HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Äntligen dags för Beaujolais Nouveau!

Nu kommer den, den lilla röda från södra Bourgogne. Enkelt rödtjut med en massiv marknadsföringsapparat bakom eller förtjusande vintradition. Meningar går isär om Beaujolais Nouveau. Men hur smakar årets upplaga?

Tredje torsdagen i november. Ett heligt datum för alla som gillar franskt rödtjut i enklare stil och lite jippon bakom. Då släpps nämligen årets upplaga av Beaujolais Nouveau. Tidigare var det ett endaste märke, nu är det tre flaskor som armbågat sig in på Systembolaget, däremot bara ett av dem på monopolets fasta sortiment.

I Frankrike är detta stort och varje hus med självaktning släpper åtminstone ett vin. Det handlar om ekonomi, cashflow, men också om varumärkesarbete, långsiktigt. Det säljs Nouveau-viner för över 20 miljoner euro i Frankrike så det finns pengar att hämta.

Nu har försäljningen sedan länge nått sin topp, det gjorde den för 30 år sedan, men intresset är trots allt stort, inte minst i Sverige. Vi gillar ju franska viner och detta är en av få vintraditioner vi faktiskt har. Och vinet, ja det är det sannerligen inget fel på.

Vintips!

Beaujolais Nouveau Pierre Ponnelle
2018
Beaujolais Nouveau Pierre Ponnelle
Bärig i doft, inslag av både jordgubbar, hallon, röda bär, balanserad med frisk ton.

I smak inslag av blåbär, karakteristisk matbitter ton, inslag av mörk choklad, aningen kryddig med liten strävhet i frisk, balanserad, mycket ungdomlig stil.

Passar perfekt till kallskuret, grillad majskyckling med rostade rotfrukter. Eller varför inte en boeuf bourguignon? Servera vinet svalt, omkring 14-16 grader. Slå gärna över i en tillbringare innan. Bon appétit!

750 ml - 12% -
85 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Favoritvinet – när Munskänkarna får välja

Favoritvinet – när Munskänkarna får välja

En vit bourgogne med fruktig och frisk smak. Det är 2019 års bästa vin, enligt Munskänkarna. – Alla de klassiska dragen är på plats, berömmer Munskänkarna. Munskänkarna är idag världens största ide..

Läs mer
3 vintips till streamade serier

3 vintips till streamade serier

Våren 2020 har Vinguiden, som många andra, blivit tvingad att söka förströelse hos digitala streaming-tjänster såsom Netflix, HBO och C More mer flera. Det finns fler bra serier som innehåller scene..

Läs mer
Fira champagnedagen i stil med 3 bubblande favoriter

Fira champagnedagen i stil med 3 bubblande favoriter

Den 21 oktober är det dags för internationella champagnedagen. Det är dagen då denna populära dryck helt och hållet får stå i fokus av champagneälskare världen över. Här har vi valt ut tre bubblande..

Läs mer
Rothschild – ett stort namn i vinkretsar

Rothschild – ett stort namn i vinkretsar

Vi tar det från början; I slutet av 1700 talet bestämmer Mayer Amschel Rothschild, en handelsman från Frankfurt i Tyskland, för sig att sända fyra av sina fem söner till olika delar av världen: Wie..

Läs mer
Shabby chic i vinvärlden

Shabby chic i vinvärlden

Frankrikes bakgård, experimentverkstad eller gömda pärla. Namnen är många på området som gärna beskrivs som shabby chic i vinvärlden, nedgånget men med väldigt mycket charm. Nu hittar både vinentusi..

Läs mer
Druvplockning i södra Frankrike

Druvplockning i södra Frankrike

Languedoc-Roussillon är Frankrikes största vindistrikt. Länge gjordes här framför allt billiga vardagsviner till de franska hushållen. Men de senaste 30 åren har produktionen förändrats och nu finns..

Läs mer