HEM

Aktuellt

Brännvin eller vodka – vad är skillnaden?

Brännvin eller vodka – vad är egentligen skillnaden? Vodka kommer ursprungligen från Polen och började framställas redan på 950-talet. Redan då var destilleringskonsten uppfunnen och man tillverkade öl samt vin i stora delar av världen. Vin som då destillerades av olika sädesslag blev till ett så kallat sädesbrännvin, vilket är ursprunget till dagens vodka. Sedan 1400-talet har brännvin producerats i Sverige, men det var inte förrän på 1960-talet som det började benämnas som vodka.

Idag tillverkas svensk vodka främst av olika spannmål som korn, råg, hirs och vete. I Norge, som jämförelse, har man istället valt att främst använda potatis. Vodka är i grunden en ren och neutral sprit med en alkoholhalt på runt 40%.

Vid tillverkning måste vodkan destilleras till minst 96%, för att sedan blandas ut med vatten för att sänka alkoholhalten till lägst 37,5%. Om tillverkarna avviker från den här processen får drycken inte kallas vodka, enligt EUs bestämmelser.

Kryddning och smaksatt vodka

Nubbe, snaps, brännvin, akvavit… är det fortfarande vodka? Svar ja. Vodkan är basen för alla dessa drycker. Det som skiljer dem åt och gör dem till just akvavit eller snaps är valet av kryddor. Men basen för drycken förblir den samma. Samtliga tillverkas av samma råvaror, på samma sätt och lagras i princip aldrig. Varför man inte lagrar vodka är just för att man vill hålla spriten smaklös och neutral.

Kort och gott är alltså vodka ett okryddat brännvin. Så hur kommer det sig då att många av de stora producenterna, som till exempel Absolut Vodka, säljer vodka med flera olika smaker? Eftersom vodka är en populär drinkbas i mer eller mindre hela världen har det växt fram en stor efterfrågan på just smaksatta varianter. Däremot i drinkar får andra spritsorter, frukt, likör och kryddor stå för smaken medan vodkan förblir styrkan som ger drinken det där lilla extra.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Hetaste trenden i sommar: Lila drinkar

Hetaste trenden i sommar: Lila drinkar

För ett tag sen skrev vi på Vinguiden om de 10 mest sålda drinkarna, som till stor del var riktiga klassiker.  Vill du uppdatera drinklistan med det trendigaste just nu ska du satsa på lila – ..

Läs mer
Veckans drink: ELIN blåbär & svarta vinbär

Veckans drink: ELIN blåbär & svarta vinbär

Undrar du hur skogens friskhet och solens sötma smakar? Då ska du prova cidern Elin Blåbär & Svarta Vinbär. Denna svenskproducerade cider passar utmärkt både som sällskapsdryck och till blåbärs..

Läs mer
Veckans drink: Watermelon Daiquiri

Veckans drink: Watermelon Daiquiri

Ta lite valfri frukt, krossad is och rom. Mer behövs egentligen inte för att skapa en av de godaste drinkarna som finns. Här ger vi dig historien om daiquiri, som faktiskt blev till av en slump på K..

Läs mer
Påskens läckraste Prosecco-drink

Påskens läckraste Prosecco-drink

Prosecco + Nutella = sant. Här är påskens läckraste drink. Enkel och snabb att förbereda – här är drinken som kombinerar de härliga smakerna av Prosecco och Nutella i påsk. Den här drinken bli..

Läs mer
Här är rockälskarnas nya favoritdryck

Här är rockälskarnas nya favoritdryck

Se hit alla rockälskare – här är drycken som är skapad för er. En mörk rom med namnet KISS Black Diamond Premium Dark Rum. – När jag tittar på flaskan tycker jag att vi har lyckats fånga allt ..

Läs mer
Besök svenska spritproducenter i sommar

Besök svenska spritproducenter i sommar

Nämner man svensk sprit tänker de flesta givetvis på Absolut, som är en av våra främsta exportframgångar. Men på Systembolagets hyllor finns över 700 spritprodukter med svenskt ursprung, varav de fl..

Läs mer