HEM

Aktuellt

Légende de Bonpas  – en hyllning till långa historien

Snacka om lång och imponerande vinhistoria i den legendariska franska egendomen Bonpas. Här började man producera vin redan 1318. Nu – 700 år senare – kommer ett vin som passande nog heter Légende de Bonpas.

Fransmännen är ett stolt folk – och pratar man vin blir de extra stolta över sin långa tradition. Och vad sägs om egendomen Bonpas? Det är ursprungligen ett kloster som grundades 1318 av katolska munkar i samband med att påvedömet flyttades från Rom till Avignon i hjärtat av Rhônedalen. Här har vin producerats i 700 år och all yrkesskicklighet har genom århundradena förfinats. Vem har inte hört talas om Chateauneuf-du-Pape och Vacqueyras?

Etableringen av Rhône som en av Frankrikes mest ikoniska vinregioner har sitt ursprung i påvedömet. Av de lokalt odlade druvorna i Avignon skapades nattvardsvin av så hög kvalitet att de gav stor berömmelse och lade grunden till de världsklassade viner som idag kännetecknar området. Och Luberon är det sydligaste av Rhônedalens kvalitetsdistrikt, alldeles intill de franska alperna. Med vingårdar belägna på en höjd om 300 meter över havet får druvorna en långsam mognad och Luberon är erkänt för sina balanserade viner med bitig syra och låg sötma.

Nu får vi svenskar chansen att smaka Bonpas senaste tillskott: Légende de Bonpas, ett torrt, fruktigt och mycket friskt vin med smak av tropiska frukter och citrus. Druvorna är Clairette, Grenache Blanc, Vermentino och inte minst Ugni Blanc, som har hängt med ända sedan Bonpas var ett kloster för hundratals år sedan.

Ugni blanc är samma druva som i Italien kallas trebbiano. Den introducerades från Italien till Avignon i Rhônedalen under 1400-1500-talen. Frankrike har stora arealer av ugni blanc, men de flesta ligger i västra delen av landet, från Bordeaux upp till Cognac.

Den används i framställning av enkla mousserande viner, men i synnerhet blir den bas för de två destillaten cognac (Charentais) och armagnac (Gascogne). Den är synnerligen lämplig för destillation eftersom syran är hög, alkoholstyrkan låg och vinet neutralt i karaktären.

Légende de Bonpas
2021
Légende de Bonpas
Friskt, torrt vin med matvänlig syra. Fruktig smak med inslag av kiwi, grapefrukt och gröna äpplen.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
59 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Svenskarna tar över anrika vingården

Svenskarna tar över anrika vingården

Den välkända vingården Domaine Rabiega, utanför Saint-Tropez i Frankrike, har snart fått tillbaka sin forna glans. Och det är svenska entusiaster som står bakom lyftet. – Efter en tids renover..

Läs mer
5 goda viner till franska nationaldagen

5 goda viner till franska nationaldagen

Vive la France! Vive le vin! Frankrikes nationaldag 14 juli bör firas med pompa, ståt – och vin. Här är 5 tips på goda viner perfekta till ”la Fête nationale”. Franska nationaldagen firas med pompa ..

Läs mer
Voila – fyra toppviner från Frankrike

Voila – fyra toppviner från Frankrike

Slotten, traditionerna – och de fantastiska vinerna. Inget annat vinland producerar så mycket fantastiska kvalitetsviner som Frankrike. Nu har flera nya flaskor kommit till Systembolagets till..

Läs mer
Trumps attack – mot franska viner

Trumps attack – mot franska viner

Helnykteristen Donald Trump förklarar tullkrig mot franska viner. Presidenten planerar nya strafftullar på vinerna från Europa. – Vet du vad? Det är inte rättvist. Vi kommer att göra något åt ..

Läs mer
Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Ny utmaning för Fredagskocken Mattias Larsson. Lättlagat och supergott.

Läs mer
Veuve Clicquot vintage-utgåva

Veuve Clicquot vintage-utgåva

”Ett universum av aromer och smaker”. – nu kommer vintagechampagne från Veuve Clicquot Skapad av druvor från de 17 finaste vinodlingarna. Här är vintagechampagnen som är en fullträ..

Läs mer