HEM

Aktuellt

Här kan du skapa drömkällaren för ditt vin

Passionen för vin bara fortsätter att växa i Sverige. Nu slår danska Wineandbarrels upp sina portar i Stockholm. Här kan du utrusta din privata vinkällare med allt från vinkylar och ställ till korkskruvar och glas.

I slutet på 1990-talet försökte dansken Jakob Dau försörja sig som vinmakare – men drömmen sprack. I stället fick han idén att sälja vintunnor och vintillbehör efter en resa i Frankrike och Ungern. Han startade företaget Wineandbarrels i en husvagn hemma hos sin pappa. Resten är historia och nu slår företaget upp ett showroom i Stockholm med alla tillbehör en vinälskare kan tänka sig behöva till sitt vin.

Bakgrunden till etableringen är att vinintresset ökat kraftigt i Sverige de senaste åren. I dag uppgår 42,7 procent av den svenska alkoholkonsumtionen av vin.

– Vi säljer en rad produkter för vinentusiaster som exempelvis vinkylar, vinställ, vinkaraffer och korkskruvar. Det råder ingen tvekan om att svenskarna har börjat intressera sig mer för vin och hur man tar hand om och förvarar sina flaskor, och det avspeglas i vår svenska försäljning, säger Business Manager hos Wineandbarrels, Anton Brooks Cederqvist i en kommentar.

Det nya showroomet har redan slagit upp sina portar i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Wineandbarrels är Skandinaviens största specialist inom vinförvaring och tillbehör – allt från hyllor och kylskåp till karaffer och korkskruvar. Företaget såg dagens ljus 2008 och har sitt huvudkontor och butik i Hillerød norr om Köpenhamn.

FAKTA

Så lagrar du vinet bäst:

Den bästa platsen för att lagra ett vin är i en sval, mörk källare med rätt luftfuktighet. Vin som ska lagras trivs bäst av att ligga mörkt. Solljus förändrar färgen på vinet och förstör smaken. Buller och vibrationer stör vinet så att mognadsfällningarna aldrig lägger sig och vinet kan bli grumligt. Bäst är vanligen en vinkällare eller ett vinlagringsskåp.
Vinlagringsskåpen är utformade för just vinlagring och håller en jämn temperatur och luftfuktighet. En vinkyl passar bäst för viner som snart ska drickas och ha rätt serveringstemperatur. Den idealiska lagringstemperaturen ligger kring tolv grader – då mognar vinet i lagom takt. Det är viktigt är att inte utsätta vinet för stora temperaturvariationer. Luftfuktigheten i den optimala vinkällaren ligger på 70 procent.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Mars är här – och vinnyheterna knoppar upp sig som vårblommor. Inte mindre än 65 spännande nya viner finns att botanisera bland. De exotiska vinländerna sticker ut lite extra – från ett ..

Läs mer
Stjärnkocken: ”Passa på att äta och dricka lite extr..

Stjärnkocken: ”Passa på att äta och dricka lite extr..

Stjärnkocken Malin Söderström hoppas på ljusare tider nu när restriktionerna lättar. Från den första juni får du vara kvar på restaurangerna till klockan 22:30. – Det är så många som är lyckliga öve..

Läs mer
Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Snart kan du få köpa öl, vin och sprit på svenska gårdar. En ny utredning föreslår att gårdsförsäljning i begränsade mängder ska tillåtas fram till klockan 20. Totalt beräknas det skapas drygt 1.300..

Läs mer
Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Nu blir det lättare att hålla koll på sockerhalten i vin. I stället för att visa sockret i gram per liter kommer Systembolaget framöver att visa gram per 100 ml. De flesta viner innehåller en fyrtio..

Läs mer
Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

Ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin

En ny uppfinning som sänker alkoholhalten i vin kommer från oväntat håll. Finländske uppfinnaren Sami Gauffin har skapat Winemill som på 15 minuter tar bort en stor del alkohol. – Vi kan ta bort en ..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Bubblor från alpregionen Savoie, häftigt vin av encruzadodruvan och rött från världens bästa kooperativ. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under augusti månad! Mousserande viner: [..

Läs mer