HEM

Aktuellt

”Spriten tar inte död på coronaviruset”

Vodka, whisky och gin fungerar inte som handsprit. Systembolaget går nu ut och informerar kunderna om att deras starkvaror inte tar död på coronaviruset.
– Den har inte tillräckligt hög alkoholhalt och fungerar inte som handsprit. Den gör ingen nytta där, säger presschefen Lennart Agén till TV4.

Handsprit är en stor bristvara i hela världen i dag, många apotek har fyra veckors väntetid på en flaska handsprit. Absolut Vodka har till viss del ställt om produktionen och tillverkar handsprit i stället för vodka. Men den spriten är betydligt starkare än absolut vodka.

Systembolaget går nu ut och informerar kunderna om att deras starksprit inte fungerar som handsprit efter att ha fått många frågor.

– Det är många kunder som frågar på allvar om man kan köpa den som handsprit. Vi vill inte att någon använder den här typen av alkohol som handsprit, då det inte fungerar, säger Lennart Agén.

Vissa butiker har satt upp ett anslag om att starkspriten inte kan användas som handsprit. För att alkoholen ska vara fungerande som handsprit bör den ha en procenthalt på minst 60 procent.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i första hand att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten när det är möjligt. Handspriten kan vara lämpligt när du inte har tillgång till tvål och vatten.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira Gin & Tonic-dagen med 3 fantastiska drinkar

Fira Gin & Tonic-dagen med 3 fantastiska drinkar

Missa inte Svenska Gin & Tonic-dagen den 20 april. Här listar vi tre svenska ginsorter och drinkrecept att skåla in bemärkelsedagen med. 1. Klassisk Gin & Tonic med Hernö Gin   Från va..

Läs mer
Vinguiden besöker Stockholms Bränneri

Vinguiden besöker Stockholms Bränneri

En historia vi länge varit nyfikna på är den om Stockholms Bränneri. Ni har säkert sett de oerhört vackra ginflaskorna som sedan några år tillbaka pryder hyllorna på Systembolaget. Vi tog tag i sake..

Läs mer
Cognac – allt du behöver veta

Cognac – allt du behöver veta

Cognac, denna gyllene, ädla dryck har värmt människans kropp och själ under hundratals år. Men hur framställs egentligen cognac, vilka drycker får bära benämningen och vad är skillnaden mellan VS oc..

Läs mer
Akvavit – vad är det egentligen?

Akvavit – vad är det egentligen?

Kummin. Sill. Kall potatis. Dill. Små grodorna. Akvavit. Den elegant kryddade spritdrycken som ofta förknippas med smörgåsbord och midsommar är lika populär idag som förr. För att uttrycka det milt ..

Läs mer
Hetaste trenden i sommar: Lila drinkar

Hetaste trenden i sommar: Lila drinkar

För ett tag sen skrev vi på Vinguiden om de 10 mest sålda drinkarna, som till stor del var riktiga klassiker.  Vill du uppdatera drinklistan med det trendigaste just nu ska du satsa på lila – ..

Läs mer
Fantasifulla nyheter på likörhyllan

Fantasifulla nyheter på likörhyllan

Det har hänt något i likörvärlden! Från att vara stort på 80-talet, till att ha tappat sin glans, är nu likörerna på stark frammarsch igen. På Systembolaget finns numera ett utbud av poppiga likörer..

Läs mer