HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Absolut – nu blir drycken handsprit under coronakrisen

Från sprit i glaset till sprit på händerna. Nu kommer snart hjälp att fylla på förråden av handsprit från ganska oväntat håll. Både Absolut vodka, Bacardi och ginproducenter har bestämt sig för att deras produkter ska användas till desinficering inom främst sjukvården.

Handsprit har blivit en stor bristvara i coronakrisen. Hyllorna på apoteken gapar tomma och i vården pratar man om att behovet av handsprit – för att desinficera vårdpersonal – är enormt stort. Så sprittillverkaren Absolut har börjat slå om delar av sin produktion och satsar på att tillverka ren sprit som kan användas i sjukvården. Absolut berättar att en tank på 200 000 liter sprit redan har producerats och spriten ska sedan blandas med gel hos någon annan
tillverkare för att skapa exempelvis handsprit. Vi kommer aldrig att sälja “Absolut vodka handsprit”, men vi är glada att kunna hjälpa till, säger kommunikationschefen Paula Eriksson till SVT Nyheter.

Och i Storbritannien har ginproducenter och ölbryggerier fått samma lysande idé. Destillerier från Dundee i Skottland till London har slagit om sin produktion för att skapa handsprit när larmen började komma om att coronaviruset spreds snabbt i Storbritannien. Det brittiska bryggeriet Brewdog, känt för bland annat ”Punk Ipa” har börjat tillverkning av handsprit under namnet ”Punk sanitiser”. Bryggeriets grundare, James Watt, uppger att handspriten ska delas ut gratis till organisationer och myndigheter som är i behov av den. Flera andra sprittillverkare, bland annat romproducenten Bacardi, har också meddelat att man kommer att ställa om produktionen för att tillverka råmaterial till framställning av handsprit.

Och det kommer att behövas väldigt mycket handsprit och tvål kommande månader. Folkhälsomyndigheten har höjt risknivån för smittspridning till den högsta nivån.

Ett allmänt råd till EU:S medborgare är att tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Observera! Bilden är endast ett montage.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa