HEM

Aktuellt

8 fantastiska franska vingårdar att besöka i sommar

Vinets hemland Frankrike är visserligen trevligt att njuta i buteljerad form. Men att sommartid få besöka natursköna vingårdar, där vinrankor växer runt medeltida slott, är något alldeles extra! Här har vi valt ut fyra vinregioner, med två fantastiska vingårdar vardera att besöka.

Om du inte redan planerat vart du ska åka i sommar hoppas vi att den här artikeln ger dig inspiration.

Champagne:

Ingen vinresa till Frankrike är komplett utan ett besök till Champagne. Belägen i norra Frankrike är den milda temperaturen och steniga jordarna perfekta för allas vår favoritdryck champagne.

Dagonet et Fils

På den högsta punkten i Champagnens födelseort, Hautvillers, ligger denna vingård som grundades år 1822. Längs sluttningarna ner mot Hautvillers har Dagonet et Fils sina tre hektar vindruvsodlingar. Det var i byn nedanför vingården som Dom Perignon först introducerade champagne för världen. I vingårdens källare får du följa såväl historien som processen kring att skapa en riktigt bra champagne.

Philipponnat

Denna anrika champagneproducent grundades för 500 år sedan, år 1522. Under åren har de varit leverantör till såväl Ludvig XIVs hov som Magistrater och Borgmästarna av Ay, där gården ligger. Odlingarna ligger i branta sydsluttningar, vilket gör de till de varmaste i hela Champagne. Det är onekligen en historisk plats, väl värd ett besök!

Bourgogne:

I nordöstra Frankrike, strax söder om Champagne, ligger Bourgogne. Härifrån kommer de krispiga Chablis-vinerna och de friska vinerna gjorda på Pinot Noir som verkligen satt distriktet på vinkartan.

Domaine Jean-Marc Brocard

I hjärtat av Chablis, på en kulle bredvid ett kloster från 1400-talet, ligger denna vingård som grundades 1973. Trots att gården inte har någon lång historia att hänvisa till, så är det den första certifierade ekologiska vingården i Chablis. Utöver guidade turer finns här även flera olika övernattningsmöjligheter.

Les Ursulines

I centrala delarna av Nuits-Saint-Georges ligger denna vingård med anor från 1700-talet. Namnet kommer från det nunnekloster som låg här tidigare och som planterade de första vinrankorna. Vingården använder sig av varsamma processer för att låta de naturliga smakerna komma fram i vinet. Det är med andra ord en spännande process att få följa.

Bordeaux:

I västra Frankrike, längs Dordognefloden ner till Atlanten, ligger Bordeaux. Med anor från romartiden är detta ett av världens mest välkända vindistrikt.

Chateau de Pressac

Med anor från 1400-talet ligger detta slott, med sina omgivande vinodlingar, högt upp på sluttningarna i Saint-Émilion. Här kan du blicka ut över Dordognefloden och dalen där många vingårdar har sina odlingar. Sedan 2012 är vingården klassad som Saint-Émilion Grand Cru Classé, så du kan förvänta dig något alldeles speciellt när du gör ett besök!

Chateau Cantenac

Sedan slutet av 1800-talet ligger detta slott en bit utanför den medeltida staden Saint-Émilion. I fyra generationer har ägarna producerat vin och har genom sitt idoga arbete uppnått Saint-Émilion Grand Cru Classé. Alla tourer görs av familjemedlemmar, så du kan få den fulla historien bakom detta slott och dess vinodlingar.

Provence:

Längs Medelhavskusten ligger Provence som kanske är mer känt för sol och bad än för vin. Men här finns en hel del guldkorn, och flera gårdar ägs dessutom av världskändisar som kombinerar solsemestern med sitt intresse för goda viner.

Château Vignelaure

Som en av pionjärerna vad gäller att odla Cabernet Sauvignon i Provence är denna vingård väl värd ett besök. Vin har odlats i området sedan romartiden och Château Vignelaure med dess odlingar skapades på 1960-talet. Gården ägs idag av det danska paret Mette och Bengt Sundström, som även äger auktionssajten Lauritz.com.

Chateau d’Esclans

Mitt i Provence, endast en bit från St. Tropez, ligger denna vingård som har gett rosévinet en renässans. När nuvarande ägaren Sacha Lichine köpte vingården år 2006 var rosévin inget som förknippas med sommar. Idag, drygt 15 år senare, visar Systembolagets försäljningssiffror tydligt när svenskarna anser att sommaren är här. Nu kan du besöka vingården där rosétrenden verkligen har sitt ursprung.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Det finns knappast en vinregion i Frankrike med en sådan lång tradition som Rhônedalen. Fokéerna, de grekiska invandrarna, som runt 600 f. Kr grundade staden Marseille, förstod redan då att detta va..

Läs mer
Frankrike vägrar spola kröken i januari

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Hela januari utan alkohol??? Aldrig i livet, menar fransmännen. Och presidenten ger vinodlarna sitt stöd. Det är minsann inte lätt att driva nykterhetsrörelse i Frankrike där folk pimplar mer alkoho..

Läs mer
Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Ny utmaning för Fredagskocken Mattias Larsson. Lättlagat och supergott.

Läs mer
Trumps attack – mot franska viner

Trumps attack – mot franska viner

Helnykteristen Donald Trump förklarar tullkrig mot franska viner. Presidenten planerar nya strafftullar på vinerna från Europa. – Vet du vad? Det är inte rättvist. Vi kommer att göra något åt ..

Läs mer
Chablis i flera stilar

Chablis i flera stilar

Chablis säger vi lite väl övergripande och tänker mineralrikt, vitt vin. Visst stämmer det, men bara till viss del. Det är nämligen stor skillnad på en Chablis och en annan. Vinerna från Chablis kom..

Läs mer
Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Vare sig det gäller Nya Zeeland, Sydafrika, Kalifornien eller högborgen i franska Bourgogne ger sig inte den mytomspunna blå Pinot Noir förrän den får som den vill. Men odlare som lyssnar noga och k..

Läs mer