HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Äntligen dags för Beaujolais Nouveau!

Nu kommer den, den lilla röda från södra Bourgogne. Enkelt rödtjut med en massiv marknadsföringsapparat bakom eller förtjusande vintradition. Meningar går isär om Beaujolais Nouveau. Men hur smakar årets upplaga?

Tredje torsdagen i november. Ett heligt datum för alla som gillar franskt rödtjut i enklare stil och lite jippon bakom. Då släpps nämligen årets upplaga av Beaujolais Nouveau. Tidigare var det ett endaste märke, nu är det tre flaskor som armbågat sig in på Systembolaget, däremot bara ett av dem på monopolets fasta sortiment.

I Frankrike är detta stort och varje hus med självaktning släpper åtminstone ett vin. Det handlar om ekonomi, cashflow, men också om varumärkesarbete, långsiktigt. Det säljs Nouveau-viner för över 20 miljoner euro i Frankrike så det finns pengar att hämta.

Nu har försäljningen sedan länge nått sin topp, det gjorde den för 30 år sedan, men intresset är trots allt stort, inte minst i Sverige. Vi gillar ju franska viner och detta är en av få vintraditioner vi faktiskt har. Och vinet, ja det är det sannerligen inget fel på.

Vintips!

Beaujolais Nouveau Pierre Ponnelle
2018
Beaujolais Nouveau Pierre Ponnelle
Bärig i doft, inslag av både jordgubbar, hallon, röda bär, balanserad med frisk ton.

I smak inslag av blåbär, karakteristisk matbitter ton, inslag av mörk choklad, aningen kryddig med liten strävhet i frisk, balanserad, mycket ungdomlig stil.

Passar perfekt till kallskuret, grillad majskyckling med rostade rotfrukter. Eller varför inte en boeuf bourguignon? Servera vinet svalt, omkring 14-16 grader. Slå gärna över i en tillbringare innan. Bon appétit!

750 ml - 12% -
85 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Voila – fyra toppviner från Frankrike

Voila – fyra toppviner från Frankrike

Slotten, traditionerna – och de fantastiska vinerna. Inget annat vinland producerar så mycket fantastiska kvalitetsviner som Frankrike. Nu har flera nya flaskor kommit till Systembolagets till..

Läs mer
Frankrike vägrar spola kröken i januari

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Hela januari utan alkohol??? Aldrig i livet, menar fransmännen. Och presidenten ger vinodlarna sitt stöd. Det är minsann inte lätt att driva nykterhetsrörelse i Frankrike där folk pimplar mer alkoho..

Läs mer
Här tillverkas världens bästa vin

Här tillverkas världens bästa vin

Visst var det många som var kritiska tidigare. Och andra som är det fortfarande. En sanning i vinvärlden tvättar man emellertid inte bort i första taget, den att Bordeaux är världens bästa vindistri..

Läs mer
Chablis i flera stilar

Chablis i flera stilar

Chablis säger vi lite väl övergripande och tänker mineralrikt, vitt vin. Visst stämmer det, men bara till viss del. Det är nämligen stor skillnad på en Chablis och en annan. Vinerna från Chablis kom..

Läs mer
Varför står det Sur Lie på flaskan?

Varför står det Sur Lie på flaskan?

Om du köpt ett vin från Loire har du säkert noterat att det står “Sur Lie” på flaskan. Men vad betyder det och på vilket sätt påverkar det vinet? Sur Lie eller On the Lees, som det heter på engelska..

Läs mer
Fab five i Bordeaux

Fab five i Bordeaux

Fab five kommer i många skepnader. Men när det kommer till vin då är det rött vin som gäller. Och inte ett dugg oväntat, från Bordeaux, väster om inloppet Gironde, världens främsta vinområde. Visst ..

Läs mer