HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Här kan du skapa drömkällaren för ditt vin

Passionen för vin bara fortsätter att växa i Sverige. Nu slår danska Wineandbarrels upp sina portar i Stockholm. Här kan du utrusta din privata vinkällare med allt från vinkylar och ställ till korkskruvar och glas.

I slutet på 1990-talet försökte dansken Jakob Dau försörja sig som vinmakare – men drömmen sprack. I stället fick han idén att sälja vintunnor och vintillbehör efter en resa i Frankrike och Ungern. Han startade företaget Wineandbarrels i en husvagn hemma hos sin pappa. Resten är historia och nu slår företaget upp ett showroom i Stockholm med alla tillbehör en vinälskare kan tänka sig behöva till sitt vin.

Bakgrunden till etableringen är att vinintresset ökat kraftigt i Sverige de senaste åren. I dag uppgår 42,7 procent av den svenska alkoholkonsumtionen av vin.

– Vi säljer en rad produkter för vinentusiaster som exempelvis vinkylar, vinställ, vinkaraffer och korkskruvar. Det råder ingen tvekan om att svenskarna har börjat intressera sig mer för vin och hur man tar hand om och förvarar sina flaskor, och det avspeglas i vår svenska försäljning, säger Business Manager hos Wineandbarrels, Anton Brooks Cederqvist i en kommentar.

Det nya showroomet har redan slagit upp sina portar i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Wineandbarrels är Skandinaviens största specialist inom vinförvaring och tillbehör – allt från hyllor och kylskåp till karaffer och korkskruvar. Företaget såg dagens ljus 2008 och har sitt huvudkontor och butik i Hillerød norr om Köpenhamn.

FAKTA

Så lagrar du vinet bäst:

Den bästa platsen för att lagra ett vin är i en sval, mörk källare med rätt luftfuktighet. Vin som ska lagras trivs bäst av att ligga mörkt. Solljus förändrar färgen på vinet och förstör smaken. Buller och vibrationer stör vinet så att mognadsfällningarna aldrig lägger sig och vinet kan bli grumligt. Bäst är vanligen en vinkällare eller ett vinlagringsskåp.
Vinlagringsskåpen är utformade för just vinlagring och håller en jämn temperatur och luftfuktighet. En vinkyl passar bäst för viner som snart ska drickas och ha rätt serveringstemperatur. Den idealiska lagringstemperaturen ligger kring tolv grader – då mognar vinet i lagom takt. Det är viktigt är att inte utsätta vinet för stora temperaturvariationer. Luftfuktigheten i den optimala vinkällaren ligger på 70 procent.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
7 viner som passar utmärkt till din picknick

7 viner som passar utmärkt till din picknick

Äntligen verkar vårsolen vara här för att stanna, precis i tid till picknickens dag den 22/5. Vill du packa korgen full med godsaker, men slippa bära alltför tungt? Vinguiden tipsar om drycker i små..

Läs mer
Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Under hösten är det späckat med dryckesmässor, från Helsingborg till Umeå. Här har vi samlat några av de bästa som du absolut inte får missa. 26-27/8 Helsingborgs Dryckesmässa På Helsingborg Arena ä..

Läs mer
Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021 är en katastrof i flera europeiska länder. Årgången kommer att bli den minsta på 60 år – men kan bitvis hålla fantastisk kvalitet. – Det är en liten men mäktig årgång. De druvor som ..

Läs mer
Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vill man hålla nere kaloriintaget men ändå dricka ett glas vin till maten ibland skall man se upp för andelen socker i vinet och även alkoholhalten. Här kommer fyra tips på viner med lite socker och..

Läs mer
Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Mars är här – och vinnyheterna knoppar upp sig som vårblommor. Inte mindre än 65 spännande nya viner finns att botanisera bland. De exotiska vinländerna sticker ut lite extra – från ett ..

Läs mer