HEM

Äntligen dags för Beaujolais Nouveau!

Nu kommer den, den lilla röda från södra Bourgogne. Enkelt rödtjut med en massiv marknadsföringsapparat bakom eller förtjusande vintradition. Meningar går isär om Beaujolais Nouveau. Men hur smakar årets upplaga?

Tredje torsdagen i november. Ett heligt datum för alla som gillar franskt rödtjut i enklare stil och lite jippon bakom. Då släpps nämligen årets upplaga av Beaujolais Nouveau. Tidigare var det ett endaste märke, nu är det tre flaskor som armbågat sig in på Systembolaget, däremot bara ett av dem på monopolets fasta sortiment.

I Frankrike är detta stort och varje hus med självaktning släpper åtminstone ett vin. Det handlar om ekonomi, cashflow, men också om varumärkesarbete, långsiktigt. Det säljs Nouveau-viner för över 20 miljoner euro i Frankrike så det finns pengar att hämta.

Nu har försäljningen sedan länge nått sin topp, det gjorde den för 30 år sedan, men intresset är trots allt stort, inte minst i Sverige. Vi gillar ju franska viner och detta är en av få vintraditioner vi faktiskt har. Och vinet, ja det är det sannerligen inget fel på.

Vintips!

Beaujolais Nouveau Pierre Ponnelle

Beaujolais Nouveau Pierre Ponnelle 2018

Bärig i doft, inslag av både jordgubbar, hallon, röda bär, balanserad med frisk ton.

I smak inslag av blåbär, karakteristisk matbitter ton, inslag av mörk choklad, aningen kryddig med liten strävhet i frisk, balanserad, mycket ungdomlig stil.

Passar perfekt till kallskuret, grillad majskyckling med rostade rotfrukter. Eller varför inte en boeuf bourguignon? Servera vinet svalt, omkring 14-16 grader. Slå gärna över i en tillbringare innan. Bon appétit!

Art.nr: 95952 - Pris: 85 kr


Du kanske även vill läsa dessa