HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fira in Valborg med bubbel, hetta och mystik

Majbrasor, tända grillar, fyrverkerier och festliga studentupptåg är och kommer nog alltid vara förknippade med Valborg. Men det fanns en tid då eldar tändes som ett skydd mot vilda djur och mörka krafter. I lågornas sken förde man oväsen, slog på trummor och gjorde allt för att hålla både häxor och rovdjur borta.

Namnet Valborg kommer från 1400-talets Tyskland, där man valde just denna tid på året för att hylla helgonet sankta Walpurgis. Ett smart val då sista april och vårens inträde sedan urminnes tider uppmärksammats på olika sätt.

För oss på Vinguiden är Valborg det tydligaste av alla vårtecken och symboliserar en tid av glädje, gemenskap, fest och framförallt något riktigt gott att dricka.

Den perfekta valborgsdrinken

Många föredrar ett bubbel i glaset till Valborg. Genom att då kombinera en tidlös sötbitter aperitif med fruktig friskhet får man en perfekt valborgsdrink som det inte går att misslyckas med.

Aperol Spritz

9 cl Mousserande vin (Vi rekommenderar Prosecco)
6 cl Aperol
3 cl Soda

Fyll gärna drinkglaset med is. Häll sedan i väl kyld Aperol och Prosecco. Toppa med soda och rör om försiktigt. Det är alltid trevligt med en apelsinskiva eller två som garnering.

Fruktig smak med inslag av päron, persika och citrus.
750 ml - 11% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
115 kr

Kryddig, söt, något bitter smak med tydlig karaktär av apelsin, inslag av rabarber och örter.
700 ml - 11% - Sockerhalt 23.4 g per 100 ml
189 kr

Eldiga shots

När det börjar skymma kan det passa att tända på en italiensk örtlikör med tydlig smak av anis och fänkål. Denna flammande shot har fler fördelar än att den smakar gott och är vacker att se på. Den håller både häxor och kylan på behörigt avstånd.

Flaming Sambuca

3 cl Sambuca
2-3 kaffebönor

Lägg i några kaffebönor och häll i kyld Sambuca, tänd på och servera. När den ska drickas kväver du elden, njuter av lakritsångorna och säger “botten upp!”.

Simmig, mycket söt, kryddig smak med tydlig karaktär av stjärnanis, inslag av svartpeppar.
500 ml - 40% - Sockerhalt >300
209 kr

Mjöd

Mjöd är en dryck med uråldrig historia och är till skillnad mot vad många tror, en dryck som finns över hela världen. Det är i grunden ett sött och torrt honungsvin men variationerna är stora. I Finland är mjödet starkt kopplat till Valborgsfirandet och är nästan ett måste.

Stick ut ur mängden och bjud på denna uråldriga dryck som bär en viss mystik över sig. Mjöd passar utmärkt till ljust kött och vitmögelost men går lika bra att avnjuta bara som den är.

Nyanserad, söt smak med tydlig karaktär av honung, inslag av pomerans, örter och marsipan.
375 ml - 11% - Sockerhalt 12.2 g per 100 ml
89 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa