HEM

Aktuellt

Äntligen dags för Beaujolais Nouveau!

Nu kommer den, den lilla röda från södra Bourgogne. Enkelt rödtjut med en massiv marknadsföringsapparat bakom eller förtjusande vintradition. Meningar går isär om Beaujolais Nouveau. Men hur smakar årets upplaga?

Tredje torsdagen i november. Ett heligt datum för alla som gillar franskt rödtjut i enklare stil och lite jippon bakom. Då släpps nämligen årets upplaga av Beaujolais Nouveau. Tidigare var det ett endaste märke, nu är det tre flaskor som armbågat sig in på Systembolaget, däremot bara ett av dem på monopolets fasta sortiment.

I Frankrike är detta stort och varje hus med självaktning släpper åtminstone ett vin. Det handlar om ekonomi, cashflow, men också om varumärkesarbete, långsiktigt. Det säljs Nouveau-viner för över 20 miljoner euro i Frankrike så det finns pengar att hämta.

Nu har försäljningen sedan länge nått sin topp, det gjorde den för 30 år sedan, men intresset är trots allt stort, inte minst i Sverige. Vi gillar ju franska viner och detta är en av få vintraditioner vi faktiskt har. Och vinet, ja det är det sannerligen inget fel på.

Vintips!

Beaujolais Nouveau Pierre Ponnelle
2018
Beaujolais Nouveau Pierre Ponnelle
Bärig i doft, inslag av både jordgubbar, hallon, röda bär, balanserad med frisk ton.

I smak inslag av blåbär, karakteristisk matbitter ton, inslag av mörk choklad, aningen kryddig med liten strävhet i frisk, balanserad, mycket ungdomlig stil.

Passar perfekt till kallskuret, grillad majskyckling med rostade rotfrukter. Eller varför inte en boeuf bourguignon? Servera vinet svalt, omkring 14-16 grader. Slå gärna över i en tillbringare innan. Bon appétit!

750 ml - 12% -
85 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Det är ingen vanlig torsdag som väntar – det är nämligen Beaujolais Nouveau-dagen. Då har det unga, världskända vinet Beaujolais Nouveau 2020 kommit till Systembolaget. Vinet släpps vid samma ..

Läs mer
Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Vare sig det gäller Nya Zeeland, Sydafrika, Kalifornien eller högborgen i franska Bourgogne ger sig inte den mytomspunna blå Pinot Noir förrän den får som den vill. Men odlare som lyssnar noga och k..

Läs mer
Dolcetto – när du inte kan vänta

Dolcetto – när du inte kan vänta

Piemonte är känt för sin Nebbiolo och de lätt blommiga vinerna från Barbaresco, samt de djupare och stiligt strukturerade vinerna från Barolo. Viner som, menar många, bör lagras i minst tio år innan..

Läs mer
Vikten av vinnande växtplats

Vikten av vinnande växtplats

Det finns tre saker som är viktigt för Château Coussin i Provence: personlighet, blandviner och – inte minst – växtplatsens avgörande betydelse. Men så ger det också resultat. Det är något egendomli..

Läs mer
Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Nu har du chansen att smaka ett exklusivt vin med en 300 år gammal historia. Druvorna odlas endast på 3,94 hektar vilket begränsar produktionen, så det gäller att vara först till kvarn. Redan år 17..

Läs mer
Hockeyproffset som blev vinbonde av en slump

Hockeyproffset som blev vinbonde av en slump

Just nu är det skördetider på många vingårdar, vilket det betyder bråda dagar med mycket tungt arbete. För att höra om hur skördearbetet går till pratade vi med Bruno Ohlzon som driver en vingård i ..

Läs mer