dagens ljus och monterades då på sin ursprungliga spännram från New York.

”Absolut Warhol” kommer att bjudas ut till försäljning vid Uppsala Auktionskammares kommande Internationella Kvalitetsauktion 10 – 13 december 2019 med utropspriset 15.000.000 – 20.000.000 kronor. Utöver visningar i Stockholm och Uppsala, kommer målningen att visas för världspubliken i New York under början av november.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa