HEM

Aktuellt

5 fakta om temperaturens påverkan på vin

Det kan vara lätt att tro att en grad hit eller dit inte påverkar ditt vin speciellt mycket. Men faktum är att temperaturen spelar en stor roll för att få fram rätt smaker och få vinet i rätt balans. Här är fem fakta som du kanske inte visste om hur temperaturen påverkar vinet.

1. Olika viner skiljer sig åt

Rött vin
Röda viner tenderar att smaka bäst runt 16-18 grader vid servering. Däremot trivs lättare röda viner, till exempel från Pinot Noir-druvan, mellan 14-16 grader då en kallare temperatur hjälper till att lyfta fram syran i vinet.

Vitt vin
Generellt sett trivs mer eller mindre alla vita viner någonstans mellan 8-10 grader, men det finns givetvis alltid undantag. Fylliga och smakrika vin smakar bäst vid 12 grader, medan lätta viner gärna får serveras vid 6 grader för att få fram friskheten.

Mousserande vin
För mousserande vin krävs en kallare temperatur för att få fram rätt smaker. Torra mousserande viner som cava och prosecco trivs i 6-8 grader, medan dyrare viner och champagne smakar bäst vid 9-10 grader.

Rosévin
Även roséviner smakar bäst vid kallare temperaturer runt 8-10 grader. Då kommer fruktsyran och smakerna verkligen fram.

2. Vinet smakar bäst om det kyls före servering

Kom ihåg att lägga vinet på kylning innan det ska drickas. Två timmar i kylen är tillräckligt för att få ner temperaturen. Har du ett fylligare vin som smakar bäst några grader varmare kan du ta ut det i rumstemperatur igen cirka 15-30 minuter innan det ska serveras.

3. Hur vinet lagras spelar roll

Har man inte plats för en sval vinkällare blir det ofta att man lagrar vin i rumstemperatur. Men ett alldeles för varmt eller för kallt rum kan faktiskt skada vinet och förkorta dess hållbarhet. Rummet bör inte vara kallare än 10 grader och inte heller överstiga 35 grader.

4. Temperaturskiftningar påverkar vinets kvalitet

12 grader är den optimala temperaturen för att lagra ett vin en längre tid. Det viktigaste att tänka på är att inte utsätta vinet du lagrar för stora temperaturskiftningar.

5. En enkel tumregel

Om du tycker det är svårt att komma ihåg vilket vin som ska serveras vid vilken temperatur kan du alltid tänka – servera hellre vinet lite för kallt än för varmt.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Skål och grattis, vinälskare! Priserna på vin väntas framöver falla till de lägsta nivåerna på fem år – främst tack vare ett överskott på druvor från Kalifornien. Det är några lyckliga omständighete..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

När 1350 festsugna gäster sätter sig till bords på Nobelfesten går det åt några flaskor. Närmare bestämt 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin. Men inte heller i år bjuds det på svenskt vin. Nob..

Läs mer
5 kända politikers favoritdrycker

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av ..

Läs mer
Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Svenskarna köper allt dyrare viner. Under 2021 har viner som kostar över 100 kronor flaskan ökat med 24 procent. Samtidigt sjunker försäljningen för de allra billigaste vinerna. Ny statistik från S..

Läs mer
Fem fakta om dekantering

Fem fakta om dekantering

Att många röda viner bör luftas har du säkert hört talas om, men vad innebär det egentligen i praktiken? Här är fem fakta du kanske inte visste om dekantering, så att du kan njuta av dina viner till..

Läs mer