HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fira in Valborg med bubbel, hetta och mystik

Majbrasor, tända grillar, fyrverkerier och festliga studentupptåg är och kommer nog alltid vara förknippade med Valborg. Men det fanns en tid då eldar tändes som ett skydd mot vilda djur och mörka krafter. I lågornas sken förde man oväsen, slog på trummor och gjorde allt för att hålla både häxor och rovdjur borta.

Namnet Valborg kommer från 1400-talets Tyskland, där man valde just denna tid på året för att hylla helgonet sankta Walpurgis. Ett smart val då sista april och vårens inträde sedan urminnes tider uppmärksammats på olika sätt.

För oss på Vinguiden är Valborg det tydligaste av alla vårtecken och symboliserar en tid av glädje, gemenskap, fest och framförallt något riktigt gott att dricka.

Den perfekta valborgsdrinken

Många föredrar ett bubbel i glaset till Valborg. Genom att då kombinera en tidlös sötbitter aperitif med fruktig friskhet får man en perfekt valborgsdrink som det inte går att misslyckas med.

Aperol Spritz

9 cl Mousserande vin (Vi rekommenderar Prosecco)
6 cl Aperol
3 cl Soda

Fyll gärna drinkglaset med is. Häll sedan i väl kyld Aperol och Prosecco. Toppa med soda och rör om försiktigt. Det är alltid trevligt med en apelsinskiva eller två som garnering.

P.Lex Prosecco Brut
P.Lex Prosecco Brut
Fruktig smak med inslag av päron, persika och citrus.
750 ml - 11% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
115 kr

Aperol
Aperol
Kryddig, söt, något bitter smak med tydlig karaktär av apelsin, inslag av rabarber och örter.
700 ml - 11% - Sockerhalt 23.4 g per 100 ml
189 kr

Eldiga shots

När det börjar skymma kan det passa att tända på en italiensk örtlikör med tydlig smak av anis och fänkål. Denna flammande shot har fler fördelar än att den smakar gott och är vacker att se på. Den håller både häxor och kylan på behörigt avstånd.

Flaming Sambuca

3 cl Sambuca
2-3 kaffebönor

Lägg i några kaffebönor och häll i kyld Sambuca, tänd på och servera. När den ska drickas kväver du elden, njuter av lakritsångorna och säger “botten upp!”.

Molinari Sambuca Extra
Molinari Sambuca Extra
Simmig, mycket söt, kryddig smak med tydlig karaktär av stjärnanis, inslag av svartpeppar.
500 ml - 40% - Sockerhalt >300
209 kr

Mjöd

Mjöd är en dryck med uråldrig historia och är till skillnad mot vad många tror, en dryck som finns över hela världen. Det är i grunden ett sött och torrt honungsvin men variationerna är stora. I Finland är mjödet starkt kopplat till Valborgsfirandet och är nästan ett måste.

Stick ut ur mängden och bjud på denna uråldriga dryck som bär en viss mystik över sig. Mjöd passar utmärkt till ljust kött och vitmögelost men går lika bra att avnjuta bara som den är.

Imkergut Mjöd Honungsvin
2014
Imkergut Mjöd Honungsvin
Nyanserad, söt smak med tydlig karaktär av honung, inslag av pomerans, örter och marsipan.
375 ml - 11% - Sockerhalt 12.2 g per 100 ml
89 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Brännvin eller vodka – vad är skillnaden?

Brännvin eller vodka – vad är skillnaden?

Brännvin eller vodka – vad är egentligen skillnaden? Vodka kommer ursprungligen från Polen och började framställas redan på 950-talet. Redan då var destilleringskonsten uppfunnen och man tillv..

Läs mer
Vinnardrinken med röda myror

Vinnardrinken med röda myror

Nu avslöjar vinnaren i Hernö Gin Cocktail Awards 2019 receptet God’s Country, den uppmärksammade drinken med röda myror. Raphael Redant från Stich Bar i Sydney, Australien, tog hem priset tidigare i..

Läs mer
Äntligen fredag och lön – fira med en äppeldri..

Äntligen fredag och lön – fira med en äppeldri..

Äntligen första löningsfredagen efter semestern. Då passar det perfekt att fira med en god fredagsdrink – gärna med nyplockade äpplen. Här är fyra sensommardrinkar som förgyller helgen. Nu har de fl..

Läs mer
Dags för en GT? Här är ett höstligt recept!

Dags för en GT? Här är ett höstligt recept!

Dags för en GT! Den 19 oktober är det dags för den Internationella Gin & Tonicdagen, som händelsevis infaller precis ett halvår efter den svenska Gin & Tonicdagen. Det är en dag då ginentusi..

Läs mer
3 godaste alkoglassarna i värmen

3 godaste alkoglassarna i värmen

Sommaren 2021 verkar bli den varmaste någonsin. Då gäller det att hålla huvudet kallt – och få saker är lika svalkande som glass. Här är de 3 godaste kombinationerna av glass och festlig drink. Åre..

Läs mer
Svenska uppstickarens nya spännande shots

Svenska uppstickarens nya spännande shots

Polka the Pig och Lucyfur. Nu kan svenskarna testa två nya fantasifulla shots. – Det är en hyllning till Sverige och våra speciella vanor, säger Alexandra Rasmusson Rankloo. Nordic Beverage Company..

Läs mer