HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 fakta om temperaturens påverkan på vin

Det kan vara lätt att tro att en grad hit eller dit inte påverkar ditt vin speciellt mycket. Men faktum är att temperaturen spelar en stor roll för att få fram rätt smaker och få vinet i rätt balans. Här är fem fakta som du kanske inte visste om hur temperaturen påverkar vinet.

1. Olika viner skiljer sig åt

Rött vin
Röda viner tenderar att smaka bäst runt 16-18 grader vid servering. Däremot trivs lättare röda viner, till exempel från Pinot Noir-druvan, mellan 14-16 grader då en kallare temperatur hjälper till att lyfta fram syran i vinet.

Vitt vin
Generellt sett trivs mer eller mindre alla vita viner någonstans mellan 8-10 grader, men det finns givetvis alltid undantag. Fylliga och smakrika vin smakar bäst vid 12 grader, medan lätta viner gärna får serveras vid 6 grader för att få fram friskheten.

Mousserande vin
För mousserande vin krävs en kallare temperatur för att få fram rätt smaker. Torra mousserande viner som cava och prosecco trivs i 6-8 grader, medan dyrare viner och champagne smakar bäst vid 9-10 grader.

Rosévin
Även roséviner smakar bäst vid kallare temperaturer runt 8-10 grader. Då kommer fruktsyran och smakerna verkligen fram.

2. Vinet smakar bäst om det kyls före servering

Kom ihåg att lägga vinet på kylning innan det ska drickas. Två timmar i kylen är tillräckligt för att få ner temperaturen. Har du ett fylligare vin som smakar bäst några grader varmare kan du ta ut det i rumstemperatur igen cirka 15-30 minuter innan det ska serveras.

3. Hur vinet lagras spelar roll

Har man inte plats för en sval vinkällare blir det ofta att man lagrar vin i rumstemperatur. Men ett alldeles för varmt eller för kallt rum kan faktiskt skada vinet och förkorta dess hållbarhet. Rummet bör inte vara kallare än 10 grader och inte heller överstiga 35 grader.

4. Temperaturskiftningar påverkar vinets kvalitet

12 grader är den optimala temperaturen för att lagra ett vin en längre tid. Det viktigaste att tänka på är att inte utsätta vinet du lagrar för stora temperaturskiftningar.

5. En enkel tumregel

Om du tycker det är svårt att komma ihåg vilket vin som ska serveras vid vilken temperatur kan du alltid tänka – servera hellre vinet lite för kallt än för varmt.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa