HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

”Spriten tar inte död på coronaviruset”

Vodka, whisky och gin fungerar inte som handsprit. Systembolaget går nu ut och informerar kunderna om att deras starkvaror inte tar död på coronaviruset.
– Den har inte tillräckligt hög alkoholhalt och fungerar inte som handsprit. Den gör ingen nytta där, säger presschefen Lennart Agén till TV4.

Handsprit är en stor bristvara i hela världen i dag, många apotek har fyra veckors väntetid på en flaska handsprit. Absolut Vodka har till viss del ställt om produktionen och tillverkar handsprit i stället för vodka. Men den spriten är betydligt starkare än absolut vodka.

Systembolaget går nu ut och informerar kunderna om att deras starksprit inte fungerar som handsprit efter att ha fått många frågor.

– Det är många kunder som frågar på allvar om man kan köpa den som handsprit. Vi vill inte att någon använder den här typen av alkohol som handsprit, då det inte fungerar, säger Lennart Agén.

Vissa butiker har satt upp ett anslag om att starkspriten inte kan användas som handsprit. För att alkoholen ska vara fungerande som handsprit bör den ha en procenthalt på minst 60 procent.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i första hand att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten när det är möjligt. Handspriten kan vara lämpligt när du inte har tillgång till tvål och vatten.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa