HEM

Aktuellt

”Spriten tar inte död på coronaviruset”

Vodka, whisky och gin fungerar inte som handsprit. Systembolaget går nu ut och informerar kunderna om att deras starkvaror inte tar död på coronaviruset.
– Den har inte tillräckligt hög alkoholhalt och fungerar inte som handsprit. Den gör ingen nytta där, säger presschefen Lennart Agén till TV4.

Handsprit är en stor bristvara i hela världen i dag, många apotek har fyra veckors väntetid på en flaska handsprit. Absolut Vodka har till viss del ställt om produktionen och tillverkar handsprit i stället för vodka. Men den spriten är betydligt starkare än absolut vodka.

Systembolaget går nu ut och informerar kunderna om att deras starksprit inte fungerar som handsprit efter att ha fått många frågor.

– Det är många kunder som frågar på allvar om man kan köpa den som handsprit. Vi vill inte att någon använder den här typen av alkohol som handsprit, då det inte fungerar, säger Lennart Agén.

Vissa butiker har satt upp ett anslag om att starkspriten inte kan användas som handsprit. För att alkoholen ska vara fungerande som handsprit bör den ha en procenthalt på minst 60 procent.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i första hand att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten när det är möjligt. Handspriten kan vara lämpligt när du inte har tillgång till tvål och vatten.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Kiss släpper egen gin – perfekt till Gin &..

Kiss släpper egen gin – perfekt till Gin &..

Kiss släpper en gin som passande nog bär samma namn som bandets klassiska hitlåt från 1974. Kiss Cold Gin passar perfekt för en stark gin och tonic. – Om gin är din grej så är det den här du ska ta...

Läs mer
Fira Kanelbullens dag – med succédrinkar

Fira Kanelbullens dag – med succédrinkar

Äntligen är det kanelbullens dag igen! Lagom till bulldagen kommer succélikören Minttu Cinnamon Bun tillbaka. För dig som vill bulla upp lite extra och bli lite på kanelen har vi det perfekta drinkr..

Läs mer
Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu lanseras den älskade kanelbullen i flytande form. Minttu Cinnamon Bun är en kombination av nygräddad kanelbulle och frisk mint. – I år inviger vi det tjugoförsta året av kanelbullens dag genom at..

Läs mer
72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

Det är 72 år gamla droppar – och priset är det högsta någonsin på Systembolagets dryckesauktion. The Macallan 72 Years Old Genesis Lalique Decanter är Macallans hittills äldsta buteljerade whi..

Läs mer
Veckans drink: Anée Fine Calvados

Veckans drink: Anée Fine Calvados

Vem kan stå emot en riktigt god Calvados med smak lika stor som Normandie? Calvados Cuvée des Capucins har länge varit en riktig bästsäljare på Systembolaget och vi vågar nog kalla den för avecens a..

Läs mer
Cognac – allt du behöver veta

Cognac – allt du behöver veta

Cognac, denna gyllene, ädla dryck har värmt människans kropp och själ under hundratals år. Men hur framställs egentligen cognac, vilka drycker får bära benämningen och vad är skillnaden mellan VS oc..

Läs mer