HEM

Aktuellt

8 fantastiska franska vingårdar att besöka i sommar

Vinets hemland Frankrike är visserligen trevligt att njuta i buteljerad form. Men att sommartid få besöka natursköna vingårdar, där vinrankor växer runt medeltida slott, är något alldeles extra! Här har vi valt ut fyra vinregioner, med två fantastiska vingårdar vardera att besöka.

Om du inte redan planerat vart du ska åka i sommar hoppas vi att den här artikeln ger dig inspiration.

Champagne:

Ingen vinresa till Frankrike är komplett utan ett besök till Champagne. Belägen i norra Frankrike är den milda temperaturen och steniga jordarna perfekta för allas vår favoritdryck champagne.

Dagonet et Fils

På den högsta punkten i Champagnens födelseort, Hautvillers, ligger denna vingård som grundades år 1822. Längs sluttningarna ner mot Hautvillers har Dagonet et Fils sina tre hektar vindruvsodlingar. Det var i byn nedanför vingården som Dom Perignon först introducerade champagne för världen. I vingårdens källare får du följa såväl historien som processen kring att skapa en riktigt bra champagne.

Philipponnat

Denna anrika champagneproducent grundades för 500 år sedan, år 1522. Under åren har de varit leverantör till såväl Ludvig XIVs hov som Magistrater och Borgmästarna av Ay, där gården ligger. Odlingarna ligger i branta sydsluttningar, vilket gör de till de varmaste i hela Champagne. Det är onekligen en historisk plats, väl värd ett besök!

Bourgogne:

I nordöstra Frankrike, strax söder om Champagne, ligger Bourgogne. Härifrån kommer de krispiga Chablis-vinerna och de friska vinerna gjorda på Pinot Noir som verkligen satt distriktet på vinkartan.

Domaine Jean-Marc Brocard

I hjärtat av Chablis, på en kulle bredvid ett kloster från 1400-talet, ligger denna vingård som grundades 1973. Trots att gården inte har någon lång historia att hänvisa till, så är det den första certifierade ekologiska vingården i Chablis. Utöver guidade turer finns här även flera olika övernattningsmöjligheter.

Les Ursulines

I centrala delarna av Nuits-Saint-Georges ligger denna vingård med anor från 1700-talet. Namnet kommer från det nunnekloster som låg här tidigare och som planterade de första vinrankorna. Vingården använder sig av varsamma processer för att låta de naturliga smakerna komma fram i vinet. Det är med andra ord en spännande process att få följa.

Bordeaux:

I västra Frankrike, längs Dordognefloden ner till Atlanten, ligger Bordeaux. Med anor från romartiden är detta ett av världens mest välkända vindistrikt.

Chateau de Pressac

Med anor från 1400-talet ligger detta slott, med sina omgivande vinodlingar, högt upp på sluttningarna i Saint-Émilion. Här kan du blicka ut över Dordognefloden och dalen där många vingårdar har sina odlingar. Sedan 2012 är vingården klassad som Saint-Émilion Grand Cru Classé, så du kan förvänta dig något alldeles speciellt när du gör ett besök!

Chateau Cantenac

Sedan slutet av 1800-talet ligger detta slott en bit utanför den medeltida staden Saint-Émilion. I fyra generationer har ägarna producerat vin och har genom sitt idoga arbete uppnått Saint-Émilion Grand Cru Classé. Alla tourer görs av familjemedlemmar, så du kan få den fulla historien bakom detta slott och dess vinodlingar.

Provence:

Längs Medelhavskusten ligger Provence som kanske är mer känt för sol och bad än för vin. Men här finns en hel del guldkorn, och flera gårdar ägs dessutom av världskändisar som kombinerar solsemestern med sitt intresse för goda viner.

Château Vignelaure

Som en av pionjärerna vad gäller att odla Cabernet Sauvignon i Provence är denna vingård väl värd ett besök. Vin har odlats i området sedan romartiden och Château Vignelaure med dess odlingar skapades på 1960-talet. Gården ägs idag av det danska paret Mette och Bengt Sundström, som även äger auktionssajten Lauritz.com.

Chateau d’Esclans

Mitt i Provence, endast en bit från St. Tropez, ligger denna vingård som har gett rosévinet en renässans. När nuvarande ägaren Sacha Lichine köpte vingården år 2006 var rosévin inget som förknippas med sommar. Idag, drygt 15 år senare, visar Systembolagets försäljningssiffror tydligt när svenskarna anser att sommaren är här. Nu kan du besöka vingården där rosétrenden verkligen har sitt ursprung.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Crémant – vad är det egentligen?

Crémant – vad är det egentligen?

Cremant – franskt mousserande vin gjort med samma metod som champagne, men som inte kommer från Champagne… Crémant produceras på samma sätt som champagne, med en andra jäsning i flaska men med..

Läs mer
Regionskola del 4: Rhône – maffig vinvariation från ..

Regionskola del 4: Rhône – maffig vinvariation från ..

Från Schweiz alper rinner Rhône in i Frankrike. Vid den gastronomiska huvudstaden Lyon går floden ihop med Saône som kommer norrifrån. Tillsammans rinner de sedan som Rhône ut i Medelhavet. Vinregi..

Läs mer
6 vinregioner i Europa att besöka i sommar

6 vinregioner i Europa att besöka i sommar

I Europa finns några av världens mest berömda vinregioner (läs drömdestinationer), vilka samtliga erbjuder en unik kombination av fantastiskt vin, imponerande natur och kulturell rikedom. Vi har spa..

Läs mer
Voila – fyra toppviner från Frankrike

Voila – fyra toppviner från Frankrike

Slotten, traditionerna – och de fantastiska vinerna. Inget annat vinland producerar så mycket fantastiska kvalitetsviner som Frankrike. Nu har flera nya flaskor kommit till Systembolagets till..

Läs mer
Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Ny utmaning för Fredagskocken Mattias Larsson. Lättlagat och supergott.

Läs mer
Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Redan 1855 kom klassificeringen över delar av vin från Bordeaux. Än i dag är den kontroversiell, inte minst med tanke på att vinvärlden ser helt annorlunda ut i dag än vad den gjorde då. Eller? Ving..

Läs mer