HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Här kan du skapa drömkällaren för ditt vin

Passionen för vin bara fortsätter att växa i Sverige. Nu slår danska Wineandbarrels upp sina portar i Stockholm. Här kan du utrusta din privata vinkällare med allt från vinkylar och ställ till korkskruvar och glas.

I slutet på 1990-talet försökte dansken Jakob Dau försörja sig som vinmakare – men drömmen sprack. I stället fick han idén att sälja vintunnor och vintillbehör efter en resa i Frankrike och Ungern. Han startade företaget Wineandbarrels i en husvagn hemma hos sin pappa. Resten är historia och nu slår företaget upp ett showroom i Stockholm med alla tillbehör en vinälskare kan tänka sig behöva till sitt vin.

Bakgrunden till etableringen är att vinintresset ökat kraftigt i Sverige de senaste åren. I dag uppgår 42,7 procent av den svenska alkoholkonsumtionen av vin.

– Vi säljer en rad produkter för vinentusiaster som exempelvis vinkylar, vinställ, vinkaraffer och korkskruvar. Det råder ingen tvekan om att svenskarna har börjat intressera sig mer för vin och hur man tar hand om och förvarar sina flaskor, och det avspeglas i vår svenska försäljning, säger Business Manager hos Wineandbarrels, Anton Brooks Cederqvist i en kommentar.

Det nya showroomet har redan slagit upp sina portar i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Wineandbarrels är Skandinaviens största specialist inom vinförvaring och tillbehör – allt från hyllor och kylskåp till karaffer och korkskruvar. Företaget såg dagens ljus 2008 och har sitt huvudkontor och butik i Hillerød norr om Köpenhamn.

FAKTA

Så lagrar du vinet bäst:

Den bästa platsen för att lagra ett vin är i en sval, mörk källare med rätt luftfuktighet. Vin som ska lagras trivs bäst av att ligga mörkt. Solljus förändrar färgen på vinet och förstör smaken. Buller och vibrationer stör vinet så att mognadsfällningarna aldrig lägger sig och vinet kan bli grumligt. Bäst är vanligen en vinkällare eller ett vinlagringsskåp.
Vinlagringsskåpen är utformade för just vinlagring och håller en jämn temperatur och luftfuktighet. En vinkyl passar bäst för viner som snart ska drickas och ha rätt serveringstemperatur. Den idealiska lagringstemperaturen ligger kring tolv grader – då mognar vinet i lagom takt. Det är viktigt är att inte utsätta vinet för stora temperaturvariationer. Luftfuktigheten i den optimala vinkällaren ligger på 70 procent.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa