HEM

Aktuellt

Brännvin eller vodka – vad är skillnaden?

Brännvin eller vodka – vad är egentligen skillnaden? Vodka kommer ursprungligen från Polen och började framställas redan på 950-talet. Redan då var destilleringskonsten uppfunnen och man tillverkade öl samt vin i stora delar av världen. Vin som då destillerades av olika sädesslag blev till ett så kallat sädesbrännvin, vilket är ursprunget till dagens vodka. Sedan 1400-talet har brännvin producerats i Sverige, men det var inte förrän på 1960-talet som det började benämnas som vodka.

Idag tillverkas svensk vodka främst av olika spannmål som korn, råg, hirs och vete. I Norge, som jämförelse, har man istället valt att främst använda potatis. Vodka är i grunden en ren och neutral sprit med en alkoholhalt på runt 40%.

Vid tillverkning måste vodkan destilleras till minst 96%, för att sedan blandas ut med vatten för att sänka alkoholhalten till lägst 37,5%. Om tillverkarna avviker från den här processen får drycken inte kallas vodka, enligt EUs bestämmelser.

Kryddning och smaksatt vodka

Nubbe, snaps, brännvin, akvavit… är det fortfarande vodka? Svar ja. Vodkan är basen för alla dessa drycker. Det som skiljer dem åt och gör dem till just akvavit eller snaps är valet av kryddor. Men basen för drycken förblir den samma. Samtliga tillverkas av samma råvaror, på samma sätt och lagras i princip aldrig. Varför man inte lagrar vodka är just för att man vill hålla spriten smaklös och neutral.

Kort och gott är alltså vodka ett okryddat brännvin. Så hur kommer det sig då att många av de stora producenterna, som till exempel Absolut Vodka, säljer vodka med flera olika smaker? Eftersom vodka är en populär drinkbas i mer eller mindre hela världen har det växt fram en stor efterfrågan på just smaksatta varianter. Däremot i drinkar får andra spritsorter, frukt, likör och kryddor stå för smaken medan vodkan förblir styrkan som ger drinken det där lilla extra.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Äkta Warhol-tavla säljs för 20 miljoner – låg ..

Äkta Warhol-tavla säljs för 20 miljoner – låg ..

Uppsala Auktionskammare säljer nu en äkta Andy Warhol. Konstverket ”Absolut Warhol” utfördes 1985 och har legat bortglömd – inrullad i ett pappersrör. Målningen är värd 15 – 20 miljoner ..

Läs mer
Veckans drink: Aperol Spritz

Veckans drink: Aperol Spritz

Njut av ett klassiskt recept på Aperol Spritz; drinken som är norra Italiens mest serverade sommardrink! Aperol Spritz är dessutom 2019 års mest googlade dryck och mat i Sverige! Aperol Spritz är en..

Läs mer
Drick Absolut med gott miljösamvete

Drick Absolut med gott miljösamvete

Nu kan dricka Absolut med gott miljösamvete. De nya flaskorna består av minst 41 procent återvunnet glas. – Vi är väldigt stolta över vår insats och vårt pågående arbete inom hållbarhet och klimat, ..

Läs mer
Så gör du egen julsnaps och glögg

Så gör du egen julsnaps och glögg

Glögg och julsnaps är för många pricken över i:et på julfirandet. Ännu godare blir det om du gör egen glögg och egen snaps – Vinguiden har recepten som förgyller julen. En uppfriskande snaps gör at..

Läs mer
Fira Kanelbullens dag – med succédrinkar

Fira Kanelbullens dag – med succédrinkar

Äntligen är det kanelbullens dag igen! Lagom till bulldagen kommer succélikören Minttu Cinnamon Bun tillbaka. För dig som vill bulla upp lite extra och bli lite på kanelen har vi det perfekta drinkr..

Läs mer
Veckans drink: ELIN blåbär & svarta vinbär

Veckans drink: ELIN blåbär & svarta vinbär

Undrar du hur skogens friskhet och solens sötma smakar? Då ska du prova cidern Elin Blåbär & Svarta Vinbär. Denna svenskproducerade cider passar utmärkt både som sällskapsdryck och till blåbärs..

Läs mer