HEM

Aktuellt

Brännvin eller vodka – vad är skillnaden?

Brännvin eller vodka – vad är egentligen skillnaden? Vodka kommer ursprungligen från Polen och började framställas redan på 950-talet. Redan då var destilleringskonsten uppfunnen och man tillverkade öl samt vin i stora delar av världen. Vin som då destillerades av olika sädesslag blev till ett så kallat sädesbrännvin, vilket är ursprunget till dagens vodka. Sedan 1400-talet har brännvin producerats i Sverige, men det var inte förrän på 1960-talet som det började benämnas som vodka.

Idag tillverkas svensk vodka främst av olika spannmål som korn, råg, hirs och vete. I Norge, som jämförelse, har man istället valt att främst använda potatis. Vodka är i grunden en ren och neutral sprit med en alkoholhalt på runt 40%.

Vid tillverkning måste vodkan destilleras till minst 96%, för att sedan blandas ut med vatten för att sänka alkoholhalten till lägst 37,5%. Om tillverkarna avviker från den här processen får drycken inte kallas vodka, enligt EUs bestämmelser.

Kryddning och smaksatt vodka

Nubbe, snaps, brännvin, akvavit… är det fortfarande vodka? Svar ja. Vodkan är basen för alla dessa drycker. Det som skiljer dem åt och gör dem till just akvavit eller snaps är valet av kryddor. Men basen för drycken förblir den samma. Samtliga tillverkas av samma råvaror, på samma sätt och lagras i princip aldrig. Varför man inte lagrar vodka är just för att man vill hålla spriten smaklös och neutral.

Kort och gott är alltså vodka ett okryddat brännvin. Så hur kommer det sig då att många av de stora producenterna, som till exempel Absolut Vodka, säljer vodka med flera olika smaker? Eftersom vodka är en populär drinkbas i mer eller mindre hela världen har det växt fram en stor efterfrågan på just smaksatta varianter. Däremot i drinkar får andra spritsorter, frukt, likör och kryddor stå för smaken medan vodkan förblir styrkan som ger drinken det där lilla extra.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Klassiska sommardrinken – på många läckra sätt..

Klassiska sommardrinken – på många läckra sätt..

Enkel, fräsch och perfekt under sommaren. En av de kanske mest älskade drinkarna är mojito, som hållit sin popularitet i över 100 år. Här får du några tips på läckra varianter av klassikern. Tack va..

Läs mer
Gin & Tonic – elegant drink med egen dag

Gin & Tonic – elegant drink med egen dag

Visste du att den klassiska drinken Gin & Tonic har en alldeles egen temadag i Sverige? Svenska Gin & Tonic-dagen infaller den 20 april och firas av alla ginfantaster. Men hur kom dagen till..

Läs mer
Tips: Så njuter du bäst av midsommarsnapsen

Tips: Så njuter du bäst av midsommarsnapsen

Först dans kring midsommarstången – och sen en snaps. Nu är tiden då vi håller hårt på traditionerna och tar fram den speciella drycken vid matbordet. Vi ger några tips på hur du får ut maxima..

Läs mer
Fixa din egen after ski – hemma

Fixa din egen after ski – hemma

Bara för att afterskin är stängd på våra fjällanläggningar behöver du inte vara utan vinterns gemytligaste höjdpunkt. Här är tipsen hur du ordnar din egen afterski hemma: Drinkarna, vinet, maten och..

Läs mer
Pimm’s cup – en riktig smashdrink!

Pimm’s cup – en riktig smashdrink!

Hur blandar man ihop en riktigt god, brittisk sommardrink? Vi har svaret. Läs vidare så kommer du även förstå vad Pimm’s cup har med Wimbledon att göra och hur du gör en tropisk twist av klassikern...

Läs mer
Hetaste trenden från USA – nu till Systembolag..

Hetaste trenden från USA – nu till Systembolag..

Låg halt av socker, kolhydrater och alkohol. Hard Seltzer är drycken som gjort stor succé i USA. – Men vi har sett en stor efterfrågan för den här produkten hos våra svenska konsumenter, säger Malen..

Läs mer