HEM

Aktuellt

Äkta Warhol-tavla säljs för 20 miljoner – låg bortglömd i 35 år

Uppsala Auktionskammare säljer nu en äkta Andy Warhol. Konstverket ”Absolut Warhol” utfördes 1985 och har legat bortglömd – inrullad i ett pappersrör. Målningen är värd 15 – 20 miljoner kronor.

Målningen som har åsatts det högsta utropspriset i företagets historia skall nu säljas vid Uppsala Auktionskammares kommande Internationella Kvalitetsauktion i december.

– Detta är sensation! Att få vara med om att återupptäcka ett originalverk av Andy Warhol och sedan få uppdraget att sälja målningen är fantastiskt. Konstverkets storlek och starka blå färgtoner är synnerligen imponerande, säger Magnus Bexhed, VD på Uppsala Auktionskammare.

Den aktuella målningen ”Absolut Warhol” har sedan dess tillkomstår funnits i direktör Curt Nycanders (1934-2017) familjs privata konstsamling. Curt Nycander var tidigare vice verkställande direktör vid Vin & Sprit AB och var en av huvudpersonerna bakom framgångssagan med den internationella lanseringen av Absolut Vodka.

Konstverket ”Absolut Warhol” är utfört 1985 på duk och kom till Sverige från USA med flyg den 9 juni 1985, emballerad i ett transportrör. Målningen förblev rullad i sitt rör och har därför aldrig tidigare visats. För ett halvår sedan fick målningen återigen se dagens ljus och monterades då på sin ursprungliga spännram från New York.

”Absolut Warhol” kommer att bjudas ut till försäljning vid Uppsala Auktionskammares kommande Internationella Kvalitetsauktion 10 – 13 december 2019 med utropspriset 15.000.000 – 20.000.000 kronor. Utöver visningar i Stockholm och Uppsala, kommer målningen att visas för världspubliken i New York under början av november.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

James Bonds bilmärke satsar på alkohol

James Bonds bilmärke satsar på alkohol

Sugen på en Aston Martin-drink? Snart kommer du att kunna dricka högklassig alkohol med det brittiska bilmärket på flaskor. James Bond, agent 007, har två tydliga kännetecken under sina drygt 50 år ..

Läs mer
Dags för en vodkadrink! Här är 5 favoriter du inte f..

Dags för en vodkadrink! Här är 5 favoriter du inte f..

Dags för en vodkadrink! Vodka är väldigt populärt att använda till drinkar på grund av dess neutrala smak. Det gör att du kan skapa i princip vilka smakkombinationer som helst med vodka som spritbas..

Läs mer
Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Absolut Vodka blir snart Absolut Papper. Nästa månad ska 2.000 flaskor av återvunnet papper testas. – Vi har kommit långt nu, från koncept till en prototyp som snart ska testas på konsumenter, säger..

Läs mer
4 goda juldrinkar du bara måste prova

4 goda juldrinkar du bara måste prova

Dags att skaka en juldrink! Till julen ligger mycket fokus på snaps och glögg, men det finns även massor av spännande juldrinkar att njuta av. Här har vi valt ut fyra juliga drinkar som passar utmär..

Läs mer
Brännvin eller vodka – vad är skillnaden?

Brännvin eller vodka – vad är skillnaden?

Brännvin eller vodka – vad är egentligen skillnaden? Vodka kommer ursprungligen från Polen och började framställas redan på 950-talet. Redan då var destilleringskonsten uppfunnen och man tillv..

Läs mer
Nya melonvodkan – perfekt för fräscha vårdrink..

Nya melonvodkan – perfekt för fräscha vårdrink..

Vårens och sommarens fräschaste vodkanyhet gör entré. Absolut Watermelon släpps med fruktiga och uppfriskande smaker – perfekt för drinkar. – Smakerna i Absolut Watermelon är naturligt utvunna, säge..

Läs mer