HEM

Aktuellt

Absolut – nu blir drycken handsprit under coronakrisen

Från sprit i glaset till sprit på händerna. Nu kommer snart hjälp att fylla på förråden av handsprit från ganska oväntat håll. Både Absolut vodka, Bacardi och ginproducenter har bestämt sig för att deras produkter ska användas till desinficering inom främst sjukvården.

Handsprit har blivit en stor bristvara i coronakrisen. Hyllorna på apoteken gapar tomma och i vården pratar man om att behovet av handsprit – för att desinficera vårdpersonal – är enormt stort. Så sprittillverkaren Absolut har börjat slå om delar av sin produktion och satsar på att tillverka ren sprit som kan användas i sjukvården. Absolut berättar att en tank på 200 000 liter sprit redan har producerats och spriten ska sedan blandas med gel hos någon annan
tillverkare för att skapa exempelvis handsprit. Vi kommer aldrig att sälja “Absolut vodka handsprit”, men vi är glada att kunna hjälpa till, säger kommunikationschefen Paula Eriksson till SVT Nyheter.

Och i Storbritannien har ginproducenter och ölbryggerier fått samma lysande idé. Destillerier från Dundee i Skottland till London har slagit om sin produktion för att skapa handsprit när larmen började komma om att coronaviruset spreds snabbt i Storbritannien. Det brittiska bryggeriet Brewdog, känt för bland annat ”Punk Ipa” har börjat tillverkning av handsprit under namnet ”Punk sanitiser”. Bryggeriets grundare, James Watt, uppger att handspriten ska delas ut gratis till organisationer och myndigheter som är i behov av den. Flera andra sprittillverkare, bland annat romproducenten Bacardi, har också meddelat att man kommer att ställa om produktionen för att tillverka råmaterial till framställning av handsprit.

Och det kommer att behövas väldigt mycket handsprit och tvål kommande månader. Folkhälsomyndigheten har höjt risknivån för smittspridning till den högsta nivån.

Ett allmänt råd till EU:S medborgare är att tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Observera! Bilden är endast ett montage.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Gin & Tonic – elegant drink med egen dag

Gin & Tonic – elegant drink med egen dag

Visste du att den klassiska drinken Gin & Tonic har en alldeles egen temadag i Sverige? Svenska Gin & Tonic-dagen infaller den 20 april och firas av alla ginfantaster. Men hur kom dagen till..

Läs mer
Gin – vad är det egentligen? Allt du behöver v..

Gin – vad är det egentligen? Allt du behöver v..

Gin är en av världens mest populära och kända spritsorter. Du känner säkert redan till drinkarna Tom Collins, Dry Martini och Gin & Tonic som alla har gin som ingredients. Idag är denna flera h..

Läs mer
Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Den 21 augusti är det dags för Groggens dag. Att blanda sprit med något annat är en gammal svensk tradition som lett till ikoniska drycker som Vargtass och Kaffekask. När du blandar din grogg är du ..

Läs mer
Veckans drink: Gibson’s London Dry Gin

Veckans drink: Gibson’s London Dry Gin

Plötsligt inser du att dina gäster är på väg och du har glömt att fundera på vilken välkomstdrink du ska bjuda på. Då passar det utmärkt med en Gibson’s Hugo Cocktail. Den är enkelt att göra, ..

Läs mer
Här är nya svenska drycken: Gin & tonic-snapsen

Här är nya svenska drycken: Gin & tonic-snapsen

Vad händer om man mixar en gin & tonic med snaps? Man får en helt ny svensk produkt! Nu kommer företaget Swedish Tonic med den spännande blandningen lagom till sommaren. – Vi har skapat vår tol..

Läs mer
Sveriges bästa Gin & tonic är korad

Sveriges bästa Gin & tonic är korad

I början av september genomfördes finalen i tävlingen “Sveriges Bästa Gin & Tonic”. Av de sex finalisterna korades bartendern Anton Petersson till vinnare i bartenderkategorin och läraren Mårten..

Läs mer