HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Légende de Bonpas  – en hyllning till långa historien

Snacka om lång och imponerande vinhistoria i den legendariska franska egendomen Bonpas. Här började man producera vin redan 1318. Nu – 700 år senare – kommer ett vin som passande nog heter Légende de Bonpas.

Fransmännen är ett stolt folk – och pratar man vin blir de extra stolta över sin långa tradition. Och vad sägs om egendomen Bonpas? Det är ursprungligen ett kloster som grundades 1318 av katolska munkar i samband med att påvedömet flyttades från Rom till Avignon i hjärtat av Rhônedalen. Här har vin producerats i 700 år och all yrkesskicklighet har genom århundradena förfinats. Vem har inte hört talas om Chateauneuf-du-Pape och Vacqueyras?

Etableringen av Rhône som en av Frankrikes mest ikoniska vinregioner har sitt ursprung i påvedömet. Av de lokalt odlade druvorna i Avignon skapades nattvardsvin av så hög kvalitet att de gav stor berömmelse och lade grunden till de världsklassade viner som idag kännetecknar området. Och Luberon är det sydligaste av Rhônedalens kvalitetsdistrikt, alldeles intill de franska alperna. Med vingårdar belägna på en höjd om 300 meter över havet får druvorna en långsam mognad och Luberon är erkänt för sina balanserade viner med bitig syra och låg sötma.

Nu får vi svenskar chansen att smaka Bonpas senaste tillskott: Légende de Bonpas, ett torrt, fruktigt och mycket friskt vin med smak av tropiska frukter och citrus. Druvorna är Clairette, Grenache Blanc, Vermentino och inte minst Ugni Blanc, som har hängt med ända sedan Bonpas var ett kloster för hundratals år sedan.

Ugni blanc är samma druva som i Italien kallas trebbiano. Den introducerades från Italien till Avignon i Rhônedalen under 1400-1500-talen. Frankrike har stora arealer av ugni blanc, men de flesta ligger i västra delen av landet, från Bordeaux upp till Cognac.

Den används i framställning av enkla mousserande viner, men i synnerhet blir den bas för de två destillaten cognac (Charentais) och armagnac (Gascogne). Den är synnerligen lämplig för destillation eftersom syran är hög, alkoholstyrkan låg och vinet neutralt i karaktären.

Friskt, torrt vin med matvänlig syra. Fruktig smak med inslag av kiwi, grapefrukt och gröna äpplen.
750 ml - 13% -
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa