HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

”Spriten tar inte död på coronaviruset”

Vodka, whisky och gin fungerar inte som handsprit. Systembolaget går nu ut och informerar kunderna om att deras starkvaror inte tar död på coronaviruset.
– Den har inte tillräckligt hög alkoholhalt och fungerar inte som handsprit. Den gör ingen nytta där, säger presschefen Lennart Agén till TV4.

Handsprit är en stor bristvara i hela världen i dag, många apotek har fyra veckors väntetid på en flaska handsprit. Absolut Vodka har till viss del ställt om produktionen och tillverkar handsprit i stället för vodka. Men den spriten är betydligt starkare än absolut vodka.

Systembolaget går nu ut och informerar kunderna om att deras starksprit inte fungerar som handsprit efter att ha fått många frågor.

– Det är många kunder som frågar på allvar om man kan köpa den som handsprit. Vi vill inte att någon använder den här typen av alkohol som handsprit, då det inte fungerar, säger Lennart Agén.

Vissa butiker har satt upp ett anslag om att starkspriten inte kan användas som handsprit. För att alkoholen ska vara fungerande som handsprit bör den ha en procenthalt på minst 60 procent.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i första hand att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten när det är möjligt. Handspriten kan vara lämpligt när du inte har tillgång till tvål och vatten.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

5 kända politikers favoritdrycker

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av ..

Läs mer
Cognac – allt du behöver veta

Cognac – allt du behöver veta

Cognac, denna gyllene, ädla dryck har värmt människans kropp och själ under hundratals år. Men hur framställs egentligen cognac, vilka drycker får bära benämningen och vad är skillnaden mellan VS oc..

Läs mer
72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

Det är 72 år gamla droppar – och priset är det högsta någonsin på Systembolagets dryckesauktion. The Macallan 72 Years Old Genesis Lalique Decanter är Macallans hittills äldsta buteljerade whi..

Läs mer
Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Mackmyra Destination är en limiterad single malt whisky lagrad på portvinsfat. Den här whiskyn är en inbjudan i flytande form till livsnjutare världen över att tillsammans med Mackmyra skapa nya up..

Läs mer
Nya melonvodkan – perfekt för fräscha vårdrink..

Nya melonvodkan – perfekt för fräscha vårdrink..

Vårens och sommarens fräschaste vodkanyhet gör entré. Absolut Watermelon släpps med fruktiga och uppfriskande smaker – perfekt för drinkar. – Smakerna i Absolut Watermelon är naturligt utvunna, säge..

Läs mer
Finska vodkan – en hyllning till midsommaren

Finska vodkan – en hyllning till midsommaren

Koskenkorva skrudar upp sig med blomster lagom till sommaren. Och smaken på den nya vodkan är annorlunda, med både citrus, blommiga toner och örtighet. – Koskenkorva Vodka 7 Botanicals är den en hyl..

Läs mer